O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Πρόσφατες εικόνες από το Βουρκάρι

Η αρνητική τοποθέτηση της κ.Κατερίνας Πιπιλή για τη Ρεβυθούσα

Στην 40η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα της 2ης Αναβάθμισης του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου, της εταιρείας ΔΕΣΦΑ Α.Ε., στη Νήσο Ρεβυθούσα νότια της Πάχης Μεγάρων Νομού Αττικής.
Η κ. Κατερίνα Πιπιλή ως  Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, είχε την ακόλουθη τοποθέτηση:
Το θέμα της 2ης Αναβάθμισης του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου, της εταιρείας ΔΕΣΦΑ ΑΕ, στη Νήσο Ρεβυθούσα νότια της Πάχης Μεγάρων Νομού Αττικής θέτει πολλά θέματα προς συζήτηση.
Ξεκινώντας με το πρώτο περιβαλλοντικό πρόβλημα, το εν λόγω νησί είχε την προτελευταία θέση στην επιλογή χωροθέτησης της δεξαμενής της ΔΕΣΦΑ A.E. της Ρεβυθούσας, διότι τα παράλληλα ρήγματα που υπάρχουν και προκλήθηκαν από την δημιουργία των κατασκευών της ΔΕΣΦΑ A.E. στη Νήσο Ρεβυθούσα έγιναν εντονότερα κατά την διάρκεια λειτουργίας της, με αποτέλεσμα να διακόπτουν την συνέχεια των γεωλογικών σχηματισμών σύμφωνα με γεωλογική τεκτονική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα πορίσματα της μελέτης αγνοήθηκαν από την αρχή της εγκατάστασης και δεν ακολούθησε καμία έρευνα.

Το δεύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η αλλαγή της θερμοκρασίας της θάλασσας. Για την απόψυξη του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου απορροφάται θερμοκρασία από την θάλασσα, με αποτέλεσμα να προκαλείται μείωση της θερμοκρασίας της θάλασσας.
Ένα ακόμη περιβαλλοντικό πρόβλημα και με όποιες ακόμη προεκτάσεις έχει, είναι η προσέγγιση των μεγάλων φορτηγών πλοίων στην περιοχή και ο κίνδυνος ατυχήματος.
Βεβαίως δεν θα αναφερθώ και στις εγκληματικές ενδεχομένως συνέπειες της θραύσης μιας δεξαμενής, διότι αυτό το σενάριο θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή της γύρω περιοχής.
Θα πρέπει πάραυτα να υπάρξει ένας δεύτερος κύκλος συζητήσεων για τα ανύπαρκτα μέχρι σήμερα αντισταθμιστικά οφέλη προς το Δήμο Μεγαρέων. Σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ μια είδους εξαγορά του Δήμου για την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, αλλά μιλώ για τα απαιτούμενα αντισταθμιστικά οφέλη των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
Δεν είναι τυχαία η ιεράρχηση της ΔΕΣΦΑ A.E. σε υψηλή θέση στη λίστα προτεραιότητας των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως δεν είναι και τυχαίο λίγο πριν την συρροή των ιδιωτικοποιήσεων να έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο μια τέτοιου είδους μεγάλη επένδυση. Το δημόσιο δεν επιχειρεί να ξεφορτωθεί προβληματικές επιχειρήσεις αντιθέτως ωθεί τα πιο κερδοφόρα κρατικά μονοπώλια να μετατραπούνε σε ιδιωτικά και όταν οι προοπτικές τους είναι τόσο αισιόδοξες όπως το Αέριο.
Θα συμφωνούσα απόλυτα με όσα η ΔΕΣΦΑ A.E. αναφέρει στην ιστοσελίδα της σε συγκεκριμένο σημείο ότι δηλαδή «Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η ενέργεια αναδεικνύεται σε παράγοντα κλειδί για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής η ΔΕΣΦΑ A.E. ενισχύει μια από τις σπουδαιότερες ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας, ώστε να καλύψει αποτελεσματικά της σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της χώρας». Θα προσθέσω όμως εγώ δύο βασικές προϋποθέσεις που δεν αναφέρονται: η μια είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και την ανθρώπινη  ζωή και η δεύτερη είναι το όφελος της χώρας μας και όχι το κέρδος ιδιωτών επιχειρηματιών και ως εκ τούτου καταψηφίζω την εν λόγω μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Πηγή: www.megaritiko.blogspot.gr

Σημείωση από το Βουρκάρι: 
Υπενθυμίζεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά την 40η συνεδρίασή του η οποία έλαβε χώρα στις 21-12-2012 καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την ΜΠΕ για τις εργασίες αναβάθμισης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. 

