O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

"Βουρκάρι": Δίπλα στα μπάζα και στα συρματοπλέγματα...

Υγρότοπος "Βουρκάρι" Μεγάρων, 17/04/2012

Ερώτημα Θ.Λεβέντη για τις ιχθυοκαλλιέργειες στα Μέγαρα



Φωτογραφίες από την συμμετοχή του κ. Θ.Λεβέντη στην δράση για την προστασία του Βουρκαρίου από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων (2005)


Προς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Θέμα: Με υποβάθμιση απειλείται η περιοχή του Δήμου Μεγάρων από τη χωροθέτηση περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών


Στο πλαίσιο μελέτης-πρότασης του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών στον εθνικό θαλάσσιο χώρο προβλέπεται και η τοποθέτηση ορισμένων εξ αυτών στη θαλάσσια περιοχή της Κακιάς Σκάλας εντός των ορίων του Δήμου Μεγάρων.

Με ψήφισμά της η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Συλλόγων Κινέττας και το Δ.Σ. του Δήμου Μεγάρων τίθενται κατά της χωροθέτησης περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή του Δήμου Μεγάρων, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργείου έρχεται σε αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα του συγκεκριμένου Δήμου ανατρέποντας βίαια την περιβαλλοντική και πολιτιστική του ανάπτυξη αλλά και τραυματίζοντας καίρια την εξαιρετικά φυσικού κάλλους περιοχή της Κακιάς Σκάλας.

Επιπλέον, δεν διασφαλίζεται η περιβαλλοντική και πολιτιστική βιωσιμότητα της περιοχής, καθώς πρόκειται για σχέδιο παράδοσης μεγάλων εκτάσεων παρθένας θαλάσσιας περιοχής με σκοπό την εκμετάλλευσή της.

Ως εκ τούτου, η μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι δεδομένη επιβαρύνοντας μια κλειστή θαλάσσια περιοχή, η οποία είναι ήδη βεβαρυμένη από άλλες υφιστάμενες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας.


Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται, λαμβάνοντας υπόψιν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, να αναστείλει την τοποθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών στην Κακιά Σκάλα, ώστε να διατηρηθεί η ισόρροπη περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής και να αποτραπεί περαιτέρω υποβάθμισή της;
2. Προτίθεται να ανακαλέσει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της ιχθυοκαλλιέργειας, που έχει ήδη δοθεί, και να απορρίψει την εξέταση της χορήγησης άλλων τριών αδειών, δεδομένου ότι η περιοχή της Κακιάς Σκάλας είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως έχει ήδη χαρακτηριστεί από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής;
3. Προτίθεται να επανεξετάσει τον επαναπροσδιορισμό χωροθέτησης των υδατοκαλλιεργειών στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο;
4. Επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών σε κλειστές θαλάσσιες περιοχές, όταν μάλιστα αυτές είναι ήδη βεβαρυμένες από άλλες υφιστάμενες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας;


Ο ερωτών βουλευτής
Θανάσης Λεβέντης
28/3/2012

Φιλανθρωπική εκδήλωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων

Άρθρο του κ.Β.Οικονόμου: «Κοινωνική Μεταρρύθμιση»

«Κοινωνική Μεταρρύθμιση»
άρθρο του κ.Β.Οικονόμου στο περιοδικό «Επίκαιρα»:

"Είναι κοινή παραδοχή πλέον ότι το ελληνικό κράτος έχει αναπτυχθεί με πολλές στρεβλώσεις και εσωτερικές παθογένειες. Τα προηγούμενα χρόνια οι παθογένειες αυτές πολλαπλασιάστηκαν, ιδίως μετά το 2004, με τις κυβερνήσεις να κάνουν τα στραβά μάτια και να συντηρούνται με υπερδανεισμό από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οικονομική κρίση απέδειξε τα σαθρά θεμέλια του πελατειακού και υπερτροφικού κράτους που συντήρησε και συντηρεί μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα ανίκανη να προσφέρει ανάπτυξη, σε βάρος της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, όπου προστίθενται διαρκώς νέα εμπόδια γραφειοκρατίας, υπερφορολόγησης, μονοπωλίων και καρτέλ.

