O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

"Απ' τη σκοπιά ενός ΜΕΓΑΡΙΤΗ"

του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ Ι. ΜΠΕΝΑΡΔΗ


"Πνοή" (απ' τη σκοπιά ενός ΜΕΓΑΡΙΤΗ) 15/3/2012, σελ.11

Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση μνήμης στο Τείχος των Μεγάρων









Κοινή ανακοίνωση περιβαλλοντικών οργανώσεων

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 20 Μαρτίου 2012

H ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν έχει ανάγκη από φωτοβολταϊκά μεγαθήρια στην Πεντέλη!
Απαράδεκτη τροπολογία στη Βουλή για «φωτογραφική» τακτοποίηση του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) πάρκου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πεντέλη!


Ως απολύτως απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την τροπολογία για «φωτογραφική» χωροθέτηση του Φ/Β πάρκου 300 MW που κατατέθηκε στις 16 Μαρτίου από τους βουλευτές Γιώργο Χαραλαμπόπουλο του ΠΑΣΟΚ και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη της ΝΔ, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων-Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η τροπολογία αφορά αμφισβητούμενης από το Δημόσιο κυριότητας έκταση 3.500 στρεμμάτων στη θέση Καλύσια του Πεντελικού Όρους, η οποία εμπίπτει στη Ζώνη Β (στην οποία
επιτρέπονται μόνο γεωργικές δραστηριότητες) του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) «Καθορισμός ζωνών προστασίας του όρους Πεντέλη, χρήσεων και όρων δόμησης αυτών» (ΦΕΚ 755 Δ’/21.10.1988). Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία δεν κάνει απολύτως καμία αναφορά στους όρους προστασίας του Πεντελικού.

Λαμβάνοντας σαφή θέση υπέρ της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ως εργαλείου καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, η ΠΕΔΔΥ, το WWF Ελλάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισημαίνουν πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να χωροθετείται ορθά και να μην απαιτεί κατά περίπτωση υποβάθμιση όρων προστασίας σημαντικών φυσικών περιοχών, όπως το προστατευόμενο με ΠΔ Πεντελικό Όρος. Η μη αντιστρεπτή υποβάθμιση ενός σημαντικού φυσικού πόρου, όπως οι προστατευόμενοι ορεινοί όγκοι της Αττικής, από πολύ μεγάλης κλίμακας έργα, υποβαθμίζει την πολιτική ανάπτυξης των ΑΠΕ, ως περιβαλλοντικής τεχνολογίας και αναγκαίας ενεργειακής πολιτικής.

Επιπλέον, η αναφορά σε ανάληψη υποχρέωσης αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων που περιβάλλουν το έργο θεωρείται παραπλανητική, καθώς τα προβλήματα της Πεντέλης δεν έχουν σχέση με την απουσία αναδασωτικών εργασιών, αλλά με τις καταπατήσεις και την απουσία ισχυρού μηχανισμού δασοπροστασίας. Υπενθυμίζεται ότι μελέτη αναδάσωσης 32.000 στρεμμάτων διπλοκαμένων εκτάσεων στο Πεντελικό έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ και χρηματοδοτούνται κάθε χρόνο οι απαραίτητες αναδασωτικές εργασίες, με τη συνεργασία των δήμων της περιοχής και χιλιάδων εθελοντών.

Η επίτευξη όμως των στόχων που έχουν τεθεί στον Εθνικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ οφείλει να πραγματώνεται με τρόπο που μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους πολλούς και, ταυτόχρονα, ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η εγκατάσταση ενός κολοσσιαίου πάρκου 300 MW (το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας είναι περίπου 630 MWp) σε μια περιοχή με ειδικό καθεστώς προστασίας και ειδική βαρύτητα για
το κοινωνικό σύνολο δε συνάδει με τις δυο αυτές προϋποθέσεις.
Ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που ήδη οι υπάρχουσες αιτήσεις για Φ/Β έργα ξεπερνούν τις προβλέψεις του ΥΠΕΚΑ για την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Η απρόσκοπτη ανάπτυξη των έργων καθαρής ενέργειας πρέπει να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και το περί δικαίου αίσθημα.

Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε τόσο τους υπεύθυνους του έργου να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους όσο και τους βουλευτές που κατέθεσαν την τροπολογία να την αποσύρουν, αναλογιζόμενοι την τεράστια ευθύνη τους για το αρνητικό προηγούμενο που ανοίγεται για αντίστοιχες κατά περίπτωση ρυθμίσεις και υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας σημαντικών περιοχών.

Επικοινωνία:
Νίκος Μπόκαρης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), 6937883012
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς, 6982471722
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351
Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τηλ. 6946249450

Διαμαρτυρία στο ΙΚΑ Μεγάρων για την αποτροπή απομάκρυνσης των διοικητικών του υπηρεσιών


Χωρίς λόγια!