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ

[panel+d+neu.jpg]
Δεν υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει έλλειψη φωτός και αν το έρεβος είναι το τρίπτυχο αδιαφορία, ατομικισμός, ωχαδερφισμός, τότε το φως είναι το ακριβώς αντίθετο δηλαδή, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!

Το ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει γύρω μας είναι το χαρακτηριστικό του ενεργού πολίτη, του σκεπτόμενου πολίτη, αυτού που νοιάζεται για το παρόν αλλά και για το μέλλον το οποίο κατά κανόνα θα έχει την υπογραφή του και παράλληλα τη φυσική απουσία του. Νομοτελιακά λοιπόν δεν θα είναι εκεί για να δρέψει τους καρπούς των πράξεων του, των αποφάσεων του, όμως θα έχει αφήσει μια σοβαρή κληρονομιά σε αυτούς που έρχονται, έχοντας τους παράλληλα εκπαιδεύσει ώστε παίρνοντας αυτοί τη σκυτάλη να σταθούν σοβαρά και υπεύθυνα στη ζωή που τους αφορά.  
Τα πάντα είναι αποτέλεσμα των δικών μας αποφάσεων και μόνο!

Γκρεμίζω επιτέλους τα τείχη που έκτισα γύρω μου όπου τελικά με οδήγησαν στην απομόνωση και τη μιζέρια. Περνάω στη συλλογικότητα, κοιτάζω τον δίπλα μου, ακούω την ανάγκη του και αυτός τη δική μου. Το πρόβλημα παύει να είναι πρόβλημα όταν το μοιραστώ, έτσι έχω ήδη θανατώσει ένα μεγάλο μέρος του. Μπορεί και αυτό να ήθελε να φύγει αλλά τα τείχη μου δεν το άφηναν, εξετράφη στο μικρό κελί μου.Τώρα το φως αρχίζει να απλώνεται παντού, τίποτα δε μοιάζει δύσκολο πιά!
Πολλοί άνθρωποι μαζί κάνουν περισσότερα και ομορφότερα πράγματα. Κοινό το πρόβλημα αλλά και η χαρά κοινή! 

Συμμετέχω στις αποφάσεις γι' αυτά που αφορούν τη ζωή μου. Στην ουσία συναποφασίζω με τους συνανθρώπους-συμπολίτες-συμπατριώτες μου και δεν παραδίδω σε κανέναν αυτό το προνόμιο να αποφασίζει ερήμην μου. Αυτή είναι εξ' ορισμού μια εσφαλμένη, πρόχειρη και πιθανόν βολική ενέργεια, με πάντα καταστροφικά αποτελέσματα. Συμμετέχω σημαίνει διεκδικώ τη ζωή μου, εδραιώνω και προστατεύω τα δικαιώματα μου, γίνομαι πολίτης. Συμμετέχω σημαίνει σέβομαι τούς  προγόνους μου, τα κεκτημένα τους και τη γη που πατάω, τη γη που με θρέφει. Συμμετέχω σημαίνει να είμαι υπεύθυνος για τον εαυτό μου ώστε να καταλήξω να γίνω ελεύθερος.
Ο αξεπέραστος αρχαίος μας πρόγονος, ο μέγιστος ρήτορας Δημοσθένης διατύπωσε το εξής θεμελιώδες : ''να μη σκέπτεσαι για την πολιτεία σαν να είναι κάτι ξένο, αλλά σαν να είναι κάτι δικό σου''.
Αγνοώντας τη ρήση του Δημοσθένη οδηγούμαστε με τρομακτική ακρίβεια στα λόγια του συγχρόνου μας M.L.King: ''οι ζωές μας αρχίζουν να τελειώνουν την ημέρα που γινόμαστε σιωπηλοί για τα πράγματα που έχουν σημασία''.
Η Συμμετοχή λοιπόν είναι ύψιστο χρέος όλων μας, του ενός απέναντι στον άλλον!

Τέρμα το βόλεμα για οποιοδήποτε λόγο, για οποιοδήποτε σκοπό. Ξερίζωμα από το μυαλό και κάψιμο στην πυρά άπαξ δια παντός της παροιμιώδους νεοελληνικής και άκρως καταστροφικής φράσης που έμελε να γίνει το motto της εποχής μας, ''εγώ θ' αλλάξω την ελλάδα;''. Ναι! απαντάμε εμείς , εγώ, εσύ ο άλλος, όλοι μαζί θα την αλλάξουμε από τη θέση και τον τομέα που βρίσκεται ο καθένας.

