O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Όχι στα σχέδια για οργανωμένες ιχθυοκαλλιέργειες στην Πάχη! Ναι στην παραδοσιακή οστρακοκαλλιέργεια!


Σε προηγούμενη ανάρτησή μας σχετική με τις ιχθυοκαλλιέργειες, ένας ανώνυμος αναγνώστης σχολίασε:

"είναι κρίμα τα δημοσιεύματα να είναι παραπλανητικά! Στα Μέγαρα υπάρχουν μόνο μονάδες οστρακοκαλλιεργειών οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μισθώνουν έκταση 100 στρ. (ανά μονάδα). Επίσης το Σχέδιο ΚΥΑ προβλέπει όρους και προϋποθέσεις για την οριοθέτηση και λειτουργία των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), καθώς και όρους που πρέπει να πληρούνται και από τις μονάδες που περιλαμβάνονται σε αυτές. Οι περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη είναι οι περιοχές καταλληλότητας για υδατοκαλλιέργεια (ΠΑΥ) και δεν αποτελούν όρια (ΠΟΑΥ)."

Όπως είναι γνωστό το vourkari, αποκάλυψε το όλο θέμα με συγκεκριμένη ανάρτηση (διαβάστε εδώ). Δυστυχώς (για τον τόπο μας) όλα τα στοιχεία που έχουμε παραθέσει είναι ακριβή και συγκεκριμένα
  • Δυστυχώς τα Μέγαρα προορίζονται για χωροθέτηση ΠΟΑΥ (περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών αφού τα Μέγαρα χαρακτηρίζονται ζώνη Β (βλέπε και το σχετικό χάρτη με το παρόραμα που δημοσιεύουμε παρακάτω) στην οποία δημιουργούνται ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΠΟΑΥ όπως καθαρά δηλώνεται στο άρθρο 5. Οι περιοχές αυτές είναι τουλάχιστον 100 στρέμματα!
  • Δυστυχώς προβλέπεται και δυνατότητα ανάπτυξης ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, εκτός από τις οστρακοκαλλιέργειες που ξέρουμε, όπως φαίνεται από τον πίνακα 1 του σχεδίου.

Ο αναγνώστης μας είναι φανερό ότι έκανε μια πολύ πρόχειρη ανάγνωση του σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και δεν το κατανόησε. Ο δήμος όμως και οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να το μελετήσουν και να αντιδράσουν.

Η ανάπτυξη ΠΟΑΥ θα είναι καταστρεπτικές για την Πάχη και την ευρύτερη παραλιακή περιοχή, ως τόπου για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού και αναψυχής. Πρακτικά θα ακυρώσει οποιοδήποτε σχέδιο πολεοδομικής ανασυγκρότησης της περιοχής που θα έβλεπε την Πάχη και την παραλία της Βαρέας να αναπτύσσονται σε αυτή την κατεύθυνση!

Δυστυχώς η δημόσια διαβούλευση τελειώνει στις 29 του μηνός!
Οι τοπικές ευθύνες για τα επερχόμενα νέα καταστροφικά σχέδια είναι τεράστιες!


ο χάρτης των ΠΑΥ στην Αττική. Τα Μέγαρα σημειώνονται ως Β ζώνη ΠΑΥ δηλαδή περιοχή με "σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης", όπου εγκαθίστανται "κατά προτεραιότητα ΠΟΑΥ"!


τα επεξηγηματικά σύμβολα