O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

το γνωστό μας δακτυλιωμένο φοινικόπτερο ξαναγύρισε στο Βουρκάρι ...αυτή τη φορά με παρέα!


Το γνωστό πια σε όλους μας φλαμίνγκο, που λόγω του ειδικού δακτυλιδιού του έχο
υμε μάθει ότι ζει πετώντας ανάμεσα στο Βουρκάρι και τον υδροβιότοπο της Σμύρνης στην Τουρκία, επέστρεψε για άλλη μια φορά στα Μέγαρα. Αυτή τη φορά έφερε και ...την παρέα του! Ένα δεύτερο δακτυλιωμένο φοινικόπτερο που ήρθε να γνωρίσει τον τόπο μας!

Όπως μας πληροφόρησε ο φίλος και τακτικός παρατηρητής του Βουρκαρίου Στρατής
Μπουρδάκης, το δεύτερο αυτό φλαμίγκο φοράει ένα άσπρο δαχτυλίδι με στοιχεία T|CLS, γεννήθηκε στον υγρότοπο Çamaltı Tuzlası, Gediz Deltası στη Σμύρνη της Τουρκίας το 2005 και πριν το Βουρκάρι είχε παρατηρηθεί το 2008 στον υγρότοπο Benghazi Lagoon, Sebkhet Jeliana - Baladiyat Benghazi δίπλα στο λιμάνι της Βεγγάζης στη Λιβύη, 720 χλμ ΝΔ από το Βουρκάρι.

Καλωσορίζουμε και τον δεύτερο αυτό επισκέπτη μας!

Παρακάτω δημοσιεύουμε και τα επίσημα στοιχεία αυτού του φοινικόπτερου. Δυστυχώς οι φωτογραφίες των δύο πουλιών τραβήχτηκαν από απόσταση με συνέπεια οι πανέμορφες λεπτομέρειες να μην μπορούν να απεικονιστούν με ακρίβεια.

Όπως όμως φαίνεται και από τις τελευταίες εξελίξεις ο υγροβιότοπος του Βουρκαρίου θα έχει την ευκαιρία της προστασίας και αναβάθμισης του. Θα έχουμε δηλαδή αρκετές ευκαιρίες στο μέλλον για να δούμε και να απολαύσουμε τέτοιες πανέμορφες στιγμές...

Το Βουρκάρι στην Έκθεση της Ορνιθολογικής για την "Διαφύλαξη των σημαντικότερων περιοχών για τα πουλιά, τη φύση και τον άνθρωπο"

"...Το σημαντικότερο όμως συμπέρασμα των υποθέσεων που αναφέρονται στην Έκθεση αυτή είναι ότι ακόμα και σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου η περιβαλλοντική αυθαιρεσία είναι διάχυτη, οι πρωτοβουλίες των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών μπορούν και κάνουν τη διαφορά..."
Μαλαμώ Κορμπέτη
Υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής Περιβάλλοντος



Η ειδική αναφορά στο Βουρκάρι και στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας προστασίας του:

Και οι σχετικές φόρμες υποβολής καταγγελιών προς την Ορνιθολογική:

Οι "αδυσώπητοι" παλαιοί αγώνες ενάντια στη δράση οχλουσών βιομηχανιών στην περιοχή μας!