O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Με μία άνευ προηγουμένου συμμετοχή και πρωτοφανή επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αναδάσωση στο λόφο του Περάματος στο Βουρκάρι!!!

 
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωϊ η αναδάσωση - δενδροφύτευση στο λόφο του Περάματος στο Βουρκάρι. Η συμμετοχή ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη αλλά και συνάμα συγκινητική. Περισσότερα από 1.000 άτομα με σύμμαχο τον καιρό συμμετείχαν στην αναδάσωση κατά την οποία φυτεύτηκαν περίπου 5.400 δενδρύλια (χαλέπιος πεύκη, κουκουναριά, δρυς κλπ)  στην καμένη από το 2008 έκταση των 95 στρεμμάτων περιαστικού δάσους.
Από πολύ νωρίς το πρωϊ επιστημονικό κλιμάκιο της Περιφέρειας με επικεφαλής τον Προϊστάμενο Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής κ. Ε. Κοκμοτό πραγματοποίησε με πλήρη συντονισμό και σε άρτια συνεργασία με τους 80 περίπου εργάτες της Περιφέρειας όλες τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την αναδάσωση της περιοχής. Πρώτα ξεφορτώθηκαν τα εργαλεία (αξίνες, σκαλιστήρια, φτυάρια, ποτιστήρια κλπ) σε δύο σημεία στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του λόφου. Έπειτα ξεφορτώθηκαν τα δενδρύλια σε τρία σημεία: στην είσοδο του λόφου από την μεριά του οικισμού, στο πίσω μέρος του λόφου από την μεριά των ΕΛΠΕ και στην άκρη της υπό αναδάσωσης περιοχής στο τέλος του λόφου προς την μεριά των Αλμυρών.
Με τις υποδείξεις, την εποπτεία και την καθοδήγηση των ειδικών (γεωπόνων, δασολόγων κλπ), οι εργάτες της Περιφέρειας, που κατεύθασαν στην περιοχή με τα δύο mini-bus του Δήμου Μεγαρέων, μετέφεραν με καροτσάκια τα κατάλληλα κάθε φορά δενδρύλια και τα τοποθέτησαν στην άκρη του κάθε λάκου που είχε ανοιχτεί τις προηγούμενες ημέρες από τους ίδιους. Ειδικές κατηγορίες δενδρυλίων τοποθετήθηκαν στα χαμηλά μέρη του λόφου, άλλες στην πίσω πλευρά του, άλλες κοντά στον υγροβιότοπο, ενώ σε αρκετά σημεία κυρίως σε ενδιάμεσο υψόμετρο και προς τη μεριά του Βουρκαρίου τοποθετήθηκαν διάφορα είδη σε προκαθορισμένες αναλογίες (δηλ. ανά τρία είδη της μίας κατηγορίας τοποθετούνταν ένα από άλλη κλπ).
Παράλληλα τα ακροβολιμένα περιμετρικά του λόφου του Περάματος μέλη της Εθελοντικής Ομάδας "Κούρος" είχαν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Με την άφιξη των εθελοντών οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας, αφού έκαναν πρώτα ένα σύντομο αλλά αρκετά διαφωτιστικό μάθημα σχετικά με τον σωστό τρόπο φύτευσης των δενδρυλίων, χώρισαν σε ομάδες τους συμμετέχοντες και τους κατεύθυναν σε συγκεκριμένα σημεία της περιοχής. 
Επιβλέποντες από την Περιφέρεια σε διαρκή επαφή μεταξύ τους επόπτευαν και επιτηρούσαν κάθε σημείο καθ' όλη τη διάρκεια της αναδάσωσης.
Στο τέλος της φύτευσης των δενδρυλίων ακολούθησε το πότισμα αυτών με την βοήθεια δύο υδροφόρων από τους Δήμους Μεγαρέων και Ελευσίνας, αλλά και του πυροσβεστικού οχήματος της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων "Κούρος".   
Στον χώρο παραβρέθηκαν επίσης δύο ασθενοφόρα από τον Δήμο Μεγαρέων και τον Δήμο Ελευσίνας ενώ είχαν τοποθετηθεί και δύο χημικές τουαλέτες (μία στο μπροστινό και μία στο πίσω μέρος του λόφου).
