O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

ο κ.Σταμούλης επιρρίπτει ευθύνες στο δήμαρχο για τον κίνδυνο εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στα Μέγαρα


ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΓΑΡΩΝ

Μία πολύ σοφή ρήση λέει: «Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν» και δεν πρέπει να υπάρχει σώφρων άνθρωπος, που να αμφισβητεί, ότι είναι πολύ καλύτερα, να προλαμβάνεις, για να μη γίνει το κακό, παρά να προσπαθείς μετά, να το θεραπεύσεις, διότι δεν είναι σίγουρο, πως θα τα καταφέρεις.

Από πολύ ενωρίς, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11ης Μαΐου, και για να προλάβουμε το κακό, προειδοποίησα το Δήμαρχο για τον κίνδυνο να γίνει η θάλασσα των Μεγάρων (από το Ήρεμο Κύμα μέχρι την Κινέττα), περιοχή ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, αφού ήταν τότε σε δημόσια διαβούλευση ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για το υπόψη θέμα.

Ζήτησα δε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τότε ήταν που, οργισμένος ο Δήμαρχος με κατηγόρησε, ότι λέω ψέματα και κινδυνολογώ. Είναι η συνήθης τακτική του Δημάρχου να φωνάζει, να βρίζει και να κατηγορεί, αντί να ακούει με προσοχή τις προτάσεις και επισημάνσεις της αντιπολίτευσης, ως έχει υποχρέωση.

Στις 30 Ιουνίου, πάλι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησα από το Δήμαρχο να φέρει ως θέμα την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή μας, προκειμένου να λάβουμε τις όποιες αποφάσεις και εάν χρειαστεί να ξεκινήσουμε δράσεις. Και τούτο διότι, εάν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από την Κυβέρνηση, είναι πολύ δύσκολο, να τις ανατρέψεις μετά, ενώ είναι πιο εύκολο να τις προλάβεις.

Εν τω μεταξύ και χωρίς να έχει γίνει καμία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και χωρίς να έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση από το κυρίαρχο όργανο διοικήσεως του Δήμου (δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο) ο Δήμαρχος απέστειλε στις 28 Μαΐου επιστολή για το ζήτημα της χωροθέτησης περιοχών ιχθυοκαλλιέργειας στην παραλιακή Μεγαρίδα, στην οποία έλεγε: «… Προτείνεται η χωροθέτηση ΠΟΑΥ (Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στο Δήμο Μεγαρέων, μόνο αφού ληφθούν υπόψη οι προαναφερθείσες πραγματικές συνθήκες, ώστε να καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός υδατοκαλλιεργειών με γνώμονα την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, εάν αυτός είναι δυνατός».

Δηλαδή με άλλα λόγια ο Δήμαρχος δεν έχει αντίρρηση, να δημιουργηθούν ιχθυοτροφεία στη θαλάσσια περιοχή μας, αρκεί να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Κι όλα αυτά χωρίς οι 33 Δημοτικοί Σύμβουλοι, που εκπροσωπούν όλους τους δημότες του Δήμου, να έχουν εκφράσει την παραμικρή άποψη. Γιατί άραγε ο Δήμαρχος, παραβιάζοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και παρά τις δικές μου προειδοποιήσεις, έτρεξε να συναινέσει στη δημιουργία ιχθυοτροφείων στην περιοχή μας; Διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό το “ ....Προτείνεται η χωροθέτηση ΠΟΑΥ στο Δήμο Μεγαρέων.....”;

Το αστείο της υπόθεσης είναι, πως ο Δήμαρχος έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29 Αυγούστου ως θέμα απόφαση κατά των ιχθυοκαλλιεργειών.

Είναι δε αστείο, διότι, αφενός μεν είχε ήδη στείλει επιστολή με την οποία επρότεινε την χωροθέτηση ΠΟΑΥ (Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στο Δήμο Μεγαρέων (το οποίο ετονίσθη ιδιαίτερα από εμένα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου), αφετέρου δε από τις 28 Ιουλίου είχε εκδοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας ιχθυοτροφείου στην περιοχή Κάτω Αλώνι, του Δήμου Μεγαρέων εκτάσεως 20 στρεμμάτων, σε απόσταση 75 μέτρων από την ακτή και δυναμικότητας 230 τόνων. Η άδεια αυτή είχε κοινοποιηθεί και στο Δήμο Μεγαρέων και επομένως τη γνώριζε ο Δήμαρχος.

Κι όμως το τόσο σημαντικό αυτό γεγονός της έκδοσης άδειας ιδρύσεως ιχθυοτροφείου κατά παράξενο και ύποπτο τρόπο ουδόλως αναφέρθηκε από το Δήμαρχο κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ούτε και σε άλλη περίπτωση.

Γιατί άραγε;

Είναι λοιπόν βαρύτατες οι ευθύνες του Δημάρχου για τη δημιουργία ιχθυοτροφείων στην παραλία των Μεγάρων για δύο λόγους:

ΠΡΩΤΟΝ: Δεν ασχολήθηκε ενεργά από τον Μάιο, όπως τον είχα προειδοποιήσει. Τότε, δηλαδή, που υπήρχε χρόνος και ήταν δυνατόν, να προλάβουμε τις εξελίξεις (Απεναντίας τότε με έβρισε και με κατηγόρησε).

