O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ



Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕΓΑΡΕΩΝ θέλει να ενημερώσει τους πολίτες του Δήμου για τις θέσεις της πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, μια που η προβολή (των θέσεών μας) από τον Τοπικό Τύπο ήταν ελλιπής και σε κάποιες περιπτώσεις αποπροσανατολιστική. Αποτέλεσμα ήταν να εμφανίζεται ο δημοτικός μας σύμβουλος Αντώνης Χοροζάνης ως ο μοναδικός σύμβουλος που «αδιαφορεί για τα τοπικά προβλήματα» ενώ όλοι οι υπόλοιποι, σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους «μοχθούν για την επίλυσή τους». Πρόκειται για μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, γι’ αυτό, ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους (για να μην τρελαθούμε).

Δημοτικά τέλη: Ο Δήμος Μεγαρέων, ακολουθώντας τη «γραμμή» των υπόλοιπων δημάρχων που στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, δηλώνει πως δε θα γίνει καμιά αύξηση στα δημοτικά τέλη, δήθεν γιατί «δεν πρέπει οι δημότες να φορτώνονται με επιπλέον βάρη την εποχή της κρίσης». Συμφωνεί όμως με την πολιτική της κυβέρνησης, να καλύπτεται μόνο το 30% των αναγκών των δήμων από το κράτος και να «ψάχνει λύσεις» για το υπόλοιπο 70%. Από πού θα βρεθεί;
Σε μια περίοδο που ο λαός έχει χάσει το 40% με 50% των αποδοχών του, μόνο με μια αντίστοιχη μείωση στα δημοτικά τέλη θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Αυτό είναι το δίκαιο! Ακόμη, οι άνεργοι που ψάχνουν μέχρι και το γάλα των παιδιών τους, να έχουν πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Το ίδιο και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους εργαζόμενους με αποδοχές μέχρι 12.οοο €, τους ΑΜΕΑ και τους πολύτεκνους. Αλλαγή του τρόπου είσπραξης τελών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τα κέρδη κι όχι τα τετραγωνικά. Πλήρης απαλλαγή τελών για επαγγελματίες που έχουν καταστραφεί οικονομικά. Η μείωση των εισπράξεων που θα προκύψει μπορεί να αναπληρωθεί και με το παραπάνω, με τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, της εκκλησιαστικής περιουσίας, της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας. Να μην παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση των παρακρατηθέντων πόρων από το κράτος για τους δήμους.

Για το ιχθυοτροφείο στην Κακιά Σκάλα: ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΚΛΠ.Η συζήτηση εξαντλήθηκε για το αν ο κ Μαρινάκης γνώριζε για τη σχετική άδεια και παρόλα αυτά δεν το ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο, για την ολιγωρία που έδειξε κλπ. Πράγματι, δόθηκε άδεια σ’ αυτό το ιχθυοτροφείο μέσα σε μια νύχτα (υπέγραψε το μισό υπουργικό συμβούλιο άδειες για διάφορες περιοχές)και δικαιολογημένα πάει το μυαλό όλων μας σε συμφέροντα, «λαδώματα» κα. Είναι σωστό πως μια τέτοια μονάδα θα υποβαθμίσει το περιβάλλον της περιοχής και κανένα κέρδος δε θα έχουν οι κάτοικοι της. Αν υπάρχουν ευθύνες, ακόμα και ποινικές, να αποδοθούν στο ακέραιο, αν και συνήθως οι πραγματικοί αίτιοι βρίσκονται στο απυρόβλητο. Κι αυτό γιατί άσχετα με το αν τηρήθηκαν οι κανόνες ή αν ήταν νόμιμες οι διαδικασίες, η ουσία είναι μία: Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας κατεξοχήν κερδοφόρος τομέας στη χώρα μας και εκδηλώνουν ενδιαφέρον μια σειρά επιχειρηματικοί όμιλοι. Πολιτική της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την κερδοφορία τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Επειδή αυτό το θέμα αφορά όλους τους κατοίκους, είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των μαζικών φορέων (και του Εργατικού Κέντρου) για να αποτρέψει όχι μόνο τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, αλλά και καθετί που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντά του. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας πως δεν πρέπει ο λαός να βασίζεται στο Δήμο, σε φορείς και σε πρόσωπα που εμφανίζονται «περιβαλλοντικά ευαίσθητα» όμως στηρίζουν την πολιτική της παράδοσης των πάντων στο κεφάλαιο. Μη βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

