O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Ορνιθολογικής Εταιρείας στο Βουρκάρι...

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία την εκδήλωση-σεμινάριο παρατήρησης και αναγνώρισης υδρόβιων πουλιών χθες Κυριακή στα Μέγαρα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλίες και παρουσιάσεις στην αίθουσα "Θέογνις" στην κεντρική πλατεία των Μεγάρων και συγκέντρωσε ένα σημαντικό πλήθος ανθρώπων που ήρθαν στην πόλη μας από όλες τις γωνιές της Αττικής.

Το σεμινάριο απευθυνόταν στα μέλη της Ορνιθολογικής αλλά και σε κάθε εθελοντή που θέλει να ασχοληθεί με την παρατήρηση πουλιών (bird watching). Γίνεται στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος της Εταιρείας για την εισαγωγή και εκπαίδεθση νέων εθελοντών και στα οργανωμένα προγράμματα παρατήρησης που διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) σε όλη την Ελλάδα.


Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός της επιλογής του υδροβιότοπου του Βουρκαρίου ως τόπου μελέτης και επίδειξης των τεχνικών της παρατήρησης πουλιών. Όπως ανέφεραν και οι εκπρόσωποι της ΕΟΕ το Βουρκάρι είναι ο μεγαλύτερος μεταναστευτικός σταθμός πτηνών στη Δυτική Αττική και λόγω του αβαθούς στο μεγαλύτερο μέρος του κόλπου είναι ταυτόχρονα από τους σημαντικότερους τόπους τροφοληψίας για πολλά από τα παρυδάτια και καλοβατικά είδη. Μεγάλος αριθμός από τα 127 είδη που έχουν παρατηρηθεί στο Βουρκάρι έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς συνθήκες.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε θερμό χαιρετισμό ο δήμαρχος Μεγάρων κ. Γ.Μαρινάκης, ο οποίος αναφέρθηκε με θαυμασμό για το Βουρκάρι και δεσμεύτηκε για την άμεση υποστήριξη μέτρων και έργων που θα το προστατεύσουν και θα το αναδείξουν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ''...η νέα δημοτική αρχή θα βρεθεί μπροστά στον αγώνα για την προστασία αυτού του τόσο σημαντικού οικολογικά τόπου της περιοχής των Μεγάρων...''


Για μας η εκδήλωση αυτή ήταν και δηλωτική ενός πολύ σημαντικού γεγονότος: καταδεικνύει το σημαντικό οικολογικό πλεονέκτημα της περιοχής! Με την σωστή οργάνωση και με σεβασμό στο περιβάλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Μια τέτοια προοπτική θα ήταν επωφελής τόσο για τη φύση όσο και για όλους τους κατοίκους.


Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Τάσος Δέσκος (επικεφαλής Ενεργών Πολιτών), ο Δημήτρης Κατερινίτσας (πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων Κούρος), ο Μανώλης Γαβαλάκης (πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Αγίας Τριάδας), καθώς και ο Γιώργος Βαρελάς (πρώην επικεφαλής Υπερκομματικής Κίνησης Πολιτών).



Μέρος των συγκεντρωμένων παρατηρητών στην δυτική όχθη του υγροβιοτόπου


Οι παρατηρήσεις έγιναν με την καθοδήγηση έμπειρων ορνιθολόγων και εθελοντών της Ορνιθολογικής Εταιρείας

Ο δήμαρχος Μεγάρων κ. Γιάννης Μαρινάκης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση


Ο κ. Μαρινάκης με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Θανάση Ζάλη


Ο κ. Α. Νίνος - απο τον ''Συντονιστικό Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου''


άποψη απο το σεμινάριο στην αίθουσα "Θέογνις"



Ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου - ΕΟΕ


Ο κ. Σπύρος Ψύχας -ΕΟΕ


Ο κ.Χρήστος Βλάχος - ΕΟΕ


Ο κ.Θάνος Καστρίτης - ΕΟΕ



εθελοντές στο Βουρκάρι κατά την διάρκεια των παρατηρήσεων πεδίου

Οι Νέοι Πράσινοι σας προσκαλούν στην προβολή του ντοκυμαντέρ "O όρμος "(Τhe Cove,2009), του Λόυη Ψυχογιού


Οι Νέοι Πράσινοι σας προσκαλούν στην προβολή του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκυμαντέρ “O όρμος “(Τhe Cove,2009), του Λόυη Ψυχογιού.

Τρίτη 14 Δεκέμβρη, 21:00-23:00

στο πολυσυλλεκτικό στέκι Dasein, Σολωμού 12- Πλατεία Εξαρχείων.

περισσότερα εδώ

Μετά την καταγγελία των "Ενεργών Πολιτών" φρόντισαν τα δέντρα στον ΟΣΕ!

Βροχή αστεριών σήμερα το βράδυ!