O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Επικίνδυνα απόβλητα, λίμνη Κουμουνδούρου και υδροβιότοπος Βουρκαρίου στην ατζέντα της συνάντησης της Αντιπεριφερειάρχη με τον Ειδικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επικίνδυνα απόβλητα, λίμνη Κουμουνδούρου και υδροβιότοπος Βουρκαρίου στην ατζέντα της συνάντησης της Αντιπεριφερειάρχη με τον Ειδικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ   

Τον Ειδικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΚΑ κ. Κουρουζίδη Μωυσή συνάντησε στο γραφείο του, η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013, με σκοπό να του παραδώσει επιστολή μέσω της οποίας τον ενημέρωσε για μερικά από τα πλέον κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής. Πιο αναλυτικά τα θέματα που περιλαμβάνονταν στην επιστολή και συζητήθηκαν στην παραπάνω συνάντηση είναι τα εξής:    

Σχετικά με την απομάκρυνση επικινδύνων αποβλήτων να θυμίσουμε ότι από την περιοχή της Δυτικής Αττικής είχαν απομακρυνθεί απόβλητα από 17 περιοχές όταν στις 25-10-2012 ολοκληρώθηκε η αποκομιδή άλλων 150 τόνων επικινδύνων αποβλήτων ή οποία είχε αρχίσει από το προηγούμενο έτος. Περιοχές από τις οποίες είχαν απομακρυνθεί τότε επικίνδυνα απόβλητα ήταν οι θέσεις Φάκας (4 σημεία) και Ποταμιάς Ασπροπύργου, οι οδοί  Κριεζή, Παναθηναίων (Ι. Τσιμισκή) και Ζαΐμη στον Ασπρόπυργο και επίσης οι θέσεις Φίχθι, Κρίφθι και Μ. Άμμου Μάνδρας – Ειδυλλίας. Επιπλέον είχαν παραληφθεί κατά προτεραιότητα τα επικίνδυνα απόβλητα σε παράδρομο όπισθεν του ΙΚΑ Ασπροπύργου. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να παραμένουν σημαντικές ποσότητες επικινδύνων στις ακόλουθες 11 περιοχές, αφού οι αρχικά εκτιμώμενες ποσότητες ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες των 150 τόνων που προέβλεπε η παλαιότερη σύμβαση. Οι περιοχές αυτές είναι:

1.       Γήπεδο Ζεφυρίου στο Δήμο Φυλής
2.       Θέση «Φάκα» στο Δήμο Ασπροπύργου (σε αφύλακτο οικόπεδο με εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση δίπλα στην εταιρεία ΔΙΜΕΤ)
3.       Θέση «Φάκα» στο Δήμο Ασπροπύργου (δίπλα στο ρέμα Αγ. Γεωργίου 100-200μ ανατολικά των εταιρειών ΕΛΑΣΤΡΟΝ και ΡΟΜΙΝΑ)
4.       Θέση «Φάκα» στον Δήμο Ασπροπύργου (διαγωνίως και δυτικά της εταιρείας ΕΛΑΣΤΡΟΝ, παραπλεύρως της οδού Αγ. Στεφάνου)
5.       Δίπλα στην εταιρεία «ΣΑΡΑΝΤΟΣ – ΛΩΛΟΣ» στο Δήμο Ασπροπύργου
6.       Δίπλα στην εταιρεία «Γενική Εμπορίου» στο Δήμο Ασπροπύργου
7.       Ελαιώνας έναντι της εταιρείας Ρουσάκη στο Δήμο Ασπροπύργου
8.       Θέση «Φάκα» στο Δήμο Ασπροπύργου, σε δύο σημεία στην οδό Θεμιστοκλέους
9.       Παραλία του Δήμου Ασπροπύργου (σε αγροτικό δρόμο παράλληλο με την οδό Παλαιολόγου)
10.   Θέση Ποταμιά – Φάκα στο Δήμο Ασπροπύργου (δίπλα στο ρέμα Αγ. Γεωργίου και παραπλεύρως δρόμου που διέρχεται από την περιοχή των βυρσοδεψίων)
11.   Θέση Φίχθι στο Δήμο Μάνδρας.

