O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

Σοκ, δέος και οργή για το νέο διυλιστήριο …κατόπιν εορτής!

Το έγκλημα έχει πλέον συντελεστεί. Για τα ΕΛΠΕ κι όλους τους επιχορηγούμενούς τους ήταν «εκσυγχρονισμός», για εμάς «επέκταση»!  Οι φόβοι μας δεν ήταν θεωρίες συνομωσίας…

Ο «εκσυγχρονισμός» της ΠΕΤΡΟΛΑ ήταν το θηρίο που υψώθηκε μπροστά μας. Μόνο με την κλίμακά του τρομάζει και διώχνει κόσμο από την πόλη. Οι φλόγες του πυρσού φεγγοβόλησαν τις νύχτες των Αισχυλείων, «λαμπάδιασαν» την πόλη. Έκπληκτοι οι επισκέπτες των Αισχυλείων συνάντησαν συνθήκες Ελευσίνας του ’70 και επιδόθηκαν σε Refinerywatching. Οι κώνοι των καυσαερίων δημιουργούν εφιαλτικές συνθήκες στην «πόλη -πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης»!

Τους εκκωφαντικούς θορύβους του καλοκαιριού διαδέχτηκαν τα ακραία επεισόδια ρύπανσης που προκαλούν σοκ και δέος.Οι δυσλειτουργίες κάνουν τις σειρήνες του διυλιστηρίου να ηχούν όλο και πιο συχνά, τα  καυσαέρια πάνε όπου φυσάει ο άνεμος,  οι εκπομπές καπνού παραπέμπουν στο εφιαλτικό παρελθόν, η έντονη δυσοσμία αερίου γίνεται αισθητή, εκτός από την Μάνδρα και στην Μαγούλα: όλο και περισσότεροι κάτοικοι συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν ξεχάσει το …γκαζάκι ανοικτό!

Η τελευταία πετρελαιοκηλίδα έφτασε στο Μπατσί της Σαλαμίνας ύστερα από διαρροή  από την δεξαμενή 40. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του διυλιστηρίου, παρά τις απατηλές διακηρύξεις, αυξήθηκε δραματικά. Οι επόμενες γενιές θα ζήσουν με ένα νέο περιβαλλοντικό βάρος. Οι καλοκαιρινές νύχτες στην Ελευσίνα θα είναι πλέον διαφορετικές.

Νέο ρυπαντικό φορτίο όζοντος τροφοδοτεί το λεκανοπέδιο, άρθηκε κι η απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Οι δυσλειτουργίες και τα ρυπαντικά επεισόδια έχουν προκαλέσει αναστάτωση, ιδιαίτερη ανησυχία, ανασφάλεια, ακόμη και οργή  στους κατοίκους. Τώρα, κατόπιν εορτής, μεμψιμοιρούν και όσοι έτειναν το χέρι και έκλειναν το στόμα για μια απλή και άδολη χορηγία, που …«ήταν υποχρέωση του ρυπαντή»! Για πρώτη φορά καταγράφονται νυχτερινές επισκέψεις αγανακτισμένων κατοίκων στον επόπτη του διυλιστηρίου.

Κι όμως, όλα ήταν προβλέψιμα, έγκυρα διαπιστωμένα και κοινοποιημένα με τον πιο δραματικό τρόπο στους πολίτες: "1,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ώρα πάνω από τα κεφάλια μας!" προειδοποιούσε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ όταν, μόνη, έδινε την μάχη σαν τον Κυναίγειρο.

Τώρα τα ΕΛΠΕ στήνουν αψίδες! Ετοιμάζονται μήνες για τα εγκαίνια τα οποία, όμως, συνεχώς αναβάλλουν εξαιτίας των δυσλειτουργιών. Δε ζητούν δημόσια συγγνώμη, υπενθυμίζουν το άδολο χορηγικό τους έργο και ποντάρουν στον ...Μιθριδατισμό μας.

«H ολοκλήρωση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επένδυσης στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα διυλιστηριακά έργα στην Ευρώπη, παρά τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης στη χώρα, μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους» δηλώνει ο Δ/νων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γιάννης Κωστόπουλος.

