O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Βρέθηκε αρχαίο υπόγειο υδραγωγείο στα Μέγαρα!!!

Φωτό: Βουρκάρι

Ένα υπόγειο υδραγωγείο, που κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ., και φαίνεται ότι αποτελεί πρωτόλειο έργο του περίφημου Μεγαρίτη αρχιτέκτονα Ευπαλίνου, έφεραν στο φως οι ανασκαφές της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην αγροτική περιφέρεια των Μεγάρων.

Το υδραγωγείο, που εντοπίστηκε στη θέση Ορκός, αποτελείται από υδρομαστευτικές σήραγγες που συνέλεγαν και μετέφεραν το νερό στην πόλη, με τη βοήθεια της φυσικής κλίσης. Κάθετα φρέατα υπάρχουν κατανεμημένα στην επιφάνεια του εδάφους που χρησίμευσαν αρχικά στον προσανατολισμό, αερισμό και απομάκρυνση των επιχώσεων κατά τη διάνοιξη των υπόγειων σηράγγων και στη συνέχεια για τη συντήρηση και τον εξαερισμό του υδραγωγείου. Το νερό από το υδραγωγείο οδηγούνταν με λιθόκτιστο αγωγό στην κεντρική κρήνη της πόλης που κτίστηκε στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. και είναι γνωστή ως Κρήνη του Θεαγένους.

Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Παναγιώτα Αυγερινού, σε πρόσφατη διάλεξή της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το υδραγωγείο εμφανίζει ομοιότητες με το περίφημο υδραγωγείο της Σάμου, τόσο ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όσο και ως προς τον όλο σχεδιασμό. Το γεγονός αυτό, μαζί με τη χρονολόγηση του έργου, οδήγησαν τους αρχαιολόγους της Γ’ ΕΠΚΑ στη θεώρηση ότι πρόκειται για πρωτόλειο έργο του Ευπαλίνου, από την κατασκευή του οποίου απέκτησε την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνική αρτιότητα που απαιτούνταν για το σχεδιασμό ενός τόσο μεγάλου και σύνθετου έργου, όπως είναι το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι σε σωστική ανασκαφή του 2008 στο νότιο τμήμα της πόλης, δίπλα στον οχυρωματικό περίβολο, είχε έρθει στο φως το τρίτο δημόσιο έργο ύδρευσης, η νότια Κρήνη, που χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Ως σύλληψη αποτελεί συνδυασμό των δύο προηγηθέντων έργων, καθώς συνδύαζε άντληση και αποθήκευση νερού. Στηρίζεται, όπως και το υδραγωγείο στη λογική της υδρομάστευσης, που επιτυγχάνεται με αγωγούς -στοές διανοιγμένους στο σκληρό φυσικό έδαφος με καθοδική πορεία προς τον υδροφόρο ορίζοντα. Το νερό κατέκλυζε τους αγωγούς και συλλεγόταν σε υπόγεια κυκλική δεξαμενή, από όπου γινόταν η άντλησή του. Η νότια κρήνη ήταν υπόγεια και σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα, ήταν προσιτή με κλίμακα καθόδου ανάμεσα σε δύο αναλημματικούς τοίχους και έφερε πρόσοψη με πεσσούς και επιστύλιο, κατά το πρότυπο της Άνω Πειρήνης στον Ακροκόρινθο.

Η αρχαιολόγος Παναγιώτα Αυγερινού επισήμανε ότι τα παραπάνω έργα ύδρευσης στα Μέγαρα καταδεικνύουν ότι ο Ευπαλίνος προίκισε την πόλη με την τεχνολογία ενός μεγάλου έργου και την τεχνογνωσία του, δημιουργώντας μια σχολή μαθητών που συνέχισαν την παράδοσή του.


Πηγή: www.magoulaonline.gr
Αναδημοσίευση: CityNews, Μάϊος 2012, σελ.10



ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΖΗΤΑ (ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ!) Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΝΟΗ":