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Όταν έγινε το κακό, τότε δηλαδή που εκδόθηκε η άδεια ίδρυσης ιχθυοτροφείου στις 28 Ιουλίου, όχι μόνο δεν προέβη σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να σώσει την περιοχή από την καταστροφή, αλλά απέκρυψε το γεγονός, ιδιαίτερα από το Δημοτικό Συμβούλιο, που είχε ιερή υποχρέωση, να το ενημερώσει όταν συζητήθηκε το θέμα (29 Αυγούστου) , αλλά κυρίως διότι δύο φορές τον είχα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο δημιουργίας ιχθυοτροφείων στην περιοχή μας και αυτός αδιαφόρησε.

Οι επιπτώσεις από την λειτουργία ιχθυοτροφείων στην περιοχή μας δεν θα είναι μόνο σοβαρές. Θα είναι ολέθριες. Θα υποβαθμιστεί τόσο πολύ η περιοχή, που κάθε πιθανή μελλοντική ανάπτυξη θα φαντάζει ως όνειρο θερινής νυχτός. Αδιάψευστοι μάρτυρες για τούτο είναι ο Αμβρακικός Κόλπος και το νησί Πόρος, όπου λειτουργούν ιχθυοτροφεία. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ποιος άραγε τα ευνοεί αυτά;

Αλήθεια, έτσι φαντάζεται ο Δήμαρχος την ανάπτυξη της περιοχής; Αυτό είναι το όραμά του; Να μας φέρει δηλαδή ό,τι πιο ρυπογόνο και επιζήμιο υπάρχει; Όπως π.χ ιχθυοτροφεία, σκουπίδια (με πρόσχημα το εργοστάσιο σκουπιδιών), κέντρο λαθρομεταναστών, κλπ.


Γρηγόρης Σταμούλης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ


φιλανθρωπικό δεκαπενθήμερο απο τον ΚΟΥΡΟ
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η εθελοντική ομάδα Μεγάρων Κούρος, διοργανώνει φιλανθρωπικό 15ήμερο από τις 3 έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Οι πολίτες που επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, μπορούν να παραδώσουν τρόφιμα καθώς και είδη ρουχισμού, στα γραφεία του συλλόγου στον Φόρο (αρχή λεωφόρου Αλεποχωρίου, έναντι ΚΤΕΛ).

Αμέσως μετά την περισυλλογή θα πραγματοποιηθεί διανομή από μέλη του συλλόγου, σε άτομα και οικογένειες που διαμένουν στα Μέγαρα και στην Νέα Πέραμο.

Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε αναγκάζει πολλούς συνανθρώπους μας να βιώνουν δύσκολες ημέρες. Κάποιοι που ζουν ανάμεσά μας δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα βασικά για την επιβίωση τους αγαθά, είτε γιατί δεν έχουν τους επαρκείς πόρους, είτε γιατί δεν λαμβάνουν βοήθεια από κάπου.

Στις γιορτές που έρχονται, η εθελοντική ομάδα Κούρος θέλει μέσα από αυτή την παραδειγματική φιλανθρωπική δράση να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους και να τους δώσει παράλληλα χαρά, αλλά κυρίως την ελπίδα ότι δεν είναι μόνοι στον κόσμο.


Ώρες παραλαβής τροφίμων και ρούχων: Σάββατα 11:00 – 20:00,

υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας 17:00 – 20:00.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2296024444 & 6949983314Για το Δ.Σ.


Ο

Πρόεδρος

Κατερινίτσας Δημήτριος


οι "Οικολόγοι - Πράσινοι" έβαλαν το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ευρωβουλή


Γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλου 28.11.2011

Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών σε βάρος του περιβάλλοντος και της νομιμότητας;

Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου για την ΚΥΑ και τις μεθοδεύσεις της


Το θέμα άλλης μιας «τακτοποίησης», αυτής των υδατοκαλλιεργειών μέσω του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι αγνοήθηκαν πλήρως οι πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για την επιστημονική πληρότητα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πάνω στην οποία στηρίχθηκε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια ΜΠΕ που είχε βασιστεί σε μελέτη που εκπονήθηκε κατ' εντολή του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ), δηλαδή των επιχειρηματιών του κλάδου.

Ακόμα πιο προκλητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι η σχετική ΚΥΑ εκδόθηκε την ίδια μέρα που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ η κριτική γνωμάτευση από το θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο, το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ)!

Το αποτέλεσμα αυτής της σαφούς απαξίωσης του ΕΣΧΣΑΑ αλλά και των τεκμηριωμένων ενστάσεων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης ήταν τελικά η θεσμοθέτηση απαράδεκτων ρυθμίσεων, που επικεντρώνουν στη συντήρηση και νομιμοποίηση της άκρως προβληματικής υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο.