Σε  λίγο θα πουληθούν (στην Gasprom, στην Lukoil ή αλλού) και το επόμενο βήμα του επενδυτή θα είναι η αξιοποίηση του «διυλιστικού βάθους».

Η νέα μάχη θα δοθεί για την μελλοντική αύξηση της διϋλιστικής ικανότητας για τα όρια της οποίας πλέον, τα ΕΛΠΕ ή οι κρατικές αρχές,  δε  δεσμεύονται …


Σιγή ιχθύος από τις Δημοτικές Αρχές Ελευσίνας και Μάνδρας. Βρισκόμενες σε διαρκή χορηγική «συναναστροφή» με το διυλιστήριο, αξιοποιούν την γενικότερη κατακραυγή της κοινής γνώμης, ως «πίεση» προς τα ΕΛΠΕ: «Ρύπαινε και πλήρωνε»! Η φέρουσα ικανότητα της περιοχής δεν έχει εξαντληθεί, αντέχουμε κι άλλη ρύπανση! Αδυνατούν να συμμετάσχουν στον αγώνα για τον περιβαλλοντικό έλεγχο του διυλιστηρίου, να αξιώσουν την τήρηση, τουλάχιστον, των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών  όρων  και να παρεμποδίσουν, στηριζόμενες στους πολίτες, τις ασύδοτες πρακτικές του διυλιστηρίου.

Είναι παρήγορο που στην Μάνδρα και στην Ελευσίνα Δημοτικοί Σύμβουλοι ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΝ  τις αποδοχές δωρεών από τα ρυπογόνα ΕΛΠΕ (Κοντούλης, Τζαφέρης, Βαρδαβάκης, Λεβέντη, Μαΐλης στην Ελευσίνα και Πανολιάσκος, Μαρούγκας Μελ., Κώνστα Αγλαΐα  στην Μάνδρα).

Με επιστολή της προς όλες τις Αρχές που ασκούν έλεγχο, η ECOELEUSIS, κοινοποιεί 44 επεισόδια ρύπανσης και δυσλειτουργιών του διυλιστήριου που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους 9 μήνες, και τις εγκαλεί να ασκήσουν, επιτέλους, την ελεγκτική τους αρμοδιότητα.
Διαβάστε για τις ευθύνες των ΑΙΡΕΤΩΝ τοπικών παραγόντων ΕΔΩ .
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε το ΜADE IN LOUTRAKI, ρεπορτάζ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για τους 2500 ξένους χαμηλόμισθους εργαζόμενους στην επέκταση του διυλιστηρίου.

_________________________________
Συμβαίνουν και στην Καλιφόρνια (Reuters -17.8.2012) :
REUTERS – 17.8.2012Διυλιστήριο της Royal Dutch Shell Plc στο Martinez της California με ημερήσια παραγωγή 156400 βαρέλια επανεκκίνησε μονάδα Flexicoker την Τετάρτη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που υποβλήθηκαν από το Πρόγραμμα Επικινδύνων Υλικών του Τμήματος Υγείας της επαρχίας  του Contra  Costa.
Μια βαλβίδα εκτόνωσης  πίεσης αστόχησε στη στήλη αποβουτανιωτή για  Flexicoker, η οποία είναι ένα είδος μονάδας οπτανθρακοποίησης, την Τρίτη, σύμφωνα με το Contra Costa County Hazardous Materials Program.
Μια μονάδα οπτανθρακοποίησης αυξάνει την ποσότητα του διυλίσιμου υλικού σε ένα βαρέλι πετρελαίου και μετατρέπει το υπόλοιπο του αργού πετρελαίου σε κοκ, ένα υποκατάστατο του άνθρακα.
Η αστοχία της βαλβίδας απελευθέρωσε μερκαπτάνη και υδρόθειο στην εξωτερικό περιοχή του διυλιστηρίου. Η μερκαπτάνη είναι μια δύσοσμη ουσία που τοποθετείται στο φυσικό αέριο πριν αποσταλεί σε πελάτες λιανικής, ώστε να είναι δυνατό να εντοπιστούν εύκολα διαρροές. Στην αρχική του κατάσταση, το φυσικό αέριο είναι άοσμο.
Μια πυρκαγιά στο διυλιστήριο προκλήθηκε τη Δευτέρα από μια διαρροή του λιπαντικού ελαίου από ένα συμπιεστή για τη μονάδα υδρογονοπυρόλυσης. Ο συμπιεστής που συμμετείχε στην φωτιά ήταν σε κανονική λειτουργία κατά τη στιγμή που ξεκίνησε η φωτιά, σύμφωνα με την έκθεση προς την Contra Costa County από το διυλιστήριο. Όταν η φωτιά ανακαλύφθηκε, οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, οι πυροσβέστες άρχισαν να καταστέλλουν τη φωτιά και η μονάδα έκλεισε, σύμφωνα με την έκθεση.
Η φλόγα υδρογονοπυρόλυσης ήταν η δεύτερη σε μια περιοχή που βρίσκονται διυλιστήρια  σε διάστημα δύο εβδομάδων, καθώς στις 6 Αυγούστου, έξι ωρών πυρκαγιά  έκλεισε τη μονάδα διύλισης αργού με ημερήσια παραγωγή 245.000 βαρέλια της Chevron Corp στο Ρίτσμοντ, Καλιφόρνια, διυλιστήριο, το οποίο βρίσκεται 22 χλμ δυτικά του διυλιστηρίου της Shell Martinez.
Η φωτιά στο Chevron έχει προξενήσει διάχυτη ανησυχία για την αξιοπιστία και την ασφάλεια του διυλιστηρίου μεταξύ των κατοίκων στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

