O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 22/3/2012 συνάντηση αντιπροσωπείας του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία της περιοχής του υγροτόπου "Βουρκάρι Μεγάρων" με την Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου, στο γραφείο της στην Ελευσίνα, με θέμα την αναδάσωση του καμένου δάσους του Περάματος Μεγάρων.

Η ανάγκη για την αναδάσωση του περιαστικού δάσους στο Πέραμα κατέστη βασικό μέλημα του Φορέα μας, καθώς -εκτός των άλλων- το δάσος αυτό βρίσκεται στη μια πλευρά του υγροτόπου και χρησιμεύει για φώλιασμα και προστασία για αρκετά είδη πουλιών που φιλοξενούνται κατά τη διάρκεια του έτους στον υγρότοπο των Μεγάρων.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός της Αντιπερειφερειάρχη κας Σταυρούλας Δήμου, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος κ. Κοκμοτός Ε. και ο Ειδικός Σύμβουλος κ. Μήτσης Κ., ενώ εκ μέρους του Φορέα παραβρέθηκαν: η κα Πεντεφούντη Κ., μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Περάματος Μεγάρων «Η Αναγέννηση», ο κ. Κατερινίτσας Δ., Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων «Κούρος», και ο κ. Τσαρτακλέας Σ., μέλος του Συλλόγου Αγίας Τριάδας Μεγάρων «Το Καθαρό Περιβάλλον».

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και διαπιστώθηκε από κοινού η αναγκαιότητα λήψης άμεσων πρωτοβουλιών για την υλοποίηση της αναδάσωσης στην εν λόγω περιοχή.

Από το 2008, που κηρύχθηκε η περιοχή αυτή αναδασωτέα με απόφαση της Δ/νσης Δασών Δυτικής Αττικής, οι τοπικοί σύλλογοι προσπαθούν, αναλαμβάνοντας πολύμορφες και συντονισμένες δράσεις όπως διεξαγωγή επαφών αλλά και αποστολή επιστολών σε όλους τους αρμόδιους για το θέμα φορείς: Δασαρχείο Μεγάρων, Δ/νση Δασών, Μονή Πετράκη (καθώς το δάσος του Περάματος ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος), Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ, τοπικούς βουλευτές κλπ, να ξεπεράσουν όλα εκείνα τα γραφειοκρατικά εμπόδια (που αφορούσαν ακόμα και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης δασικής έκτασης το οποίο ευτυχώς τελικά επιλύθηκε χάρη στην αγαστή συνεργασία αλλά και την περιβαλλοντική ευαισθησία που επέδειξε η Εκκλησία της Ελλάδος) ώστε να απομένει τελικά μόνο η εξασφάλιση του αναδόχου για την εφαρμογή της μελέτης αναδάσωσης.

Η Αντιπερειφερειάρχης κα Σταυρούλα Δήμου αφού ενημερώθηκε διεξοδικά για τις σχετικές ενέργειές μας και παρέλαβε από την αντιπροσωπεία μας όλα τα απαιτούμενα σχετικά έγγραφα, δεσμεύτηκε να υλοποιηθεί η Μελέτη Αναδάσωσης της Περιοχής Περάματος Μεγάρων από την Περιφέρεια την φυτευτική περίοδο του ερχόμενου Φθινοπώρου, αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως την ειλικρινή διάθεσή της για άμεση λύση στο πρόβλημα μέσα στα πλαίσια μιας συνολικότερης από μέρους της προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μεγαρίδας.

Να σημειώσουμε εδώ τις πρόσφατες καταλυτικές ενέργειές της τόσο για την αποτροπή του αγκυροβολίου στην Πάχη Μεγάρων και των ιχθυοκαλλιεργειών στην Παραλιακή Μεγαρίδα, όσο και για την εξασφάλιση σημαντικότατου κονδυλίου για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα των Μεγάρων από εξασθενές χλώριο και μόλυβδο.

Αξίζει στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε και την θετικότατη γνωμοδότηση της Περιφέρειας αναφορικά με το εκπονηθέν Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Βουρκαρίου.

