O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ας μην βιαζόμαστε!

Αρκετά γράφονται αυτές τις ημέρες για τις προθέσεις και διαθέσεις της νέας δημοτικής διοίκησης. Επαινετικά σχόλια διανθισμένα με αρκετή δόση σιγουριάς. Πιθανόν να είναι πρόωρη μια τέτοια στάση. Εμείς θα περιμένουμε τα πρώτα έμπρακτα δείγματα της νέας δημοτικής πολιτικής.

Αναμένουμε και απαιτούμε μια πολιτική που θα υπηρετεί και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολλών και το δημόσιο και δημοτικό συλλογικό συμφέρον. Που θα βάλει τέρμα στην ευνοιοκρατία, στους ημετέρους και τις λογιών -λογιών εξυπηρετήσεις κάτω από οποιαδήποτε πρόσχημα. Αναμένουμε δηλαδή το απολύτως αυτονόητο!

Η αλήθεια είναι οτι αδημονούμε να δούμε μια τέτοια πολιτική. Ας περιμένουμε!

απο την wwf Ελλάς τα δώρα των Χριστουγέννων!


Με ένα απλό κλικ ανακαλύψτε τη νέα συλλογή προϊόντων WWF και περιηγηθείτε σε ένα νέο κόσμο αγορών!

http://issuu.com/wwf-greece/docs/catalogue

Λούτρινα ζωάκια, ξύλινα παιχνίδια, κάρτες, άλμπουμ, κορνίζες, τσάντες, ομπρέλες, σακίδια, εκδόσεις και άλλα προϊόντα WWF, σας περιμένουν σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα αλλά και στα γραφεία του WWF Ελλάς Φιλελλήνων 26- Αθήνα και στο Κέντρο Ενημέρωσης Παπίγκου στο Μικρό Πάπιγκο Ιωαννίνων.

Φέτος τα Χριστούγεννα κάντε ένα δώρο στους αγαπημένους σας αλλά και στον πλανήτη ...αγοράστε προϊόντα WWF!

Καλές Γιορτές!

δράσεις για την κλιματική αλλαγή...


Sintagma_2010Τα κινήματα πόλης, που αναπτύσσουν πολύμορφους αγώνες για το περιβάλλον και το κλίμα, διοργανώνουν συγκέντρωση στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:30 το πρωί. Η πλήρης ανακοίνωση των κινημάτων είναι στην συνέχεια:

Πρωτοβουλία «Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση – Κανκούν 2010»

Συγκέντρωση στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

4 Δεκεμβρίου 2010, 11:30 π.μ. – 2.00 μ.μ.

29 / 11 - 10 / 12/ 2010 ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΚΑΝΚΟΥΝ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΡΑ

Η ανθρωπότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της στο Μεξικό για μια νέα συμφωνία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το πρωτόκολλο του Κιότο (1997) λήγει το 2012. και η προηγούμενη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη (Δεκέμβριος 2009) δεν κατέληξε σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα στους ισχυρούς του πλανήτη. Αποδείχθηκε η απροθυμία των κυβερνήσεων, κυρίως του Βορρά (ΗΠΑ, Καναδάς, ΕΕ) αλλά και των ραγδαία αναπτυσσόμενων χωρών του Νότου (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) να προβούν σε λύσεις των τεράστιων οικολογικών και κοινωνικών προβλημάτων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Αυτή η ασύγγνωστη ανευθυνότητα απέναντι στο μέλλον του πλανήτη είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας των αγορών και της ασυδοσίας του κεφαλαίου όσον αφορά στην εκμετάλλευση των ανθρώπων και της φύσης.

Η συνάντηση στο Κανκούν θα είναι μια αποφασιστική στιγμή για το κίνημα της κλιματικής δικαιοσύνης και το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κοινωνικό κίνημα , το οποίο έχει δείξει τον δρόμο για την υπέρβαση του σημερινού ακραία νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης, που οδηγεί στην καταστροφή εκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχές χώρες του Νότου και αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες στις χώρες του Βορρά. Θα είναι, επίσης, μια σημαντική ευκαιρία να προωθηθεί η Συμφωνία των Λαών που προέκυψε από την «Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Λαών για την κλιματική αλλαγή και τα δικαιώματα της Μητέρας Γης» στη Βολιβία (Κοτσαμπάμπα), τον Απρίλιο του 2010, ως απάντηση στην αποτυχία των κυβερνήσεων στην Κοπεγχάγη.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ

Ν’ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ , ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Διεκδικούμε από τη σύνοδο του ΟΗΕ στο Κανκούν να ψηφίσει μια δίκαιη διεθνή δεσμευτική συμφωνία που να προβλέπει τη δραστική μείωση των ρύπων :

1. Σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον κατά 80% μέχρι το 2050 σε σχέση με το 1990

2. Στις αναπτυγμένες χώρες – που ευθύνονται για το 75% της κλιματικής αλλαγής – κατά 40% μέχρι το 2020 και στο 0% μέχρι το 2050.

