O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων αύριο 18 Μαϊου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ελευσίνα, 16/5/2013
Ταχ. δ/νση Κώδικας:      Τηλέφωνο:            Τηλεομοιοτυπία:
Πληροφορίες:
Ηλεκτρ. Δ/νση: 
Ηρ. Πολυτεχνείου 78
192 00  -  ΕΛΕΥΣΙΝΑ
213 2047 060
210 5560807
Μηλιδάκης Ιωάννης
imilidakis@patt.gov.gr




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής
για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Το σύγχρονο Μουσείο δεν περιορίζεται στην τυπική έκθεση αντικειμένων, αλλά λειτουργεί με διαδραστικό τρόπο. Η κοινωνική διάσταση, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με το κοινό, η ερμηνεία και η βιωματική μετάδοση της γνώσης που απορρέει από το περιεχόμενο των συλλογών του αποτελεί πρωτεύοντα στόχο. Εκτός, λοιπόν, από τις ξεναγήσεις, τα μοντέρνα μουσεία παρέχουν εκπαιδευτικές δυνατότητες μέσω ειδικά σχεδιασμένων για κάθε ηλικία προγραμμάτων. Τα σύγχρονα μουσεία ως ιδρύματα σχεδιάζουν και πραγματοποιούν επιμορφωτικά σεμινάρια, ακόμα και προγράμματα εκπαίδευσης από απόσταση μέσω CD - DVD ή μέσω διαδικτύου. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός των επιτόπιων επισκεπτών, μπορεί και ο διαδικτυακός περιηγητής να πλοηγηθεί σε επιλεγμένες περιοχές ενός τόπου που παρουσιάζουν πολιτισμικό ενδιαφέρον και να αντλήσει πληροφορίες και γνώσεις.
Τέτοιου είδους μουσεία χρειαζόμαστε στην Ελευσίνα και στα Μέγαρα. Δύο πόλεις της Δυτικής Αττικής που συγκαταλέγονται παγκοσμίως στις σημαντικότερες όσον αφορά στα αρχαιολογικά μνημεία και ευρήματα. Ο «πλούτος» τους είναι τεράστιος και θα πρέπει κάποια στιγμή να αναδειχθεί.
Μεγάλοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι από την παγκόσμια κοινότητα υποστηρίζουν ότι ο τόπος που τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια, αλλά και η διαδρομή προς αυτόν, δηλαδή η Ιερά Οδός η οποία δεν έχει ανασκαφεί αποτελούν μοναδικά στον κόσμο κέντρα αρχαίου πολιτισμού.
Όπως αντίστοιχα σημαντικά είναι τα ευρήματα στην πόλη των Μεγάρων με επίκεντρο την Κρήνη του Θεαγένους, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα υδραγωγεία του αρχαίου κόσμου.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων δεν είναι άλλο από το να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.
Φέτος που 18 Μαΐου πέφτει ημέρα Σάββατο, είναι μια καλή ευκαιρία να προγραμματίσουμε επισκέψεις σε μουσεία, αφού η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.