 Πηγή: www.ecoeleusis.com


Και ένα πρόσφατο (από τα πολλά σχετικά) άρθρο του κ. Αλκιβιάδη Μπεναρδή: 
"Νέα Πνοή" (απ' τη σκοπιά ενός ΜΕΓΑΡΙΤΗ) 26-7-12, σελ.11

ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ (!) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΓΑΡΩΝ

Ο πολιτικός λόγος που βασίζεται σε αξιακά χαρακτηριστικά, όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η αξιοπρέπεια, δεν ποινικοποιείται, δεν καταστέλλεται, δεν φιμώνεται.

Για όσους και όσες δεν μας έχουν γνωρίσει και δεν έχουν καταλάβει ποιοι είμαστε μέσα από τις δράσεις μας, την αντιφασιστική-αντιρατσιστική συναυλία, τα μοιράσματα στους δρόμους και τα σχολεία και τις μικροφωνικές παρεμβάσεις μας στους δρόμους και τις πλατείες, ας ξεκαθαρίσουμε για ακόμα μια φορά τι συγκροτούμε ως αυτόνομη δράση:

(1) Η Αντιφασιστική Δράση Μεγάρων αποτελεί μια αυτόνομη συνέλευση ατόμων που προέκυψε μέσα από την κοινή ανάγκη όλων για αυτοοργανωμένη και συλλογική δράση. Αυτό σημαίνει πως, όλοι και όλες, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αποφασίσαμε να ενωθούμε, να συζητήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε και να δράσουμε σαν μια γροθιά, απαλλαγμένοι από κομματικές γραμμές, μακριά από κάθε είδους ιεραρχικές δομές, μιας και οι σχέσεις μας είναι οριζόντιες και όλοι και όλες είμαστε ίσοι-ες στο λόγο και στην πράξη.

(2) Η Αντιφασιστική Δράση Μεγάρων αποτελείται από άτομα που αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της αξιοπρέπειας, της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης, της πίστης σε έναν πόλεμο ενάντια στο φόβο, μιας και πιστεύουμε βαθειά πως οι αγώνες κερδίζονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες και μόνο. Αποτελείται από άτομα που αποφάσισαν να μη μείνουν σιωπηλά σε μια κοινωνία που με νύχια και με δόντια παλεύει να μας κρατήσει μουγγούς…

(3) Αποτελούμε αντιφασιστική συνέλευση, καθώς αντιλαμβανόμαστε πως αυτή η κοινωνία όπου ζούμε και αναπνέουμε, είναι μια ταξική κοινωνία, και η εκμετάλλευση, η υποτίμηση των ζωών μας, ο ρατσισμός, αποτελούν κοινωνικές πραγματικότητες που μας βρίσκουν απέναντί τους, ΕΧΘΡΟΥΣ προς κάθε δομή ή δράση τους.