Επίσης επεσήμανε ότι πέραν αυτών, υπάρχουν παλαιότερες αποθέσεις το σημείο Πέτρα Εβραίου Ασπροπύργου και σε ποσότητες που κυμαίνονται περί τους 300-400 τόνους συμπεριλαμβανομένου και του ρυπασμένου εδάφους.

Ακόμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καταγράφηκαν και νεότερες αποθέσεις, οι οποίες  που είναι:

·                     πλησίον του Ρέματος Γιαννούλας του Δήμου Φυλής
·                     Στη θέση Σκάρπα Ασπροπύργου
·                     στη θέση «Τζαβερδέλλα» του Δήμου Φυλής
·                     στη θέση Κάρβουνο της Περιοχής Μαυρατζά του Δήμου Μεγάρων

Προκειμένου να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό α) η διάθεση πίστωσης και β) η σύναψη νέας σύμβασης ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες απομάκρυνσης και αποκατάστασης των ρυπασμένων χώρων αφού η παρουσία αυτών θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον αλλά και την υγεία των κατοίκων της περιοχής μας, συμφωνήθηκε ότι με τη συνδρομή του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας κ. Σταύρου Καλαφάτη θα αναζητηθούν επιπλέον πόροι στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος από το «Πράσινο Ταμείο» .

Για ένα άλλο θέμα, αυτό της λίμνης Κουμουνδούρου η κα Δήμου ενημερωτικά κατέθεσε στον Ειδικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και  Ενέργειας ΥΠΕΚΑ τα ακόλουθα:

Από τα μέσα του προηγουμένου έτους έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια με την συνεργασία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και διαφόρων επιστημονικών φορέων, προκειμένου να εξακριβωθεί αν και κατά πόσο έχει επιβαρυνθεί η Λίμνη Κουμουνδούρου και ο υπόγειος υδροφορέας από πετρελαιοειδή. Παράλληλα θα αναζητηθεί ποια εταιρεία και σε τι βαθμό ευθύνεται για την εν λόγω επιβάρυνση. Για το σκοπό αυτό εκπρόσωποι από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Αττικής, το ΙΓΜΕ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, συνεργαζόμενοι στενά, προχώρησαν ήδη σε μια αξιολόγηση των υπαρχόντων στοιχείων, ενώ  πραγματοποίησαν προκαταρτικές μετρήσεις στάθμης του υπόγειου νερού και του βάθους των γεωτρήσεων. Την σχετική ευθύνη και το συντονισμό έχει ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, ενώ όλη προσπάθεια συνδράμει  η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Π.Ε. Δυτικής Αττικής.

Στις  13-1-12, 25-1-12 και 9-2-12 πραγματοποιήθηκαν από μικτό κλιμάκιο, αποτελούμενο από επιστήμονες του ΙΓΜΕ, εκπροσώπους του Πολυτεχνείου Κρήτης, της  Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας  Αττικής, επιτόπιες μετρήσεις βάθους στάθμης υπόγειου νερού και επιπλέουσας φάσης πετρελαιοειδών (όπου αυτή απαντήθηκε) σε περίπου 115 γεωτρήσεις ελέγχου της ευρύτερης περιοχής λίμνης Κουμουνδούρου. Τα αποτελέσματα του ελέγχου συζητήθηκαν σε συνάντηση που έλαβε χώρα στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας ΠΕΔΑ, στις 29-2-2012.

Ζητήθηκε να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, να βρεθεί πόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά είναι τα επίγεια ύδατα της λίμνης, ο υδροφορέας και ποιος επιτέλους  ευθύνεται, καθώς επίσης από τη συζήτηση συμφωνήθηκε να αιτηθούμε την παραχώρηση  του παρακείμενου στη λίμνη αλσύλλιου, από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ώστε να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά στα πλαίσια μιας ολικής παρέμβασης στην περιοχή.   

Τέλος η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο ότι ακόμα εκκρεμεί η υπογραφή του τελικού σχεδίου πρωτοβουλίας του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει την διαδικασία ολοκλήρωσης του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του υγροβιότοπου Βουρκάρι, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Μεγάρων.