O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

...ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ! ...ΘΕΛΕΤΕ ΟΜΩΣ;....


...ορισμένες επισημάνσεις μας στην ανακοίνωση 30/3/09 του Γραφείου Τύπου του Δήμου Μεγαρέων για το θέμα του Βουρκαρίου...

(η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του δήμου δημοσιεύεται παρακάτω στο http://vourkari.blogspot.com/2009/03/blog-post_6798.html και σας παρακαλούμε να την διαβάσετε πρίν τις δικές μας παρατηρήσεις)

Θετικό θεωρούμε το γεγονός της αναγνώρισης από τον Δήμο της αναγκαιότητας άμεσης λήψης μέτρων προστασίας για τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου.

Δεν θεωρούμε όμως καθόλου θετικό να μην απαντάει κανείς από τον Δήμο σε σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματά μας:

Ας επαναλάβουμε λοιπόν:

Σας ζητήσαμε να εκδώσετε απόφαση αναστολής οικοδομικών αδειών για βιομηχανικές δραστηριότητες στο Βουρκάρι μέχρι να εγκριθεί το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο!

Η ανεξάρτητη κρατική αρχή του 'Συνηγόρου του Πολίτη" σας κάλεσε ευθέως να αναστείλετε τις οικοδομικές άδειες για βιομηχανικές δραστηριότητες στην περιοχή. Σας είπε και σας υπέδειξε ότι έχετε κάθε νόμιμο δικαίωμα να το κάνετε! Γιατί δεν υιοθετείτε την εισήγησή του, η οποία φυσικά είναι πλήρως νομικά τεκμηριωμένη;

Μας λέτε ότι θα θέλατε αλλά δεν μπορείτε! Σας υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη απόφαση είχε παρθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Άρα έχετε το νόμιμο δικαίωμα και την δυνατότητα. Έχετε όμως την πολιτική βούληση;


Για την έγκριση νέων περιβαλλοντικών εκθέσεων για εγκατάσταση νέων βιομηχανιών στο Βουρκάρι: Λέτε ότι "ο Δήμος δεν μπορεί εκ’ του νόμου να μην δώσει άδειες εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις… Διοίκηση και υπηρεσίες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τους νόμους…"

Μα δεν καταλάβατε ότι δεν δώσατε καμία άδεια; Σας ρώτησε η Νομαρχία εάν συνηγορείτε στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων για νέα βιομηχανία στο Βουρκάρι την οποία εκείνη ( η Νομαρχία δηλαδή) θα εγκρίνει. ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΕ! ΟΥΤΕ ΑΔΕΙΑ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΤΕ (γιατί δεν δικαιούστε), ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΤΕ ΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ!...ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΛΩΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ: ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ; ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΝΤΑΞΕΙ;...ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΕΙΠΑΤΕ ΝΑΙ!

ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΕΙΠΑΤΕ ΕΠΙΣΗΣ (δια στόματος του κυρίου αντιδημάρχου) ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ..."...δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την μονάδα και δεν παρουσιάζεται τοξικότητα..." !!!!!!

Δηλαδή είναι περιβαλλοντικά εντάξει να εγκατασταθεί μια τσιμεντοβιομηχανία στην περιοχή του Βουρκαρίου; ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ;

Επίσης απαντήστε μας: διαβάσατε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει καταθέσει η συγκεκριμένη επιχείρηση στην Νομαρχία και την οποία με την ψήφο σας φαίνεται να εγκρίνετε;

Αν ναι, πού είναι η περιβαλλοντική έκθεση της συγκεκριμένης βιομηχανίας και γιατί δεν κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο; Αν όχι, αποφασίσατε σε μια έκθεση που δεν είχατε καν διαβάσει;



ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΑΦΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ;

Κύριε Δήμαρχε: Μπορείτε να προστατεύσετε το Βουρκάρι!

Θέλετε όμως;


απάντηση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Μεγαρεων στον 'Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου'


Το γραφείο τύπου του Δήμου Μεγαρέων εξέδωσε ανακοίνωση απάντηση στα σχόλια της ιστοσελίδας μας με τίτλο "...κρίμα κύριε δήμαρχε..."


Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση και αμέσως μετά ακολουθούν ορισμένες επισημάνσεις μας


ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Γραφείο Τύπου

Μέγαρα, 30 Μαρτίου 2009.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Δ/ΚΟ Σ/ΛΙΟ ΤΗΣ 24/2/2009.

