O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ο κ.Σταμούλης επιρρίπτει ευθύνες στο δήμαρχο για τον κίνδυνο εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στα Μέγαρα


ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΓΑΡΩΝ

Μία πολύ σοφή ρήση λέει: «Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν» και δεν πρέπει να υπάρχει σώφρων άνθρωπος, που να αμφισβητεί, ότι είναι πολύ καλύτερα, να προλαμβάνεις, για να μη γίνει το κακό, παρά να προσπαθείς μετά, να το θεραπεύσεις, διότι δεν είναι σίγουρο, πως θα τα καταφέρεις.

Από πολύ ενωρίς, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11ης Μαΐου, και για να προλάβουμε το κακό, προειδοποίησα το Δήμαρχο για τον κίνδυνο να γίνει η θάλασσα των Μεγάρων (από το Ήρεμο Κύμα μέχρι την Κινέττα), περιοχή ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, αφού ήταν τότε σε δημόσια διαβούλευση ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για το υπόψη θέμα.

Ζήτησα δε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τότε ήταν που, οργισμένος ο Δήμαρχος με κατηγόρησε, ότι λέω ψέματα και κινδυνολογώ. Είναι η συνήθης τακτική του Δημάρχου να φωνάζει, να βρίζει και να κατηγορεί, αντί να ακούει με προσοχή τις προτάσεις και επισημάνσεις της αντιπολίτευσης, ως έχει υποχρέωση.

Στις 30 Ιουνίου, πάλι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησα από το Δήμαρχο να φέρει ως θέμα την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή μας, προκειμένου να λάβουμε τις όποιες αποφάσεις και εάν χρειαστεί να ξεκινήσουμε δράσεις. Και τούτο διότι, εάν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από την Κυβέρνηση, είναι πολύ δύσκολο, να τις ανατρέψεις μετά, ενώ είναι πιο εύκολο να τις προλάβεις.

Εν τω μεταξύ και χωρίς να έχει γίνει καμία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και χωρίς να έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση από το κυρίαρχο όργανο διοικήσεως του Δήμου (δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο) ο Δήμαρχος απέστειλε στις 28 Μαΐου επιστολή για το ζήτημα της χωροθέτησης περιοχών ιχθυοκαλλιέργειας στην παραλιακή Μεγαρίδα, στην οποία έλεγε: «… Προτείνεται η χωροθέτηση ΠΟΑΥ (Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στο Δήμο Μεγαρέων, μόνο αφού ληφθούν υπόψη οι προαναφερθείσες πραγματικές συνθήκες, ώστε να καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός υδατοκαλλιεργειών με γνώμονα την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, εάν αυτός είναι δυνατός».

Δηλαδή με άλλα λόγια ο Δήμαρχος δεν έχει αντίρρηση, να δημιουργηθούν ιχθυοτροφεία στη θαλάσσια περιοχή μας, αρκεί να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Κι όλα αυτά χωρίς οι 33 Δημοτικοί Σύμβουλοι, που εκπροσωπούν όλους τους δημότες του Δήμου, να έχουν εκφράσει την παραμικρή άποψη. Γιατί άραγε ο Δήμαρχος, παραβιάζοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και παρά τις δικές μου προειδοποιήσεις, έτρεξε να συναινέσει στη δημιουργία ιχθυοτροφείων στην περιοχή μας; Διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό το “ ....Προτείνεται η χωροθέτηση ΠΟΑΥ στο Δήμο Μεγαρέων.....”;

Το αστείο της υπόθεσης είναι, πως ο Δήμαρχος έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29 Αυγούστου ως θέμα απόφαση κατά των ιχθυοκαλλιεργειών.

Είναι δε αστείο, διότι, αφενός μεν είχε ήδη στείλει επιστολή με την οποία επρότεινε την χωροθέτηση ΠΟΑΥ (Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στο Δήμο Μεγαρέων (το οποίο ετονίσθη ιδιαίτερα από εμένα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου), αφετέρου δε από τις 28 Ιουλίου είχε εκδοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας ιχθυοτροφείου στην περιοχή Κάτω Αλώνι, του Δήμου Μεγαρέων εκτάσεως 20 στρεμμάτων, σε απόσταση 75 μέτρων από την ακτή και δυναμικότητας 230 τόνων. Η άδεια αυτή είχε κοινοποιηθεί και στο Δήμο Μεγαρέων και επομένως τη γνώριζε ο Δήμαρχος.

Κι όμως το τόσο σημαντικό αυτό γεγονός της έκδοσης άδειας ιδρύσεως ιχθυοτροφείου κατά παράξενο και ύποπτο τρόπο ουδόλως αναφέρθηκε από το Δήμαρχο κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ούτε και σε άλλη περίπτωση.

Γιατί άραγε;

Είναι λοιπόν βαρύτατες οι ευθύνες του Δημάρχου για τη δημιουργία ιχθυοτροφείων στην παραλία των Μεγάρων για δύο λόγους:

ΠΡΩΤΟΝ: Δεν ασχολήθηκε ενεργά από τον Μάιο, όπως τον είχα προειδοποιήσει. Τότε, δηλαδή, που υπήρχε χρόνος και ήταν δυνατόν, να προλάβουμε τις εξελίξεις (Απεναντίας τότε με έβρισε και με κατηγόρησε).

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Όταν έγινε το κακό, τότε δηλαδή που εκδόθηκε η άδεια ίδρυσης ιχθυοτροφείου στις 28 Ιουλίου, όχι μόνο δεν προέβη σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να σώσει την περιοχή από την καταστροφή, αλλά απέκρυψε το γεγονός, ιδιαίτερα από το Δημοτικό Συμβούλιο, που είχε ιερή υποχρέωση, να το ενημερώσει όταν συζητήθηκε το θέμα (29 Αυγούστου) , αλλά κυρίως διότι δύο φορές τον είχα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο δημιουργίας ιχθυοτροφείων στην περιοχή μας και αυτός αδιαφόρησε.

Οι επιπτώσεις από την λειτουργία ιχθυοτροφείων στην περιοχή μας δεν θα είναι μόνο σοβαρές. Θα είναι ολέθριες. Θα υποβαθμιστεί τόσο πολύ η περιοχή, που κάθε πιθανή μελλοντική ανάπτυξη θα φαντάζει ως όνειρο θερινής νυχτός. Αδιάψευστοι μάρτυρες για τούτο είναι ο Αμβρακικός Κόλπος και το νησί Πόρος, όπου λειτουργούν ιχθυοτροφεία. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ποιος άραγε τα ευνοεί αυτά;

Αλήθεια, έτσι φαντάζεται ο Δήμαρχος την ανάπτυξη της περιοχής; Αυτό είναι το όραμά του; Να μας φέρει δηλαδή ό,τι πιο ρυπογόνο και επιζήμιο υπάρχει; Όπως π.χ ιχθυοτροφεία, σκουπίδια (με πρόσχημα το εργοστάσιο σκουπιδιών), κέντρο λαθρομεταναστών, κλπ.


Γρηγόρης Σταμούλης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