O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Την Τετάρτη η δενδροφύτευση στο Βουρκάρι!

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο διαδίκτυο για τον υγρότοπο των Μεγάρων!!!

Βουρκάρι Μεγάρων

Το Βουρκάρι, ή αλλιώς Βουρκάδι, στα Μέγαρα είναι ένας παράκτιος αλμυρός υγρότοπος, που παρότι δέχεται μεγάλη πίεση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, φιλοξενεί πολλά και σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας. Το Βουρκάρι βρίσκεται στα νοτιοανατολικά των Μεγάρων, πάνω στον Σαρωνικό. Στα νότια του υγροτόπου επεκτείνεται η χερσόνησος της Αγίας Τριάδας, στα ανατολικά απλώνεται η Σαλαμίνα και στα βορειοανατολικά βρίσκεται ο δίαυλος του νησιού με τα ηπειρωτικά. Πρόκειται για έναν μεγάλο, κλειστό, αβαθή όρμο, του οποίου το βάθος στο μεγαλύτερο τμήμα του δεν ξεπερνά το ένα μέτρο. Η μορφολογία της περιοχής με τις χερσονήσους και τα νησιά προστατεύει το Βουρκάρι από τα θαλάσσια ρεύματα. Ο κόλπος καταλήγει σε ένα επίπεδο αλίπεδο, μια περιοχή που ονομάζεται Αλμύρα.

Η χλωρίδα στο αλίπεδο μέχρι και εκεί που η ξηρά συναντιέται με τη θάλασσα αποτελείται από χαρακτηριστικά φυτά παραθαλάσσιων υγροτόπων, όπου οι πυκνές εκτάσεις από σαλικόρνιες πρωταγωνιστούν. Άλλα φυτά είναι η αρμυρήθρα, η φραγκένια, τα βούρλα και τα αγριοκάλαμα. Στους γύρω λόφους απλώνεται η τυπική μεσογειακή μακία με θυμάρια, ασφάκες, σκίνα, αφάνες, φλώμους, κ.α. Σημαντικά φυτά της περιοχής είναι το υποείδος της αττικής κενταύριας Centaurea attica megarensis και το ενδημικό Stachys swainsonii scyronica. Άλλα είδη είναι η αγριοβιολέτα Malcolmia graeca, ο κρόκος Crocus cartwrightianus, το έχιο Echium angustifolium, το υπερικό Hypericum crispum, οι ασφόδελοι Asphodelus fistulosus και Α. microcarpus και το μπλε αγκάθι Eryngium amethystinum.

Η αξία της περιοχής για την ορνιθοπανίδα είναι τεράστια. Έχουν καταγραφεί πάνω από 127 είδη πουλιών, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούν το Βουρκάρι σαν ενδιάμεσο μεταναστευτικό σταθμό και σαν τόπο διαχείμασης. Η μεγάλη αβαθής έκταση των νερών και η απουσία ισχυρών ρευμάτων προσελκύει δεκάδες είδη θαλάσσιων ψαριών τα οποία έρχονται εδώ για να αναπαραχθούν καθώς ο υγρότοπος αποτελεί ένα ιδανικό, φυσικό ιχθυοτροφείο. Έτσι προσελκύουν και δεκάδες παρυδάτια πουλιά που τρέφονται με τα ψάρια. Το σημαντικότερο είδος που εμφανίζεται κάθε χρόνο και πολλές φορές σε μεγάλους αριθμούς είναι τα φοινικόπτερα. Άλλα σημαντικά είδη είναι η τουρλίδα, η λιμόζα, το χειμωνογλάρονο, ο μελανοκέφαλος γλάρος, ο λεπτόραμφος γλάρος, η βαρβάρα, ο σταχτοτσικνιάς, ο αργυροτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς, η αλκυόνη, η σαρσέλα, η λασποσκαλίδρα, ο θαλασσοσφυριχτής, ο καλαμοκανάς, ο πρασινοσκέλης, ο κοκκινοσκέλης, ο καστανοκέφαλος γλάρος και το νανοβουτηχτάρι.

Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει φρύνους, λιμνοβάτραχους, δεντροβάτραχους, κρασπεδοχελώνες, πρασινόσαυρες, σαμιαμίδια και σαΐτες, ενώ τα θηλαστικά είναι σπάνια και αντιπροσωπεύονται από σκαντζόχοιρους, αγριοκούνελα, ποντικούς και νυχτερίδες ενώ παλιότερα ζούσανε εδώ αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί και νυφίτσες.

Το Βουρκάρι είναι ένας βιότοπος που δέχεται, εδώ και χρόνια, μεγάλες πιέσεις με αποτέλεσμα η έκταση του υγροτόπου να συρρικνώνεται κάθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ παλιότερα ο υγρότοπος καταλάμβανε μια έκταση 5 τ.χλμ., πλέον έχει μειωθεί στο 1 τ.χλμ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το συνεχές μπάζωμα των αλίπεδων και ακολουθούν η δόμηση, τα βιομηχανικά απόβλητα, η όχληση από το παρακείμενο αεροδρόμιο και το παράνομο κυνήγι. Η ανάδειξη της σημασίας που έχει το Βουρκάρι Μεγάρων ως οικότοπος άγριας ζωής είναι απαραίτητη, καθώς η ανάγκη για την προστασία του είναι άμεση. 

Photo Gallery

Ένα φοινικόπτερο πετάει πάνω από τον υγρότοπο.
Οι κρόκοι Crocus cartwrightianus κατακλύζουν τους λόφους.
Οι αρσενικές κιτρινοσουσουράδες ξεχωρίζουν από το μαύρο «σκουφάκι».
Μανιτάρια ξεφυτρώνουν γύρω από τον υγρότοπο.
Στο Βουρκάρι απαντώνται πολλά είδη γλάρων.
Το τοπίο στο νότιο τμήμα του υγροτόπου.
Τέσσερις βαρβάρες εγκαταλείπουν το Βουρκάρι και συνεχίζουν το ταξίδι.
Η Scabiosa maritima φυτρώνει στις άκρες των δρόμων.
Δύο κοκκινοσκέληδες στα νερά που μαζεύονται στα αλίπεδα.
Το εντυπωσιακό λεπιδόπτερο Arctia festiva.
Οι λευκοτσικνιάδες κυνηγάνε μικρά ψάρια στα ρηχά.
Ένας αρσενικός μαυρολαίμης ατενίζει τον Σαρωνικό.

Πως θα πάτε

Το Βουρκάρι βρίσκεται πολύ κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, μετά την Νέα Πέραμο, περίπου 42 χλμ. από την Αθήνα. Στρίβετε στην έξοδο προς Μέγαρα και περνάτε κάτω από την Εθνική Οδό με πορεία προς το λιμάνι για Σαλαμίνα. Λίγο πριν στρίβετε αριστερά προς το αεροδρόμιο και σε λίγο βρίσκεστε στον υγρότοπο.

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.98141257123621, Longitude:23.38873085467526)

 Πηγή: www.naturagraeca.com

Λίγα λόγια για τις Σκουριές Χαλκιδικής



«H Β.Α. Χαλκιδική ίσως μοιάζει πολύ μακριά. Πολύ μακριά για να έχουμε άμεση γνώση του αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι εκεί ενάντια στη δημιουργία ανοιχτού μεταλλείου χρυσού στην περιοχή τους. Πολύ μακριά για να είναι πρόδηλο ότι αυτός ο αγώνας συμπυκνώνει κοινωνικές αντιστάσεις και αιχμές που χτυπούν στην καρδιά της κυριαρχίας - και χτυπιέται γι’ αυτό. Ίσως ακόμα πολύ μακριά για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό κίνημα συνδρομής και αλληλεγγύης σε αυτόν τον αγώνα. Κι όμως, η Β.Α. Χαλκιδική βρίσκεται τόσο κοντά μας, όσο κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη που υπερασπίζεται το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει, που αντιτάσσεται στο πρόσταγμα της αδηφάγου καπιταλιστικής ανάπτυξης, που τελικά δίνει έναν αγώνα για την ίδια την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του.
Η μακρόχρονη αντίσταση των χωριών της Ιερισσού και της Μεγ. Παναγιάς ενάντια στη δημιουργία ανοιχτού μεταλλείου χρυσού στον τόπο τους, έρχεται να διαδεχτεί άλλους παλαιότερους, δυναμικούς και μάλιστα νικηφόρους αγώνες στην περιοχή, απέναντι σε αντίστοιχα σχέδια στο παρελθόν. Όμως η τρέχουσα κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, που αποτυπώνεται στη συγκυρία ως οικονομική κρίση που σαρώνει την κοινωνία και διαμορφώνει συνθήκες εξαίρεσης, λειτουργεί για το κράτος ως το προσφορότερο έδαφος εκβιασμού για την ολοκληρωτική επιβολή του πιο στυγνού νεοφιλελευθερισμού. Γιατί αυτό που διακυβεύεται στις Σκουριές δεν είναι απλώς ένα ζήτημα «περιβαλλοντικής ευαισθησίας» απέναντι στο «αναπτυξιακό όραμα». Αυτό που διακυβεύεται στις Σκουριές είναι το δόγμα που θα ορίζει τη ζωή μας στο άμεσο μέλλον…»
εισαγωγικό απόσπασμα από μπροσούρα που τυπώθηκε τον φλεβάρη του 2013 σε 1000 κομμάτια

για να διαβάσετε την ηλεκτρονική έκδοση, κλικάρετε εδώ
για να την κατεβάσετε, κάντε δεξι κλικ στο ίδιο σημείο και «αποθήκευση δεσμού ως…»

Πηγή: www.antigoldgreece.wordpress.com

Ανοίγει ο δρόμος για εγκαταστάσεις μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στα Μέγαρα;


Παστίλιες για τον πόνο του άλλου

Τι είναι οι παστίλιες


Οι Παστίλιες για τον πόνο του άλλου είναι 6 καραμέλες χωρίς ζάχαρη με μέλι και θυμάρι. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς ενώ και η παρασκευή τους έγινε στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο ποιοτικό χαρακτηριστικό τους όμως, είναι ότι οι παστίλιες αυτές σας ανακουφίζουν από τον πόνο που νιώθετε για ευάλωτους και αποκλεισμένους από την περίθαλψη, για «ξεχασμένους ασθενείς».. Σας ανακουφίζουν δηλαδή από τον πόνο (που αισθάνεστε για τον πόνο) των άλλων. Και ταυτόχρονα είναι και ο τρόπος να τους βοηθήσετε, αφού με την αγορά κάθε συσκευασίας υποστηρίζετε τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο.
Μπορείτε να ξεκινήσετε τη «θεραπεία» σας σήμερα κιόλας και να βοηθήσετε την προσπάθειά μας να σώσουμε χιλιάδες ασθενείς.


Συσκευασίες “Οι Παστίλιες για τον πόνο του άλλου”

Οδηγίες Χρήσης

Οι «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» ενδείκνυνται για όσους μοιράζονται τον πόνο του άλλου και θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θεραπεία.

Δραστικό συστατικό

Το δραστικό συστατικό της Παστίλιας για τον πόνο του άλλου είναι η αλληλεγγύη. Με όχημα τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η αλληλεγγύη σας μπορεί να φτάσει όπου υπάρχει ανάγκη και να κρατήσει χιλιάδες ασθενείς στη ζωή.

Δοσολογία - Παρενέργειες

Όσες περισσότερες Παστίλιες αγοράζετε, τόσο περισσότερη ανακούφιση προσφέρετε. Μοιραστείτε το μήνυμά μας με τους δικούς σας ανθρώπους και βοηθήστε μας να ανακουφίσουμε τον πόνο περισσότερων ανθρώπων.

Λήξη

Η ημερομηνία λήξης αναγράφεται στο πλάι της συσκευασίας αλλά μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να βοηθήσετε. Χάρη σε ανθρώπους σαν και εσάς μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές ανάγκες και όχι με πολιτικά ή οικονομικά κριτήρια. Γίνετε σήμερα υποστηρικτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καλώντας στο 210 5 200 500 ή διαδικτυακά στο support.msf.gr.

Πηγή: www.pastilies.gr

Νέες κινηματογραφικές προβολές στον Θέογνι


ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ...