O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Δωρόθεος Παπαβασίλης: Αγωγός Υπερυψηλής Τάσης Απόκρυψης της Αλήθειας

 

Ολική αναδημοσίευση του σχετικού άρθρου της 12/10/2021 της εφημερίδας "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΓΑΡΩΝ & ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ":

 

Διαβάζοντας το 2ο θέμα του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου περί ακύρωσης της υπ’ αριθ. 90/2020 απόφασης Δ.Σ. που είχε εγκρίνει τις ενέργειες του δήμου για την αλλαγή του σημείου προσαιγιάλωσης & της όδευσης του αγωγού και την προσφυγή του στο ΣτΕ, καταλαβαίνει (κι ελπίζει) κανείς πως μάλλον θα πέσει η αυλαία στο θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια.

Ένα πολιτικό θέατρο απόκρυψης της αλήθειας, με τον Δήμαρχο να εισηγείται κάθε φορά υπέρ της πραγματοποίησης του έργου και να ψηφίζει στο τέλος πάντα ενάντια σε αυτό ώστε να είναι πολιτικά «καλυμμένος». Μία αντιπολίτευση όπου παρέμενε αμέτοχη από αδιαφορία ή αδυναμία -στην καλύτερη των περιπτώσεων- μέχρι και την τελευταία στιγμή και πλέον σιώπησε εντελώς.

Αναλογιζόμενοι οι πολιτικοί του τόπου τι έχει συμβεί έως σήμερα, θα ζητήσει άραγε κανείς μία συγγνώμη από τους πολίτες;

Ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε στα επόμενα 2-3 λεπτά ανάγνωσης τι έχουμε δει έως σήμερα στο θεατρικό μας.

Έως σήμερα, είχαμε έναν δήμαρχο που:

  • «Ξέχασε» να παραστεί στην αρχική δημόσια διαβούλευση για το καλώδιο.
  • Συνέστησε μία επιτροπή αγώνα – δούρειο ίππο της διέλευσης του καλωδίου. Μεγαλύτερη στιγμή της, η εκδήλωση με καλεσμένους 3 καθηγητές του ΕΜΠ. Σε εκείνη την εκδήλωση ακούσαμε αποκλειστικά και μόνο εισηγήσεις υπέρ του αγωγού και της ασφάλειάς του. Ενώ περιμέναμε να ακούσουμε και μία αρνητική τοποθέτηση, έστω και πολιτικάντικη, είχαμε τον δήμαρχο να ανακοινώνει στο τέλος μόνο πως «ακούσαμε με ενδιαφέρον τους καθηγητές και τους ευχαριστούμε, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας».
  • Τοποθετήθηκε αρνητικά στο περιφερειακό συμβούλιο χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα ένα απόσπασμα της ίδιας της περιβαλλοντικής μελέτης που είχε κατατεθεί με θετική εισήγηση. Φυσικά και ο εκπρόσωπος της εταιρείας εξήγησε τι εννοεί σε αυτό το απόσπασμα και μετέπειτα η μελέτη υπερψηφίσθηκε.
  • Συμφώνησε στα κρυφά με τον ΑΔΜΗΕ για αντισταθμιστικά ανταλλάγματα, ενημερώνοντάς μας κατόπιν εορτής γι αυτά.
  • Προχώρησε σε θετικές για το καλώδιο τοποθετήσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα Δ.Σ. Η χαρακτηριστική φράση του σε κάθε κλείσιμο όμως ήταν στο πλαίσιο του «εγώ διαφωνώ με την αρνητική εισήγηση, αλλά αφού το θέλετε, θα καταψηφίσω» αδύναμος να υπερασπιστεί την άποψή του.
  • Δήλωσε φέτος «Αν ξεκινήσει το έργο τότε μπορούμε να κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα. Τώρα δεν υπάρχει αντικείμενο για ασφαλιστικά μέτρα, έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν θα δώσουμε άδειες για το έργο και το επόμενο βήμα θα είναι κινητοποιήσεις με φυσική παρουσία. Θα ασκήσουμε κάθε πίεση για να το σταματήσουμε».
  • Αντί ασφαλιστικών μέτρων, πιέσεων και κινητοποιήσεων, έχουμε δηλώσεις καθησυχασμού και νέο Δ.Σ. για αναίρεση προηγούμενων αποφάσεων. Να σημειωθεί πως η προηγούμενη δήλωση έγινε τον Μάιο του 2021, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό από τότε. Απλά ο χρόνος πλησιάζει στο τέλος, το καλώδιο φαίνεται με γυμνό μάτι, όπως και η αντίθεση λόγων, αποφάσεων κι έργων.

