O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 22/3/2012 συνάντηση αντιπροσωπείας του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία της περιοχής του υγροτόπου "Βουρκάρι Μεγάρων" με την Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου, στο γραφείο της στην Ελευσίνα, με θέμα την αναδάσωση του καμένου δάσους του Περάματος Μεγάρων.

Η ανάγκη για την αναδάσωση του περιαστικού δάσους στο Πέραμα κατέστη βασικό μέλημα του Φορέα μας, καθώς -εκτός των άλλων- το δάσος αυτό βρίσκεται στη μια πλευρά του υγροτόπου και χρησιμεύει για φώλιασμα και προστασία για αρκετά είδη πουλιών που φιλοξενούνται κατά τη διάρκεια του έτους στον υγρότοπο των Μεγάρων.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός της Αντιπερειφερειάρχη κας Σταυρούλας Δήμου, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος κ. Κοκμοτός Ε. και ο Ειδικός Σύμβουλος κ. Μήτσης Κ., ενώ εκ μέρους του Φορέα παραβρέθηκαν: η κα Πεντεφούντη Κ., μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Περάματος Μεγάρων «Η Αναγέννηση», ο κ. Κατερινίτσας Δ., Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων «Κούρος», και ο κ. Τσαρτακλέας Σ., μέλος του Συλλόγου Αγίας Τριάδας Μεγάρων «Το Καθαρό Περιβάλλον».

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και διαπιστώθηκε από κοινού η αναγκαιότητα λήψης άμεσων πρωτοβουλιών για την υλοποίηση της αναδάσωσης στην εν λόγω περιοχή.

Από το 2008, που κηρύχθηκε η περιοχή αυτή αναδασωτέα με απόφαση της Δ/νσης Δασών Δυτικής Αττικής, οι τοπικοί σύλλογοι προσπαθούν, αναλαμβάνοντας πολύμορφες και συντονισμένες δράσεις όπως διεξαγωγή επαφών αλλά και αποστολή επιστολών σε όλους τους αρμόδιους για το θέμα φορείς: Δασαρχείο Μεγάρων, Δ/νση Δασών, Μονή Πετράκη (καθώς το δάσος του Περάματος ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος), Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ, τοπικούς βουλευτές κλπ, να ξεπεράσουν όλα εκείνα τα γραφειοκρατικά εμπόδια (που αφορούσαν ακόμα και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης δασικής έκτασης το οποίο ευτυχώς τελικά επιλύθηκε χάρη στην αγαστή συνεργασία αλλά και την περιβαλλοντική ευαισθησία που επέδειξε η Εκκλησία της Ελλάδος) ώστε να απομένει τελικά μόνο η εξασφάλιση του αναδόχου για την εφαρμογή της μελέτης αναδάσωσης.

Η Αντιπερειφερειάρχης κα Σταυρούλα Δήμου αφού ενημερώθηκε διεξοδικά για τις σχετικές ενέργειές μας και παρέλαβε από την αντιπροσωπεία μας όλα τα απαιτούμενα σχετικά έγγραφα, δεσμεύτηκε να υλοποιηθεί η Μελέτη Αναδάσωσης της Περιοχής Περάματος Μεγάρων από την Περιφέρεια την φυτευτική περίοδο του ερχόμενου Φθινοπώρου, αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως την ειλικρινή διάθεσή της για άμεση λύση στο πρόβλημα μέσα στα πλαίσια μιας συνολικότερης από μέρους της προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μεγαρίδας.

Να σημειώσουμε εδώ τις πρόσφατες καταλυτικές ενέργειές της τόσο για την αποτροπή του αγκυροβολίου στην Πάχη Μεγάρων και των ιχθυοκαλλιεργειών στην Παραλιακή Μεγαρίδα, όσο και για την εξασφάλιση σημαντικότατου κονδυλίου για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα των Μεγάρων από εξασθενές χλώριο και μόλυβδο.

Αξίζει στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε και την θετικότατη γνωμοδότηση της Περιφέρειας αναφορικά με το εκπονηθέν Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Βουρκαρίου.

Η κα Δήμου πρότεινε τέλος, να γίνει προηγουμένως μια οργανωμένη ενημέρωση από την Περιφέρεια, τον Δήμο Μεγαρέων, τον τοπικό τύπο και τα ΜΜΕ, ούτως ώστε η αναδάσωση στο Πέραμα να εξελιχθεί σε «περιβαλλοντική γιορτή», δίνοντας (παρουσία μας) από τώρα την εντολή στα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες για να εξασφαλιστεί ότι η Περιφέρεια θα είναι καθόλα έτοιμη την ερχόμενη φυτευτική περίοδο.

Εμείς, ως Συντονιστικός Φορέας για την προστασία του Βουρκαρίου, χαιρετίζουμε αυτή την σημαντική απόφαση της κας Σταυρούλας Δήμου και υποσχόμαστε ότι θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υλοποίησή της.

Καλούμε με την ευκαιρία αυτή όλους τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες και φορείς που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα στα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο σε κοινό αγώνα για να αναδείξουμε και να αντιμετωπίσουμε μεθοδικά και συντονισμένα και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας.

Αποσπάσματα από την εγκριθείσα μελέτη αναδάσωσης: