O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Το Megara.org για την συνέντευξη τύπου του Συντονιστικού Φορέα μας

Και με τη σφραγίδα του κράτους Βουρκάρι και πέριξ ορίζονται ως Περιφερειακό Πάρκο
 
 

Τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο προστατεύει τον υγροβιότοπο Βουρκάρι και τις χρήσεις της γης γύρω από αυτό, παρουσίασαν μέλη του οικείου Φορέα Προστασίας.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή έως το σήμερα η οποία έγινε την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 στο δημαρχείο των Μεγάρων.
Μετά από ασταμάτητες και επίπονες προσπάθειες 9 ετών του Φορέα, ο οποίος αποτελείται από συλλόγους και ομάδες ατόμων, έγινε δυνατόν να ακυρωθεί ο νόμος ο οποίος χαρακτήριζε  μέρος της περιοχής ως βιομηχανική ζώνη και επέτρεπε επιβαρυντική οικοδομική δραστηριότητα, και να την θέσει υπό ισχυρό νομικό καθεστώς προστασίας.
Το Βουρκάρι πλέον αναγνωρίζεται και επίσημα ως υγροβιότοπος ενώ ταυτόχρονα όλη η περιοχή χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακό Πάρκο, καθεστώς το οποίο ορίζει επίσης τις χρήσεις της γης με πρόβλεψη για την διακοπή των βιομηχανικών χρήσεων, τον περιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας και την προσεκτική και όχι επεκτατική αγροτική δραστηριότητα.


Ο Συντονιστικός Φορέας του Βουρκαρίου κατόρθωσε με επιτυχία, να αντιμετωπίσει τις εύλογες αντιδράσεις των θιγομένων και την τροχοπέδη του γραφειοκρατικού περιβάλλοντος, και κατόρθωσε να πείσει το πολιτικό και διοικητικό σύστημα να φτιάξει ένα νόμο και με αυτόν να καταργήσει έναν άλλο.
Ο Φορέας κατόρθωσε, με όπλο την επιστημονική και νομική τεκμηρίωση των επιχειρημάτων καθώς και την προσήλωση στον στόχο, να επιτύχει αυτό το σημαντικό κατόρθωμα το οποίο έχει σχέση με την ισορροπημένη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
Το γεγονός ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις στο παρελθόν, όπως εναντίων των αποθηκών του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου προς την Πελοπόννησο ή τα ιχθυοτροφεία απέτυχαν να πείσουν τις αρχές να σεβαστεί τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας, κάνουν το επίτευγμα του Φορέα ακόμα πιο σπουδαίο.
Στην παρουσία των νέων συνθηκών της περιοχής του υγροτόπου και του οδοιπορικού από την έναρξη των προσπαθειών έως σήμερα, εκτός των εκπροσώπων του φορέα πήραν μέρος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας η οποία είναι δραστήριος εταίρος και η εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ. Αλεξάνδρα Τσίγκου η οποία είναι από τους πρώτους και παλαιότερους υποστηρικτές της περιοχής.
Σύντομη παρέμβαση επίσης έκανε η Αρχιτέκτων - Μηχανικός κ. Μαρία Παπαφράγκου η οποία έχει εκπονήσει μελέτη ανάδειξης της περιοχής και την οποία έχουν υιοθετήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα.


Χαιρετισμό – παρέμβαση έκανε ο Δήμαρχος Μεγαρέων ο οποίος χαρακτήρισε το νέο νόμο ως σημαντικό για την προστασία, την ανάδειξή του, αλλά και στο ότι δίνει τη δυνατότητα στην περιοχή να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών.
Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Περιφερειακή Σύμβουλος Γιώτα Παππά, εκπρόσωπος του Αντιπερειφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου, προσθέτοντας ότι ήδη η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει τα έργα απομάκρυνσης μπάζων τα οποία βρίσκονται στην περιοχή.
Για τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματισθεί η διοργάνωση ημερίδας στην οποία θα διαμορφωθούν οι επιστημονικές και κοινωνικές δομές οι οποίες θα εργασθούν με τον καλύτερο τρόπο για την ανάδειξη του υγροτόπου.

Και με τη σφραγίδα του κράτους Βουρκάρι και πέριξ ορίζονται ως Περιφερειακό Πάρκο 

Πηγή: www.megara.org