O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Νέα επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Οικονόμου για την καθυστέρηση υπογραφής του Π.δ. για την προστασία του Βουρκάριου!

Επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με την μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Βουρκαρίου κατέθεσε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου. 

Η Ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή σήμερα στις 6.00 το απόγευμα.



Ημερομ. Κατάθεσης
30.10.12



 ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
 ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
 ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
 ΕΚΛΟΓΙΚΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


Θέμα: Ακόμα δεν έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του υγρότοπου «Βουρκάρι» στα Μέγαρα


Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της προστασίας ενός από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Αττικής, το Βουρκάρι στα Μέγαρα (Αρ. Πρωτ. 8599/681/30.05.07, 7021/19.04.07, 2127/22.07.08, 9821/12.11.08, 15837/10.03.09 και 5061/26.01.12), καθώς ακόμα δεν έχει υπογραφεί, παρά τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Υποτίθεται μάλιστα ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες και απλώς εκκρεμούν οι υπογραφές. 

Το σχέδιο που κατήρτισε ο ΟΡΣΑ κατόπιν διαβούλευσης παραμένει προς υπογραφή περισσότερο από ένα χρόνο για άγνωστους λόγους. Το ζήτημα κατά τη γνώμη μας είναι εξαιρετικά πιεστικό καθώς για το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε προκειμένου να αναγνωριστεί η ανάγκη προστασίας του Βουρκαρίου, να ολοκληρωθεί η σχετική νομοπαρασκευαστική διαδικασία, να εκπονηθεί στη συνέχεια το σχέδιο προστασίας και εν τέλει να εφαρμοστούν οι διατάξεις προστασίας του (εν αναμονή), έχουν ανασταλεί όλες οι χορηγήσεις οικοδομικών αδειών στην ευρύτερη περιοχή (μέχρι σήμερα έχουν δοθεί τρεις παρατάσεις σε αυτή την αναστολή). 

Η αναστολή χορήγησης των οικοδομικών αδειών ορθώς επιβλήθηκε κατά τη γνώμη μας, αλλά η απίστευτη γραφειοκρατική καθυστέρηση χωρίς εμφανή τουλάχιστον λόγο, στην ολοκλήρωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, έχει θέσει σε ομηρία πολλούς ιδιοκτήτες γης, που αν και δεν εντάσσονται στις ζώνες προστασίας του Βουρκαρίου όπου και δεν θα επιτρέπεται η οικοδομική δραστηριότητα, δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. 

Επιπρόσθετα ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την Συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η περίπτωση του Βουρκαρίου και να εντάσσεται και ο υγρότοπος αυτός σε κάποιον από τους υπό διαμόρφωση Φορείς.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Πότε επιτέλους θα υπογραφεί και θα δημοσιευτεί το Προεδρικό Διάταγμα του υγροτόπου Βουρκάρι με το οποίο θα ορίζονται και επακριβώς τα όρια της προστατευόμενης περιοχής ώστε να ξεκινήσει και πάλι απρόσκοπτα η οικοδομική δραστηριότητα στις ιδιοκτησίες που δεν θα απειλούν τον υγρότοπο;

2. Σε ποιον Φορέα Διαχείρισης σκοπεύετε να εντάξετε τον σημαντικό αυτό υγρότοπο της Αττικής;  

   -
 ΕΡΩΤΩΝ

 ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