O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Πρόσκληση σε καθαρισμό παραλίας στη γειτονική μας Σαλαμίνα

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας συμμετέχει την Κυριακή 29 Απριλίου 2012 και ώρα 10 π.μ. στην Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Let’s Do It World Clean Up, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθαρίζοντας την Παραλία Καματερού, στην οποία υπάρχει μεγάλος όγκος απορριμμάτων. Θα χρειαστούμε το κέφι και την όρεξή σας για δουλειά!

"Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και δεν πατρονάρεται"

"...Με ποιά λογική καλείς τον διπλανό σου να έλθει αρωγός στο ανιδιοτελές αυτό έργο, ενώ εσύ απολαμβάνεις την αντιμισθία του αιρετού και παράλληλα εξασκείς και το ελεύθερό σου επάγγελμα;
Συνάδουν άραγε αυτά με τη δημόσια πρόσκληση προς τους συμπολίτες σου;..."

Γ. Βαρελάς

"Άποψη" 29/3/2012 (Θέσεις ...& αντιθέσεις), σελ.8

Δελτία τύπου Δήμου Μεγαρέων

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ. ΔΤ: 0094 / 24-04-2012

Θέμα: Ιχθυοτροφείο στην Κακή Σκάλα. Γνώριζε η τέως Διοίκηση.

Τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών

Η υπόθεση της εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στη θέση «Κάτω Αλώνι» του Δήμου Μεγαρέων, αναδεικνύει παθογένειες του πολιτικού συστήματος έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Διοίκηση του Δήμου επιχειρώντας στο μέτρο και το βαθμό των αρμοδιοτήτων της, να ανατρέψει την αρνητική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, κινήθηκε στο πλαίσιο της διαφάνειας και της πλήρους ενημέρωσης των πολιτών. Από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφείς τις θέσεις και τις απόψεις της και επιχειρεί, όπως έχει τονίσει ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης να αποτρέψει την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στην θέση «Κάτω Αλώνι».

Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση του Δήμου, παρουσίασε τις θέσεις της στους Δημότες, με αφορμή και τις καταγγελίες του επιχειρηματία που εμπλέκεται στην υπόθεση.
Η Διοίκηση του Δήμου ποτέ δεν υιοθέτησε αλλά ταυτόχρονα ποτέ δεν θα μπορούσε να αγνοήσει καταγγελίες ενός επιχειρηματία ο οποίος παρουσία των τοπικών ΜΜΕ τόνισε ότι ο πρώην Δήμαρχος, στη συζήτηση που είχαν για την επένδυση, ουσιαστικά στήριξε το αίτημά του καθώς του απάντησε "πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα". Μάλιστα όπως αποκάλυψε, η συζήτηση επεκτάθηκε και για τα θέματα του προσωπικού που θα απασχολεί στις εγκαταστάσεις και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να εργαστούν άτομα από την περιοχή.

Η Διοίκηση δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τα ντοκουμέντα που προέκυψαν από τις καταγγελίες του επιχειρηματία ότι δηλαδή από το 2008 έχει μισθώσει την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και πληρώνει μίσθωμα στο Δήμο Μεγαρέων, της τάξης των 3.800 ευρώ ετησίως.

Οι συγκεκριμένες καταγγελίες δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν και δεν θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου δυστυχώς η μείζονα αντιπολίτευση, επιδόθηκε σε ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού, απέφυγε να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν και περιορίστηκε στο …χρώμα των πουκαμίσων.

Εάν η αντιπολίτευση και οι προσκείμενες σε αυτήν εφημερίδες, επιθυμούν να υποβιβάζουν και να θεωρούν ότι με κραυγές και αποχωρήσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια θα αποφύγουν τις απαντήσεις στα καυτά ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, τότε τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών.

Ταυτόχρονα η διοίκηση του Δήμου, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία επιμένει στην ουσία και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα.

Αποδέχεται για να προχωρήσει η δημόσια συζήτηση, ότι η προηγούμενη Διοίκηση δεν είχε συναντηθεί με τον επιχειρηματία και δεν είχε ενημερωθεί από τον ίδιο, ότι υπήρχε η σύμβαση και ένα ετήσιο μίσθωμα που εισέπραττε ο Δήμος για την εκμίσθωση της θαλάσσιας περιοχής.

Όμως:

Η προηγούμενη Διοίκηση παρέλαβε στις 13-06-2007 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφέρειας στο οποίο γίνεται σαφές ότι: με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής -και μεταξύ άλλων- μετά ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΑΡΗΛΘΕ ΑΠΡΑΚΤΗ Η ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΡΕΩΝ, αποφασίζει και:

1. Εγκρίνουμε την εκμίσθωση θαλάσσιας έκτασης 20 στρεμμάτων στη θέση «Κάτω Αλώνι» κόλπου Μεγάρων…
(…)
1. Η απόφαση μίσθωσης κοινοποιείται στην Διεύθυνση Υδατοκαλλιεργειών και Εσωτερικών Υδάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην Υπηρεσία Αλιείας του Νομού. ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ

Στον Πίνακα κοινοποίησης είναι και ο Δήμος Μεγαρέων, ο οποίος πρωτοκόλλησε την απόφαση στις 13-06-2007 και κοινοποιήθηκε στον κ. Χατζόπουλο δύο ημέρες αργότερα στις 15-06-2007.

