O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

για την εκδήλωση- παρουσίαση της ορνιθολογικής έκθεσης για το Βουρκάρι...

δελτίο τύπου για την εκδήλωση- παρουσίαση της ορνιθολογικής έκθεσης για το Βουρκάρι


Με μεγάλη επιτυχία έγινε σήμερα η εκδήλωση για τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου που συνδιοργάνωσαν στα Μέγαρα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Συντονιστικός Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου.

Η αίθουσα 'Θέογνις' παρέμεινε κατάμεστη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που παρουσίασαν οι ομιλίες, οι παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις των επισήμων προσκεκλημένων.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ.Λεβέντης, η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μ.Καραβασίλη και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ν.Καντερές, οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να παραστούν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Δ.Στρατιώτης, ο τέως Δήμαρχος Μεγάρων κ. Χ.Σύρκος, ο πρόεδρος του ΔΣ Μεγάρων κ. Γ.Οικονομόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Κ.Παπαγιάννης, ο Πρόεδρος του Μ.Ο.Μ. κ. Κ.Μαργέτης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ένωση Πολιτών» κ. Γρ.Σταμούλης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μέγαρα Νέο Ξεκίνημα» κ. Ι.Μαρινάκης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ.Παπαβασίλης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ.Μιχάλαρος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων κ. Αγ.Μακρυγιάννης, ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αθλητισμού κ. Κλ.Βαρελάς και πολλοί άλλοι. Παραβρέθηκαν επίσης ο νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της νομαρχιακής παράταξης «Αττική Κίνηση» κ. Ι.Βασιλείου, το μέλος της γραμματείας της ΚΠΕ του Συνασπισμού κ. Ι.Τόλιος, ο γραμματέας της ΚΟΒ του ΚΚΕ κ. Μ.Παπαδόπουλος καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων που συναπαρτίζουν το Συντονιστικό Φορέα,

Την εκδήλωση προλόγισαν εκ μέρους του 'Φορέα' ο κ. Τ.Δέσκος και εκ μέρους της Ορνιθολογικής η κ. Μ.Κορμπέτη. Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Μεγαρέων κ Δ.Στρατιώτη. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε την απόλυτη συμφωνία του με τις πρωτοβουλίες του Φορέα για τη συνυπογραφή κοινού ψηφίσματος - έκκλησης από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμου Μεγάρων, Δήμου Ν.Περάμου και Νομαρχίας Δυτ.Αττικής) προς την Κυβέρνηση με αίτημα την κατάργηση της βιομηχανικής ζώνης που συνορεύει με τον υγροβιότοπο.

Ακολούθησε η παρουσίαση της επιστημονικής Ορνιθολογικής Έκθεσης του 2009 για την περιοχή του Βουρκαρίου, από τον Υπεύθυνο ΙΒAs & Προστατευόμενων Ειδών κ. Θ.Καστρίτη. Στην ομιλία του ο κ.Καστρίτης εκτός από τα εντυπωσιακά στοιχεία που παρουσίασε για τα 127 είδη πουλιών που εντοπίζονται στο Βουρκάρι, αναφέρθηκε και στην ανάγκη οριοθέτησης του υγροβιότοπου των Μεγάρων με βάση ειδική απλή πρόταση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Ο κ.Καστρίτης αναφέρθηκε επίσης, στην άριστη συνεργασία με τον Φορέα, την οποία χαρακτήρισε ως πρότυπο και για άλλες δραστηριότητες της Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Ακολούθησε ομιλία από κ. Α.Νίνο, εκπρόσωπο του Συντονιστικού Φορέα. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις του Φορέα μας και την τελευταία πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει και αφορά στην παρέμβαση προς την Κυβέρνηση με σκοπό την κατάργηση της βιομηχανικής ζώνης στο Βουρκάρι και τη νομοθετική κατοχύρωση όρων προστασίας του ανά ζώνη.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις. Ανάμεσά τους, αυτές του πρώην δημάρχου κ. Χ.Σύρκου και του υποψηφίου δημάρχου κ. Ι.Μαρινάκη. Ο κ. Χ.Σύρκος αναφέρθηκε στην ανάγκη για την επίσπευση της ψήφισης του νέου ΓΠΣ που προβλέπει την προστασία της περιοχής, καθώς και στις προηγούμενες πρωτοβουλίες του Δήμου για την αναγνώριση του Βουρκαρίου ως υγροβιοτόπου. Ο κ.Μαρινάκης τόνισε ότι πρέπει ο Δήμος να πιέσει προς την κατεύθυνση της διάσωσης και προστασίας του υγροβιότοπου.

Στην εκδήλωση διάχυτο ήταν το κλίμα της ικανοποίησης και της ελπίδας που δημιουργούσε η κοινή εκφρασμένη θέληση όλων των εκπροσώπων της Μεγαρικής κοινωνίας να κινηθούμε ενωτικά και συγκεκριμένα για να διεκδικήσουμε τον αποχαρακτηρισμό της βιομηχανικής ζώνης και τη νομοθετική προστασία του υγροβιότοπου.


Μέγαρα 7 Δεκεμβρίου 2009


στιγμιότυπα απο την εκδήλωση - vourkari.blogspot.com


απο τον χαιρετισμό του δημάρχου Μεγαρέων κ. Στρατιώτη

απο την ομιλία του εισηγητή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ.Θάνου Καστρίτη


απο την ομιλία του εκπροσώπου του Φορέα κ.Α.Νίνου. Στο προεδρείο διακρίνονται ο κ.Τ.Δέσκος και η κ.Μ.Κορμπέτη


απο την παρέμβαση του πρώην δημάρχου κ. Χ.Σύρκου


απο την παρέμβαση του υποψηφίου δημάρχου κ. Ι.Μαρινάκη


απο την παρέμβαση του κ. Ι.Τόλιου