Σχετικά με άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα ¨Vourkari.blogspot.com¨ με τίτλο «…κρίμα κύριε Δήμαρχε…» και εκφράζει τον φορέα για την προστασία του ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ και στο οποίο συμπεραίνεται ότι ο Δήμαρχος «…προτίμησε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των βιομηχάνων της περιοχής», αναφέρουμε τα εξής προς πλήρη ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου και αποκατάσταση της αλήθειας.

Στο Δ/κο Σ/λιο της 24/2/2009 συζητήθηκε το 50ο θέμα της ημερήσιας διάταξης «περί λήψης μέτρων προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Βουρκαρίου». Τα Γραφείο Τύπου του Δήμου Μεγαρέων εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

«Στο υπ’ αριθμ. 50 θέμα περί λήψης μέτρων προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Βουρκαρίου, κατόπιν αιτήματος των Συλλόγων της περιοχής, συζητήθηκαν οι δύο άξονες του ζητήματος, όπως παρουσιάστηκαν από τον Αντιδήμαρχο κ. Μπερδελή. Από την μια πλευρά τίθεται το ερώτημα αν η Πολεοδομία Μεγάρων οφείλει να εκδίδει οικοδομικές άδεις στην συγκεκριμένη περιοχή. Βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, το τμήμα της περιοχής βορειοδυτικά έχει χωροθετηθεί από την Πολιτεία ως χώρος υποδοχής βιομηχανικών και βιοτεχνικών χρήσεων. Επομένως, η Πολεοδομία δεσμεύεται για την χορήγηση οικοδομικών αδειών όταν συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Από την άλλη πλευρά ετέθη το ερώτημα των μέτρων προστασίας που δύναται να λάβει ο Δήμος με το υπάρχον καθεστώς. Ο κ. Μπερδελής αναφέρθηκε στη σειρά εγγράφων και πράξεων προς τα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες που αφορούν την προστασία του υγροβιότοπου, από Δήμο, Φορείς και πολίτες που καταβάλουν πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. Όμως, κανένα θετικό βήμα δεν έχει επιτευχθεί. Οριστική λύση του προβλήματος θα δοθεί νομοθετικά, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 1650/86, από τα συναρμόδια Υπουργεία (Βιομηχανίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας) και μετά από εισήγηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ή Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου ή ΓΠΣ. Ως άμεσο μέτρο προστασίας προτάθηκε από την διοίκηση του Δήμου η κατασκευή περίφραξης επί της γραμμής αιγιαλού και η τοποθέτηση ενός παρατηρητηρίου σε συνεργασία με την ΚΕΔ που έχει την αρμοδιότητα στο σημείο. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τον κ. Γ. Παπαβασίλη να μειοψηφεί

Γίνεται σαφές επομένως ότι η δημοτική αρχή και σύσσωμο το Δ/κο Σ/λιο έλαβε απόφαση να προστατεύσει τον υγροβιότοπο με μέτρα που, όπως συζητήθηκε, κρίνονται ως μοναδικός τρόπος παρέμβασης από πλευράς Δήμου. Διότι οριστική λύση του προβλήματος θα έχουμε με την έγκριση του ΓΠΣ από την κεντρική διοίκηση, στο οποίο προβλέπεται οριοθέτηση της περιοχής ως ζώνης απολύτου προστασίας.

Όπως επίσης είναι γνωστό σε όλους ότι οι παράγοντες που διαταράσσουν την ισορροπία του ευαίσθητου αυτού οικοσυστήματος δεν είναι μόνον ο χαρακτηρισμός βορειοδυτικά της περιοχής ως βιομηχανικής ζώνης, αλλά και οι παράνομες αποχετεύσεις, η αυθαίρετη κοπή δέντρων, η αυθαίρετη δόμηση, η λειτουργία του αεροδρομίου, κλπ.

