O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

Πάρτε κι εσείς θέση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Μεγαρίδας κύριε Μαρινάκη!


Πάρτε κι εσείς θέση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Μεγαρίδας κύριε Μαρινάκη!

Η περιοχή των Μεγάρων είναι αναμφισβήτητα ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία και μοναδικά εγγενή γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα όμως τα σύγχρονα Μέγαρα υποχρεώθηκαν να «κουβαλούν» πλήθος αρνητικών καταστάσεων, ναι μεν ως αποτέλεσμα σωρείας κεντρικών πολιτικών υποβάθμισης αλλά δυστυχώς σε συνδυασμό με χρόνιες αδυναμίες, ανεπάρκειες, ανοχές, αδιαφορίες, αστοχίες, λάθη και ελλείμματα εκ μέρους των τοπικών δημοτικών αρχών.

Φυσικά όχι όλων. Και ευτυχώς όχι για όλα τα ζητήματα.


Είναι όμως φανερό σε όλους μας ότι τα σημερινά Μέγαρα πραγματικά υποφέρουν! Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους για να αναστραφεί η πορεία υποβάθμισης!

Ο «Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου» έχει κατ’ επανάληψη θέσει τις βασικές κατευθύνσεις για την αλλαγή αυτής της κατάστασης (για την οποία κανείς μας δεν μπορεί να νιώθει περήφανος) και την εφαρμογή μιας νέας περιβαλλοντικής πολιτικής με πρωταρχικούς στόχους την:


  • Αποτροπή οποιασδήποτε πρόθεσης για εγκατάσταση άλλων ρυπαινουσών και καταστροφικών δραστηριοτήτων στην παράκτια ζώνη των Μεγάρων
  • Κατάργηση και πλήρη αποχαρακτηρισμό της παράκτιας βιομηχανικής ζώνης
  • Αποτροπή εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στο Πέραμα Μεγάρων
  • Αποτροπή μετεγκατάστασης των βυρσοδεψείων του Ρέντη στη Λάκκα Μεγάρων
  • Απομάκρυνση των δεξαμενών των ΕΛΠΕ από το Πέραμα Μεγάρων
  • Διάσωση, προστασία και περιφρούρηση του υγροβιοτόπου "Βουρκάρι Μεγάρων" (του σημαντικότερου μεταναστευτικού σταθμού πτηνών στη Δυτική Αττική)
  • Διατήρηση και ενίσχυση του δασικού πλούτου της περιοχής
  • Διατήρηση και επέκταση του αστικού και περιαστικού πρασίνου και των ελεύθερων χώρων

Ανακοινώσεις και τοποθετήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς από κόμματα και δημοτικές παρατάξεις και ο «Φορέας» έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια, άλλοτε επικροτώντας τις θετικές στάσεις και άλλοτε επικρίνοντας τις αρνητικές τοποθετήσεις . Προς όλους και για όλα! Χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς διακρίσεις!


Δυστυχώς όμως δεν έχουν πάρει όλοι θέση στα θέματα που προαναφέραμε και εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε τη στάση του συνδυασμού του υποψηφίου δημάρχου κ. Μαρινάκη.


«Σιγή ιχθύος» έχει τηρηθεί όλο αυτό το διάστημα από μέρους του συνδυασμού του, παρόλο που ήταν από τους πρώτους τοπικούς φορείς με τους οποίους (πριν απο ένα χρόνο περίπου) ήρθαμε επίσημα ως Φορέας σε επαφή, για να τους ενημερώσουμε σχετικά με τα προβλήματα και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν τα Μέγαρα.

Τότε μάλιστα είχαμε ζητήσει και τη δική του συνδρομή και υποστήριξη για την ενίσχυση του αγώνα μας. Του είχαμε ζητήσει (όπως άλλωστε έχουμε πράξει με όλους τους τοπικούς φορείς) να πάρει σαφή θέση στα παραπάνω θέματα.

Η απάντηση όμως του συνδυασμού του κ. Μαρινάκη ήταν δυστυχώς η απόλυτη σιωπή! Την ίδια σιωπή συνεχίζει να διατηρεί για όλη την περίοδο από τότε! Δεν δικαιολογείται όμως σε καμία περίπτωση αυτού του είδους η στάση από έναν άνθρωπο που φιλοδοξεί να αναλάβει τα ηνία της πόλης και να οδηγήσει τα Μέγαρα σε ένα «Νέο Ξεκίνημα».

Τα Μέγαρα μας παρέδωσαν απλόχερα δύο πράγματα: την ιστορία τους και τον φυσικό τους πλούτο. Έμπρακτος πατριωτισμός είναι η προάσπιση και της ιστορίας και του φυσικού πλούτου της περιοχής μας.

Εμείς οι πολίτες των Μεγάρων ζητάμε καθαρές και ξάστερες κουβέντες από όλους! Κύριε Μαρινάκη! Η σιωπή σας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής δεν μπορεί να περάσει άλλο απαρατήρητη! Σας καλούμε άμεσα να πάρετε σαφή και ξεκάθαρη θέση!

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι παραπάνω διεκδικήσεις μας θίγουν ιδιοτελή συμφέροντα και προσωπικές κερδοφορίες. Θα ωφελήσουν όμως αναμφισβήτητα το σύνολο των πολιτών των Μεγάρων. Είναι για το καλό όχι μόνο των σημερινών αλλά και των αυριανών κατοίκων της Μεγαρίδας.

Η δική μας θέση είναι απόλυτα σαφής! Όχι με τα συμφέροντα των λίγων! Ναι με το καλό των πολλών και των παιδιών μας!

Περιμένουμε τη δική σας τοποθέτηση κύριε Μαρινάκη…