Ο δήμαρχος της πόλης μας δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είχε τη δυνατότητα να βρει κάτι αρνητικό στην διέλευση του καλωδίου, ούτε όμως και το πολιτικό θάρρος να πει την αλήθεια στους πολίτες εξ αρχής και να την υποστηρίξει. Θα ζητήσει μία συγγνώμη ο κ. Δήμαρχος για τα παραπάνω άραγε; Έχουμε ανάγκη να την ακούσουμε. Να ακούσουμε έστω την αλήθεια, μιας και συγγνώμη δεν έχει ακουστεί ποτέ.

Έως σήμερα, έχουμε τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης να ακούν τις θετικές εισηγήσεις του Δημάρχου και να τον ακολουθούν σε αρνητικά ψηφίσματα. Έχει κάποιος ή κάποια το σθένος να πάρει ξεκάθαρη θέση; Είτε με όσα αρνητικά είχαν ψηφίσει έως σήμερα, είτε με όσα θετικά θα ήθελαν να ψηφίσουν και δεν το έκαναν. Δεν έχει νόημα η παρουσία τους, όταν ακούν αυτές τις παλινωδίες και ψηφίζουν άκριτα στο τέλος την παραταξιακή γραμμή. Υπάρχει κάποιος σύμβουλος της διοίκησης να τιμήσει την ψήφο των πολιτών και να τους ενημερώσει υπεύθυνα ζητώντας συγγνώμη για τα παραπάνω που επέτρεψε να συμβούν;

Έως σήμερα, έχουμε μία αντιπολίτευση που είτε ήταν κρυμμένη για χρόνια, είτε χειροκροτούσε τον δήμαρχο σε παραστάσεις «διαμαρτυρίας». Μια αντιπολίτευση που εισηγήθηκε στο «παρά πέντε» την προσφυγή στο ΣτΕ λέγοντας πως «αν δεν ήταν ο κορονοϊός και οι παρατάσεις που είχαν δοθεί γι’ αυτόν, δεν θα προλαβαίναμε τα δικαστήρια». Αντιπολίτευση που ενώ στην αρχή ενίσχυε της φωνές των πολιτών που ήταν ενάντια, τώρα που τραβήχτηκε το κομματικό αυτί αφήνει «ξεκρέμαστους» τους υποστηρικτές της έχοντας σιωπήσει ή ακόμα χειρότερα μιλώντας για «διαχείριση και ανάπτυξη». Κάποιους, επαγγελματίες στο είδος,  εδώ δεν τους είδαμε να μπαίνουν μπροστά και να οργανώνουν κινητοποιήσεις. Μόνο και μόνο που παραβρέθηκαν εν κρυπτώ σε συνάντηση ενημέρωσης υπό τον δήμαρχο αντί να την καταγγείλουν αρκεί. Αποκλειστικά και μόνο απόλυτη σιωπή το τελευταίο διάστημα που θα περιμέναμε το ακριβώς αντίθετο. Φέρνει σε μία αμηχανία τους πολίτες η ένοχη σιωπή όλων.
Υπάρχει κάποιος από την αντιπολίτευση να μας ενημερώσει γι’ αυτό το φιάσκο; Ήταν από αδυναμία κι έλλειψη ενημέρωσης ή ήταν όλοι τους σε πλήρη συνεννόηση εξ αρχής;

Έως σήμερα, έχουμε όλους τους βουλευτές της περιφέρειάς μας εντελώς εξαφανισμένους για ένα έργο εθνικής εμβέλειας. Αλήθεια, γιατί σιωπούν επιδεικτικά γι’ αυτά τα ζητήματα όπου θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα εξηγούν τους λόγους για την αποφυγή μιας ακόμη nimby περίπτωσης;

