O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

δελτίο τύπου για την συνάντηση του 'Φορέα' με τον Νομάρχη Δυτ. Αττικής



Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του “Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου” με το Νομάρχη Δυτ. Αττικής κ. Αριστείδη Αρκουδάρη. Στη συνάντηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, παραβρέθηκε και ο Νομαρχιακός σύμβουλος κ. Ανδριανός Μιχάλαρος.

Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του “Φορέα”, τέθηκαν τα σαφή αιτήματα των Συλλόγων της περιοχής για:

Α) Να σταματήσει η Νομαρχία την έγκριση νέων αδειοδοτήσεων για εγκατάσταση βιοτεχνιών - βιομηχανιών στην περιοχή του Βουρκαρίου, (που μπορεί να επιτευχθεί με την απόρριψη των περιβαλλοντικών τους μελετών). Αίτημα άλλωστε που έχει διατυπωθεί και από το «Συνήγορο του Πολίτη».

Β) Τη δημοσιοποίηση των ήδη εγκεκριμένων περιβαλλοντικών μελετών.

Γ) Την προσυπογραφή έκκλησης προς την Κυβέρνηση για άμεση κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου κατάργησης της βιομηχανικής ζώνης που συνορεύει με τον υγροβιότοπο.

Ο Νομάρχης τόνισε ότι είναι αλληλέγγυος σε κάθε προσπάθεια προστασίας του υγροβιότοπου των Μεγάρων:

Ανέφερε, ότι όλες οι τελευταίες τουλάχιστον γνωμοδοτήσεις από μέρους της Νομαρχίας για την έγκριση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για εγκατάσταση βιομηχανικών-βιοτεχνικών μονάδων στο Βουρκάρι είναι αρνητικές!

Επισήμανε ότι έχει κατά καιρούς επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις για πολλά παράνομα μπαζώματα στο Βουρκάρι, θυμίζοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν μπροστά μαζί με τον τέως Δήμαρχο Μεγάρων κ. Χρυσόστομο Σύρκο στην περίπτωση των μεγάλων μπαζωμάτων του 2004 για τα οποία υποβλήθηκαν μηνύσεις και καταλογίστηκαν μεγάλα πρόστιμα.

Παραδέχθηκε βέβαια, ότι: “αρκετά από τα κατά καιρούς επιβληθέντα από τη Νομαρχία διοικητικά πρόστιμα μειώθηκαν αρχικά στην Περιφέρεια και μετέπειτα στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να καταλογιστούν τελικά μικρά ποσά, πολλά εκ των οποίων παραμένουν ακόμα ανείσπρακτα!”

Δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με την πρωτοβουλία του Φορέα για την από κοινού με τον Δήμαρχο Μεγάρων και το Δήμαρχο Ν. Περάμου συν υπογραφή έκκλησης προς την Κυβέρνηση με δύο βασικά αιτήματα: α)την άμεση κατάθεση Νόμου που να καταργεί την ισχύ της παραγράφου 6α του Άρθρου 41 του Ν.3105/2003 που χαρακτηρίζει την περιοχή του υγροβιότοπου των Μεγάρων ως χώρο υποδοχής βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, και β)την άμεση ανακήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης και την θεσμοθέτηση ειδικών όρων προστασίας της ανά ζώνη.

Τόνισε μάλιστα ότι, κατά το μεσολαβούν διάστημα μεταξύ της θεσμοθέτησης των ανωτέρω θα πρέπει πρωτίστως να ανασταλούν οι οικοδομικές άδειες για την εγκατάσταση βιομηχανικών-βιοτεχνικών μονάδων στην περιοχή και επισήμανε κατηγορηματικά πως: “αποκλειστικός αρμόδιος για την υποβολή αιτήματος αναστολής των οικοδομικών εργασιών είναι ξεκάθαρα μόνο ο Δήμος Μεγάρων”.

Ο Νομάρχης διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του "Φορέα" ότι θα παρεμβαίνει σε κάθε περίπτωση παρανόμων μπαζωμάτων στην περιοχή ή σε περιπτώσεις μη τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις ήδη εγκατεστημένες μονάδες.

Απόλυτα θετικός ήταν και ο επίσης Μεγαρίτης Νομαρχιακός σύμβουλος κ. Ανδριανός Μιχάλαρος ο οποίος εξήρε, εκτός από την οικολογική και την ιστορική σπουδαιότητα της περιοχής, αποκαλώντας την χαρακτηριστικά ως το «Βόσπορο της Αττικής» θυμίζοντάς μας την ιστορική εκδοχή ότι ο Βύζας ο Μεγαρεύς, ο ιδρυτής του Βυζαντίου, επέλεξε την Κωνσταντινούπολη ως πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έχοντας στο νου του τις νωπές όμορφες μνήμες από τις εικόνες της περιοχής του Βουρκαρίου με τα στενά μεταξύ Περάματος Μεγάρων, Σαλαμίνας και Χερσονήσου της Αγίας Τριάδας Μεγάρων.

Ο Κος Μιχάλαρος δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλλει ο ίδιος άμεσα προς το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (του οποίου ως γνωστόν είναι και Αντιπρόεδρος) πρόταση για την αποτροπή της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή του υγροβιοτόπου θέτοντας εκτός από το ζήτημα της αναγκαιότητας της προστασίας του και το πολύ σοβαρό θέμα, ότι είναι ασύμφορη οικονομικά και στην ουσία άκρως αντιοικονομική η εγκατάσταση μονάδων στο Βουρκάρι, δεδομένης κυρίως της απουσίας ύπαρξης στέρεου εδάφους που συνεπάγεται επιπλέον κόστος κατασκευής και ελλοχεύει πάντα κινδύνους για τους επιχειρηματίες και τους μηχανικούς λόγω πιθανής καθίζησης του εδάφους.

Αντί αυτού μάλιστα προτίθεται να υποδείξει στους επενδυτές τη δεύτερη βιομηχανική ζώνη ΒΙ.ΠΕ - ΒΙΟ.ΠΑ στη βόρεια πλευρά των Μεγάρων, η οποία λόγω της πολεοδόμησης της αλλά και των άλλων συγκριτικών επιχειρηματικών πλεονεκτημάτων της και υποδομών όπως πχ. το οδικό δίκτυο (σε αντίθεση με το ανύπαρκτο του Βουρκαρίου), καθίσταται επιχειρηματικά συμφέρουσα για τις βιοτεχνικές - βιομηχανικές δραστηριότητες. Τα Μέγαρα άλλωστε, όπως ειπώθηκε, έχουν μία βιομηχανική περιοχή και δεν χρειάζονται και δεύτερη στα παράλια τους.

Οι εκπρόσωποι του “Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου” επισήμαναν ότι οι πολίτες και οι Φορείς των Μεγάρων θεωρούν απόλυτα αναγκαίο την άμεση ευθυγράμμιση της πολιτικής των τοπικών αρχών (δημοτικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης) στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης για την νομοθετική αλλαγή της χρήσης γης στην περιοχή του Βουρκαρίου, καθώς και την αποδοχή των συστάσεων της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στην προστασία της περιοχής.

Θεωρούμε θετική τη δέσμευση του κ. Νομάρχη για την προσυπογραφή της έκκλησης προς την Κυβέρνηση, αλλά και τη δέσμευσή του για τη συνέχιση της απόρριψης των περιβαλλοντικών μελετών σε βιομηχανίες - βιοτεχνίες στο Βουρκάρι.

Οι συναντήσεις μας με τους τοπικούς φορείς και τις αρχές συνεχίζονται.