"Αυτό που χρόνια φώναζε η "Νέα Πνοή" αλλά και ο συνεργάτης μας Αλκιβιάδης Μπεναρδής, φαίνεται πως επαληθεύεται με τον πιο σημαντικό τρόπο: την σφραγίδα της αρχαιολόγου κ. Παναγιώτας Αυγερινού. Και τι αναφέρει η κ.Αυγερινού στις σημειώσεις της κατά την διάλεξη που έδωσε λίγο μετά το Πάσχα; Ότι οι περίφημοι Αμπατζάδες είναι έργο του Ευπαλίνου που από αυτό πήρε εμπειρία και έφτιαξε το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλες οι διοικήσεις του δήμου Μεγαρέων φάνηκαν άχρηστες απέναντι σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό οικοδόμημα το οποίο δεν προστάτευσαν αλλά και ποτέ δεν ζήτησαν το σημαντικότατο αυτό δημιούργημα του Ευπαλίνου να γίνει ιστορικό μνημείο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Είναι γνωστοί σε όλους τους Μεγαρίτες οι περίφημοι Αμπατζάδες. Μέχρι πρότινος όμως, αμφισβητούνταν η υπογραφή του δημιουργού. Η αρμόδια αρχαιολόγος, μετά από μελέτες αλλά και ανασκαφές, απεφάνθη σε αυτό που χρόνια εμείς φωνάζαμε: είναι έργο του Ευπαλίνου και μάλιστα πρωτόλειο. Δηλαδή πάνω σε αυτό στηρίχθηκε και δημιούργησε το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου που βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος...
...Οφείλει επιτέλους μια δημοτική αρχή αυτής της έρημης πόλης που δεν γνωρίζει ιστορία -ντροπή μας- να προστατεύσει το μοναδικό αυτό μνημείο και να ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού να γίνει αρωγός ώστε να έρθει το μοναδικό δημιούργημα στην επιφάνεια!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΔΟΞΑΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ!!!"

"Πνοή" 10-05-2012, σελ.18

Από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

syntonistikiepitropi@yahoo.gr

21.5.2012

Προς όλους τους μετέχοντες στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών:


Σε συνέχεια των προηγούμενων επιστολών μας, ενημερώνουμε ότι η συζήτηση της αίτησης ακυρώσεως κατά της ΚΥΑ του Ειδικού Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών, η εκδίκαση της οποίας είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 2.5.2012, ανεβλήθη, λόγω των εθνικών εκλογών, για τις 5.12.2012.


Σημειώσεις από το Βουρκάρι:
α) παραθέτουμε κατωτέρω προς υπενθύμιση την Ιδρυτική Διακήρυξη της Επιτροπής:


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας συστάθηκε στις 9.9.2011 στην Επίδαυρο προκειμένου να εκπροσωπήσει συλλογικά τις περιοχές αυτές σε κάθε θεσμική διαδικασία διαλόγου που αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, στον οποίο και απαιτούν να συμμετέχουν. Οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την θεσμοθέτηση και την επιτυχή εφαρμογή του αναγκαίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες ενσωματώνονται στα εξής δύο αιτήματα:

1. Να προηγηθεί της θεσμοθέτησής Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο συνολικά, ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτόν να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοία, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα κ.λ.π.).

2. Για την θεσμοθέτησή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, για την θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και για την έκδοση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην Υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα, να είναι απαραίτητη η δεσμευτική σύμφωνη γνώμη της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που με οποιονδήποτε τρόπο αφορούν.

Ο κάτοικοι και οι φορείς, θεσμικοί και μη, που μετέχουν στην Επιτροπή ζητούν από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του παράνομου και αντισυνταγματικού «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», το οποίο δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, και δηλώνουν ότι, αν αυτό θεσμοθετηθεί, είναι έτοιμοι να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια κατά της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.


β) Υπενθυμίζουμε επίσης ότι:
Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή φορέων περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας αριθμεί 105 μέλη (Δήμους, δημοτικές παρατάξεις, ενώσεις Αλιέων, εξωραϊστικούς συλλόγους, εμπορικές και τουριστικές ενώσεις κ.α.).
Ανάμεσά τους ο Δήμος Μεγαρέων, οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου μας: "Ενεργοί Πολίτες" και "Ένωση Πολιτών", και ο Συντονιστικός φορέας προστασίας Βουρκαρίου.

Δελτίο τύπου: Καθαρισμός Άλσους Θεόγνιδος (Πευκάκια)



ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ. ΔΤ: 0106 / 22-5-2012


Θέμα: Καθαρισμός Άλσους Θεόγνιδος (Πευκάκια)

Με συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες αποψιλώθηκε και καθαρίστηκε το Άλσος Θεόγνιδος (Πευκάκια) από το προσωπικό του Δήμου.
Κόπηκαν και απομακρύνθηκαν χόρτα και ο χώρος αποδίδεται πλέον καθαρός και έτοιμος προς χρήση από ομάδες πολιτών ή μεμονωμένα άτομα.
Την επίβλεψη του έργου είχε προσωπικά ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος κ. Αθανάσιος Ζάλης ο οποίος θεωρεί ότι με την φυσική του παρουσία και παρεμβάσεις είναι δυνατό να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το Άλσος Θεόγνιδος φιλοξενεί μόνιμα εγκαταστάσεις ομάδων Προσκόπων και Οδηγών ενώ διαθέτει ανοιχτό θέατρο και οργανωμένο παιδότοπο.

Αυτές τις ημέρες το άλσος διατίθεται για σεμινάρια ασφαλούς ποδηλατικής οδήγησης προς μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία διοργανώνονται από την Τροχαία Μεγάρων, την Εθελοντική Ομάδα Κούρος και την Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Μεγάρων.

Χωρίς λόγια...