Η κα Δήμου πρότεινε τέλος, να γίνει προηγουμένως μια οργανωμένη ενημέρωση από την Περιφέρεια, τον Δήμο Μεγαρέων, τον τοπικό τύπο και τα ΜΜΕ, ούτως ώστε η αναδάσωση στο Πέραμα να εξελιχθεί σε «περιβαλλοντική γιορτή», δίνοντας (παρουσία μας) από τώρα την εντολή στα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες για να εξασφαλιστεί ότι η Περιφέρεια θα είναι καθόλα έτοιμη την ερχόμενη φυτευτική περίοδο.

Εμείς, ως Συντονιστικός Φορέας για την προστασία του Βουρκαρίου, χαιρετίζουμε αυτή την σημαντική απόφαση της κας Σταυρούλας Δήμου και υποσχόμαστε ότι θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υλοποίησή της.

Καλούμε με την ευκαιρία αυτή όλους τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες και φορείς που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα στα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο σε κοινό αγώνα για να αναδείξουμε και να αντιμετωπίσουμε μεθοδικά και συντονισμένα και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας.

Αποσπάσματα από την εγκριθείσα μελέτη αναδάσωσης:

Η "άμπωτη" στο Βουρκάρι...

Υγρότοπος Βουρκάρι Μεγάρων, 24/03/2012

3ήμερο Παζάρι για "Το χαμόγελο του παιδιού" στα Μέγαρα!

Ανακοίνωση "Ένωσης Πολιτών"

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΡΙΖΕΙ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Στο δημοσίευμα για τα χρήματα της ΔΕΥΑΜ και για την λυματολάσπη χρειάστηκαν δύο, για να απαντήσουν (Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος) καλύπτοντας έτσι και τον διαχειριστή της ΔΕΥΑΜ, άρα θα φέρουν και την ευθύνη, ηθική ή νομική, για ό,τι ήθελε προκύψει στα θέματα της ΔΕΥΑΜ.
Δεν απάντησαν όμως στα κύρια και ουσιώδη ζητήματα του θέματος. Δηλαδή:
- Εάν είναι όλα καθαρά και νόμιμα, γιατί δεν χορηγούν τα αιτηθέντα προς την ΔΕΥΑΜ έγγραφα, όπως εξάλλου έχουν υποχρέωση, να κάνουν; ( Η αίτηση έχει υποβληθεί πριν από 4 μήνες ).
- Γιατί δεν απαντούν, με ποιές διαδικασίες ανέλαβε την μεταφορά και διάθεση της λυματολάσπης ο εξάδελφος του Δημάρχου; (ποτέ προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός, που δημοσιεύτηκε, πότε υπεγράφει η σύμβαση, πότε έγινε η εγγραφή στο πρωτόκολλο, κλπ). Η αόριστη απάντηση, ότι όλα έγιναν κανονικά, δεν αποδεικνύει τίποτα.
- Γιατί δεν απαντούν, που πηγαίνει η λυματολάσπτη ( με αποδεικτικά έγγραφα ), την οποία πληρώνει πανάκριβα (260 ευρώ τον τόνο) η ΔΕΥΑΜ, όταν η ΕΥΔΑΠ πλήρωνε μόλις 100 ευρώ τον τόνο και μετά από διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου 2011 θα πληρώνει 54 ευρώ; Με τιμή 5 φορές πιο ακριβή είναι δυνατόν, να επικαλούνται τα διαφορετικά μεγέθη της ΔΕΥΑΜ και της ΕΥΔΑΠ;
- Και επιπλέον: έχει λάβει ο κ. Μαρινάκης από πέρυσι επιστολή από το εργοστάσιο υποδοχής της λυματολάσπης στην Βέροια, που τον ενημερώνει, ότι δεν παραλαμβάνει πλέον λυματολάσπη της ΔΕΥΑΜ, επειδή είναι ακατάλληλη; ( Μπορεί να φανταστεί ο καθένας, τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον, εάν αυτή η λυματολάσπη ρίχνεται εδώ τριγύρω ).
- Πως γίνεται, να πληρώνει η ΔΕΥΑΜ δεκαπέντε (15) μισθούς από την στιγμή, που είναι υπό εκκαθάριση και όλοι οι υπάλληλοί της είχαν μεταφερθεί στο Δήμο ή απολυθεί; Ποιός και γιατί έκανε τόσες πολλές νέες προσλήψεις; Έτσι γίνεται η εκκαθάριση με προσλήψεις;
Στην απάντησή του ο κ. Μαρινάκης, αφού δεν έχει επιχειρήματα, καταφεύγει στη συνήθη τακτική του. Βρίζει και μάλιστα με τρόπο, που προσβάλει τον θεσμό του Δημάρχου, αλλά και την ιδιότητα του γιατρού. Ανακάλυψε ακόμα και τον “βόθρο των αχρήστων”!!! (παρακαλείται ειδικός να το ερμηνεύσει). Για την περίπτωση εκτιμάται, πως ταιριάζει η παροιμία, φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.
Επειδή ο κ. Μαρινάκης γνωρίζει πολλά (ενώ άλλοι ούτε τα στοιχειώδη!!!) και λέει, πως τις αποφάσεις τις παίρνει ο εκκαθαριστής, μπορεί να απαντήσει, πως γίνεται, να προσλαμβάνει ( ο εκκαθαριστής ) υπαλλήλους, αλλά αυτοί να εργάζονται στο Δήμο; Γνωρίζει άραγε αυτός και τις ανάγκες του Δήμου; Έχει κάποια αρμοδιότητα γι' αυτό;
Την ΔΕΥΑΜ όντως την διοικεί ο εκκαθαριστής, αλλά δεν του ανήκει. Αυτή εξακολουθεί να είναι δημοτική επιχείρηση, επομένως τόσο ο Δήμαρχος όσο και το Δημ. Συμβούλιο συνεχίζουν να έχουν αρμοδιότητες και ευθύνες.

