O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Οριστικό "STOP" στους ασυνείδητους κυνηγούς στο Βουρκάρι!


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ 
ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΜΕΓΑΡΩΝ !

     Σε μία από τις καθιερωμένες -και σε συχνότατη πλέον βάση- επισκέψεις επιστημόνων και εθελοντών για παρατήρηση αλλά και καταμέτρηση των πουλιών στο Βουρκάρι, καθώς ως γνωστόν ο υγρότοπος των Μεγάρων εκτός από προστατευόμενο Περιφερειακό Πάρκο (ΦΕΚ 72/Α.Α.Π./2017) και υγρότοπο Α' Προτεραιότητας (σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας) είναι και επισήμως ενταγμένος στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας με κωδικό IBAs (Important Bird Areas): GR204, καταγγέλθηκε περιστατικό λαθροθηρίας με ασυνείδητο κυνηγό ο οποίος εντοπίστηκε στην κορυφή του λόφου του Περάματος Μεγάρων που γειτνιάζει με τον υγρότοπο.
     Ο λαθροθήρας πιάστηκε κυριολεκτικά στα πράσα, με το νεκρό λαγό και το όπλο του ανά χείρας, την ώρα που κατευθυνόταν με το σκυλί του προς το αυτοκίνητό του για να διαφύγει. 
     Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ατόμου που τον εντόπισε, ο λαθροκυνηγός υποστήριξε αρχικά ότι δεν γνώριζε πως ο υγρότοπος προστατεύεται, μετά ανέφερε ότι δεν γνώριζε ότι απαγορεύεται το κυνήγι στην περιοχή γιατί δεν είδε σχετικές ταμπέλες, στη συνέχεια απείλησε τον διώκτη του "να μην τολμήσει να κάνει τίποτα" και στο τέλος έφτασε στο σημείο να του προτείνει να του προσφέρει το λαγό για να τον "αφήσει στην ησυχία του!" Υποστήριξε επίσης ότι είχε άδεια κυνηγίου και ότι ήταν μέλος κυνηγετικού συλλόγου, ενώ απομακρύνθηκε βιαστικά.
     Ωστόσο όμως ο εθελοντής, που παρατηρούσε τα πουλιά στο Βουρκάρι στα πλαίσια του παγκόσμιου προγράμματος Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International), ενημέρωσε τηλεφωνικά την αστυνομία για το περιστατικό και δόθηκε αμέσως από το Κέντρο σήμα αναζήτησης για το όχημα το οποίο τους περιέγραψε ότι οδηγούσε ο συγκεκριμένος λαθροθήρας.
     Εκτός της πολύ σημαντικής προαναφερόμενης ενέργειάς του, ο ευαισθητοποιημένος εθελοντής προέβη και σε κάτι ακόμα πιο αποτελεσματικό. Υπέβαλε τις επόμενες ημέρες σχετική έγγραφη καταγγελία για το συμβάν, η οποία συνοδευόταν από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε στο παρόν άρθρο (τις οποίες και "αλλοιώσαμε" με δική μας ευθύνη καθώς αφορούν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα), με αποδέκτες το Δασαρχείο Μεγάρων και το Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων, κοινοποιώντας την όμως παράλληλα στο Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών και στο Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς επίσης και στη Δ/νση Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής.
     Αναμένεται πλέον η επιβολή των προβλεπόμενων στο Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Βουρκαρίου ποινικών κυρώσεων για τους παραβάτες των διατάξεών του.
     Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική απαγορευτική διάταξη θήρας που ακολούθησε της δημοσίευσης του ΦΕΚ προστασίας του Βουρκαρίου, προβλέπει όχι μόνο την απαγόρευση της άσκησης θήρας στην περιοχή Βουρκάρι - Αρμύρες - Πέραμα - Χερσόνησος Αγίας Τριάδας αλλά και την απαγόρευση της βοσκής, της εκπαίδευσης σκύλων, της κοπής δέντρων ή συστάδων, της εκχέρσωσης και γενικά κάθε είδους άλλης δραστηριότητας που μπορεί να διαταράξει την οικολογική ισορροπία του προστατευόμενου Περιφερειακού Πάρκου - Υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων.
     Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια από την ανακήρυξη του υγροτόπου του Βουρκαρίου ως προστατευόμενης περιοχής η όποια τυχόν ανοχή σε τέτοιου είδους ανάλογα περιστατικά ασυνειδησίας είναι αδικαιολόγητη. Κάθε παρόμοιος παραβάτης θα έρχεται πλέον αντιμέτωπος με το νόμο και τις ασυγχώρητες ευθύνες του.