«Η συγκεκριμένη ΚΥΑ επιμένει στη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε θέσεις ακατάλληλες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, αγνοώντας τις συγκρούσεις χρήσεων του θαλάσσιου χώρου από την ελεύθερη αλιεία και τον τουρισμό, όπως και τις επιπτώσεις από τη δραστηριότητα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τις φωνές των περιβαλλοντικών οργανώσεων, να απαξιώνει θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα όπως το ΕΣΧΣΑΑ και να ακυρώνει προκλητικά την ίδια την έννοια της διαβούλευσης. Είναι ακριβώς αυτό το κοντόφθαλμο μοντέλο πολιτικής που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού. Δυστυχώς η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ότι δεν νοείται οικονομική ανάκαμψη χωρίς εξορθολογισμό στη διαχείριση των φυσικών πόρων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα χωροταξικό σχεδιασμό που θα βασίζεται στη επιστημονική παρακολούθηση και προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, θα επιδιώκει τη συναίνεση των παράκτιων κοινωνιών και θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και της βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας».(Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)Θέμα: Παράτυπη θεσμοθέτηση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα.

Με μια εσπευσμένη διαδικασία στις αρχές Νοεμβρίου , η απελθούσα κυβέρνηση, με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), προχώρησε στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες . Σύμφωνα με ανακοίνωση 10 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων , το συγκεκριμένο Ειδικό Πλαίσιο θεσμοθετεί απαράδεκτες ρυθμίσεις που επικεντρώνουν στη συντήρηση και νομιμοποίηση της άκρως προβληματικής υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο σήμερα και επιμένει στη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε θέσεις ακατάλληλες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, δε λαμβάνονται υπόψη οι συγκρούσεις χρήσεων του θαλάσσιου χώρου από την ελεύθερη αλιεία και τον τουρισμό, όπως και οι επιπτώσεις από τη δραστηριότητα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Το Ειδικό Πλαίσιο είχε τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση, κατά την οποία διατυπώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς υπήρχαν σημαντικά κενά επιστημονικής τεκμηρίωσης στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που βασίστηκε σε μελέτη που εκπονήθηκε κατ’ εντολή του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών. Η ΚΥΑ που τελικώς εκδόθηκε δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διαβούλευση, αλλά ούτε και τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), που αποτελεί το θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο για αυτά τα ζητήματα. Οι προτάσεις του ΕΣΧΣΑΑ στόχευαν σε ουσιαστικό έλεγχο και παρακολούθηση του τομέα καθώς και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος .

Ερωτάται η Επιτροπή:

Θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις της ΚΥΑ είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;
Συμφωνεί ότι παράτυπα αγνοήθηκε η γνωμοδότηση του ΕΣΧΣΑΑ;
Αν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει;

http://www.neaepohi.gr/index.php/saronikos-news/poros-galatas/i-apelthousa-kibernisi-papandreou-nomimopoiise-tis-ixthiokalliergeies.html

ΚΥΑ 31722/4−11−2011 «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού».

http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=827:t-&catid=70:2008-09-16-12-10-46&Itemid=90

Πρακτικά Συνεδριάσεων Ε.Σ.Χ.Σ.Α.Α για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, Αθήνα 4-11-2011.


ο δήμος προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να ακυρωθεί άδεια ίδρυσης ιχθυοτροφείου στα Μέγαρα

2011 11 30b Ixuyotr Aposyrsh Dt105

διαβάστε το παρακάτω μόνον αν έχετε γερά νεύρα!

Την ώρα που ξεζουμίζουν το ελληνικό λαό και ξεπουλούν το σύμπαν, χωρίς καν να υπάρχει κυβέρνηση, πληρώνουν τη CGSH (Δικηγορική εταιρεία) με 6.000.000? συν 1.500.000? ανά μήνα για την εφαρμογή της συμφωνίας της 21 Ιουλίου και τη Lazard (χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που ασχολείται κατά βάση με πτωχεύσεις κρατών και άλλα περίεργα) με 25.000.000?. Τι καλά που πληρώνονται οι νεκροθάφτες!!!!!!!!!!
(Τα μηδενικά είναι πραγματικά!!!!!!!!!!!!!!!). Όλα τα παραπάνω με απόφαση υφυπουργού και μάλιστα στις 2 Νοεμβρίου, που δεν υπάρχει καν κυβέρνηση, αφού δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
Φανταστείτε τι θα δούμε από δω και πέρα.
Δείτε την απόφαση να αφηνιάσετε!


plhromh-dikhgoron

Γ.Πομώνης: "Επικίνδυνες μεθοδεύσεις για τα σκουπίδια στα Μέγαρα!!"

"Ενημέρωση" 26/11/11, σελ.36

Νέος σταθμός μεταφόρτωσης στην Άνω Βλυχάδα;!

δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων

απο τον κ.Σταμούλη

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 - ώρα 11.00 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47), εκδικάζεται η προσφυγή κατά του χαρατσιού της Δ Ε Η > Προγραμματίζεται μεγάλη συγκέντρωση - Ας την ενισχύσουμε

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 11.00 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47), εκδικάζεται η προσφυγή κατά του χαρατσιού της Δ Ε Η.Προγραμματίζεται μεγάλη συγκέντρωση. Ας την ενισχύσουμε