Για το λιμάνι της Ν. Περάμου: Μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των λιμανιών. Η αρχή έχει ήδη γίνει. Οι Οργανισμοί Λιμένος (και ο ΟΛΕ) θα αναλάβουν να κάνουν το ξεπούλημα. Στόχος τους είναι τα λιμάνια να γίνουν μια ακόμα πηγή κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο. Δικαιολογημένα οι ψαράδες μας πρέπει να ανησυχούν. Η ίδια πολιτική που τους οδηγεί να σκίζουν στα δυο τα καΐκια τους, θα τους αναγκάσει να φύγουν από το λιμάνι που τόσα χρόνια ζούσαν. Είναι όμως λύση να βρεθεί το λιμάνι στην πλήρη δικαιοδοσία του δήμου; Δεν υπάρχουν περιπτώσεις που οι Δήμοι παραχωρούν λιμάνια (μέχρι και νησίδες!) προς ιδιωτική εκμετάλλευση; Εμείς λέμε πως τα λιμάνια είναι λαϊκή περιουσία και δεν πρέπει να δοθούν σε καμιά επιχειρηματική εκμετάλλευση. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως αύριο μεθαύριο δε θα το δώσει ο Δήμος σε ιδιώτη, λέγοντας πως «θα εξαναγκαστεί, λόγω έλλειψης πόρων και αδυναμίας να καλύψει βασικές ανάγκες»; Δεν πρέπει να ενδιαφέρει τους ψαράδες ποιος θα ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι, ο ΟΛΕ ή ο Δήμος. Πρέπει να τους ενδιαφέρει πώς θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους κι όχι οι ανάγκες των κάθε λογής επιτήδειων που θα μαζευτούν μυρίζοντας κέρδος. Είναι άμεση ανάγκη να φτιαχτεί ενιαίο μέτωπο πάλης από όλους τους ψαράδες κι όσους ασχολούνται με τη θάλασσα, να μη βάλει κανένας ιδιώτης στο χέρι το λιμάνι και να είναι λαϊκή-δημόσια περιουσία. Να συσταθεί Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Διαχείρισης των λιμανιών με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζόμενων σ’ αυτά. Από αυτή την πάλη δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό. Γι’ αυτό δε θα συνταχθήκαμε με τις θέσεις των υπολοίπων στο δημοτικό συμβούλιο.

Για την αποχέτευση στη Ν. Πέραμο: ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ. Οι ελλείψεις υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στους δήμους και στο δήμο μας είναι τεράστιες. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως σε πολλούς δήμους της χώρας γίνεται προσπάθεια να αποκτήσουν αποχετευτικό δίκτυο μέσα από διάφορα προγράμματα με ευθύνη των δήμων. Ποια είναι τα αποτελέσματα; Αλλού τα έργα καθυστερούν τόσο, που όταν φτιάχνεται ένα νέο κομμάτι, το παλιότερο αχρηστεύεται λόγω αδυναμίας συντήρησης ή αποκατάστασης! Αλλού τα τέλη σύνδεσης είναι δυσβάσταχτα. Αλλού ο βιολογικός δε λειτουργεί, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Φοβόμαστε πως στο άμεσο μέλλον ο Δήμος, αν το έργο προχωρήσει, θα έχει ανάλογα προβλήματα. Πώς θα διαχειριστεί ένα τέτοιο έργο; Πού θα βρει τα χρήματα, για τις μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν; Στην πόλη των Μεγάρων το έργο της αποχέτευσης έχει μείνει σχεδόν μισό, με ολόκληρες περιοχές να βρίσκονται έξω. Στη Ν. Πέραμο γίνονται μελέτες για την αποχέτευση εδώ και δέκα χρόνια! Και σήμερα πανηγυρίζουν για κάτι που αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες εδώ και δεκαετίες. Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, για μια ακόμη φορά θα πληρώσουν οι δημότες, με την «αναγκαστική» παράδοση του έργου σε ιδιώτες, που θα φορτώσουν με υπέρογκα τέλη τους χρήστες, αφού ο δήμος θα δηλώσει αδυναμία να το λειτουργήσει. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός αυτών των χρηματοδοτήσεων και των κάθε λογής προγραμμάτων, να μπουκώσουν με νέα κέρδη το κεφάλαιο αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Γιατί, για να υπηρετηθούν οι πραγματικές μας ανάγκες, θα έπρεπε όλη η διαχείριση των λυμάτων να ανατεθεί σε έναν Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, που θα αξιοποιήσει όλη τη σύγχρονη τεχνογνωσία, θα σεβαστεί απόλυτα το περιβάλλον, θα αξιοποιήσει σωστά τη λυματολάσπη, το νερό για άρδευση. Κι αυτό, γιατί γνώμονας θα είναι το συμφέρον του λαού κι όχι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών είναι αναγκαίος, προκειμένου να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον, πως δε θα πληρώσουμε υπέρογκα τέλη, πως δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις, πανωπροίκια εργολάβων κλπ.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