O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Να προστατευτεί ο υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη στην Εύβοια

Ο αγώνας της "Ομάδας Πολιτών για την διάσωση του υγροτόπου του Κολοβρέχτη" στην Εύβοια, μας θυμίζει τον πολύχρονο αγώνα ενεργών πολιτών και τοπικών συλλόγων της Μεγαρίδας (και όχι μόνο) για την διάσωση, προστασία και ανάδειξη του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων. 

Ευαισθητοποιημένοι πολίτες που αγωνίζονται σθεναρά για τα αυτονόητα, απέναντι σε μία ανάλγητη πολιτεία που είτε είναι εχθρική είτε διαρκώς κωφεύει...

Τους ευχόμαστε από καρδιάς καλό αγώνα! Θα τα καταφέρουν!

Αποσπάσματα σχετικής ανακοίνωσης στο kolobrextis.blogspot.com (29/10/2021): 

          Με μια απλή βεβαίωση απαλλαγής από περιβαλλοντικούς όρους, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμους, Περιφέρεια, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Υπουργεία), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι πρόκειται για γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, κατά παράβαση του προεδρικού διατάγματος του 1989 (ΖΟΕ Κολοβρέχτη), σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο Γλύφας, Μπαϊράμ Αγά και Βάρκας, επιχειρείται η περικύκλωση του πυρήνα του υγροβιότοπου με την εγκατάσταση τριών (!) φωτοβολταϊκών. 

Ο ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ – δεν μπορεί να μετατραπεί σε χαβούζα, σκουπιδότοπο, πάρκο για φωτοβολταϊκά ή άλλες χρήσεις γης που τον επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα, την ορνιθοπανίδα, την βλάστηση, το νερό, το έδαφος.

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 193 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 56 προστατευόμενα (ερωδιοί, χαλκόκοτες, γλαρόνια, πρασινοκέφαλες πάπιες, γερακίνες, καλημάνες). Από αυτά, τα 45 εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την ύπαρξή του και σχεδόν όλα τον επισκέπτονται τακτικά. Xαρακτηρίζεται και διεθνούς σημασίας, διότι φιλοξενεί το 10% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού της χαλκόκοτας (ζευγάρια αυτού του σπάνιου είδους τον επισκέφτηκαν την περασμένη άνοιξη).

Από την πλευρά του το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Εύβοιας μάς απάντησε ότι ο «Κολοβρέχτης» δεν είναι ενταγμένος σε περιοχή του δικτύου NATURA, καταλήγοντας ότι η Περιφέρεια έχει εγκρίνει κονδύλι 44.640 ευρώ για να συνταχθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη.

Όντως, ο Κολοβρέχτης δεν είναι ενταγμένος στο NATURA αφού ΠΟΤΕ από το 1989 μέχρι σήμερα (2021) -πλην μιας δυο προσπαθειών που εμποδίστηκαν από μια επιθετική αντίληψη που ήθελε μέχρι και την αποξήρανση του υγροβιότοπου για να γίνει οικόπεδα!!- καμία δημοτική, νομαρχιακή, περιφερειακή, κρατική αρχή και κυβέρνηση, δεν φρόντισε να προχωρήσει μια μελέτη που θα τεκμηρίωνε την αναμφισβήτητη οικολογική αξία του υγροβιότοπου.

Αν και συμπληρώνονται δύο χρόνια από την σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας (Νοέμβριος 2019), η μελέτη δεν έχει ακόμη προχωρήσει! Προδιαγραφές από τη νομοθεσία και τεχνογνωσία για το πώς συντάσσεται μια τέτοια μελέτη υπάρχουν, ενώ υπάρχει και σχετική πρόβλεψη στο ΓΠΣ της Νέας Αρτάκης το οποίο εγκρίθηκε τέλη 2017.

- ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ, ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

 - ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019 

   ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ  

ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