O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Το «Εγχειρίδιο του καλού Ψαροφαγά» της Greenpeace!



Ρώτα, μάθε και κατανάλωσε ψάρι με τρόπο που εξασφαλίζει ελληνικές θάλασσες γεμάτες ζωή! Χρησιμοποίησε το «Εγχειρίδιο του καλού Ψαροφαγά» της Greenpeace και με τη δύναμη που έχεις ως καταναλωτής, σπάσε το μονοπώλιο της καταστροφικής μηχανότρατας στην αγορά και διεκδίκησε πρόσβαση σε ψάρι που έχει αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο από Έλληνες παράκτιους ψαράδες.

Τι να προσέχω όταν αγοράζω ψάρια και πώς μπορούν οι καταναλωτικές μου επιλογές να συμβάλλουν σε ζωντανές, ελληνικές θάλασσες; Ποια παρεξηγημένα είδη μπορώ να δοκιμάσω και πώς να τα μαγειρέψω; Ποια είναι η εποχικότητα των ψαριών και ποιο το σωστό τους μέγεθος; Οι απαντήσεις βρίσκονται στο νέο Εγχειρίδιο της Greenpeace, το οποίο εξοικειώνει τον κόσμο με λιγότερο γνωστά ψάρια, απομυθοποιεί τις ποιοτικές κατηγορίες και προσφέρει ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών.

Το ελληνικό ψάρι σταδιακά εξαφανίζεται λόγω της υπεραλίευσης και των καταστροφικών πρακτικών, όπως οι μηχανότρατες και τα γρι-γρι, οι οποίες μονοπωλούν την αγορά και περιορίζουν τον μέσο Έλληνα στην κατανάλωση μόνο 3-4 συγκεκριμένων και υπεραλιευμένων ειδών. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι καταναλωτές έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία ειδών που αλιεύονται βιώσιμα από τους παράκτιους ψαράδες. Με αυτόν τον τρόπο απειλείται το μέλλον των ελληνικών ψαριών, των χιλιάδων ανθρώπων που βασίζουν την επιβίωσή τους στο ψάρι (όπως οι παράκτιοι αλιείς, οι ιχθυοπώλες, ακόμα και οι ιδιοκτήτες ταβερνών), αλλά και των ανθρώπων που απασχολούνται στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τις θάλασσές μας.

«Γνωρίζουμε ελάχιστα για τα ψάρια που καταναλώνουμε. Η έλλειψη πληροφόρησης εξυπηρετεί τη βιομηχανική αλιεία, η οποία εξασφαλίζει τα κέρδη της καταστρέφοντας τις θάλασσές μας και μονοπωλώντας την αγορά εις βάρος των καταναλωτών», δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Γι’ αυτό το λόγο, το Εγχειρίδιο της Greenpeace φιλοδοξεί να καλύψει αυτά τα κενά και να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα γνωριμίας των καταναλωτών με μη δημοφιλή είδη, αλλά και με τους παράκτιους ψαράδες της χώρας μας, οι οποίοι αποτελούν και το μέλλον της αλιείας».

Οι παράκτιοι ψαράδες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην προστασία των θαλασσών μας εξασφαλίζοντας ελληνικό ψάρι στο πιάτο μας και αύριο. Η παράκτια αλιεία είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες στη χώρα μας. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. Ειδικά σε απομακρυσμένα νησιά και περιοχές, όπου συνήθως δεν υπάρχει εναλλακτική απασχόληση, η αλιεία μαζί με τον τουρισμό αλληλοστηρίζονται και επιτρέπουν σε αυτούς τους ανθρώπους να επιβιώνουν σε τόπους που διαφορετικά θα είχαν ερημώσει.

Η Greenpeace καλεί τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το εγχειρίδιο και να υπογράψουν το «Μανιφέστο για την προστασία των θαλασσών», με το οποίο:

- Απαιτούν πρόσβαση σε ψάρι αλιευμένο με βιώσιμο τρόπο από τους παράκτιους ψαράδες, στηρίζοντας έτσι και την τοπική οικονομία των παράκτιων περιοχών της χώρας.
- Συμμετέχουν και υποστηρίζουν την εκστρατεία της Greenpeace για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στην Ελλάδα.


Ξεψάρωσε λοιπόν και κάνε ‘κλικ’ στη νέα σελίδα των υπεύθυνων ψαροφαγάδων , υπόγραψε το «Μανιφέστο της Προστασίας των Θαλασσών» και φυσικά ΠΡΟΩΘΗΣΕ το σε όλους τους ψαροφαγάδες που ξέρεις!

Ερώτηση στη Βουλή για την παραμονή της ΔΟΥ Μεγάρων από τον βουλευτή Γ.Πάντζα


Αρ. Πρωτ. 690
Ημερομηνία Κατάθεσης: 2/8/12

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Οικονομικών


Θέμα: Παραμονή των υπηρεσιών της Δ.Ο.Υ. στην πόλη των Μεγάρων

Στα πλαίσια εξοικονόμησης πόρων από την Κυβέρνηση, έχει ανακοινωθεί, ότι το επόμενο διάστημα θα καταργηθούν φορολογικές υπηρεσίες και τμήματα εφοριών. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται να ανήκει και η ΔΟΥ Μεγάρων, η οποία πρόκειται να απορροφηθεί από τη ΔΟΥ Ελευσίνας.
Προς ενημέρωση, ο διευρυμένος Καλλικρατικός Δήμος Μεγαρέων, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των παλιών Δήμων Μεγαρέων και Νέας Περάμου, είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της Δυτικής Αττικής με πληθυσμό 37.000 μονίμων κατοίκων σύμφωνα με τη νέα απογραφή του 2011.
Επιπλέον, ο Δήμος Μεγαρέων είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της χώρας, και σε αυτόν αναπτύσσονται οικονομικές δραστηριότητες σε όλους τους τομείς της οικονομίας (εμπόριο, βιομηχανία, βιοτεχνία, γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμό κ.λ.π.).
Επιπροσθέτως, έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα Μέγαρα η Επιθεώρηση Εργασίας, η Αγροφυλακή, και οι Διοικητικές Υπηρεσίες της ΔΕΗ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Δημότες του Δήμου Μεγαρέων να ταλαιπωρούνται κάθε μέρα και να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα πηγαίνοντας στην Ελευσίνα για να επιλύσουν ακόμη και μικροπροβλήματα που έχουν σχέση με τις πιο πάνω μεταφερθείσες Υπηρεσίες.
Επίσης, από τις επίσημες καταστάσεις των οικονομικών στοιχείων της Δ.Ο.Υ. Μεγάρων την τελευταία πενταετία, προκύπτει ότι είναι οικονομικά βιώσιμη.
Ως εκ τούτων, η ενδεχόμενη εξέλιξη κατά την οποία θα καταργηθεί η Δ.Ο.Υ. Μεγάρων και θα απορροφηθεί από τη Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους φορολογούμενους και τους λογιστές της περιοχής, αφού θα αναγκαστούν σε μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων, σε πολλές περιπτώσεις από δύσβατες και δυσπρόσιτες περιοχές. Επίσης δημιουργεί αναστάτωση και στους εφοριακούς που εργάζονται στις υπηρεσίες αυτές γιατί οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται αλλά και γιατί θα αναγκαστούν σε μεγάλες καθημερινές μετακινήσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός για τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας στα πλαίσια εξοικονόμησης πόρων από την Κυβέρνηση;
2. Πρόκειται να καταργηθεί η Δ.Ο.Υ. Μεγάρων και να μεταφερθούν οι υπηρεσίες της στην Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας;
3. Εάν ναι, με ποια κριτήρια το υπουργείο θα προχωρήσει στις συνενώσεις ή καταργήσεις εφοριών, όταν για την Δ.Ο.Υ. Μεγάρων προκύπτει ότι είναι οικονομικά βιώσιμη;
4. Πρόκειται να επιστρέψουν στην Δ.Ο.Υ. Μεγάρων το τμήμα εσόδων και το νομικό τμήμα που έχουν μεταφερθεί στη Δ.O.Y Ελευσίνας;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Πάντζας Γεώργιος

...φωτό από το Βουρκάρι

Υγρότοπος "Βουρκάρι" Μεγάρων, 01/08/2012

Ο "Θέογνις" μας πάει Επίδαυρο...

Καλές Διακοπές από την ομάδα της "Άποψης"


Καλές Διακοπές από την ομάδα της "ά"
Η «άποψη» και πάλι στα περίπτερα την Πέμπτη 23 Αυγούστου…