Εάν ο κ. Στρατιώτης προσπάθησε στο Δημοτικό Συμβούλιο να πείσει ότι δεν υπήρξε συνάντηση με τον επιχειρηματία, προφανώς για να αποδείξει ότι δεν γνώριζε για τις ιχθυοκαλλιέργειες, ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε και την απόφαση η οποία πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο;


Μπορεί ο πρώην Δήμαρχος κ. Στρατιώτης να δηλώσει ξανά ότι «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ» όπως άλλωστε δήλωσε και για την υπόθεση της λυματολάσπης;

Μπορεί να συνεχίζει να ισχυρίζεται και να θεωρεί επαρκή δικαιολογία το γεγονός ότι ήταν αυτός «που συνέταξε το 2000 το έγγραφο του Δήμου με το οποίο η διοίκηση εξέφραζε την άρνησή της στις ιχθυοκαλλιέργειες»;

Εάν το έκανε το 2000, γιατί δεν το επανέλαβε και όταν ήταν Δήμαρχος και άφησε ανεκμετάλλευτο το δικαίωμα του Δήμου και δεν διατύπωσε άποψη για το θέμα, όπως αναφέρει η απόφαση της Περιφέρειας.

Είναι δυνατόν ακόμα και τώρα η μείζων αντιπολίτευση να συνεχίζει να επιδεικνύει υποκριτική στάση ότι δεν γνώριζε;

Ο κ. Στρατιώτης έχει δικαίωμα όπως και οι εφημερίδες που τον στηρίζουν να επιδιώκει την υποβάθμιση του δημόσιου διαλόγου και να επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία των Μεγάρων. Για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης δηλώνει ότι δεν προτίθεται να τον ακολουθήσει στον πολιτικό κατήφορο που έχει επιλέξει.

Ο Δήμαρχος Μεγάρων, επαναλαμβάνει ότι τιμά και σέβεται το Δημοκρατικό Λειτούργημα της ενημέρωσης των πολιτών μέσω του Τύπου, είναι αναμενόμενο και αντιλαμβάνεται κάθε πολίτης ότι δεν επιθυμεί ρήξεις και διαμάχες με τις τοπικές εφημερίδες.

Δεν είναι ο ρόλος του Δημάρχου να σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εφημερίδες αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα, άλλωστε όπως οι αιρετοί, έτσι και οι δημοσιογράφοι κρίνονται από τους πολίτες.

Όμως ο Δήμαρχος Μεγαρέων σεβόμενος το αξίωμα του Δημάρχου στο οποίο τον ανέδειξαν οι πολίτες, είναι υποχρεωμένος να διευκρινίσει την άποψή του, ότι δεν εντάσσονται στην δεοντολογία προκλητικές ανυπόγραφες συμπεριφορές που επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη θέση του Δημάρχου, εμφανίζοντάς τον ως παραπλανημένο από επιχειρηματίες.

Η Διοίκηση του Δήμου εάν και θεωρεί ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα και είναι άδικο σε μία τέτοια περίοδο να απασχολούμε τους Δημότες με ανούσιες μεθοδεύσεις και προσπάθειες να ανατραπεί η κοινή λογική και να αλλοιωθεί πλήρως η πραγματικότητα, θα παρεμβαίνει στο Δημόσιο διάλογο, όποτε κρίνει ότι η αμετροέπεια και η προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών προσβάλλει τους θεσμούς και τους κοινά αποδεκτούς κανόνες της αξιοπρεπούς συμπεριφοράς!

Ακυρώθηκε η σύμβαση

Η Διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος προσωπικά παραμένουν προσηλωμένοι στις εξαγγελίες τους και με συνέπεια συνεχίζουν το έργο τους προκειμένου να είναι αποδοτικοί και χρήσιμοι προς Δημότες.

Ο Δήμαρχος έχει επανειλημμένα τονίσει και το έκανε και παρουσία του επιχειρηματία στο Δημαρχείο ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του προκειμένου να ακυρωθεί η εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών στη θέση «Κάτω Αλώνι».

Μετά από έγγραφη καταγγελία προς την ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, ο Δήμος Μεγάρων κατάφερε και ακύρωσε τη συμφωνία του επιχειρηματία με την ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ. Η συμφωνία αφορούσε τη μίσθωση φυλακίου στην «Κακιά Σκάλα» που χρησιμοποιούσε ο επιχειρηματίας για τις ανάγκες τις εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών.

Όπως αναφέρει η επιστολή της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ προς τον επιχειρηματία, η οποία κοινοποιήθηκε στον Δήμαρχο Μεγαρέων Ιωάννη Μαρινάκη:

«Την 01/04/2012 συμφωνήθηκε η μίσθωση φυλακίου (…) κατόπιν έγγραφης καταγγελίας από τον Δήμο Μεγαρέων, η ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ αναστέλλει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και σας επιστρέφει τα χρήματα που καταβάλατε ως εγγύηση και προκαταβολή ενοικίου».

Πολλές φορές γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι οι πράξεις και τα αποτελέσματά τους είναι πολύ πιο αποδοτικά από τις άναρθρες κραυγές και τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού.



ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ. ΔΤ: 0090/23-04-2012

Θέμα: Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των Αμπελουργικών Εκτάσεων

Από το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Μεγαρέων ανακοινώνεται στους παραγωγούς οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των Αμπελουργικών Εκτάσεων και πληρούν τις προϋποθέσεις, να υποβάλλουν αιτήσεις έως 15/05/2012 στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Για πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Δυτικής Αττικής (Περσεφόνης & Χατζηδάκη, Ελευσίνα , τηλ. 210-5548853) και στην υπηρεσία μας (Π. Γεωργακή 8, τηλ. 22960-28210)

Χωρίς λόγια...