Έως σήμερα, είχαμε και τους πολίτες να μην στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Μας αρέσει το εύηχο ψέμα. Ζητάμε την αλήθεια μόνο όταν βλέπουμε το καλώδιο στην πόρτα μας. Δεν υπήρξε κανένα πειστικό αντεπιχείρημα. Όσα ανέφεραν οι καθηγητές του ΕΜΠ δεν αντικρούστηκαν. Σε όσες σχετικές διαλέξεις έγιναν, το πιο βαρύγδουπο που έχει ειπωθεί από έναν «καθηγητή» ήταν το «όλοι γνωρίζουμε τα αρνητικά των πεδίων που θα δημιουργηθούν, δεν χρειάζεται καν να το αναπτύξουμε αυτό». Κι όμως χρειαζόταν. Όπως χρειάζονται και οι κινητοποιήσεις απ’ την άλλη μεριά. Ούτε 50 άτομα δεν μαζεύτηκαν όποτε υπήρξε κάλεσμα. Είδαμε μόνο κάποιες κινήσεις τελευταίας στιγμής, κατά βάση από κατοίκους που θίγονται οι περιουσίες τους.

Οι πολίτες το πλήρωσαν όμως όλο αυτό. Όχι μόνο θα περάσει το καλώδιο, αλλά γίνεται και με έναν τρόπο εμφανέστατης εξαπάτησής τους και υποτίμησης της νοημοσύνης τους.

Έως σήμερα δεν βροντοφώναξε κανείς την αλήθεια εντός Δ.Σ., θα το κάνει κάποιος σήμερα το βράδυ; Θα ακουστεί έστω και μία συγγνώμη για όσα έγιναν στις πλάτες των πολιτών;

Αλήθεια, ποιο το τόσο μεγάλο έργο που μπορεί να γίνει με 3-4 εκ.€ κι αξίζει όλη αυτή η ταπείνωσή μας;

Με την ελπίδα πως οι πολιτικοί θα μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες,
Παπαβασίλης Δωρόθεος

Υ.Γ.1. Καταγράφοντας μέσα σε λίγα λεπτά τις σκέψεις και τα συναισθήματα ετών γι αυτό το θέμα, ενδεχομένως να έχω παραλείψει να αναφέρω κάποια γεγονότα και να αδικούνται ίσως ορισμένοι. Τα σημαντικά πάντως έχουν συμπεριληφθεί.

Υ.Γ.2. Είχα την εντύπωση πως ήταν άσχετο με τα παραπάνω, αλλά εκ των υστέρων μπορεί να αποδειχθεί και σχετικό. Κατανόησα, διαβάζοντας σε τοπική εφημερίδα, πως ετοιμάζεται σύμπραξη των συνδυασμών Σταμούλη – Μπερδελή. Άκουσα επίσης πως δημοτικός σύμβουλος του «Τώρα» ρωτούσε συμπολίτες και ψηφοφόρους πώς θα τους φαινόταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θα σας απαντήσω εγώ, κομψά: εάν πραγματοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός αυτοεξευτελισμός των τελευταίων δεκαετιών. Με εκπλήσσει που ο κ. Μπερδελής έχει αφήσει να κυκλοφορούν τέτοιες φήμες έχοντας αυτή την πορεία στην πολιτική ζωή του τόπου. Η παραίτησή του θα ήταν η μεγαλύτερη πολιτική κληρονομιά που θα μπορούσε να αφήσει πίσω σε περίπτωση που αυτές ισχύουν. Ας αποφασίσει μετά ο συνδυασμός τις επόμενες κινήσεις του. Αρκεί κανείς για αρχή να κάνει ένα google search τα δελτία τύπου του συνδυασμού «Τώρα». Χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο διοίκησης, χωρίς ανοιχτές διαδικασίες και προγραμματικές συγκλίσεις και με συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, δε νοείται να είναι ανεκτή από ψηφοφόρους η «συμμαχία της καρέκλας».

 

Η ανωτέρω σχετική δημοσίευση της "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ" βρίσκεται εδώ: Αγωγός Υπερυψηλής Τάσης Απόκρυψης της Αλήθειας