O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

...δελτίο τύπου της Δυναμικής Πορείας...

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ

(ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009 )

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα είναι η κορυφαία ετήσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που γίνεται για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής.

Η συνεδρίαση αυτή θα έπρεπε να γίνει σε ανοικτό χώρο, για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, να λάβουν μέρος και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Δημοτική αρχή, φοβούμενη την οργή του λαού, προτίμησε τον κλειστό χώρο, προβάλλοντας αστήρικτες δικαιολογίες.

Η πόλη των Μεγάρων με την πανάρχαια και πλούσια ιστορία, με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και έχοντας συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω θέσεως και κλίματος, θα έπρεπε να ήταν μία από τις καλύτερες πόλεις της Ελλάδος, αν όχι η καλύτερη.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η πόλη μας, εκτιμώ πως δεν χρειάζεται ανάλυση. Ο καθένας τη βιώνει, την βλέπει, την ακούει.

Εάν γίνονται έργα ή όχι και για το πώς λειτουργεί η πόλη δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Ούτε εμείς είμαστε φακίρηδες να τα εξαφανίσουμε, ούτε οι διοικούντες είναι μάγοι να εμφανίζουν έργα και δράσεις, που δεν υπάρχουν. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται και τι συμβαίνει. Αυτή η διοίκηση σέρνεται και μαζί της, δυστυχώς, σέρνει και την πόλη.

Η αντιπολίτευση είναι η φωνή της συνείδησης για τη διοίκηση.

Ο ρόλος της είναι να ασκεί κριτική, να ελέγχει και να πιέζει τη Διοίκηση, για να παράγει έργο.

Παράλληλα βέβαια έχει καθήκον να κάνει και προτάσεις.

Έχω κάνει παρά πολλές προτάσεις δημοσίως, αλλά και παρεμβάσεις προς Δημόσιους Οργανισμούς και Υπουργεία για θέματα, που αφορούν την περιοχή μας.

Παρακάτω θα αναφερθούν μερικά από αυτά:

  • Να γίνουν ενέργειες προς το Υπουργείο Εσωτερικών, Γεν. Γραμματ. Δημόσιας τάξης για την οριστική επίλυση του θέματος των παρανόμων περαστικών τσιγγάνων.
  • Να γίνει παρέμβαση, ώστε οι Μεγαρίτες να πληρώνουν μειωμένα διόδια.
  • Να ληφθούν μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών. Υπάρχουν ακόμα αίθουσες με καρκινογόνο αμίαντο (ένα από τα αιτήματα και της απεργίας των μαθητών).
  • Το 6ο Δημοτικό Σχολείο να κατασκευαστεί σε άλλο κοντινό οικόπεδο και ο χώρος του σχολείου σε συνδυασμό με την υπάρχουσα πλατεία και τις κατάλληλες παρεμβάσεις, να αναβαθμίσει την παραμελημένη περιοχή του Αγιάννη.
  • Να γίνει ισόπεδη διάβαση στη διασταύρωση της γραμμής του τραίνου με την οδό Σηλυβρίας, η έλλειψη της οποίας ταλαιπωρεί τους κατοίκους, αλλά αυξάνει και τον κυκλοφοριακό φόρτο του κέντρου.
  • Να λειτουργήσει το εργοστάσιο κοπριάς.
  • Να λυθεί το θέμα της παράνομης χωματερής. Εκτός από τη μεγάλη μόλυνση του περιβάλλοντος, η οποία αυξάνεται με τις φωτιές, το πρόστιμο των 34.000 ευρώ ημερησίως από την ΕΕ θα κληθεί να το καταβάλλει ο Δήμος.
  • Να αυξηθούν οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, με την εκμετάλλευση κοινοχρήστων χώρων, αλλά και οικοπέδων (σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες).
  • Να μειωθούν κατά 50% τα δημοτικά τέλη σε ΑΜΕΑ, απόρους, πολύτεκνους (Η Ελευσίνα το έχει ήδη κάνει). Αυτό δείχνει κοινωνική ευαισθησία.
  • Να πλένονται τακτικά οι κάδοι απορριμμάτων και να σκουπίζονται όλοι οι δρόμοι με τα ειδικά οχήματα. Είναι θέμα δημόσιας υγείας.
  • Να τοποθετηθούν σε επίκαιρα σημεία της πόλης πινακίδες κατευθύνσεων (π.χ. προς Αλεποχώρι).
  • Να τοποθετηθούν πινακίδες με ονομασία οδών και αριθμούς στο νέο σχέδιο πόλης και στους οικισμούς.
  • Πρόταση για την εκτροπή του ρέματος της Αγίας Παρασκευής.
  • Πρόταση για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας
  • Πρόταση για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση του Γ.Π.Σ., απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Βαρέας. Και αντί αυτού τι έχουμε; Αρχές του 2007 ζητήθηκε από το Δήμο μία μελέτη, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να εγκριθεί το Γ.Π.Σ. Όμως μόλις προχθές, δηλαδή δυόμιση χρόνια μετά, ορίστηκε επιτροπή, που θα επιλέξει ποιος θα κάνει αυτή τη μελέτη!!
  • Πρόταση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για να αλλάξει την πινακίδα της εθνικής οδού, στην έξοδο στη γέφυρα του Καρδατά, που γράφει προς Νέα Πέραμο, σαν να είναι τα Μέγαρα συνοικία της Νέας Περάμου.
  • Πρόταση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τώρα που κατασκευάζεται η νέα γέφυρα, να προβλεφθεί η συνέχεια του παράλληλου δρόμου, για να μη περνάνε οι νταλίκες μέσα από την πόλη. Οι πληροφορίες λένε, πως θα γίνει.
  • Πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού να ανακοινωθούν στο μεγαρικό λαό τα αρχαιολογικά ευρήματα από το έργο της αποχέτευσης.
  • Παρέμβαση στη ΔΕΗ για να καθαρίσει το οικόπεδό της στο κέντρο της πόλης, που ήταν γεμάτο ξερόχορτα και κινδύνευε η γειτονιά από φωτιά. Μετά από λίγες ημέρες το καθάρισε.

Παρ΄όλα αυτά η Διοίκηση του Δήμου, καθώς και τα παπαγαλάκια της, διαδίδουν, ότι ο Σταμούλης μόνο καταγγέλλει.

Καλά, και όλα τα παραπάνω καταγγελίες είναι; Δεν είναι προτάσεις;

Βεβαίως και καταγγέλλω τη διοίκηση, όταν χρειάζεται, διότι αυτό επιβάλλει το καθήκον μου και η υποχρέωσή μου προς τους συμπολίτες.

Θα συνεχίσω λοιπόν την ίδια τακτική, έστω κι αν η δημοτική αρχή αδιαφορεί για την οποιαδήποτε πρόταση. Ανταποκρίνονται όμως Υπουργεία και ΔΕΚΟ στις προτάσεις μου.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