O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

"ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ" ...από το Βουρκάρι!

Α.Μπεναρδής: "Να 'ξερες τι ομορφιά περιβάλλει την περιοχή σου..."

"Πνοή" (απ' τη σκοπιά ενός ΜΕΓΑΡΙΤΗ), σελ.11

Ένωση Πολιτών: "Πρέπει να ξεσηκωθούνε οι πολίτες"


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, πως η κεντρική διοίκηση έχει σχεδιάσει για την περιοχή μας ό,τι το πιο ενοχλητικό, ρυπογόνο και επικίνδυνο. Έτσι, μετά την δημιουργία του αγκυροβολίου, για να σταθμεύουν δίπλα στην Πάχη τα τεράστια καράβια με τα επικίνδυνα φορτία (πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο), μετά την έκδοση αδειών για την εγκατάσταση ιχθυοτροφείων, τα οποία θα ρυπαίνουν και θα καταστρέφουν τις παραλίες μας, ήρθε η σειρά για την λειτουργία κέντρου συγκέντρωσης λαθρομεταναστών, για το κτίσιμο δικαστικών φυλακών και ποιός ξέρει τι άλλο θα ακολουθήσει.
Βέβαια, η επιλογή της περιοχής του Δήμου Μεγαρέων για όλα τα παραπάνω, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν οι εγκαταστάσεις στην Ρεβυθούσα και ο αγωγός φυσικού αερίου, μόνο τυχαία δεν είναι. Όταν η κεντρική διοίκηση διαπιστώνει την αδράνεια, την υποχωρητικότητα και την ενδοτικότητα του Δημάρχου, επόμενο είναι να φέρει ό,τι χειρότερο (αγκυροβόλιο, ιχθυοτροφεία, κέντρο λαθρομεταναστών, κλπ.) και ταυτόχρονα να πάρει από την πόλη ό,τι καλύτερο (Εφορία, ΙΚΑ, κλπ.).
Όταν προσπαθούσα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να πείσω τον Δήμαρχο, πως πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά για το θέμα του αγκυροβολίου, αυτός με έντονο και επιθετικό ύφος φώναζε: «Δεν πρόκειται να γίνει αγκυροβόλιο, πάρτε το χαμπάρι». Γιατί άραγε και πώς το έλεγε αυτό; Το αγκυροβόλιο έγινε βέβαια.
Όταν προσπαθούσα να τον αφυπνίσω, διότι έβλεπα, πως πλησίαζε η ώρα για την εγκατάσταση των ιχθυοτροφείων, ο Δήμαρχος αντί να κάνει ενέργειες και να κινητοποιήσει τους πολίτες, για να αποτρέψει την εγκατάστασή τους, στρεφότανε έξαλλος εναντίον μου λέγοντας ωρυόμενος: «Λες ψέματα και κινδυνολογείς». Γιατί άραγε τα έλεγε αυτά; Αφού γνώριζε, ότι το θέμα των ιχθυοτροφείων προχωρούσε. Πότε αντέδρασε εναντίον των ιχθυοτροφείων; Όταν το θέμα είχε λήξει και είχε πλέον υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από οκτώ (8) Υπουργούς.
