Δώδεκα παραλίες της Αττικής στις οποίες πρέπει να αποφεύγεται η κολύμβηση, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο της υφυπουργού Φωτεινής Σκοπούλη.
Στα απαγορευμένα για κολύμβηση σημεία είναι όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια και ναυπηγεία, διαλυτήρια πλοίων. Ολόκληρη η περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα. Ολόκληρη η περιοχή Σκαραμαγκά, μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.
Η παραλία Μεγάρων, από την προβλήτα απέναντι από το ελικοδρόμιο μέχρι την πλαζ Μεγάρων, καθώς και ο μικρός όρμος της προβλήτας έναντι του ελικοδρομίου. Τα λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, το λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μέτρα εκατέρωθεν του κέντρου «Μιραμάρε».
Επίσης η περιοχή από το βόρειο άκρο του Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας). Σε ζώνη 50 μέτρων από κάθε πλευρά του στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων. Σε ζώνη 200 μέτρων από κάθε πλευρά των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή προτείνονται σχετικές σημάνσεις από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Η περιοχή των ναυπηγείων, του λιμανιού και του όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ, με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θορικού (Ακτή Θεάτρου).
Στη Ραφήνα, σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μόλου του λιμανιού. Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις περιοχές Νέας Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας.
Ακατάλληλη για κολύμβηση είναι και η περιοχή στις εκβολές του Ασωπού ποταμού.
Πηγή: www.tvxs.gr
Ολόκληρη η Απόφαση του Υπουργείου Υγείας:
Ένα πρώτο σχόλιο από το vourkari.blogspot:
Σάλος έχει δημιουργηθεί με την από 20-7-2012 Απόφαση του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής αλληλεγγύης περί χαρακτηρισμού ακαταλληλότητας ακτών κολύμβησης περιοχών Περιφέρεια Αττικής, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια την 23-07-2012 και κοινοποιήθηκε με την ένδειξη ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ προς πολλούς αποδέκτες, ανάμεσά τους και ο Δήμος Μεγαρέων, αφού η απαγόρευση αφορά και στην πλαζ της Βαρέας!
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχει πράγματι η πιθανότητα τα νερά να κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω πιθανής ύπαρξης βαρέων μετάλλων -που έχουν καταλήξει στην παραλία της Βαρέας από την χρόνια (και η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα!) ρίψη, μέσω του αγωγού των ομβρίων υδάτων, λυμάτων από παράνομες συνδέσεις- τα οποία δεν ανιχνεύονται με τις απλές μικροβιολογικές αναλύσεις που διεξάγονται από το Δήμο μας κάθε μήνα και όλες ανεξαιρέτως έχουν αποδεχθεί εξαιρετικά καλές λόγω της αναμφισβήτητα σωστής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού.
Τα πρώτα ανεπίσημα σχόλια από πλευράς διοίκησης μιλούν για λανθασμένα στοιχεία από μέρους του Υπουργείου αλλά και προσπάθεια δυσφήμισης των παράλιων περιοχών μας τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους! κύκλους, καθώς πρώτον, είναι γεγονός ότι εδώ και χρόνια συντελείται μια προσπάθεια υποβάθμισης των ακτών μας (βλέπε ιχθυοκαλλιέργειες, αγκυροβόλιο κλπ) από μέρους της Κεντρικής διοίκησης και δεύτερον, είναι επίσης πασιφανές ότι ενώ τώρα η παραλία της Βαρέας σφύζει από ζωή οι υπόλοιπες περιοχές του Δήμου μας φυτοζωούν, πράγμα που μπορεί να οδηγεί και σε προβοκάτσια από κάποια τοπικά συμφέροντα που θίγονται οικονομικά από την ανάπτυξη αυτή...
Όπως και να έχει πάντως, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα πρέπει άμεσα να ζητηθούν εξηγήσεις από το Υπουργείο Υγείας και κυρίως να επαναληφθούν οι δειγματοληψίες και να διεξαχθούν αυτή τη φορά εκτός από μικροβιολογικές και φυσικοχημικές αναλύσεις του θαλασσινού νερού για αρκετά σημεία της Βαρέας και μάλιστα από διαφορετικούς ανεξάρτητους πιστοποιημένους φορείς.