O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

το ηλεκτρονικό περιοδικό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας


μια επιστολή απο τον Γ.Σταμούλη...

Αμβρακικός: Νεκρά όστρακα και θολά νερά συνθέτουν το τοπίο

Επιστολή στην Περιφέρεια Ηπείρου απέστειλαν οι Ενεργοί Πολίτες της Περιοχής Αμβρακικού, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τα μεγάλα...προβλήματα που προκαλούν στον Αμβρακικό Κόλπο οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες.

Στην επιστολή του ο Σύλλογος επισημαίνει ότι βυθός του Αμβρακικού μοιάζει με νεκροταφείο οστράκων, χωρίς καθόλου βλάστηση, με θολά νερά και φερτές ύλες, κάτι που διαπιστώθηκε κατά την υποβρύχια αυτοψία στις 5 Σεπτεμβρίου στην παράκτια περιοχή της Λασκάρας.

Παράλληλα ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του βυθού του Αμβρακικού καλύπτεται από ανοξικές μάζες, εξ αιτίας των πολλών οργανικών φορτίων που δέχεται καθημερινά.

«Μεγάλη επιβάρυνση με οργανικά φορτία προκαλούν και οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες, εξαιτίας των τροφών που πέφτουν στο βυθό, των αντιβιοτικών και των χημικών ενώσεων που προκαλούνται από τον καθαρισμό των διχτυών των κλουβών», καταγγέλλουν οι Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την απορρύπανση και εξυγίανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ

Τι ακριβώς διδάσκουν οι ζωολογικοί κήποι; Το σεβασμό ή την κακοποίηση των ζώων;

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων!

Μία νέα μυστική έρευνα της Animal Equality, μίας Ισπανικής Οργάνωσης για τα Δικαιώματα των Ζώων που διήρκεσε εννέα μήνες, καταγράφει τη ζωή των φυλακισμένων ζώων στους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους της Ισπανίας, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (ΕΑΖΑ) και της Παγκόσμιας Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (WAZA). Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες, βίντεο και εκθέσεις ειδικών επιστημόνων που αποκαλύπτουν την τραγική ζωή των ζώων πίσω από τα κάγκελα των κλουβιών τους και η οποία ποτέ δεν αποκαλύπτεται στους επισκέπτες.

Οι ζωολογικοί κήποι, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο κόσμος, αποτελούν τόπους βασανιστηρίων και κέντρα εξόντωσης για τα ζώα. Τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους φυλακίζονται σε κλουβιά για όλη τους τη ζωή και στερούνται τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να ικανοποιήσουν τα ενδιαφέροντα και τις βιολογικές τους ανάγκες. Χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους και αποκλείονται από το φυσικό περιβάλλον στο οποίο έχουν δικαίωμα να ζουν. Τα περισσότερο κοινωνικά ζώα εξαναγκάζονται να ζουν στη απομόνωση, ενώ τα πιο μοναχικά ζώα εξαναγκάζονται συχνά σε καθημερινή επαφή με άλλα ζώα.

Μερικά ζώα, συχνά ζουν δίπλα στους φυσικούς θηρευτές τους, ενώ πολλά στριμώχνονται ασφυκτικά, σε ανιαρά περιβάλλοντα, με αποτέλεσμα να μαραζώνουν και να πεθαίνουν πρόωρα. Η Animal Equality διαπίστωσε ότι πολλά ζώα ζουν υπό άθλιες συνθήκες μέσα στα περιττώματά τους και σε κατάσταση διαρκούς στρες. Στους ζωολογικούς κήπους, πολλά ζώα απομακρύνονται από τις οικογένειές τους και στέλνονται σε άλλους ζωολογικούς κήπους, ή θανατώνονται όταν πληθαίνουν και δεν υπάρχει αρκετός χώρος για αυτά.

Η μη φυσιολογική στερεοτυπική συμπεριφορά που παρουσιάζουν συχνά, είναι μία σοβαρή ένδειξη της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης των ζώων στους ζωολογικούς κήπους.

Ως ένα μόνο παράδειγμα της θλιβερής ζωής των ζώων που δεν αποκαλύπτουν ποτέ οι ζωολογικοί κήποι, η Animal Equality παρακολούθησε τις τελευταίες ημέρες της Chata, μίας μικρής λέαινας που αρρώστησε στο ζωολογικό κήπο της Σεβίλλης και πέθανε χωρίς καμία κτηνιατρική φροντίδα, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσής της εκεί.

http://vimeo.com/28701678

Η υποτιθέμενη «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων πρέπει να αμφισβητηθεί, αν θέλουμε να ζούμε σε μια σωστή και δίκαιη κοινωνία που θα σέβεται τη φύση και τα ζώα και θα προωθεί την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον. Αν οι ζωολογικοί κήποι μας διδάσκουν κάτι, το μάθημα αυτό είναι σίγουρα επικίνδυνο. Μας διδάσκουν ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να υποδουλώνουν και να κακοποιούν τα ζώα και ενισχύουν την αντίληψη ότι τα ζώα δεν έχουν άλλο σκοπό παρά μόνο το κέρδος μας.

Η συμπεριφορά των ζώων στους ζωολογικούς κήπους είναι όπως όλων των ζώων που βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Είναι σύντομη, αφύσικη και τραγική. Οι ζωολογικοί κήποι δεν διδάσκουν στα παιδιά τις φυσικές ιδιότητες των ζώων, αντίθετα οι ζωολογικοί κήποι παρουσιάζουν μία ψευδή εικόνα για τη συμπεριφορά των ζώων και δεν προωθούν την ιδέα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Αν θέλουμε να μεταδώσουμε κάποιες αξίες στα παιδιά, όπως ο σεβασμός για τους άλλους και το φυσικό περιβάλλον, θα πρέπει να αρχίσουμε με το να μην επισκεπτόμαστε μέρη που φυλακίζουν, υποδουλώνουν και κακοποιούν τα ζώα για όλη τους τη ζωή, όπως ακριβώς κάνουν οι ζωολογικοί κήποι.

To site της έρευνας - Spanish Zoos

http://spanishzoos.org/index.php

Το trailer της έρευνας

http://vimeo.com/28696276

Tα βίντεο για κάθε ζωολογικό κήπο

http://spanishzoos.org/videos-undercover-zoos.php

Φωτογραφίες από την έρευνα

http://spanishzoos.org/photos-undercover-zoos.php

http://www.flickr.com/photos/igualdadanimal/sets/72157627531032216/

H έκθεση

http://spanishzoos.org/report.php

Δηλώσεις των ειδικών

http://spanishzoos.org/experts-undercover-zoos.php

δελτίο τύπου του Β.Οικονόμου

ερώτηση του Μ.Βορίδη

δελτίο τύπου του Γ.Βλάχου