Σε σύσκεψη, που έγινε με τους Δημάρχους της περιοχής παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλου και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή για το θέμα δημιουργίας κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών, η στάση του κ. Μαρινάκη ήταν διφορούμενη, όπως δηλώνει ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Δρίκος («Επικαιρότητα», 11 Ιανουαρίου 2012).
Μετά από τα παραπάνω γίνεται πλέον αντιληπτό, γιατί υποβαθμίζεται συνεχώς η περιοχή μας. Και είναι εύκολο, να αντιληφθεί ο καθένας, τι θα συμβεί, εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και δημιουργηθεί κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών και κτισθούν δικαστικές φυλακές, για να μεταφερθούν αυτές του Κορυδαλλού.
Για τις φυλακές είναι αρκετό, να τονισθεί τούτο. Εάν ήταν στοιχείο θετικό και ευνοούσε την ανάπτυξη μιας περιοχής, δεν θα έκαναν σκληρό αγώνα επί χρόνια οι κάτοικοι του Κορυδαλλού, για να τις εκδιώξουν από την περιοχή τους. Αυτοί γνωρίζουν πρακτικά (και όχι θεωρητικά, όπως κάποιοι δικοί μας) τι σημαίνει λειτουργία φυλακής σε μια περιοχή και ποίες οι επιπτώσεις της στην ζωή των κατοίκων.
Και επειδή κάποιοι μπορεί να ρωτήσουν, γιατί είμαστε συνεχώς αρνητικοί, η απάντηση είναι απλή και εύκολη. Διότι συνεχώς φέρνουν στην περιοχή μας, ό,τι δεν δέχονται οι «καλές περιοχές».
Θα λέγαμε ΝΑΙ αβίαστα, εάν συγκεντρώνανε όλες τις οικονομικές εφορίες της Δυτ. Αττικής στην πόλη μας. Αντί αυτού διώχνουν και αυτή που έχουμε.
Θα λέγαμε ΝΑΙ αβίαστα, εάν η πόλη μας γινότανε το κέντρο για το ΙΚΑ της Δυτ. Αττικής. Αντί αυτού διώχνουν και αυτό που έχουμε.
Θα λέγαμε ΝΑΙ αβίαστα, εάν κατασκευάζανε μαρίνα τουριστικών σκαφών στην παραλία μας. Αυτοί όμως δημιουργήσανε αγκυροβόλιο.
Θα λέγαμε ΝΑΙ αβίαστα, εάν λειτουργούσανε στην περιοχή μας έστω και ένα τμήμα μιας σχολής ΑΕΙ ή ΤΕΙ, για να έχει και η πόλη μας φοιτητές όλο το χρόνο. Αυτοί όμως θέλουν να μας φέρουνε λαθρομετανάστες.
Είναι βέβαια μεγάλη η ευθύνη του Δημάρχου, που δεν αντιστέκεται αποφασιστικά και σθεναρά, με κινητοποιήσεις και δράσεις ουσίας, στην συνεχή υποβάθμιση της περιοχής με την απομάκρυνση των υπηρεσιών (οικονομική εφορία, ΙΚΑ, κλπ.) και την έλευση ρυπογόνων, ζημιογόνων και επικίνδυνων δραστηριοτήτων (αγκυροβόλιο, ιχθυοτροφεία και ίσως κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών, δικαστικές φυλακές, κλπ.).
Ήρθε λοιπόν η ώρα, να ξεσηκωθούνε οι πολίτες και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε δυναμικά και αποφασιστικά αυτά, που δικαιούνται η περιοχή μας και ο Δήμος μας.

Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Σχόλια και κριτική περί κέντρου κράτησης μεταναστών στα Μέγαρα

"Αποψη" 5/4/2012 (πενιές παρα...πολιτικές), σελ.11


Δελτία τύπου Δήμου Μεγαρέων κατά της δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στα Μέγαρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αρ.ΔΤ: 0075/ 27-3-2012

Θέμα: Κέντρο Κράτησης Μεταναστών

Με αφορμή τις δημόσιες συζητήσεις για δημιουργία Κέντρων Κράτησης Μεταναστών στις Περιφέρειες της χώρας, ο δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης έστειλε έγγραφο προς τον περιφερειάρχη Αττικής Ιωάννη Σγουρό. Έγγραφο με το οποίο του γνωρίζει την 410/22-12-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία το Σώμα εκφράζει την ομόφωνη πλήρη αντίθεσή του στην κατασκευή τέτοιου Κέντρου στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων.

Το έγγραφο του Δημάρχου:
Μέγαρα, 27 Μαρτίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 6932

Με αφορμή την ανακίνηση του θέματος της κατασκευής των Κέντρων Κράτησης Μεταναστών στις Περιφέρειες της χώρας μας, θέλω να σας επισημάνω ότι με την αρ. αποφ. 410/22.12.2011 την οποία σας επισυνάπτω, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι αντίθετο και αρνείται οποιαδήποτε περαιτέρω υποβάθμιση στην περιοχή μας.
Οποιοδήποτε δε αντισταθμιστικό όφελος που πιθανόν προτάθει, δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση μας, αφού κύριο μέλημα είναι η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών μας.
Σας δηλώνω ότι ο λαός των Μεγάρων και της Νέας Περάμου θα αντιδράσει δυναμικά σε πιθανότητα εφαρμογής τέτοιου ενδεχόμενου στην περιοχή μας.

Αντίγραφο αποσπάσματος της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων

Αριθ. Απόφασης 410/2011
Ελήφθη στη συνεδρίαση της 22-12-2011
................................
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομοφώνως
Α) Αντιτίθεται στην δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην περιοχή μας και δηλώνει ότι σε ένα τέτοιο ενδεόμενο ο Λαός των Μεγάρων θα αντιδράσει δυναμικά
Β) Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για τα περαιτέρω
................................



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αρ.ΔΤ: 0078/2-4-2012

Θέμα: Ξεκάθαρο «ΟΧΙ» του Δήμου Μεγαρέων στην ίδρυση Κέντρου Κράτησης Μεταναστών

«Να γίνει στην Κηφισιά»

Την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Μεγαρέων Ιωάννη Μαρινάκη προκάλεσε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, να εντάξει τη Δυτική Αττική και το Δήμο Μεγαρέων στις υποψήφιες περιοχές για εγκατάσταση κέντρου φιλοξενίας-κράτησης μεταναστών.


Συγκεκριμένα σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η δημιουργία τριών κέντρων κράτησης μεταναστών στην Αττική και
σε προσεχή του συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο θα προτείνει τους χώρους για την εγκατάσταση των κέντρων αυτών.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ι. Μαρινάκης με παρέμβασή του στην συγκεκριμένη συνεδρίαση εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του στο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε ο Δήμαρχος ούτε η τοπική Κοινωνία τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στο Δήμο Μεγαρέων.

Πολύ πριν από την δημοσιοποίηση του θέματος και την "εγρήγορση" της πολιτείας για την κατασκευή των κέντρων κράτησης μεταναστών, η Διοίκηση του Δήμου φρόντισε να θωρακίσει τη διεκδικητική δυνατότητα του Δημάρχου.
Στις 22-12-2011 το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Δημάρχου, ψήφισε ομόφωνα ενάντια στην οποιαδήποτε προσπάθεια για δημιουργία κέντρου κράτησης στο Δήμο, απόφαση την οποία επικαλέστηκε ο Δήμαρχος Μεγαρέων στην τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, τονίζει ότι δεν μπορεί σε μία περιοχή που έχει υποστεί τα πάνδεινα, σε μία περιοχή που για χρόνια υποβαθμιζόταν, να επιτρέψουμε την περεταίρω υποβάθμισή της. Δεν μπορεί σε ένα Δήμο που ήδη:

1. Βρίσκονται οι εγκαταστάσεις σταθμού μεταφόρτωσης φυσικού αερίου
2. Την διαπερνά ο αγωγός των ΕΛΠΕ
3. Είναι εγκαταστημένες οι δεξαμενές των ΕΛΠΕ στο Πέραμα
4. Αποφασίζουν αυθαίρετα να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών στην Κακιά Σκάλα
5. Σχεδιάζουν να δημιουργήσουν αγκυροβόλιο στον κόλπο της Πάχης
6. Ταυτόχρονα απομακρύνουν υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, ΔΟΥ και σχεδιάζουν και την απομάκρυνση των υπηρεσιών του ΙΚΑ

να σχεδιάζουν νέα υποβάθμιση με κέντρα κράτησης μεταναστών ή δικαστικές φυλακές.