Η μεγάλη όμως και δυσάρεστη έκπληξη ήταν η κ. Κακαρίκου, που χρησιμοποίησε τόσα ψέματα, μισές αλήθειες και παραπλανητικά στοιχεία, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και για να ξεγελάσει τους πολίτες. Υπάρχουν δε τα πρακτικά των Δημοτικών συμβουλίων, για να ξεσκεπάσουν κάθε προσπάθεια νέων διαστρεβλώσεων.
Λέει η κ. Κακαρίκου: “Η ΕΥΔΑΠ δεν προγραμματίζει τα Δ.Σ. ανάλογα με την ανάγκη ή τις προτιμήσεις του κάθε Δήμου.” Εδώ εσκεμμένα παραπληροφορεί. Το ερώτημα ήταν, τι θα πείραζε, να συζητηθεί το προσύμφωνο 10-15 ημέρες αργότερα σε επόμενο Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ, αφού ήδη είχε καθυστερήσει επτά (7) μήνες. Απάντηση βέβαια σ’ αυτό δεν δόθηκε.
Λέει η κ. Κακαρίκου: “Την πρώτη φορά (Ιούλιο 2011)……. η διοίκηση το έφερε ( το προσύμφωνο), όπως ακριβώς το έδωσαν οι αρμόδιοι της ΕΥΔΑΠ. “ Εδώ χρησιμοποιεί την μέθοδο της μισής αλήθειας, που είναι χειρότερη του ψεύδους. Διότι δεν λέει, πως, όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μοιράστηκε άλλο προσύμφωνο, πολύ διαφορετικό από αυτό της ΕΥΔΑΠ, για να ληφθεί απόφαση επ' αυτού. Χρειάστηκε δε και αλλαγή του θέματος της ημερήσιας διάταξης. Άρα ο χρόνος μελέτης ήταν μηδενικός.
Λέει η κ. Κακαρίκου: “Στο δεύτερο συμβούλιο (28-2-2012) δόθηκε το ίδιο ακριβώς κείμενο με αυτό του Ιουλίου”. Αυτό είναι μέγα ψέμα. Εάν ήταν ακριβώς ίδιο, δεν χρειαζότανε άλλη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα είχε αλλαγές. Δεν λέει επίσης, ότι το κείμενο του προσυμφώνου αυτού μοιράστηκε το μεσημέρι, αλλά το βράδυ με την έναρξη του Δημ. Συμβουλίου μοιράστηκε άλλο κείμενο, διότι υπήρχαν διαφοροποιήσεις. Εάν είναι μικρές ή μεγάλες προκύπτει μόνο κατόπιν μελέτης και όχι επειδή το λέει η διοίκηση του Δήμου, η οποία δεν είναι καθόλου αξιόπιστη.
Λέει η κ. Κακαρίκου: “…..απαιτήσαμε την μείωση της τιμής (του νερού από την ΕΥΔΑΠ) … αυτό ακριβός πετύχαμε”. Κατ' αρχάς αυτό δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Θα το αποφασίσει η 6μελής επιτροπή. Η ΕΥΔΑΠ χρέωνε το νερό 3 αντί για 1. Εάν, μέσω της επιτροπής, προτείνει 2,8 θα δεχθεί ο Δήμος, να πληρώσει το νερό 2,8 φορές παραπάνω από ότι οι άλλοι Δήμοι; ή δεν θα εφαρμόσει το προσύμφωνο;
