O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΩΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ


Συγκλονιστικά στοιχεία από την πρώτη ετήσια Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", αναδημοσίευσε πρόσφατα η έγκριτη ημερήσια εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ".
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εν λόγω Έκθεση κατέγραψε τα προβλήματα μόλυνσης που εμφανίζονται σε 400 μικρούς και μεγάλους υγρότοπους της Χώρας μας, οι οποίοι καταλαμβάνουν συνολική έκταση πάνω από δύο εκατομμύρια στρέμματα. Με βάση τα αποτελέσματα της Έκθεσης, τα λιγότερο διαταραγμένα οικοσυστήματα καταγράφονται στις Κυκλάδες και τα περισσότερο στο Θερμαϊκό κόλπο.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Λίμνη Κουμουνδούρου και στο Βουρκάρι.
Στον υγρότοπο των Μεγάρων μάλιστα καταγράφεται η παρουσία ερωδιών τους είδους Egretta garzetta (Λευκοτσικνιάς) που κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται δεν υπάρχει περιοχή στο ευρύτερο κομμάτι του Νομού Αττικής που να φιλοξενεί τέτοια πουλιά.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η ευρύτερη περιοχή στην οποία εντάσσεται ο όρμος Βουρκάρι έχει χαρακτηριστεί ως βιομηχανική ζώνη και σημειώνεται ότι ο υγρότοπος του Βουρκαρίου δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων "LIFE+Φύση και Βιοποικιλότητα"...

http://www.ekpaa.greekregistry.eu/



ο τοπικός τύπος για το Βουρκάρι



ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής