O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

26 Σεπτεμβρίου: ημέρα Γοπing* για καθαρές παραλίες

Τενεκεδάκια αναψυκτικών που λαμπυρίζουν, σακούλες πεταμένες και θαμμένες στην άμμο, χαρτιά που τα παρασέρνει ο άνεμος στις θάλασσες και γόπες…αποτσίγαρα παντού. Αυτό το θέαμα κρατάει χρόνια και δεν λέει ν' αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση, μικρές πράξεις, που στο εξωτερικό θεωρούνται αυτονόητες και αποτελούν κοινό τόπο, όπως περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων σε παραλίες, σε κεντρικά σημεία και τουριστικές περιοχές, καθώς και ατομικά σταχτοδοχεία μπορούν να βοηθήσουν.

Ωστόσο στις 26 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουμε δράση...και καθαρίζουμε όσες περισσότερες παραλίες μπορούμε σε όλη την Ελλάδα. Μαζέψτε φίλους και γνωστούς και καθαρίστε την αγαπημένη σας παραλία. Ο καθένας μας μπορεί με την παρέα του, σε όποια παραλία βρεθεί, να μαζέψει όσο περισσότερες γόπες μπορεί! Δεν αρκεί να καθαρίσουμε τις παραλίες πρέπει να σταματήσουμε να σβήνουμε και τα τσιγάρα μας στην ύπαιθρο.

Στις παραλίες της Αττικής υπάρχουν κατά μέσο όρο 39 γόπες ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ κάθε μία από αυτές χρειάζεται 1 με 5 χρόνια για να διαλυθεί. Από τα 5 τρισεκατομμύρια τσιγάρων που κατασκευάζονται κάθε χρόνο τα 4,5 δεν καταλήγουν σε τασάκια ή σκουπίδια. Επίσης, υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις μεγάλων ψαριών όπως φάλαινες και δελφίνια που πεθαίνουν από την κατάποση γοπών που έχουν πεταχτεί στη θάλασσα!

Επισκεφτείτε το site www.gopingday.weebly.com για περισσότερες πληροφορίες

http://news.ert.gr/el/27130-26-septembriou-imera-goping-gia-kathares-paralies.htm

....και αύριο μην ξεχάσετε!

....και αύριο μην ξεχάσετε τον καθαρισμό του Βουρκαρίου. Οι πρώτοι θα μαζευτούμε στις 8.30 στο τείχος της Αγίας Τριάδας. Φυσικά ευπρόσδεκτοι και όσοι θα έρθουν και αργότερα!....θα βρισκόμαστε παντού στην περίμετρο του υγροτόπου...

ημέρα δράσης των blogs για την κλιματική αλλαγή!