O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ!



ΜΕΓΑΡΩΝ & ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ!


Ακόμη ένα μείζον θέμα ανέκυψε μετά την αποκάλυψή του από το γνωστό σε όλους μας ιστότοπο του Συντονιστικού Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου (www.vourkari.blogspot.com), το οποίο αφορά και πάλι, εντελώς «συμπτωματικά», στην θαλάσσια περιοχή της Πάχης, της Βαρέας, και φτάνει μέχρι την Κακιά Σκάλα!

Πρόκειται για το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τον καθορισμό των περιοχών εγκατάστασης νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας το οποίο βρίσκεται ήδη υπό δημόσια διαβούλευση.


Σύμφωνα με τις αναφορές από τις άμεσα εμπλεκόμενες περιοχές που προτείνονται για εγκατάσταση, τους αλιευτικούς συλλόγους, αλλά και τις μαρτυρίες από εκείνες τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν ήδη τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, γίνεται απολύτως σαφές ότι, όπου υπάρχουν τέτοιου είδους δραστηριότητες έχει επέλθει σημαντική και ραγδαία υποβάθμιση των παραλιών ακριβώς εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών των δραστηριοτήτων αυτών στην ποιότητα του θαλασσινού νερού και του βυθού (ειδικά μάλιστα όταν τύχει οι ιχθυοκαλλιέργειες να βρίσκονται σε κλειστούς κόλπους όπως ο δικός μας!), καθώς και πλήρης απαξίωση της όποιας τουριστικής ανάπτυξής των περιοχών τους.

Μαζί με τις θαλάσσιες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας εγκαθίστανται παράλληλα και σημαντικού μεγέθους χερσαίες υποστηρικτικές μονάδες, όπως αποθήκες τροφών (σιλό), χώροι φορτοεκφόρτωσης, χώροι συσκευασίας, εγκαταστάσεις διαμονής προσωπικού, χώροι για επισκευές και εργασίες συντήρησης των θαλάσσιων εγκαταστάσεων κλπ.


Ας αναφέρουμε όμως εδώ τα αποτελέσματα των ειδικών επιστημονικών μετρήσεων που έλαβαν χώρα σε Ινστιτούτα Θαλασσίων Ερευνών της Γερμανίας και της Τουρκίας και αφορούν στις επιπτώσεις που έχει για το θαλάσσιο περιβάλλον η εγκατάσταση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά παρατηρείται:

  • μείωση του οξυγόνου στο νερό σε ποσοστό επικίνδυνο για τη ζωή των θαλάσσιων οργανισμών. Η μείωση αυτή προκαλείται και από τον εμπλουτισμό των διχτυών με χημικές ουσίες για να μην «πιάνουν» ασβεστοφυκικούς οργανισμούς, οι οποίες παράγουν οργανικό φορτίο που χρειάζεται μεγάλη ποσότητα οξυγόνου για να αποσυντεθεί,

  • απευθείας διοχέτευση των λυμάτων των ιχθυοκαλλιεργειών στο υδάτινο περιβάλλον,

  • επιπρόσθετη ρύπανση από την καθίζηση, στον πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής κάτω από τα «κλουβιά», τόνων τροφών, αντιβιοτικών και περιττωμάτων ψαριών,

  • εμφάνιση ενός είδους φυκιού που παράγει τοξικό υγρό και καταστρέφει κάθε άλλο ζωντανό οργανισμό γύρω του,

  • παράλληλη καταστροφή του προστατευόμενου από την Ε.Ε. είδους φυκιού με την επωνυμία «Ποσειδωνία» που λειτουργεί ως φίλτρο καθαρίζοντας το βυθό από βλαβερές ουσίες όπως υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο κλπ.

Απόρροια όλων των ανωτέρω είναι και ο αποκλεισμός της παραδοσιακής αλιείας κοντά στις περιοχές αυτές, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες αυτό επιφέρει στην τοπική τους κοινωνία και οικονομία. Μάλιστα λόγω του μεγέθους τους οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας εκμεταλλεύονται επί το πλείστον οικονομικά από επιχειρηματικούς ομίλους που δεν προέρχονται καν από τις τοπικές αυτές κοινωνίες.

Συμπερασματικά λοιπόν είναι φανερό ότι εν τέλει μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει η λειτουργία τέτοιων μονάδων για τις περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται.


Στον ιστότοπο όπου διεξάγεται η δημόσια διαβούλευση υπάρχουν ήδη δεκάδες αρνητικές τοποθετήσεις και αποφάσεις φορέων, συλλόγων, Δημοτικών Συμβουλίων (προσφάτως αυτό της Σαλαμίνας) που αντιτίθενται απόλυτα στην εγκατάσταση ή επέκταση μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στις περιοχές τους.