Στους συμμετέχοντες στην δενδροφύτευση μοιράστηκαν εμφιαλωμένα μπουκαλάκια νερού, μπισκότα και αναμνηστικές φανέλες από την Περιφέρεια Αττικής.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο καιρός υπήρξε πραγματικός σύμμαχος αφού την ημέρα της αναδάσωσης επικρατούσε ηλιοφάνεια ενώ την επομένη της φύτευσης ο βροχερός καιρός βοήθησε σε ένα καλό πότισμα αναγκαίο για την επιτυχία της.  
Οι χρόνιες και μεθοδικές προσπάθειες του Συντονιστικού Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου ευοδώθηκαν τελικά με τον καλύτερο τρόπο. Τα εύσημα ανήκουν σε όλους, από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων και το Δασαρχείο που προχώρησαν στις μελέτες, την Εκκλησία της Ελλάδος και την Μονή Πετράκη που έδωσαν την σχετική άδεια, τους φορείς που βοήθησαν στην πραγματοποίησή της και κυρίως στον ανάδοχο, την Περιφέρεια Αττικής, που ενέργησε άμεσα και υποδειγματικά για την επιτυχή υλοποίησή της.
Αναμένουμε φυσικά να ολοκληρωθεί και το υπόλοιπο μέρος της σχετικής μελέτης αναδάσωσης της περιοχής που προβλέπει την τοποθέτηση δεξαμενών για το πότισμα της περιοχής και την λίπανση των δενδρυλίων για δύο χρόνια, όπως άλλωστε εγγυήθηκε η Αντιπερειφερειάρχης κ. Σταυρούλα Δήμου η οποία ανακοίνωσε και την τοποθέτηση πινακίδων για την απαγόρευση της βοσκής στην αναδασωμένη έκταση.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στην δράση της δενδροφύτευσης. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους διακρίναμε τους κατωτέρω φορείς, αρχές και συλλογικότητες:
Από την Περιφέρεια Αττικής: Στ.Δήμου (Αντπερειφερειάρχης Δυτικής Αττικής), Κ.Πιπιλή (Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου), Π.Βουδούρης (Σύμβουλος), Ε.Κοκμοτός (Προϊστάμενος) κ.α.
Από τον Δήμο Μεγαρέων: Ι.Μαρινάκης (Δήμαρχος), Κλ.Βαρελάς, Λ.Παπαλευτέρης (Αντιδήμαρχοι), Θ.Κεφαλόπουλος (Πρόεδρος Δ.Σ.), Σ.Κουβάς (Συνήγορος Δημότη) και οι δημοτικοί σύμβουλοι Π.Νικολάου-Αυγουστή, Θ.Ζάλης, Α.Μακρυγιάννης, Δ.Στρατιώτης (τ. Δήμαρχος), Ι.Πομώνης, Γρ.Σταμούλης, Γ.Στρατούρης, Γ.Δήμας, Θ.Μιχάλαρος, Τ.Δέσκος κ.α.
Δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Ελευσίνας
I. Βέρδη (Διεύθυνση Αναδασώσεως Αττικής)
Ζ. Γεωργομή (Δασαρχείο Μεγάρων)
Γυμνάσια και Λύκεια Μεγάρων, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας
3ο Δημοτικό Σχολείου Ν. Περάμου
Σύλλογος ΑΜΕΑ Μεγάρων
Σώμα Ελλήνων Οδηγών (παράρτημα Μεγάρων)
Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων "ΚΟΥΡΟΣ"
Σώμα Έρευνας και Διάσωσης (ΣΕΔ)
Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου
Εξωραϊστικοί σύλλογοι: Αναγέννηση Περάματος, Αλμύρες Βουρκαρίου, Καθαρό Περιβάλλον Αγ. Τριάδας κ.α.
Πυροσβεστικό Σώμα Μεγάρων
Αεροπορία Στρατού Μεγάρων (2ο ΤΥΑΔ)
112 Πτέρυγα Μάχης
Σχολή Πυροβολικού Ν. Περάμου