(4) Ως Αντιφασιστική Δράση πολεμάμε και θα πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις κάθε μορφή φασισμού, είτε αυτός εκφράζεται από την κρατική μηχανή με την καταστολή και την βία (κρατικός φασισμός), είτε εκφράζεται από φασιστικά-νεοναζιστικά παρακρατικά μορφώματα (παρακρατικός φασισμός), είτε εκφράζεται από κάθε φασίστα/ρατσιστή (κοινωνικός φασισμός).

Δεν στρογγυλεύουμε τον πολιτικό μας λόγο για να γίνουμε αρεστοί. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στον αντιφασιστικό μας αγώνα. Αυτοί που σήμερα πουλάνε πατριωτισμό και αντισυστημικότητα έχουν ταχθεί με τα συμφέροντα των ταξικών εχθρών του λαού, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εφ’ όπλου ληστές (εφοπλιστές), ενώ στο παρελθόν έβαλαν τις κουκούλες και συμμάχησαν με τον εχθρό.

Τα φιλοχουντικά τους αισθήματα, η ιδεολογία του μίσους και ο ρόλος του παρακράτους, που αποπνέουν την φασιστική μπόχα, έχουν ενοχλήσει την τοπική κοινωνία. Αυτό μας έγινε ιδιαίτερα αισθητό, όταν σε δράση μας στο Μελί, μπαίνοντας σε κάποιο καφενείο να μοιράσουμε φυλλάδια (κάποιες μέρες μετά την επίθεση φασιστών σε μετανάστη), μας ρώτησαν αγριεμένα οι θαμώνες «δεν πιστεύουμε να είστε της χρυσής αυγής;». Οπότε, όσον αφορά στο Μελί και τη ρατσιστική επίθεση που έγινε τις προάλλες εκεί απ’ τους φασίστες, μια βόλτα στην προσφυγική γειτονιά θα πείσει και τον πιο δύσπιστο για το ποια είναι η αλήθεια και τι συνέβη πραγματικά…

Ο Γκέμπελς, ο πνευματικός τους πατέρας, τους δίδαξε να διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα του φασισμού, να την σκεπάζουν με ένα φιλανθρωπικό, αντισυστημικό και πατριωτικό μανδύα, ώστε να μπορούν να εισχωρούν ευκολότερα σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα. Η αντιστροφή των εννοιών, η τοποθέτηση του εαυτού τους στη θέση του θύματος, η στοχοποίηση οποιουδήποτε τους ξεμπροστιάζει και οι απειλές ήταν και είναι πάγιες τακτικές των ναζί και των φίλων τους.

Αλλά, αλήθεια… Τελικά ποιά είναι η χρυσή αυγή; Είναι μόνο «οι υπεύθυνοι του κόμματος»; Ο στρατός ηλιθίων που αυτοδικεί στον δρόμο, τραμπουκίζοντας, σφάζοντας και μαχαιρώνοντας όποιον έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος δεν είναι μέρος της; Οι αισχρές βρωμο-φασιστικές αντιλήψεις των οπαδών της δεν είναι μέρος της; Άραγε η καλλιέργεια του μίσους εναντίον των μεταναστών και τα ρατσιστικά πογκρόμ δεν αποτελούν μέρος της; Οι επιθέσεις που δέχονται συχνά πυκνά τελευταία μετανάστες στα περιβόλια των Μεγάρων (χωρίς να τους αφαιρούνται χρήματα, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για ρατσιστικές επιθέσεις) δεν έχουν καμιά σχέση με αυτούς και τις πεποιθήσεις τους;

Φυσικά και δεν περιμένουμε και δε ζητάμε καμιά απάντηση. Για εμάς η συμμορία του Μιχαλολιάκου έχει ήδη κριθεί ένοχη και μάλιστα με βαριά ποινή, την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στο παρελθόν της πολιτικής ιστορίας.