''Η πρόοδος είναι αδύνατη χωρίς αλλαγή και εκείνοι που δεν μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά τους δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα!'' George Bernard Shaw

Πηγή: ekaep-hellas.blogspot.gr 

Δημοτικό κέντρο ψυχοκοινωνικής στήριξης παιδιού στα Μέγαρα


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΚΟΥΡΟΣ"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ά φάση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων κυκλοφοριακής αγωγής, με θέμα «ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΜΟΥ» που διοργάνωσε το τμήμα Οδικής Ασφάλειας της Εθελοντικής μας Ομάδας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου Μεγάρων.
Τα σεμινάρια παρακολούθησαν μαθητές της Ά τάξης δημοτικών σχολείων της πόλης μας και αποτελούν συνέχεια της περσινής προσπάθειας μας με μαθητές των μεγάλων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων, ενώ τελούν υπό την αιγίδα και έγκριση της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.
Κύριος εκπαιδευτής στα σεμινάρια, σε εθελοντική βάση, ήταν ο υπαρχιφύλακας Κος Γιαννόπουλος Σωτήριος, ο οποίος μαζί με τους εκπαιδευτικούς του κάθε σχολείου αλλά και μέλη της Λέσχης Μοτοσυκλετιστών Μεγάρων, δίδαξαν στους νεαρούς μαθητές βασικούς κανόνες και σήματα του Κ.Ο.Κ., σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.
Οι μαθητές του κάθε σχολείου παρακολούθησαν δίωρο μάθημα, που περιλάμβανε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πρακτική άσκηση με ποδήλατα, σε μίνι αυτοσχέδιο Πάρκο Κυκλοφοριακής Εκπαίδευσης στο χώρο του Γυμνασίου.
Όλοι οι συμμετέχοντες παρέλαβαν αναμνηστικό πτυχίο ΄΄Σεμιναρίου Οδικής Ασφάλειας΄΄ από την Εθελοντική Ομάδα ΄΄ΚΟΥΡΟΣ΄΄.
Τα σεμινάρια θα συνεχιστούν το νέο έτος με τα υπόλοιπα σχολεία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου (Ά τάξη και νηπιαγωγεία).
Για την διοργάνωση των σεμιναρίων αυτών, βοήθησαν: με την ευγενική χορηγία τους επιχειρήσεις των Μεγάρων, ο δήμος Μεγάρων και ιδιαίτερα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, παιδείας, υγείας και κοινωνικής μέριμνας Κος Αντώνιος Ρήγας, αλλά και οι εθελοντές του "ΚΟΥΡΟΥ" και της ΛΕ.Μ.Μ. τους οποίους και ευχαριστούμε.

για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Δημήτριος Κατερινίτσας

Αυτό το άρθρο προέρχεται από το megara press Megara Press: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΚΟΥΡΟΣ" http://megara-press.blogspot.com/2012/12/blog-post_3729.html#ixzz2GzP3BPTd

Φτώχεια, νεοφιλελευθερισμός και βρώμικος αέρας μέσα κι έξω από τα σπίτια

του Κώστα Νικολάου
   Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της μείωσης εισοδημάτων, της αύξησης των τιμών υπηρεσιών και προϊόντων, των απολύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, του ακρωτηριασμού του δημόσιου τόσο στους τομείς των κοινωνικών αγαθών όσο και στους οικονομικούς τομείς στρατηγικής σημασίας για την κοινωνία (παιδεία, υγεία, ενέργεια, επικοινωνίες, μεταφορές, ύδρευση, διαχείριση απορριμμάτων, τροφή κλπ) δεν επηρεάζει απλά την οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των πολιτών, αλλά απειλεί πλέον την ίδια τη ζωή τους.
   Με την όξυνση της κρίσης μετά το 2008 και τη συνεχή μείωση εισοδημάτων παρατηρήθηκε μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και συνεπώς μείωση της ρύπανσης του αέρα των πόλεων. Επισημάνθηκε εδώ και καιρό, ότι δεν πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι η κρίση έχει θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα. Η συνεχής μείωση των εισοδημάτων, η φτώχεια και η παράλληλη αύξηση των τιμών υπηρεσιών και προϊόντων οδηγούν αναγκαστικά σε κακοσυντηρημένα οχήματα και σε άλλα τέτοια φαινόμενα, όπου παρά το γεγονός ότι μειώνεται η ποσότητα των χρησιμοποιούμενων καυσίμων, αυξάνεται δραματικά η ρύπανση του αέρα [1].
   Δεν πέρασε πολύς καιρός και η φύση, που δεν καταλαβαίνει από πολιτικές και έχει τους δικούς της νόμους, παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2011 στη Θεσσαλονίκη μια θερμοκρασιακή αναστροφή (ένα μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο μια στοιβάδα θερμού αέρα στέκεται πάνω από την πόλη και εγκλωβίζει τους ρύπους), που έμεινε για 7 μέρες πάνω από την πόλη οδηγώντας σε επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης (με τιμές αιωρουμένων σωματιδίων πολύ πάνω από τα όρια συναγερμού, δηλ. τα όρια λήψης εκτάκτων μέτρων), ιστορικά πρωτοφανές για τη Θεσσαλονίκη [2]. Ήταν το πρώτο καμπανάκι.

