O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ρεπορτάζ από την επίσκεψη μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου στο Βουρκάρι

Την μελέτη τους για το οικοσύστημα του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου και τα είδη των πτηνών που φιλοξενούνται σε αυτόν ολοκλήρωσαν οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου με επίσκεψή τους στο Βουρκάρι την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013. Συνοδοί και συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο τους, ο διευθυντής του σχολείου, οι δασκάλες τους και οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας.

Οι μικροί μαθητές είχαν ενημερωθεί προηγουμένως μέσα στις τάξεις τους για τη σημασία του υγροβιότοπου και τους κινδύνους που τον απειλούν, από τους δασκάλους τους αλλά και από δύο μέλη του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου που πραγματοποίησαν σχετική παρουσίαση με διαφάνειες στους διαδραστικούς πίνακες του σχολείου.
Τα μέλη του Φορέα ειδικότερα, εξήγησαν στα παιδιά ότι το Βουρκάρι αποτελεί σημαντικό φυσικό στολίδι για τον τόπο μας, ότι φιλοξενεί περισσότερα από 120 διαφορετικά είδη πουλιών (όπως ερωδιούς, φλαμίγκο, κύκνους, αγριόπαπιες, γλαρόνια κ.α., αρκετά εκ των οποίων είναι σπάνια και απειλούμενα όχι μόνο σε εθνικό και ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο), ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο μεταναστευτικό σταθμό τροφοληψίας και ξεκούρασης για τα πουλιά στη Δυτική Αττική και ότι χρήζει της προσοχής και της δια νόμου προστασίας από την πολιτεία για την αποκατάσταση και ανάδειξή του.

Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής τους εκπαίδευσης οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον υγρότοπο των Μεγάρων, να παρατηρήσουν τα πουλιά και να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις για την αξία των υγροτόπων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα. Παράλληλα, περπάτησαν κατά μήκος του ιστορικού Τείχους των Μεγάρων και θαύμασαν από κοντά το μοναδικό ολοκληρωμένο σωζόμενο τείχος της περιόδου της επανάστασης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο της πατρίδας μας που στολίζει την είσοδο της χερσονήσου της Αγίας Τριάδας, ενώ ο διευθυντής τους κ. Χρήστος Γκαμπένης τους μίλησε αναλυτικά για τη σημασία που αυτό διαδραμάτισε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών ήταν έκδηλο καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης στον υγρότοπο. Τα παιδιά παρατηρούσαν συνεχώς το Βουρκάρι, τα πουλιά, το Τείχος, και άκουγαν προσεκτικά τους δασκάλους τους να τους μιλούν για την αξία και τη σημασία του. Παράλληλα υπέβαλαν συνεχώς ερωτήσεις στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν αυτά που μάθαιναν αλλά και που παρατηρούσαν στην πράξη. Οι μικροί μαθητές κυριολεκτικά ενθουσιάστηκαν από την παρατήρηση των δεκάδων ερωδιών (λευκοτσικνιάδων και σταχτοτσικνιάδων) αλλά και των μικρότερων παρυδάτιων πουλιών που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στον υγροβιότοπο. Την παράσταση βέβαια έκλεψε το πανέμορφο νεαρό θηλυκό φλαμίγκο που απελευθερώθηκε πριν από μερικούς μήνες στο Βουρκάρι από την υπεύθυνο του Κέντρου Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» και παραμένει από τότε στον υγροβιότοπο των Μεγάρων.

Είναι πράγματι συγκινητικό που τα παιδιά ανακαλύπτουν μέσα από τέτοια προγράμματα το υγροτοπικό οικοσύστημα του Βουρκαρίου και γενικότερα το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας.  Τα εύσημα φυσικά ανήκουν στους δασκάλους τους και ιδιαίτερα στον διευθυντή του σχολείου κ. Χρήστο Γκαμπένη ο οποίος είχε και στο παρελθόν πραγματοποιήσει ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Βουρκάρι με τους μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων.

Το επί πολλά χρόνια παραμελημένο  Βουρκάρι αποτελεί πλέον τόπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Τον υγρότοπο των Μεγάρων έχουν μέχρι στιγμής επισκεφθεί Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, όχι μόνο των Μεγάρων και της Νέας Περάμου αλλά και τον γύρω περιοχών. Ο Συντονιστικός Φορέας για την προστασία του Βουρκαρίου θα βρίσκεται, με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση, πάντα δίπλα σε τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών της περιοχής μας, γιατί τα παιδιά αποτελούν την ελπίδα αλλά και το μέλλον του τόπου μας και από αυτά και τις επόμενες γενιές έχουμε δανειστεί το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού για να τους το κληροδοτήσουμε καθαρό και αλώβητο.