O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Το ρεπορτάζ μας για την δράση παρατήρησης πουλιών στο Βουρκάρι!

 

Περισσότερα από 100 άτομα συμμετείχαν την Κυριακή 16/2/2014 στη δράση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και παρατήρησης πουλιών στο Βουρκάρι, που οργάνωσαν -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων- η Ορνιθολογική, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Μεγάρων και ο Συντονιστικός Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία χάρη και στη συνεισφορά του πολύ καλού καιρού συνευρέθηκαν κάτοικοι των Μεγάρων, φίλοι του υγροτόπου από την Αθήνα (περίπου 20 άτομα) και 70 μέλη του ΣΕΟ Μεγάρων (τα 65 εκ των οποίων παιδιά!), οι οποίοι ενημερώθηκαν για τους υγρότοπους της Αττικής και την ανάγκη προστασίας τους και παρατήρησαν τα πουλιά που φιλοξενούνται αυτή την εποχή στον υγροβιότοπο των Μεγάρων.
Με τη βοήθεια του κ. Λεωνίδα Μπρικιάτη από την Ορνιθολογική, παρατηρήθηκαν με κιάλια και τηλεσκόπια: ερωδιοί (σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες), αγριόπαπιες (πρασινοκέφαλες και βαρβάρες), κορμοράνοι, παρυδάτια πουλιά (τουρλίδα, κοκινοσκέληδες και νανοσκαλίδρες), γλάροι (λεπτόραμφοι, μαυροκέφαλοι και καστανοκέφαλοι) και μικρόπουλα (μαυρολαίμης, καρβουνιάρης, φανέτο, σπίνος και φλώρος). Την παράσταση όμως έκλεψε το φοινικόπτερο (φλαμίγκο) που ξεχειμωνιάζει ακόμα στο Βουρκάρι!
Οι συμμετέχοντες Οδηγοί του Τ.Τ. Μεγάρων έκαναν και πάλι πράξη την αρχή τους, ότι η προστασία της φύσης είναι υπόθεση που μας αφορά όλους, και ιδιαίτερα τους ίδιους ως νέες, νέους και μικρότερα παιδιά, γιατί αυτοί είναι που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους και η ποιότητα της ζωής τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται! Έτσι λοιπόν, συνεργάστηκαν υποδειγματικά με την Ορνιθολογική και το Συντονιστικό Φορέα  Βουρκαρίου τόσο για την οργάνωση όσο και για την άριστη διεξαγωγή της εν λόγω εκδήλωσης.
Η παρατήρηση έγινε εκτός από μια συναρπαστική ασχολία για τα παιδιά και ένα μεγάλο παιχνίδι με πολύμορφες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες που είχαν την ονομασία πουλιών που συναντάμε στο Βουρκάρι. Κάποιες από τις δραστηριότητες που έκαναν τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά ήταν η κατασκευή περισκοπίου, mobile με πουλιά κατασκευασμένα με την τεχνική origami,  η εύρεση της «μαγική τους θέσης» στο Βουρκάρι, η καταγραφή των συναισθημάτων τους και η αντιστοίχηση πληροφοριών σχετικών με τον υγρότοπο. Τα μικρότερα παιδιά βρήκαν τις «παραφωνίες» στο περιβάλλον, δημιούργησαν στο έδαφος εικόνες από υλικά της φύσης, αποτύπωσαν στο χαρτί με χρώματα αυτό που έβλεπαν στον υγρότοπο και έπαιξαν παιχνίδι μνήμης με ευρήματα από τον χώρο.
Η προσπάθεια των βαθμοφόρων που τα συνόδευαν ήταν, μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά και να τα βοηθήσουν όχι μόνο να χαρούν την ομορφιά της φύσης, χωρίς να την βλάψουν, αλλά και να συνειδητοποιήσουν το γιατί και το πώς μπορούν να την προστατεύσουν!
Τους ευχαριστούμε όλους γι’ αυτό το υπέροχο Κυριακάτικο πρωινό!


Περιβαλλοντική εκπαίδευση στο Βουρκάρι και από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων!

Οι μαθητές της Τρίτης και Τετάρτης τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων επισκέφθηκαν το Βουρκάρι στις 11 & 12 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους και την Διευθύντρια του σχολείου τους κ.Καρβέλα. 
Τα μικρά παιδιά ενημερώθηκαν από τα μέλη του Συντονιστικού Φορέα Δ.Κατερινίτσα και Τ.Δέσκο για τη σημασία του υγροτόπου και την αναγκαιότητα προστασίας του, για το ιστορικό Τείχος της Αγίας Τριάδας (μάλιστα περπάτησαν και κατά μήκος του) και παρατήρησαν με κυάλια και τηλεσκόπιο τα διάφορα είδη πουλιών στον υγροβιότοπο των Μεγάρων. 
Οι μικροί μαθητές ενθουσιάστηκαν από την παρατήρηση των πουλιών ενώ δεν σταμάτησαν κυριολεκτικά να τα φωτογραφίζουν (κυρίως το φλαμίγκο) μέσα από το τηλεσκόπιο!
Τους μοιράστηκαν επίσης, ενημερωτικά φυλλάδια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας αλλά και το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Βουρκάρι.

Οι επισκέψεις για περιβαλλοντική εκπαίδευση στο Βουρκάρι, τόσο από σχολεία της Αβάθμιας όσο και της Ββάθμιας Εκπαίδευσης, όχι μόνο των Μεγάρων και της Ν.Περάμου αλλά της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου, έχουν πλέον καθιερωθεί και αυξάνονται σε συχνότητα κάθε νέα σχολική περίοδο. 
 

Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν την διακοπή λειτουργίας του FLEXICOKER στην Ελευσίνα!

 
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας για την διακοπή λειτουργίας της μονάδας 32 (Flexicoker).

Τα ΕΛΠΕ μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, την παραγγελία εισαγγελικής έρευνας, προφανώς φοβούμενα την εξέλιξή της, τον κίνδυνο να γνωστοποιηθούν ευρύτερα και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους και, φυσικά, το αίτημα της ΕCOELEUSIS για τη διενέργεια έκτακτης επιθεώρησης  (SEVESO II) έδωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου, ολοσέλιδη (πληρωμένη) καταχώριση στον Τύπο απολογούμενα για το περιστατικό παραμόρφωσης του αντιδραστήρα της στρατηγικής σημασίας μονάδας και ανήγγειλαν τη διακοπή λειτουργίας της.
Διαβάστε περισσότερα στο www.ecoeleusis.com