Τότε με αυτά που έχει υπογράψει ο Δήμαρχος, θα αναγκασθεί ο Δήμος, να πληρώσει το νερό με τριπλάσια τιμή καθώς και τις προσαυξήσεις. Αυτό δεν είναι μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα;
Λέει η κ. Κακαρίκου, για να δικαιολογήσει την μεγάλη αύξηση του χρέους στο τελευταίο 7μηνο (1.436.000 ευρώ) σε σχέση με το ετήσιο χρέος των 1.250.000 ευρώ,
πως η απάντηση είναι απλή. Τους καλοκαιρινούς μήνες η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη.
Δηλαδή κατά την άποψή της, εάν στο χρέος του 7μήνου (1.436.000) προστεθεί και η μικρότερη κατανάλωση των χειμερινών μηνών θα δώσει ποσό κοντά στο 1.250.000. Ητοι 1.436.000+ ένα ποσό=1.250.000!!!!!!.
Είναι δυνατόν να συμβεί ποτέ αυτό; Και τα λέει αυτά οικονομολόγος;
Λέει η κ. Κακαρίκου: “…εν τούτοις έχουν γίνει έλεγχοι στα παραστατικά του και βρέθηκε, ότι την μεταφέρει (τη λυματολάσπη) σε προβλεπόμενα σημεία”. Το προβλεπόμενο όμως σημείο (εργοστάσιο Βέροιας) δεν έχει πει από πέρυσι, πως δεν παραλαμβάνει λυματολάσπη από την ΔΕΥΑΜ; Αντιλαμβάνεται άραγε ποία ευθύνη αναλαμβάνει μ’ αυτήν την δήλωσή της;
Τέλος για το μάθημα πολιτικής συμπεριφοράς, που προσπαθεί να δώσει, σε άλλους πρέπει να αποταθεί. Όταν η διοίκηση του Δήμου, παραβιάζοντας τους νόμους , δεν χορηγεί τα αιτούμενα στοιχεία και έγγραφα, όταν λειτουργεί χωρίς διαφάνεια, όταν δεν προστατεύει το περιβάλλον και τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών, τότε η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση, να αντιδράσει.
Οι αλαζονικές, αυταρχικές και λαϊκίστικες διοικήσεις ανήκουν στο παρελθόν. Δεν είναι κατάλληλες για το παρόν και πολύ περισσότερο για το μέλλον.

Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

"Ένας ήρωας με παντόφλες" στο θέατρο Περιγιαλίου


ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ

Κεντρική σκηνή



Σακελάριου-Γιαννακόπουλου: "Ενας ήρωας με παντόφλες"


Παραστάσεις: 27 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου),
31 Μαρτίου & 1 Απριλίου

ώρα: 20.30μμ