   Ένα χρόνο μετά, το Δεκέμβριο του 2012 και χωρίς ακόμα να έχει έρθει κάποια ιδιαίτερη βαρυχειμωνιά, παρουσιάσθηκαν εξαιρετικά υψηλές τιμές των αιωρουμένων σωματιδίων στον αέρα των ελληνικών πόλεων. Ιδιαίτερα όμως στη Θεσσαλονίκη, εμφανίσθηκε και πάλι θερμοκρασιακή αναστροφή, που έμεινε 5 μέρες (από 24 μέχρι και 28 Δεκεμβρίου 2012) πάνω από την πόλη οδηγώντας σε επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τιμές ρύπων πολύ μεγαλύτερες από το προηγούμενο του 2011. Ενδεικτικά, στο σταθμό μέτρησης της οδού Λαγκαδά, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και των δυτικών συνοικιών (συνοικίες εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες και με μεγάλο πρόβλημα ανεργίας και χαμηλών εισοδημάτων), η μέση ημερήσια τιμή των αιωρουμένων σωματιδίων έφθασε να είναι 2 φορές πάνω από το όριο λήψης εκτάκτων μέτρων (όριο συναγερμού).
Μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις των αιωρουμένων σωματιδίων (μg/m3) κατά τη διάρκεια του πενθήμερου επεισοδίου ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο 2012 (δεδομένα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης)
   Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου (καθώς και η σχεδιαζόμενη αύξηση τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος) ανάγκασε τους πολίτες ειδικά με χαμηλά εισοδήματα να στραφούν στο να χρησιμοποιήσουν τζάκια (όχι βέβαια τα ενεργειακά, που είναι ακριβά) και σόμπες, με καύσιμη ύλη παντός είδους ξύλα και κάθε είδους υλικά που είναι δυνατόν να καούν, συχνά διαποτισμένα με χημικά, που οδηγούν τελικά σε εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων πολλές φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το πετρέλαιο και ασύγκριτα μεγαλύτερες σε σχέση με το φυσικό αέριο. Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνονται δραματικά οι εκπομπές ιδιαίτερα τοξικών και καρκινογόνων ουσιών, όπως πχ οι πολυαρωματικές ενώσεις και οι διοξίνες.

 Ακόμα χειρότερα, οι εκπομπές αυτές αυξάνονται όχι μόνο στον αέρα των πόλεων αλλά και στο εσωτερικό των σπιτιών, ιδίως όσων χρησιμοποιούν τζάκια και σόμπες με τελικό αποτέλεσμα, όλο το εικοσιτετράωρο είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι η ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα να είναι χαμηλή. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τις ευπαθείς ομάδες, που είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα.
   Τα έκτακτα μέτρα δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Τα έκτακτα μέτρα έχουν νόημα και είναι αποτελεσματικά για τις περιπτώσεις επεισοδίων νέφους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά είναι σπάνια και ότι τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου η ποιότητα του αέρα είναι καλή. Όμως δεν συμβαίνει αυτό. Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, τις περισσότερες μέρες του χρόνου υπάρχει υπέρβαση του ημερήσιου ορίου για τα αιωρούμενα σωματίδια. Αν εφαρμοσθούν έκτακτα μέτρα θα σταματήσει η λειτουργία της πόλης.

Γι’ αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένη πολιτική που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του, που είναι ο συνδυασμός της φτώχειας και των χαμηλών εισοδημάτων με τις υψηλές τιμές των σημερινών μορφών θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός). Ακόμα και με οικονομίστικη προσέγγιση, το κόστος από μια δραστική μείωση αυτών των τιμών είναι πολύ μικρότερο από το κόστος νοσηλείας και περίθαλψης, ένεκα των επιπτώσεων που υπάρχουν. Κυρίως όμως, οι ζωές των ανθρώπων είναι πάνω από τα κέρδη και τους φόρους.

Σημειώσεις:
[1] Νικολάου Κ., Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο κυκλοφοριακό και στην ποιότητα αέρα των πόλεων, Διαλεκτικά, 5.10.2011, www.dialektika.gr
[2] Νικολάου Κ., Πρωτοφανές επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης διάρκειας 7 ημερών στη Θεσσαλονίκη, Διαλεκτικά, 24.11.2011, www.dialektika.gr

Πηγή: www.dialektika.gr

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ...

Ας υποδεχτούμε το 2013 με υγεία, αλληλεγγύη, λιγότερους ρύπους και περισσότερους  αγώνες. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Ecoeleusis