O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Μεθαύριο 22 Απριλίου 2012: Παγκόσμια Ημέρα της "Μητέρας Γης"!

Κυριακή 22 Απριλίου 2012: Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης - International Mother Earth Day

Θεόφιλος: Δήμητρα η θεά της γεωργίας (1933)

Μετά την αποτυχία της διεθνούς συνδιάσκεψης του ΟΗΕ (COP15)για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009, ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες απεύθυνε κάλεσμα (5/1/2010) προς τα κοινωνικά κινήματα και τους υπερασπιστές της Μητέρας Γης όλου του κόσμου, καθώς επίσης προς τους επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, νομικούς και κυβερνήσεις που θέλουν να εργαστούν με τους λαούς, να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Λαών για τη Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της Μητέρας-Γης, που διεξήχθη από τις 20 μέχρι τις 22 Απριλίου 2010 στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας.


Η Συνδιάσκεψη των Λαών στην Κοτσαμπάμπα (την αποκάλεσαν αντιΚοπεγχάγη) είχε μεταξύ των άλλων τους εξής στόχους:

1. Να αναλύσει τις δομικές και συστημικές αιτίες που προκαλούν τη κλιματική αλλαγή και να προτείνει μέτρα για να γίνει δυνατή η ευημερία της ανθρωπότητας σε απόλυτη αρμονία με τη Μητέρα Γη.
2. Να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων της Μητέρας Γης.
3. Να συμφωνήσει για νέες Παγκόσμιες δεσμεύσεις που θα καθοδηγούν τις δράσεις των κυβερνήσεων σε σχέση με: α) το κλιματικό χρέος, β) τους μετανάστες/πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής, γ) τη μείωση των εκπομπών ρύπων, δ) τη μεταβίβαση της τεχνολογίας, ε) τη χρηματοδότηση, τα δάση και την κλιματική αλλαγή κ.λπ.


Η Συνδιάσκεψη των Λαών για την Μητέρα Γη στην Κοτσαμπάμπα το 2010 ήταν η συνέχεια της πρότασης που είχε κάνει ο Evo Morales προς την 63η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το (2009), για τη καθιέρωση της 22ας Απριλίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας Γης»/ INTERNATIONAL MOTHER EARTH DAY.

Η πρόταση του Evo Morales έγινε αποδεκτή (http://www.un.org/News/Press/docs/2009/ga10823.doc.htm) και από τότε οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών, οφείλουν όχι απλά να γιορτάζουν αυτή την ημέρα, αλλά να κάνουν τον απολογισμό τους και να καθορίζουν δράσεις και μέτρα.


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της «Μητέρας Γης» βρίσκει την ανθρωπότητα να αντιμετωπίζει το ίδιο ερώτημα που έθεσε ο Μοράλες: «Υπάρχουν δυο διαφορετικά μονοπάτια που μπορούμε να ακολουθήσουμε: είτε συνεχίζουμε στο μονοπάτι του καπιταλισμού και του θανάτου, είτε επιλέγουμε το μονοπάτι των ανθρώπων του κόσμου και των ιθαγενών κρατών για αρμονία με τη φύση και την κουλτούρα της ζωής.»

Σήμερα η «Μητέρα Γη» πληγώνεται από τους πολέμους, την πείνα και τη φτώχεια που ήταν χαρακτηριστικό των τρίτων χωρών αλλά που σαν επιδημία εξαπλώνεται και στις αναπτυγμένες χώρες, τις αποψιλώσεις δασών και την «κατάκτηση» των βουνών και των πεδιάδων από τις βιομηχανικές ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά), τη ρύπανση των πόλεων και των θαλασσών, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τις εξορύξεις για μεταλλεύματα που δεν βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων (π.χ. χρυσός), την ερημοποίηση περιοχών, την άναρχη μετανάστευση (πείνα, φτώχεια, πόλεμοι, κλιματική αλλαγή), τους εξοπλισμούς, την κακή χρήση της ατομικής ενέργειας κ.λπ.