Στο εν’ λόγω Δ/κο Σ/λιο στο υπ’ αριθμ. 51 θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (μία λευκή ψήφος του κ. Παπαβασίλη) η περιβαλλοντική έκθεση για μονάδα κατασκευής προκατασκευασμένων δομικών στοιχείων της ΕΠΕ Ι. Καλλέργης στις ¨Αλμύρες¨. Όπως επισημάνθηκε από τον Δήμαρχο για το θέμα αυτό «ο Δήμος δεν μπορεί εκ’ του νόμου να μην δώσει άδειες εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις… Διοίκηση και υπηρεσίες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τους νόμους… Οι υπηρεσίες δεν έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν ή να κυνηγήσουν κανέναν. Είναι αμερόληπτες έναντι του νόμου. Ο Δήμος όμως δεν πρέπει να πάψει να αγωνίζεται. … Και άμεσα μέτρα προστασίας λαμβάνουμε και ασκούμε συνεχή πίεση να εγκριθεί το ΓΠΣ για να αποχαρακτηριστεί η περιοχή από βιομηχανική…». Ο Αντιδήμαρχος κ. Μπερδελής υποστήριξε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την μονάδα και δεν παρουσιάζεται τοξικότητα. Επίσης όπως τόνισαν ο κ. Μπερδελής και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολ. Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεγάρων κ. Κ. Δέδες, από την πλευρά του Δήμου Μεγαρέων δεν μπορεί να εμποδιστεί ουσιαστικά η βιομηχανική δραστηριότητα, εφόσον το επιτρέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο. Το τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου δεν μπορεί να απορρίψει αίτημα οικοδομικής άδειας βιομηχανίας, εφόσον αυτή πληροί τους όρους που θέτει ο νόμος και η πολιτεία.

Ο Δήμαρχος κ. Στρατιώτης μιλώντας για το ευρύτερο θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο που αφορά στο θέμα, έκανε λόγο για «βιομηχανική αναρχία κατά την πορεία ανάπτυξης της πόλης και της χώρας εν γένει…», η οποία οδήγησε τελικά σε καταστροφή του περιβάλλοντος. Επισήμανε όμως ότι ο Δήμος ποτέ δεν ρωτήθηκε για αυτό που έγινε και ότι οι πολίτες είναι πάντοτε σε εγρήγορση για να περιοριστεί η αυθαιρεσία. Επίσης ανέφερε ότι ο Δήμος έχει δείξει ευαισθησία για την προστασία του υγροβιότοπου, αλλά οι κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στις πιέσεις του κεφαλαίου και έτσι πανέμορφες περιοχές καταστράφηκαν.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος ηγήθηκε του αγώνα κατά της δημιουργίας εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας από τα ΕΛΠΕ στην περιοχή, ο οποίος είχε επιτυχές αποτέλεσμα με την δέσμευση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Φώλια τον περασμένο Ιούλιο.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στο εν’ λόγω Δ/κο Σ/λιο της 24/2/2009 ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου αναφέρθηκε στις μελέτες και στον ογκωδέστατο φάκελο της υπόθεσης που αποδεικνύουν ότι η περιοχή χρήζει προστασίας με συγκεκριμένο τρόπο. Καμία ένσταση ή αντίθετη άποψη δεν εκφράστηκε για το θέμα της έγκρισης της περιβαλλοντικής έκθεσης για την μονάδα κατασκευής προκατασκευασμένων από φορέα ή πολίτη.

Από τα παραπάνω γεγονότα δεν προκύπτει ότι ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή προτίμησαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των βιομηχάνων της περιοχής. Τα δε ευχαριστήρια του αιτούμενου την έγκριση ουδέποτε ζητήθηκαν, διότι όπως επισημάνθηκε, ο Δήμος Μεγαρέων κινείται όπως οφείλει στα πλαίσια των Νόμων της πολιτείας με τρόπο διαφανή και αμερόληπτο προς κάθε πολίτη.

Παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε την παρούσα απάντηση για την πλήρη ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.





...για την 'ώρα της γής' στο Θριάσιο..


Με ηλιακούς πυρσούς, φανάρια, κεριά, μαύρα μπαλόνια και με αυθόρμητο τρόπο πολίτες της Ελευσίνας συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 28 Μαρτίου, 8.30 με 9.30 το βράδυ, στην είσοδο του σκοτεινού Αρχαιολογικού Χώρου.
Ήταν η Ώρα της Γης αλλά και η Ώρα του Θριάσιου και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ έδωσε το επίκαιρο τοπικό νόημά της : «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ». O Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου ξεχώρισε με την μαζική συμμετοχή του . Η πορεία διαμέσου της Νικολαΐδου κατέληξε στο λιμάνι παροτρύνοντας : «Σβήνουμε τα φώτα, ανάβουμε τις ελπίδες »!

διαβάστε στο http://epitropiagona.blogspot.com/2009/03/blog-post_31.html