O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Λεφτά για πέταμα στον Αχελώο υπάρχουν!!!

          
ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Οι πρόσφατες βεβαρημένες διοικητικές αποφάσεις για εκταμίευση μεγάλων ποσών για τη συνέχιση του παράλογου έργου της εκτροπής του Αχελώου, προκαλούν το δημόσιο αίσθημα:
!         Λεφτά υπάρχουν, αλλά για πέταμα σε μεγάλα, πανάκριβα και άχρηστα έργα. Όχι για βιώσιμη διέξοδο από την οικονομική κρίση! Όχι για βιώσιμη ανάπτυξη.
!         Η Ελλάδα είναι ένα κράτος αδίκου, με πολιτικές ηγεσίες που αγνοούν σταθερά και παραδειγματικά τις αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων.
Συγκεκριμένα, ενώ εκκρεμεί η έβδομη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σκανδαλώδες έργο της εκτροπής του Αχελώου, η Κυβέρνηση υπέγραψε απόφαση για την χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μηνός Απριλίου (αριθμός πρωτοκόλλου 18918/ΔΕ-2151), στην οποία προβλέπει διάθεση κονδυλίου 500.000 € για τη συνέχιση των έργων.
Ειδικότερα αποτελεί θλιβερή περιφρόνηση και ευθεία πρόκληση προς το κύρος της ελληνικής δικαιοσύνης η ακατανόητη και εσπευσμένη ανάθεση δύο μελετών «Εξέταση και διερεύνηση του υφιστάμενου σχεδιασμού του Φράγματος Συκιά» (50.000€) και «Οικολογική μελέτη βάσης στην περιοχή κατασκευής των έργων εκτροπής ποταμού Αχελώου», καθ ην στιγμή δεν έχει εκδοθεί ακόμα η αναμενόμενη Απόφαση του ΣτΕ για την εκτροπή ούτε έχουν εγκριθεί τα Σχέδια Διαχείρισης των υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (246.000€). Προσπαθεί η Διοίκηση να προλάβει την Απόφαση του ΣτΕ;
Η περιβαλλοντική και κοινωνική αναλγησία των κυβερνητικών υπευθύνων αγγίζει πλέον τα όρια του ιστορικού σκανδάλου. Σε αυτή τη φάση, μεγάλη ευθύνη βαραίνει συνολικά την τρικομματική Κυβέρνηση. Κυρίως όμως η ευθύνη βαραίνει τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη που δείχνει μια σπάνια προσήλωση σε έργα καταστροφής ποταμών, με επιστημονικά και οικονομικά σαθρή επιχειρηματολογία, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη την τραγελαφική εμμονή του με το έργο της εκτροπής του Αώου, όταν την προοπτική χρηματοδότησής του η ΕΕ την έχει απορρίψει εδώ και χρόνια.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης καλούν τα τρία κόμματα που συναπαρτίζουν την Κυβέρνηση να σεβαστούν τις αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου και να ξεφύγουν από τις σπάταλες και καταστροφικές λογικές του παρελθόντος η τραγική επίπτωση των οποίων έχει οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή περιβαλλοντικά και κοινωνικά τραγική κατάσταση. 

Περισσότερες πληροφορίες:
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351
Νίκος Πέτρου, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, τηλ. 6947990752
Θεοδότα Νάντσου, WWF Ελλάς, τηλ. 6940527556
Ερμιόνη Φρεζούλη, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τηλ. 6972090253

Το συγκλονιστικό άρθρο του Μ.Γλέζου στη Die Welt (6/5/2013)

Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς αναγνώστες της εφημερίδας, γιατί είναι δίκαιο να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που οφείλει το γερμανικό κράτος στην Ελλάδα αλλά και πώς αυτή η πράξη εξυπηρετεί «την Ευρώπη της αλληλεγγύης»: 

"Τον προσεχή Σεπτέμβριο κλείνω τα 91. 
Αρχίζω να γράφω αυτό το κείμενο 72 χρόνια ακριβώς από τη μέρα που είδα τους Γερμανούς, πάνοπλους, με μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, να μπαίνουν στην Αθήνα. Ήταν 27 Απριλίου του 1941. Οι περισσότεροι από τους αναγνώστες της εφημερίδας ήταν τότε αγέννητοι. Όμως εγώ ήμουν ήδη 19 χρόνων.
Δεν έχω καιρό, λοιπόν, ούτε για ψέματα ούτε για μισές αλήθειες.

Θα ήθελα να σας είχα κοντά μου, έναν-έναν, να σας μιλήσω γι’ αυτά που έζησα, που άκουσα, που είδα. Θα αρκεστώ, ωστόσο, να μοιραστώ από εδώ, μαζί σας, μόνο κάποια από αυτά. 
Μετά, ίσως μπορούμε να κοιταχτούμε αναμεταξύ μας με διαφορετικό βλέμμα…
Α. Η Μάχη της Κρήτης
Για τη Μάχη της Κρήτης έχουν γράψει πολλοί. Είναι εύκολο να βρείτε σε βιβλία Ιστορίας τι έγινε. 
Θα διαβάσετε για άντρες, γυναίκες και παιδιά, που με τσουγκράνες και ραβδιά για όπλα, υπερασπίστηκαν τη γη τους και τη γη των προγόνων τους.  
Απέναντί τους είχαν τον καλύτερο στρατό του κόσμου, τη Βέρμαχτ.
Και ο ουρανός έβρεχε αδιάκοπα αλεξιπτωτιστές...

Όταν η Μάχη τέλειωσε, ο στρατός είχε νικήσει. Μα οι γυναίκες των ηττημένων, που είχαν χάσει παιδιά, αδέρφια, πατεράδες ή συζύγους, κατέβηκαν στο γιαλό, σκαρφάλωσαν στα βουνά και, όπου βρήκαν νεκρό σώμα εχθρού, το τίμησαν: το έπλυναν και το έθαψαν, όπως του έπρεπε.

Ο νεκρός δεν ήταν πια εχθρός.Ήταν ο άταφος αδελφός. Κι αυτές ήταν οι εγγονές της Αντιγόνης, που έκαναν το χρέος τους απέναντι στους νεκρούς.

Την ίδια ώρα, οι νικητές έμπαιναν στην Κάνδανο. Στην περιοχή γύρω από το χωριό είχαν χάσει 27 άντρες. Και τότε, ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ, πήραν μια πρωτοφανή ακόμα και για καιρό πολέμου απόφαση: σκότωσαν όσους από τους κατοίκους βρήκαν και ξεθεμελίωσαν το χωριό. Φεύγοντας, περήφανοι για το έργο τους, άφησαν και σχετικές πινακίδες! Αναζητήστε τις στο διαδίκτυο…
Β. Καισαριανή, 10 Μάη 1944
Οι Ναζί εκτελούν τον 19χρονο αδελφό μου.
Αν είχε ζήσει, θα γινόταν δάσκαλος. 
Μαζί του εκτελούν άλλους ογδόντα έναν άντρες και δέκα γυναίκες.  

Στον ίδιο τόπο, εννιά μέρες νωρίτερα, τη μέρα της Πρωτομαγιάς, είχαν εκτελέσει διακόσιους ακόμα Έλληνες πατριώτες.
Γ. Αμέσως μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, ξεκίνησα αγώνα για να επιστρέψει η Γερμανία στην Ελλάδα όσα της όφειλε.
Τα γνωρίζετε. Πρόκειται για το αναγκαστικό δάνειο, τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές της χώρας και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς. 
Μάλιστα, το 1995, είχα την ευκαιρία να εκθέσω το όλο ζήτημα στο γερμανικό λαό, τόσο μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Die Zeit, όσο και σε μια αλησμόνητη εκδήλωση στο Ανόβερο.

Αν το πέρασμα των χρόνων ακύρωνε αρχές και αξίες, αν μετέβαλε το ΗΘΟΣ των ανθρώπων, τότε οι τραγωδίες του Σοφοκλή, του Αισχύλου ή του Ευριπίδη δεν θα έλεγαν σήμερα τίποτα σε κανέναν.  

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που δεν μπαγιατεύουν, που δεν παραγράφονται, που δεν γερνούν καν. 
Και το δίκαιο είναι ένα από αυτά.

Αν σήμερα, με όλο το βάρος των 90 χρόνων μου, συνεχίζω αυτόν τον αγώνα, είναι γιατί θεωρώ δίκαιο και για τη Γερμανία και για την Ελλάδα να επιστρέψει η πρώτη όσα οφείλει στη δεύτερη.
Και προσέξτε κάτι. Δεν θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω για ΕΚΔΙΚΗΣΗ.

Εμείς, που χάσαμε αγαπημένους ανθρώπους, δεν νιώθουμε μίσος για τον γερμανικό λαό και δεν επιζητούμε εκδίκηση.  
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το κάνουμε.

Όσοι βγήκαμε ζωντανοί από τον πόλεμο, είχαμε χρέος να ζήσουμε και για λογαριασμό των νεκρών μας. Να αγαπήσουμε για κείνους, να χορέψουμε για κείνους, να κολυμπήσουμε στη θάλασσα για κείνους.  
Μάθαμε, έτσι, να εκτιμάμε και να αγαπάμε τη ζωή. Και το μίσος σε εμποδίζει να αγαπήσεις τη ζωή.
Στα χρόνια μετά τον πόλεμο, γνώρισα πολλούς Γερμανούς.
Χαίρομαι βαθιά όποτε μου δίνεται η ευκαιρία να τους συναντήσω και οι συζητήσεις μαζί τους είναι πάντα καλή τροφή για σκέψη. Όλοι αυτοί, αφού άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματά μου, συμφώνησαν για το δίκαιο των αιτημάτων της Ελλάδας. Έτσι, στάθηκαν επανειλημμένα στο πλευρό μου, βοηθώντας με να επικοινωνήσω με τον γερμανικό λαό. 

Αλλά δεν αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για τη στάση τους. 
Αισθάνομαι φιλία για τους ίδιους. 
Κι αυτό είναι πολύ πιο πολύτιμο, πολύ πιο ακατάλυτο, πολύ πιο ανθρώπινο, πολύ πιο ισότιμο.
Κάθε σπιθαμή ευρωπαϊκού εδάφους είναι ποτισμένη με αίμα. Πληρώσαμε πολύ ακριβά τις θεωρίες των ανωτέρων φυλών και των εθνικών κρατών. 
Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της αλληλοκατανόησης. Και η αναγνώριση των όσων η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα εξυπηρετεί απολύτως αυτήν την Ευρώπη.
Αυτή η Ευρώπη, άλλωστε, θα άρεσε και στον Σίλλερ και στον Γκαίτε και στον Μπρεχτ".
www.enikos.gr

Greenpeace: 27 διαφορετικές χημικές ουσίες βρέθηκαν σε φρούτα και λαχανικά!

Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αποκαλύπτει την ύπαρξη επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας, φτάνουν στο πιάτο μας χωρίς να το ξέρουμε και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας και το περιβάλλον.
Μόνο στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 - 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα αχλάδια έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Πρόκειται για χημικές δραστικές ουσίες απαγορευμένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και νόμιμες. Oι επίσημες εγκρίσεις τους αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα, μπορεί να βλάψουν το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης και πολλά άλλα.

Η μόνη λύση: η βιώσιμη γεωργία
Η βιώσιμη γεωργία είναι ο μόνος τρόπος ο οποίος διασφαλίζει καθαρή και υγιεινή τροφή και καθαρές, φυσικά γόνιμες καλλιέργειες. Εσύ έχεις ήδη στηρίξει με τη δράση σου την εκστρατεία της Greenpeace για Βιώσιμη Γεωργία χωρίς τοξικά και χωρίς μεταλλαγμένα. Φαίνεται όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη τους στο πρόβλημα. Η αντίδρασή μας; Να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση!

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων αύριο 18 Μαϊου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ελευσίνα, 16/5/2013
Ταχ. δ/νση Κώδικας:      Τηλέφωνο:            Τηλεομοιοτυπία:
Πληροφορίες:
Ηλεκτρ. Δ/νση: 
Ηρ. Πολυτεχνείου 78
192 00  -  ΕΛΕΥΣΙΝΑ
213 2047 060
210 5560807
Μηλιδάκης Ιωάννης
imilidakis@patt.gov.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής
για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Το σύγχρονο Μουσείο δεν περιορίζεται στην τυπική έκθεση αντικειμένων, αλλά λειτουργεί με διαδραστικό τρόπο. Η κοινωνική διάσταση, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με το κοινό, η ερμηνεία και η βιωματική μετάδοση της γνώσης που απορρέει από το περιεχόμενο των συλλογών του αποτελεί πρωτεύοντα στόχο. Εκτός, λοιπόν, από τις ξεναγήσεις, τα μοντέρνα μουσεία παρέχουν εκπαιδευτικές δυνατότητες μέσω ειδικά σχεδιασμένων για κάθε ηλικία προγραμμάτων. Τα σύγχρονα μουσεία ως ιδρύματα σχεδιάζουν και πραγματοποιούν επιμορφωτικά σεμινάρια, ακόμα και προγράμματα εκπαίδευσης από απόσταση μέσω CD - DVD ή μέσω διαδικτύου. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός των επιτόπιων επισκεπτών, μπορεί και ο διαδικτυακός περιηγητής να πλοηγηθεί σε επιλεγμένες περιοχές ενός τόπου που παρουσιάζουν πολιτισμικό ενδιαφέρον και να αντλήσει πληροφορίες και γνώσεις.
Τέτοιου είδους μουσεία χρειαζόμαστε στην Ελευσίνα και στα Μέγαρα. Δύο πόλεις της Δυτικής Αττικής που συγκαταλέγονται παγκοσμίως στις σημαντικότερες όσον αφορά στα αρχαιολογικά μνημεία και ευρήματα. Ο «πλούτος» τους είναι τεράστιος και θα πρέπει κάποια στιγμή να αναδειχθεί.
Μεγάλοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι από την παγκόσμια κοινότητα υποστηρίζουν ότι ο τόπος που τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια, αλλά και η διαδρομή προς αυτόν, δηλαδή η Ιερά Οδός η οποία δεν έχει ανασκαφεί αποτελούν μοναδικά στον κόσμο κέντρα αρχαίου πολιτισμού.
Όπως αντίστοιχα σημαντικά είναι τα ευρήματα στην πόλη των Μεγάρων με επίκεντρο την Κρήνη του Θεαγένους, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα υδραγωγεία του αρχαίου κόσμου.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων δεν είναι άλλο από το να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.
Φέτος που 18 Μαΐου πέφτει ημέρα Σάββατο, είναι μια καλή ευκαιρία να προγραμματίσουμε επισκέψεις σε μουσεία, αφού η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Πρόσκληση Εξωραϊστικού Συλλόγου «Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης» Ήρεμου Κύματος Μεγάρων

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης» Ήρεμου Κύματος Μεγάρων, θα πραγματοποιήσει 
γιορτινή εκδήλωση την παραμονή της εορτής 
των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Δευτέρα 20/05/13
 μετά το τέλος της θείας λειτουργίας της εκκλησίας μας (7:30μμ).

Η γιορτή θα γίνει στον προαύλιο χώρο του γραφείου
 του συλλόγου στο Ήρεμο Κύμα
 με σπιτικά φαγητά και γλυκά.

Καλοδεχούμενο κάθε νόστιμο έδεσμα (πίτες, φαγητά, γλυκά), που θα προσφερθεί από τους κατοίκους της περιοχής μας.

Περιμένουμε τη συμμετοχή σας για την επιτυχία 
της γιορτής!

Το  ΔΣ

Νέες κινηματογραφικές προβολές από τον "Θέογνι"