Στην Ελλάδα τα «Δικαιώματα» της Μητέρας Γης» αμφισβητούνται καθημερινά, ιδιαίτερα με την μνημονιακή πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις από το 2009 και εντεύθεν:

1. Τη βεβήλωση των ορεινών όγκων και του τοπίου από καταστροφικές επενδύσεις, ακόμα και σε περιοχές NATURA, όπως οι ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου και η επιφανειακή μεταλλεία (με κραυγαλέο παράδειγμα την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης),

2. Τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο «Ρυθμιστικό Χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό», στο ανθρωπογενές και το φυσικό περιβάλλον,

3. Τον αντιπεριβαλλοντικό, αντιοικονομικό και αντικοινωνικό συγκεντρωτικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων,

4. Την υποβάθμιση των ακτών, με το νέο νόμο για τις υδατοκαλλιέργειες,

5. Την απειλή τσιμεντοποίησης μεγάλων ελεύθερων χώρων στις πόλεις (π.χ. Ελληνικό) και το ξεπούλημα «όσο όσο» της δημόσιας περιουσίας,

6. Τη ραγδαία αποδόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας γενικά και την απαξίωση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας,

7. Την υποβάθμιση της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,

8. Την καταβαράθρωση των Κοινωνικών κατακτήσεων κ.λπ.



Το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» καλεί όλους τους ενεργούς πολίτες, και ιδιαίτερα τη νεολαία, να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, να υπερασπίσουν τα «Δικαιώματα της Μητέρας Γης», να αναδείξουν τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, να υπερασπίσουν τις πανανθρώπινες αξίες, του σεβασμού του ανθρώπου προς τη φύση, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι «Φίλοι της Φύσης» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της «Μητέρας Γης» διοργανώνουν την Κυριακή 22/4/2012 εύκολη πεζοπορία, διάρκειας μιάμισης ώρας, στο Άλσος Δαφνίου, Χαϊδάρι. Περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 6932638523.



Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Ποσειδώνος 18, Βούλα, 16673 - friends.of.nature.greece@gmail.com, http://naturefriends-gr.blogspot.com
[Μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Friends of Nature»]

Στα Μέγαρα "μαγειρεύουμε αφού πεινάσουμε"!

"Αιχμή" 30/3/2012, σελ.3

Πρόσκληση σε Εκδήλωση Μνήμης Βύθισης Α/Τ ΨΑΡΑ

Π. Χαλόφτης: "Έγινε και αυτό!!!!!"

ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ !!!!!

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ανικανότητα, η άγνοια, η αδιαφορία των λεγόμενων "εκπροσώπων μας" στη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ οδηγεί σε εγκληματικές σε βάρος του έθνους μας επιλογές των. ΄Ολων δηλαδή εκείνων που τους δώσαμε την εντολή να μας εκπροσωπήσουν. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι Βουλή των Ελλήνων σημαίνει "Θέληση των Ελλήνων", θα έπρεπε οι βουλευτές μας να εφαρμόζουν σταθερά και χωρίς λοξοδρομίσματα την εντολή που πήραν από τους ψηφοφόρους τους. Κάθε ενέργειά τους διαφορετική θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ανίσχυρη και παράνομη. Σε κανέναν από αυτούς ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ λευκή επιταγή. Αντίθετα τους δόθηκε ΣΑΦΗΣ ΕΝΤΟΛΗ να εφαρμόσουν ΜΟΝΟ το πρόγραμμα που μας έλεγαν προεκλογικά. Αυτή εξάλλου είναι και η βασική αρχή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, του πολιτεύματος δηλαδή που γεννήθηκε στην (αρχαία) Ελλάδα και, όπως λέει το Σύνταγμά μας, ισχύει και σε μας σήμερα.

Στις μέρες μας πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει και πολύ σχέση μεταξύ δημοκρατίας, κοινής λογικής και εφαρμοζόμενης πολιτικής. Κι αυτό γιατί έχουν εφαρμόσει για τον εαυτό τους το ατιμώρητο για τα όποια εγκλήματα κάνουν κατά του Έθνους μας. Καθ΄ υπέρβαση του Συντάγματος που λέει ότι Ανώτατος άρχων είναι ο λαός.

Να το τελευταίο που έγινε: Η Γερμανική εταιρεία Siemens είχε κατηγορηθεί για μίζες με τις οποίες έπαιρνε τις δουλειές στην Ελλάδα. Για το θέμα ασχολήθηκε τόσο η Γερμανική δικαιοσύνη όσο και η Ελληνική Βουλή. Κατά την εκδίκαση στην Γερμανική Δικαιοσύνη η εταιρία κρίθηκε ένοχη πολλαπλάσια περισσότερο από ότι κρίθηκε ένοχη από την Ελληνική Βουλή. Η απόφαση της Ελληνικής Βουλής επέφερε συμβιβασμό ως εξής:
Α) 80 εκατομμύρια σε μετρητά. ( Η αρχική μας αξίωση ήταν για 2 δισεκατομμύρια)
Β) 90 εκατομμύρια σε υποτροφίες προκειμένου Ελληνες φοιτητές να σπουδάσουν σε σχολές της Γερμανίας.
Γ) 100 εκατομμύρια για επενδύσεις σε εργοστασιακές εγκαταστάσεις, με την ελπίδα να βρεθούν θέσεις δουλειάς για τους κατοίκους της Ελλάδας.

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την Α παράγραφο (για τα 80 εκατομμύρια). Αξίζει όμως ο σχολιασμός των παραγράφων, ή ποινών αν θέλετε, που φαίνονται στις παραγράφους Β και Γ.
Ας σχολιάσω πρώτα την Γ παράγραφο. Η πράξη μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι σχεδόν καμμία ανταποδοτική επένδυση δεν έχει γίνει στη χώρα (τουλάχιστον όπως αρχικά ανακοινώνονται) παρά τα πολλά έργα που έχουμε δώσει σε ξένες εταιρείες. Τι είναι εκείνο που θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι αυτή την φορά θα γίνει αυτή η επένδυση;;;;;
Κι αν ακόμα γίνει αυτή η επένδυση, τι μας εγγυάται ότι: 1) Θα προσληφθεί προσωπικό και β) όσοι προσληφθούν θα είναι ΄Ελληνες;;;;; ( Υπενθυμίζω ότι μπορεί μια επιχείρηση εντός κοινοτικού εδάφους να παίρνει προσωπικό από άλλες χώρες και θα τους αμοίβει σαν να ήταν στις χώρες των. ΄Ετσι, μια εταιρεία επί Ελληνικού εδάφους θα μπορεί να παίρνει εργάτες π.χ. από την Βουλγαρία ή τα Σκόπια και να τους πληρώνει με τον μισθό της Βουλγαρίας ή των Σκοπίων. Δεν ξέρω που και πως θα φορολογούνται αυτοί οι εργαζόμενοι, ξέρω όμως ότι σε μια τέτοια πιθανή περίπτωση δεν φαίνεται να έχει κανένα όφελος η χώρα μας. Σίγουρα όμως θα έχει την μόλυνση που θα προκύπτει από την λειτουργία της σχετικής βιομηχανίας!