Τα εύλογα επομένως ερωτήματα που εκ των πραγμάτων τίθενται είναι τα ακόλουθα:

  • Εμείς, ως τοπική κοινωνία, ως Δήμος, επιθυμούμε να αφήσουμε να υποδεικνύεται στη σχεδιαζόμενη ΚΥΑ η παράλια περιοχή των Μεγάρων ως η μοναδική περιοχή σε όλη την υπόλοιπη Αττική!! η οποία μπορεί να υποδεχτεί και να αναπτύξει τέτοιου είδους δραστηριότητες;

  • Είμαστε διατεθειμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά σε αυτή την καταστροφική προοπτική (όπως και για το αγκυροβόλιο) και να αναγκάσουμε να αλλάξει η προτεινόμενη, στο συνοδευτικό της ΚΥΑ χάρτη, οριοθέτηση των παράκτιων ακτών μας ως περιοχών υποδοχής οργανωμένων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας;

  • Θα ταχθεί σύσσωμο το Δ.Σ. ενάντια στην εν λόγω πρόταση που υποβαθμίζει την παραλία των Μεγάρων και αποκλείει κάθε ελπίδα τουριστικής ανάπτυξης για τον τόπο μας;

Εάν όντως επιθυμούμε να διαφυλάξουμε το μέλλον του τόπου μας από την υποβάθμιση πρέπει επιτέλους να το αποδείξουμε έμπρακτα, άμεσα, και συντονισμένα!


Ως «Ενεργοί Πολίτες Μεγάρων και Νέας Περάμου» τασσόμαστε ξεκάθαρα και απόλυτα ενάντια στη σχεδιαζόμενη αυτή ΚΥΑ (όπως και σε κάθε σχέδιο για οριοθέτηση αγκυροβολίου στον κόλπο των Μεγάρων), γιατί επιθυμούμε την ανάπτυξη και όχι την υποβάθμιση της παραλιακής ζώνης της Μεγαρίδας, και προτείνουμε:

  • Άμεση σύγκλιση του Δ.Σ. για τη συζήτηση του θέματος και τη λήψη σχετικής απόφασης με την οποία θα γίνεται σαφής η αντίθεσή μας και θα καθορίζεται η περαιτέρω δυναμική συνολική μας αντίδραση στα σχέδια υποβάθμισης των ακτών μας.

  • Συμμετοχή του Δήμου Μεγαρέων στη δημόσια διαβούλευση με καταδικαστικές αναφορές στη σχετική πρόταση της ΚΥΑ που αφορά στην παράλια περιοχή μας για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

  • Παρότρυνση για συμμετοχή στη διαβούλευση όλης της Μεγαρικής κοινωνίας (συλλόγων αλιέων, περιβαλλοντικών συλλόγων, εθελοντικών ομάδων, δημοτικών παρατάξεων, πολιτών).


Πιστεύουμε ότι δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών έρχονται προς ψήφιση δύο σχέδια υποβάθμισης της περιοχής μας, το ένα κυριολεκτικά πίσω από το άλλο (πρώτα το αγκυροβόλιο και τώρα οι ιχθυοκαλλιέργειες). Κατά την άποψή μας πρόκειται για συνολικό σχέδιο απαξίωσης της παραθαλάσσιας Μεγαρίδας.

Εκτιμούμε ότι η «επίθεση» αυτή θα συνεχιστεί από πλευράς Κεντρικής Διοίκησης (δείτε την εμμονή Παπουτσή για το αγκυροβόλιο), ειδικά τώρα που με πρόσχημα την οικονομική κρίση ξεπουλιούνται τα πάντα, και γι’ αυτό καλούμε τη Δημοτική Αρχή, τις δημοτικές παρατάξεις, τους τοπικούς φορείς, αλλά και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά σε επαγρύπνηση, συστράτευση και αντίσταση για την αποτροπή κάθε ενέργειας που επιβουλεύεται το συμφέρον του τόπου μας και των πολιτών του.


Μόνο αν αντιδράσουμε σθεναρά, μαζικά και συντονισμένα θα ληφθούμε επιτέλους σοβαρά υπόψη ως Δήμος και θα μπορέσουμε να ακυρώσουμε το όποιο σχέδιο υποβάθμισης είναι τώρα ανοικτό ή όποιο άλλο ενδεχομένως προκύψει.


Φτάνει πια! Δεν δικαιολογείται πλέον καμία αδράνεια και εφησυχασμός! Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι διακυβεύεται το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον των παιδιών μας! Άλλα χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν!


Ο τόπος μας είναι προικισμένος με πλείστες φυσικές ομορφιές. Έχουμε λοιπόν χρέος να τις διαφυλάξουμε και να τις παραδώσουμε αλώβητες στις επόμενες γενεές.

Έχουμε επίσης ως τόπος μοναδική ιστορία. Ας φανούμε λοιπόν αντάξιοι και συνεχιστές της ιστορίας αυτής.


Κλείνοντας, επιθυμούμε να τονίσουμε για ακόμα μία φορά ότι δυστυχώς σήμερα χρειάζεται να παλεύουμε για τα αυτονόητα. Με σύνθημά μας: «Χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δεν δίνονται!», θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες καλώντας ταυτόχρονα σε εγρήγορση τον καθένα μας, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να βάλουμε οριστικά «φρένο» στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, προς όφελος των πολλών και του τόπου μας.


Εκ του Γραφείου τύπου των «Ενεργών Πολιτών»

Ο "Φορέας" ενάντιος στην ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στην παράλια Μεγαρίδα


Το σχέδιο ΠΔ για την προστασία του Βουρκαρίου στον "Μεγαρικό Τύπο"

ενάντια στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και η WWF


ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Θριασίου Νοσοκομείου

ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ!!!