Στην μέγγενη μάλιστα του κρατικοδίαιτου μοντέλου επιχειρηματικότητας συνθλίβεται και το κοινωνικό κράτος το οποίο και έγινε βορά στις ορέξεις των λίγων με υπερκοστολογήσεις, με αδιαφανείς διαδικασίες έργων και υπηρεσιών, με παράνομες ή παράτυπες παροχές προς δήθεν δικαιούχους που είχαν πρόσβαση σε πολιτικά γραφεία της εκάστοτε κυβέρνησης.

Συνέπεια αυτής της λογικής που επικράτησε είναι σήμερα να απειλούνται και οι πραγματικοί δικαιούχοι υποστήριξης από το ελληνικό κράτος, να απειλούνται οι πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες με περιθωριοποίηση αφού η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αδυνατεί να συγκρουστεί με τις συντεχνίες και τις ομάδες που η ίδια διαχρονικά εξέθρεψε, και προτιμά να διαλύσει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους αδιαφορώντας ακόμα και για την κοινωνική συνοχή.

Στην λογική αυτή εμείς διαφωνούμε. Ως Ελεύθεροι Πολίτες από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να ενδυναμωθεί, να προστατευτεί από τους επιτήδειους, να συνδράμει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που η ανεργία αυξάνεται καθημερινά, που τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώνονται καθημερινά, που οι συντάξεις και κάθε άλλη ανταποδοτική πολιτική αμφισβητούνται, που η φορολογία αντί να γίνεται δικαιότερη γίνεται όλο και πιο άδικη, που η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να μένει στο απυρόβλητο παρά τις περί του αντιθέτου επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις.

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τη Δημοκρατική Αριστερά και τον Φώτη Κουβέλη αναλάβαμε από κοινού μια μεγάλη δέσμευση. Να αγωνιστούμε για μια Κυβέρνηση με Κοινωνική Δικαιοσύνη. Να εργαστούμε όλοι μαζί για μια μεγάλη Κοινωνική Μεταρρύθμιση. Να καταθέσουμε την πρόταση διακυβέρνησης που θα διαμορφώσει ένα σύγχρονο κράτος εμπιστοσύνης, διαφάνειας και δίκαιης διανομής του παραγόμενου πλούτου. Ένα κράτος όπου τα δικαιώματα δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση και όπου οι πολίτες δεν χρειάζεται να ανήκουν στις ανώτερες οικονομικές τάξεις για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ένα κράτος όπου οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους και δεν παραβιάζονται ανάλογα με τις πιέσεις μικρών ή μεγάλων ομάδων συμφερόντων. Διεκδικούμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο όπου όλοι θα συμμετέχουν αναλογικά και σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

Δεν θα επιτρέψουμε να γκρεμιστούν τα πάντα με την αόριστη υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα τα ξαναχτίσουν, ούτε και θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η καταλήστευση του δημοσίου πλούτου από διάφορους επιτήδειους που «πρωταγωνιστούν» και στην αγανάκτηση κατά των άδικων μέτρων του Μνημονίου! Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με τις παρασιτικές και μεταπρατικές ομάδες που τζογάρουν με τη μοίρα του λαού μας, που πουλάνε ελπίδα και εθνικοφροσύνη προσπαθώντας να οδηγήσουν την χώρα εκτός ευρωζώνης αφού ενδεχόμενη επιστροφή στην δραχμή εξυπηρετεί ακόμα περισσότερο τα συμφέροντά τους.

Στις ερχόμενες εκλογές θα τελειώσει το σαθρό αυτό πολιτικό σύστημα και θα ανοίξει ο δρόμος στις νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν, χρειάζονται και απαιτούν τις Κοινωνικές Μεταρρυθμίσεις!"

Βασίλης Οικονόμου
Βουλευτής Αττικής (Ελεύθεροι Πολίτες)
Συνεργαζόμενος με την Δημοκρατική Αριστερά

Χωρίς λόγια!!