Όμως ακόμη χειρότερη είναι η παράγραφος Β, οι υποτροφίες δηλαδή. Η μέθοδος δεν είναι καινούργια. Πολλά χρόνια πριν έχει εφαρμοστεί από άλλες χώρες και άλλες υπηρεσίες. Να τι γράφει η Ναόμι Κλάιν, Καναδέζα δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια, σχετικά:
"Η εφαρμογή στην πράξη των δογμάτων της Σχολής του Σικάγο"
Η πρώτη εφαρμογή των ιδεών της Σχολής του Σικάγο έγινε στη Χιλή από τη δικτατορία του Πινοσέτ, του οποίου ο Φρίντμαν υπήρξε προσωπικός σύμβουλος. Είχε προηγηθεί μακριά περίοδο προετοιμασίας (1957-1970) με υποτροφίες χιλιανών φοιτητών στη Σχολή του Σικάγου και τη δημιουργία ενός πυρήνα νεοφιλελεύθερων “ιεραποστόλων”, που μετά το πραξικόπημα της 11ης Σεπτέμβρη 1973 ανάλαβαν δράση. Υπό τους ήχους των πολυβόλων, την ημέρα του πραξικοπήματος στα τυπογραφεία της δεξιάς εφημερίδας El Merkurio τύπωσαν το αναλυτικό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, το ονομαζόμενο “Τούβλο”, το οποίο παρέδωσαν την επομένη στο Πινοσέτ και ανέλαβαν την εφαρμογή του καταλαμβάνοντας τα κυριότερα πόστα στα οικονομικά υπουργεία και υπηρεσίες.
Οι προτάσεις στο τελικό κείμενο είχαν μια εντυπωσιακή ομοιότητα με εκείνες που περιέχονται στο βιβλίο του Φρίντμαν Capitalism and Freedom: ιδιωτικοποιήσεις, απορύθμιση, περικοπές κοινωνικών δαπανών, δηλ. την “Αγία Τριάδα” της ελεύθερης αγοράς. Το όνειρο του Φρίντμαν και ο τρόπος εφαρμογής του έγιναν πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο «αν υιοθετηθεί η προσέγγιση του σοκ, πιστεύω ότι θα πρέπει να ανακοινωθεί δημόσια και λεπτομερώς, ώστε να επενεργήσει πολύ σύντομα. Όσο πιο ενημερωμένος είναι ο πληθυσμός τόσο περισσότερο θα διευκολύνουν οι αντιδράσεις του στην προσαρμογή του» (σελ.107).
Ο απολογισμός από την εφαρμογή του προγράμματος ήταν μακάβριος. Πάνω από 3.200 άνθρωποι εξαφανίστηκαν ή εκτελέστηκαν, 80.000 φυλακίστηκαν και 200.000 έφυγαν από τη χώρα για πολιτικούς λόγους. Το να είσαι αριστερός εκτός από φυλακή σήμαινε να είσαι κυνηγημένος (παρανομία, κρησφύγετα, κώδικες επικοινωνίας, πλαστές ταυτότητες, κ.ά.). Στο οικονομικό πεδίο τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της θεραπείας-σοκ η οικονομία της Χιλής συρρικνώθηκε κατά 15%, η ανεργία από 3% επί Αλιέντε τινάχτηκε στο 20%, η πληθωρισμός άγγιξε το 375%, το 74% του μισθού πήγαινε μόνο για αγορά ψωμιού. Η “θεραπευτική αγωγή” προκάλεσε σπασμούς σε όλη τη χώρα που κράτησαν ως το τέλος της δεκαετίας του 1980 όταν η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει.
Σκοπός της θεραπείας-σοκ δεν ήταν να επαναφέρει την οικονομία σε κατάσταση υγείας αλλά να συγκεντρωθεί ο πλούτος σε λίγα χέρια, να εξαφανιστούν οι κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζόμενων και το μεγαλύτερο μέρος των μεσαίων στρωμάτων. Για ορισμένους, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές της “ελεύθερης αγοράς”.


Βρίσκετε κάποια σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα;;;;; Αν ΝΑΙ, έχετέ το υπόψιν όταν -χωρίς ντροπή και φιλότιμο- κάποιοι από αυτούς θα έρθουν σε λίγες μέρες να σου ζητήσουν ξανά την ψήφο σου. Θα σου πουν ασφαλώς ότι θέλουν να σώσουν την ΕΛΛΑΔΑ!
Αλλά ποιός την έφερε σε αυτά τα χάλια ώστε να χρειάζεται σώσιμο;;;; Και..., αν αληθεύει η άποψη της συγγραφέως, για τίνων το καλό θα νοιαστούν;;;;; Το δικό σου, των παιδιών σου ,των εγγονιών σου, ή κάποιων άλλων;;;;;;
Η απάντηση (και η ευθύνη) είναι όλη δική σου.

ΠΑΝΑΓ. ΧΑΛΟΦΤΗΣ

Χωρίς λόγια...