Τέλος, η Αντιφασιστική Δράση Μεγάρων δεν αποτελεί κομματικό φορέα, αλλά ρεύμα συλλογικής δράσης με σαφή προσανατολισμό. Ο αντιφασισμός για εμάς αποτελεί ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ, υπάρχει και είναι παρών στην καθημερινή ζωή όλων μας, όπου και εδραιώνεται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, οι διακρίσεις σε βάρος των εξαθλιωμένων, το φυλετικό μίσος, τα φασιστικά εγκλήματα και κάθε λογής ρατσιστική έκφραση. Εμείς, λοιπόν, δε θα είμαστε ούτε για μια στιγμή ανεκτικοί μπροστά στα ανθρωποειδή ερπετά του φασισμού, ούτε από άγνοια, ούτε από φόβο, ούτε από συνήθεια.
Υ.Γ.
Α, και κάτι τελευταίο, έτσι για την ιστορία… Τα πρόσωπά μας και τις προσωπικότητές μας τις γνωρίζουν πολύ καλά οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας, οι γείτονές μας, ο κόσμος που χέρι - χέρι και πόρτα - πόρτα παίρνει τα κείμενά μας και φυσικά όποιος έχει θελήσει να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας και να διαπιστώσει ότι δεν αποτελούμε εξωγήινα, αλλά μάλλον σκεπτόμενα, οργισμένα με τη σαπίλα της κοινωνίας και πολιτικοποιημένα όντα, κάτι που σίγουρα δεν αντικρίζουν τα ανιστόρητα, βλακοειδή φασισταριά κάθε πρωί στον καθρέφτη τους… 
Όσο για τις απειλές που εκτοξεύθηκαν από τα γραφεία της χρυσής αυγής στα Μέγαρα εναντίον της συλλογικότητάς μας αλλά και των εφημερίδων που δημοσιεύουν τα κείμενα μας, απλά ελπίζουμε στο μέλλον, και σε παρόμοιες απειλές κατά πάντων από τους φασίστες, να συνειδητοποιήσουμε την ακριβή έννοια και αξία της ελευθερίας του λόγου και να αντιδράσουμε όλοι μας ανάλογα.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΓΑΡΩΝ
(Και λοιποί αντιφασίστες,- στριες σε γειτονιές, πλατείες, σχολεία…)
(Αν θέλετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, μη διστάσετε. Μπορείτε να μας στείλετε στο e-mail: antifa.d.m@gmail.com)

Ανακοίνωση για το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων στα Μέγαρα


Χριστουγεννιάτικη παράσταση για παιδιά στο Θέατρο Περιγιαλίου

 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΠΟΛΛΩΝ» ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ 
ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ 
theatroperigialiou.wordpress.com  www.facebook.com/alekos.xanthakis/map

Χριστουγεννιάτικη παράσταση για παιδιά
«Η Μάρμπω, η Κάλλω και οι Καλλικάντζαροι»

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2012
ΚΥΡΙΑΚΕΣ  23, 30 :    11.30 π.μ 
       ΤΕΤΑΡΤΗ  26  :     6.00 μ.μ
     ΣΑΒΒΑΤΟ  29  :     6.00 μ.μ

 Γενική είσοδος : 5 ευρώ
 Τηλ: 27410-87930, 86330, 6948278056

Η παράσταση βασίζεται σε γνωστό λαϊκό παραμύθι και περιλαμβάνει ζωντανή μουσική και τραγούδι, μελοποιημένη ποίηση και θεατρικό παιχνίδι με τα παιδιά. Μιλά για την δύναμη της εξυπνάδας και της ευγένειας που μπορούν να σαγηνέψουν ακόμα και τους πονηρούς, κακότροπους, και απαιτητικούς καλλικάντζαρους, καθώς επίσης για τη δύναμη της γεναιοδωρίας και της αγάπης.

Παίζουν: Εβίτα Δραγούνη, Γωγώ Ξανθάκη, Κώστας Ρίσκας, Χριστίνα Σακελλαράκη.
Μουσική:  έγραψε και παίζει ο Κώστας Ρίσκας (κλασική κιθάρα)
Επιμέλεια θεατρικού παιχνιδιού: Χριστίνα Σακελλαράκη
Σκηνοθεσία: Πολυξένη Ορκοπούλου