3. Αλληλεγγύη και ουσιαστική οικονομική υποστήριξη στις φτωχότερες χώρες με την καταβολή 110 δις ευρώ από τις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες

4. Κατάργηση των νεοφιλελεύθερων ευέλικτων μηχανισμών του Κιότο (εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών, κ.λπ.)

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Στην Ελλάδα, η πολιτική της κατ’ ευφημισμόν «πράσινης ανάπτυξης», που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί υποταγή των οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμων επιλογών στους νέους τομείς κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται περιβαλλοντικά και κοινωνικά επικίνδυνες επενδύσεις παραγωγής ενέργειας, όπως έγινε στον Αστακό, διαιωνίζονται ρυπογόνες ενεργειακές επιλογές, απαξιώνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον αντιπεριβαλλοντικό τρόπο που χωροθετούνται, δεν προκρίνονται πολιτικές και μέτρα εξοικονόμησης, η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείται περαιτέρω και η ενέργεια εκχωρείται στους ιδιώτες, σε βάρος της οικολογικής αειφορίας και των μικρών καταναλωτών.

Το νερό εμπορευματοποιείται με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων, ενώ συνεχίζεται η πολιτική των μεγάλων καταστροφικών έργων – φραγμάτων κ.λπ. – διαχείρισης των υδάτινων πόρων στον αγροτικό χώρο.

Η δημόσια γη, οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι, τα περιαστικά δάση και οι ορεινοί όγκοι δεν προστατεύονται επαρκώς, αντίθετα τμήματά τους εκχωρούνται σε ιδιώτες για εκμετάλλευση με την εγκατάσταση ασύμβατων περιβαλλοντικά χρήσεων.

Το εθνικό σύστημα μεταφορών εξακολουθεί να στηρίζεται στα ιδιωτικά μέσα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων αυτοκινητόδρομων και σταθμών διοδίων, επιλογή περιβαλλοντικά επιζήμια και οικονομικά καταστροφική για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Ο ΟΣΕ και οι δημόσιες συγκοινωνίες ιδιωτικοποιούνται και απαξιώνονται, ενώ δεν υπάρχει δημόσιο μεταφορικό σύστημα που να εξυπηρετεί το σύνολο της χώρας.

ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Μέσα από συντονισμένους αγώνες, τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κινήματα της Αττικής έχουν αναδείξει σημαντικά θέματα που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Επιμένουμε στις παρακάτω θέσεις, οι οποίες είναι κοινά επίδικα κινητοποιήσεων.

1. 4 Μητροπολιτικά Πάρκα σε Ελληνικό, Γουδή, Ελαιώνα, Δραπετσώνα

2. Προστασία των Ορεινών Όγκων (περιαστικών δασών): Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο.

3. Ανάσχεση της βιομηχανικής ρύπανσης και μέτρα απορρύπανσης στο Θριάσιο Πεδίο. Όχι στις επεκτάσεις των ΕΛΠΕ και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής .

4. Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών. Πλήρης ανάπτυξη συστήματος δημόσιων μέσων μεταφοράς (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό – ιδιαίτερα Δυτικά και προς τον Πειραιά, Τραμ), συνεχή δίκτυα πεζών διαδρομών και ποδηλατοδρόμων.

5. Όχι στον αντισυνταγματικό νόμο για επενδύσεις με fast truck μηχανισμούς παράκαμψης της περιβαλλοντικής και άλλης νομοθεσίας

Τα κινήματα πόλης αναπτύσσουν τους πολύμορφους αγώνες τους, με πείσμα και αλληλεγγύη. Οι αγώνες πάντα φέρνουν αποτελέσματα.

http://www.biozo.gr/node

Η "Άποψη" για το Βουρκάρι και την πρόοδο του ΠΔ για την προστασία του