Ερώτημα Θ.Μπούρα για την αποτροπή δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας

«Η Δυτική Αττική φιλοξενεί το 40% της ελληνικής βιομηχανίας (Ναυπηγεία, Διυλιστήρια, χρωματοβιομηχανίες, τσιμεντάδικα, χαλυβουργίες κ.λ.π.) με αποτέλεσμα η περιοχή από τον Ασπρόπυργο μέχρι και την Κινέτα να δέχεται σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Η περιοχή του Θριασίου Πεδίου (Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας-Μαγούλας, Μάνδρας-Ειδυλίας) και των Μεγάρων έχει δεχθεί έργα, όπως για παράδειγμα τη Ρεβυθούσα, που ναι μεν συνεισφέρει στην Εθνική Οικονομία, δημιουργεί όμως μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Επιπλέον, στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου και της Πάχης Μεγάρων υπάρχουν πολλές δεξαμενές πετρελαίου και λειτουργεί και ο σταθμός φορτοεκφόρτωσης αργού πετρελαίου των ΕΛΠΕ.

Είναι προφανές λοιπόν πως η περιοχή Θριασίου και Μεγαρίδος δεν μπορεί να δεχτεί άλλη επιβάρυνση και υποβάθμιση. Οι Δήμοι Θριασίου - Μεγαρέων είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, με οικονομικές δραστηριότητες σε όλους τους τομείς της οικονομίας (εμπόριο, βιομηχανία, βιοτεχνία, γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμό κλπ).

Η είδηση για τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στις πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στο όρος ΠΑΤΕΡΑΣ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, στους φορείς της περιοχής και στη Δημοτική Αρχή. Και οι αντιδράσεις είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν δυναμικά καθώς η δημιουργία τέτοιου Κέντρου στην περιοχή θα υποβαθμίσει το Δήμο Μεγαρέων.

Οι εγκαταστάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα της περιοχής ανατρέποντας βίαια την περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάπτυξή της και απειλώντας την προοπτική που έχει η περιοχή για ανάπτυξη παραθαλάσσιου τουρισμού. Επίσης, βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και επομένως και την τοπική οικονομία. Ένα τέτοιο έργο δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της περιοχής.

Φαίνεται πως υπάρχει αδυναμία αντίληψης ότι η ευρύτερη περιοχή πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για μια περιοχή μείζονος πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας με ένδοξο παρελθόν.

Μάλιστα, ο Δήμος Μεγαρέων προχωρά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο μέσα από το οποίο περνάει και η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης του κόλπου των Μεγάρων ως ζώνης τουρισμού και αναψυχής. Μια πιθανή όμως δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών θα μπλοκάρει την εξέλιξη της περιοχής. Γι’ αυτό και κανένα αντισταθμιστικό όφελος που πιθανόν προταθεί δεν θα αλλάξει την άποψή των κατοίκων της περιοχής καθώς πρώτο τους μέλημα είναι η προστασία του τόπου τους.

Και δυστυχώς είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιοχή Μεγαρίδος - Ελευσίνας, αποτελεί πάντα την «πίσω αυλή» της Αθήνας. Εκεί τα σκουπίδια, εκεί η βαριά βιομηχανία, εκεί η εθνική παραγωγή η οποία στηρίζει την ελληνική οικονομία. Αλλά δυστυχώς και με αυτή και με άλλες ενέργειες αντί να δίδονται κάποια πλεονεκτήματα και δικαιώματα, χάνονται και τα κεκτημένα.

Επισυνάπτεται ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγάρων.


Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

· Με ποια κριτήρια οι περιοχές Θριασίου Πεδίου και Μεγάρων αποτελούν υποψήφιες περιοχές για τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών, όταν μάλιστα διαχρονικά αλλά και τελευταία έχουν δεχθεί μεγάλες επιβαρύνσεις και υποβάθμιση χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της περιοχής;»

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ...