O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Λεφτά για πέταμα στον Αχελώο υπάρχουν!!!

          
ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Οι πρόσφατες βεβαρημένες διοικητικές αποφάσεις για εκταμίευση μεγάλων ποσών για τη συνέχιση του παράλογου έργου της εκτροπής του Αχελώου, προκαλούν το δημόσιο αίσθημα:
!         Λεφτά υπάρχουν, αλλά για πέταμα σε μεγάλα, πανάκριβα και άχρηστα έργα. Όχι για βιώσιμη διέξοδο από την οικονομική κρίση! Όχι για βιώσιμη ανάπτυξη.
!         Η Ελλάδα είναι ένα κράτος αδίκου, με πολιτικές ηγεσίες που αγνοούν σταθερά και παραδειγματικά τις αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων.
Συγκεκριμένα, ενώ εκκρεμεί η έβδομη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σκανδαλώδες έργο της εκτροπής του Αχελώου, η Κυβέρνηση υπέγραψε απόφαση για την χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μηνός Απριλίου (αριθμός πρωτοκόλλου 18918/ΔΕ-2151), στην οποία προβλέπει διάθεση κονδυλίου 500.000 € για τη συνέχιση των έργων.
Ειδικότερα αποτελεί θλιβερή περιφρόνηση και ευθεία πρόκληση προς το κύρος της ελληνικής δικαιοσύνης η ακατανόητη και εσπευσμένη ανάθεση δύο μελετών «Εξέταση και διερεύνηση του υφιστάμενου σχεδιασμού του Φράγματος Συκιά» (50.000€) και «Οικολογική μελέτη βάσης στην περιοχή κατασκευής των έργων εκτροπής ποταμού Αχελώου», καθ ην στιγμή δεν έχει εκδοθεί ακόμα η αναμενόμενη Απόφαση του ΣτΕ για την εκτροπή ούτε έχουν εγκριθεί τα Σχέδια Διαχείρισης των υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (246.000€). Προσπαθεί η Διοίκηση να προλάβει την Απόφαση του ΣτΕ;
Η περιβαλλοντική και κοινωνική αναλγησία των κυβερνητικών υπευθύνων αγγίζει πλέον τα όρια του ιστορικού σκανδάλου. Σε αυτή τη φάση, μεγάλη ευθύνη βαραίνει συνολικά την τρικομματική Κυβέρνηση. Κυρίως όμως η ευθύνη βαραίνει τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη που δείχνει μια σπάνια προσήλωση σε έργα καταστροφής ποταμών, με επιστημονικά και οικονομικά σαθρή επιχειρηματολογία, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη την τραγελαφική εμμονή του με το έργο της εκτροπής του Αώου, όταν την προοπτική χρηματοδότησής του η ΕΕ την έχει απορρίψει εδώ και χρόνια.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης καλούν τα τρία κόμματα που συναπαρτίζουν την Κυβέρνηση να σεβαστούν τις αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου και να ξεφύγουν από τις σπάταλες και καταστροφικές λογικές του παρελθόντος η τραγική επίπτωση των οποίων έχει οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή περιβαλλοντικά και κοινωνικά τραγική κατάσταση. 

Περισσότερες πληροφορίες:
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351
Νίκος Πέτρου, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, τηλ. 6947990752
Θεοδότα Νάντσου, WWF Ελλάς, τηλ. 6940527556
Ερμιόνη Φρεζούλη, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τηλ. 6972090253