O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Νέα επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Οικονόμου για την καθυστέρηση υπογραφής του Π.δ. για την προστασία του Βουρκάριου!

Επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με την μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Βουρκαρίου κατέθεσε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου. 

Η Ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή σήμερα στις 6.00 το απόγευμα.Ημερομ. Κατάθεσης
30.10.12 ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
 ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
 ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
 ΕΚΛΟΓΙΚΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


Θέμα: Ακόμα δεν έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του υγρότοπου «Βουρκάρι» στα Μέγαρα


Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της προστασίας ενός από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Αττικής, το Βουρκάρι στα Μέγαρα (Αρ. Πρωτ. 8599/681/30.05.07, 7021/19.04.07, 2127/22.07.08, 9821/12.11.08, 15837/10.03.09 και 5061/26.01.12), καθώς ακόμα δεν έχει υπογραφεί, παρά τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Υποτίθεται μάλιστα ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες και απλώς εκκρεμούν οι υπογραφές. 

Το σχέδιο που κατήρτισε ο ΟΡΣΑ κατόπιν διαβούλευσης παραμένει προς υπογραφή περισσότερο από ένα χρόνο για άγνωστους λόγους. Το ζήτημα κατά τη γνώμη μας είναι εξαιρετικά πιεστικό καθώς για το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε προκειμένου να αναγνωριστεί η ανάγκη προστασίας του Βουρκαρίου, να ολοκληρωθεί η σχετική νομοπαρασκευαστική διαδικασία, να εκπονηθεί στη συνέχεια το σχέδιο προστασίας και εν τέλει να εφαρμοστούν οι διατάξεις προστασίας του (εν αναμονή), έχουν ανασταλεί όλες οι χορηγήσεις οικοδομικών αδειών στην ευρύτερη περιοχή (μέχρι σήμερα έχουν δοθεί τρεις παρατάσεις σε αυτή την αναστολή). 

Η αναστολή χορήγησης των οικοδομικών αδειών ορθώς επιβλήθηκε κατά τη γνώμη μας, αλλά η απίστευτη γραφειοκρατική καθυστέρηση χωρίς εμφανή τουλάχιστον λόγο, στην ολοκλήρωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, έχει θέσει σε ομηρία πολλούς ιδιοκτήτες γης, που αν και δεν εντάσσονται στις ζώνες προστασίας του Βουρκαρίου όπου και δεν θα επιτρέπεται η οικοδομική δραστηριότητα, δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. 

Επιπρόσθετα ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την Συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η περίπτωση του Βουρκαρίου και να εντάσσεται και ο υγρότοπος αυτός σε κάποιον από τους υπό διαμόρφωση Φορείς.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Πότε επιτέλους θα υπογραφεί και θα δημοσιευτεί το Προεδρικό Διάταγμα του υγροτόπου Βουρκάρι με το οποίο θα ορίζονται και επακριβώς τα όρια της προστατευόμενης περιοχής ώστε να ξεκινήσει και πάλι απρόσκοπτα η οικοδομική δραστηριότητα στις ιδιοκτησίες που δεν θα απειλούν τον υγρότοπο;

2. Σε ποιον Φορέα Διαχείρισης σκοπεύετε να εντάξετε τον σημαντικό αυτό υγρότοπο της Αττικής;  

   -
 ΕΡΩΤΩΝ

 ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 11/11/2012


Η "συμβίωση" στο Βουρκάρι...

Υγρότοπος "Βουρκάρι" Μεγάρων, 2-11-2012

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το ξεπούλημα των παραλιών!

Η πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής απέδειξε για άλλη μια φορά τον τραγέλαφο του πολιτικού μας συστήματος. Το πελατειακό κράτος συνεχίζει τη κυριαρχία του ακόμα και "στο κρεβάτι του πόνου" της χώρας, ενώ ταυτόχρονα οι αρχηγοί των τριών κυβερνητικών εταίρων λησμόνησαν να προσέλθουν στο κοινοβούλιο για να αποφανθούν σε ονομαστική ψηφοφορία για διατάξεις και κατά τ' άλλα επέβαλαν στο ποίμνιο τους "κομματική πειθαρχία" για τη σωτηρία της χώρας!

Η διαπαραταξιακή έκφραση των βουλευτών εκδηλώθηκε σ' όλο το μεγαλείο της με την εξαίρεση από τον ΕΟΠΥΥ των ασφαλισμένων στα "ευγενή ταμεία", σε συνηγορία με τα αποφθέγματα επαναστατικών εγχειριδίων! Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δημοσιογράφοι και από σπόντα κάποιοι άλλοι δεν θα χρειαστεί να απομνημονεύσουν τα γνωστά πενταψήφια (και τσουχτερά για την τσέπη) τηλέφωνα του ΕΟΠΥΥ...

Βέβαια οι συντεχνίες έχουν μεγαλύτερο βάρος από την προστασία των αιγιαλών της χώρας μας. Για τους βουλευτές μας, νερά και αιγιαλοί δεν ψηφίζουν και άρα δεν έχει καμία αξία η προστασία τους. Η κοντόφθαλμη λογική τους θα στοιχίσει βαριά σε πολλές γενιές που θα έρθουν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Θανάσης Παπακωνσταντίνου δήλωσε σχετικά:
"Τελικά ο συνδυασμός μνημονιακής κυβέρνησης και αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης  αποφάσισε να επιβάλλει διά της "κομματικής πειθαρχίας" την ιδιωτικοποίηση του νερού και το χτίσιμο των παραλιών και διά της "κατά συνείδηση" βούλησης να κρατήσει τα προνόμια των συντεχνιών! Στη νεοελληνική δημοκρατία όλοι είμαστε ίσοι, απλώς κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους ...ίσους."

Πηγή: www.ecogreens-gr.org

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ...