O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Αύριο το πρωϊ ο 6ος Ποδηλατικός γύρος Μεγάρων!

Περί ελέγχου του πόθεν έσχες των Αιρετών του Δήμου μας...

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ. ΔΤ: 0108 / 22-05-2012

Θέμα: Πρόταση Ιωάννη Πομώνη για συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Διαφάνειας


Απουσία σοβαρότητας στην πρόταση του κ. Πομώνη
Δεν μπορεί η ανάγκη για διαφάνεια να μετατρέψει σε αρένα το Δήμο

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η πρόταση του Ι. Πομώνη προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συγκρότηση "Ειδικής Επιτροπής Διαφάνειας" με στόχο τον έλεγχο των πόθεν έσχες και των περιουσιακών στοιχείων των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Μεγαρέων από την περίοδο που η χώρα μας εντάχθηκε στο ευρώ.

Προκαλεί αρνητική εντύπωση για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον: γιατί ενώ πρόκειται για μία πρόταση που αφορά στη διαφάνεια και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των Δημοτικών Συμβούλων, προέκυψε μέσα από μία παράτυπη και παράνομη διαδικασία. Συγκεκριμένα ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Πομώνης, ενώ επιχειρούσε, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, να συμβάλει στη διαφάνεια και νομιμότητα, υπέπεσε σε ένα σοβαρό παράπτωμα.

Προκειμένου να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές για την κατάθεση της πρότασης, πλαστογράφησε την υπογραφή της Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κας Αλεξάνδρας Καλλιπόζη. Ενώ η κ. Καλλιπόζη απουσίαζε τη συγκεκριμένη ημέρα από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η υπογραφή της βρέθηκε στο έγγραφο που κατέθεσε στο προεδρείο ο κ. Πομώνης, για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Η πλαστογράφηση της υπογραφής της Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ένα θέμα που αφορά τη διαφάνεια, δυστυχώς για τον κ. Πομώνη, μόνο ως ειρωνεία απέναντι στους θεσμούς και τη διαφάνεια μπορεί να εκληφθεί και αποδεικνύει το "σεβασμό" του κ. Πομώνη στους κανόνες της διαφάνειας.
Επίσης αποδεικνύει το "σεβασμό" στη διαφάνεια και του κανόνες και όσων επιχείρησαν να τον υπερασπιστούν όταν το θέμα της πλαστογραφίας συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο πρώην Δήμαρχος κ. Δ. Στρατιώτης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος ο κ Στρατιώτης στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την ενέργεια του κ. Πομώνη διερωτήθηκε "και τι έγινε;" προφανώς θεωρώντας φυσιολογική ενέργεια την πλαστογραφία.

Πέρα από την αυταπόδεικτη αδυναμία να μιλήσουν και να υπερασπιστούν τη διαφάνεια οι συγκεκριμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Πομώνης παρουσιάζει νομικά κενά τα οποία προκάλεσαν τα σχόλια μελών του συνδυασμού του και την παραδοχή από την πλευρά τους ότι ο κ. Πομώνης δεν έλεγξε τη νομική βάση της πρότασης.

Η πρόταση του κ. Πομώνη, έχει πολλά και σοβαρά νομικά κενά και μοιάζει περισσότερο με έκθεση ιδεών, η οποία δεν έχει στόχο, αυτό που επιζητά η κοινωνία, δηλαδή την πλήρη διαφάνεια και τον αυστηρό έλεγχο όσων ασκούν εξουσία, αλλά στοχεύει στον εμπαιγμό και την εξαπάτηση της κοινής γνώμης.


Η πρόταση στερείται νομιμότητας για τους εξής λόγους:

• Προτείνει τη συγκρότηση μιας επιτροπής, με σημαντικές αρμοδιότητες, αλλά η συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής με τα χαρακτηριστικά που της προσδίδει ο κ. Πομώνης, δεν προβλέπεται από το νόμο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για διαφάνεια και νομιμότητα όταν αγνοούμε και επιχειρούμε να υπερβούμε το νόμο.
• Ακόμη και να μπορούσε να ξεπεραστεί το νομικό πρόβλημα (ο κ Πομώνης προτείνει να στελεχωθεί η επιτροπή από πολίτες και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και να τους δοθεί πλήρης δυνατότητα ελέγχου στα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχόμενων από την επιτροπή) ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα αυτής της επιτροπής και κανείς δεν μπορεί να δεσμεύσει μία τέτοια επιτροπή, για την απαραίτητη με βάση την προστασία των προσωπικών δεδομένων, εχεμύθεια.
• Ταυτόχρονα ο κ. Πομώνης ζητά από το Δήμο να παράσχει σε αυτή την επιτροπή τεχνοκρατική και νομική υποστήριξη, με δύο τεχνικούς και νομικούς συμβούλους, όπως επίσης κτιριακή στέγαση και γραμματειακή υποστήριξη. Ζητά δηλαδή να θεσμοθετηθεί μία νέα υπηρεσία από την αρχή, η οποία πέρα από την δυσκολία για τη συγκρότησή της και τον χρόνο που θα απαιτηθεί, δεν έχει και νομική βάση.
• Επιπλέον ο κ. Πομώνης ζητά και από τους πολίτες να "συμβάλλουν" με έγγραφες καταγγελίες στην επιτροπή. Ζητά από τους πολίτες να δώσουν στην επιτροπή στοιχεία "που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο έργο της". Δηλαδή εάν γίνεται κατανοητό το αίτημά του, ζητάει από τους πολίτες να ξεκινήσουν μία επιχείρηση, η οποία πολύ εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε πόλεμο λάσπης και κατασυκοφάντησης -κάτι που ο συνδυασμός του κ Πομώνη απέδειξε ότι γνωρίζει καθώς το έπραξε προεκλογικά σε βάρος του σημερινού Δημάρχου. Με την πρότασή του ο κ. Πομώνης δείχνει να αγνοεί τις πιθανές επιπτώσεις και προφανώς οραματίζεται μία κοινωνία ρουφιάνων, δεν διευκρινίζει όμως οι πολίτες που θα συμβάλλουν στο έργο της επιτροπής εάν θέλει να φοράν κουκούλες ή όχι;
• Ο κάθε πολίτης μπορεί να καταλάβει, ότι για να έχει αποτελεσματικότητα μία τέτοια πρόταση θα πρέπει να στηρίζεται σε αξιόπιστους κανόνες και πλήρη έλεγχο των στοιχείων. Δεν μπορεί να στηριχθεί σε φήμες, κουτσομπολιά και πιθανές προσπάθειες αντεκδίκησης, εάν πραγματικά επιθυμούμε όλοι μία τέτοια προσπάθεια, να έχει αποτελεσματικότητα.
• Ταυτόχρονα ζητάει την πλήρη δημοσιοποίηση των "πορισμάτων" -είτε υπάρχει κάτι μεμπτό είτε όχι- σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Επίσης η αφερεγγυότητα της πρότασης του κ. Πομώνη αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρόπος να υποχρεωθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να υπαχθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι αυτή τη χρονική στιγμή τα 3/4 των αιρετών του Δήμου Μεγαρέων υποβάλλουν υποχρεωτικά δηλώσεις πόθεν έσχες και την αναρτούν στο διαδίκτυο. Είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν λόγω της συμμετοχής τους στις επιτροπές του Δήμου.


Η πρόταση της Διοίκησης

Παρά το γεγονός ότι η κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης ήταν προϊόν πλαστογραφίας και παρά τα μεγάλα νομικά κενά της, η Διοίκηση του Δήμου συμφώνησε με την ουσία της πρότασης, την ανάγκη να υπάρξει πλήρης και ενδελεχής έλεγχος. Για το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος Μεγαρέων κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση της Διοίκησης η οποία είναι ρεαλιστική και στηρίζεται σε απόλυτα ελεγμένες νομικές βάσεις.

Η Διοίκηση του Δήμου ζητά να κατατεθεί αίτημα στις αρμόδιες και ήδη θεσμοθετημένες αρχές, δηλαδή στον αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσια Διοίκησης για την διερεύνηση του πόθεν έσχες -κυρίως του πόθεν- όλων ανεξαιρέτως των αιρετών του Δήμου Μεγαρέων (συμπεριλαμβάνονται και οι αιρετοί του πρώην αυτόνομου Δήμου της Νέας Περάμου) της τελευταίας εικοσαετίας. Ζήτησε επίσης στον έλεγχο να συμπεριληφθούν οι σύζυγοι και τα παιδιά των αιρετών. Καθώς επίσης ο έλεγχος, να επεκταθεί σε όλους τους Δημοτικούς υπαλλήλους (διευθυντές, προϊστάμενοι πολεοδομιών κλπ) για να μπει οριστικό τέλος στις σκιές και τους ψιθύρους.

Η πρόταση της Διοίκησης είναι εφικτή, θέτει το θέμα στην ουσία του και απευθύνεται στους θεσμούς που έχουν την δυνατότητα, την εγκυρότητα και την αξιοπιστία να προχωρήσουν σε ενδελεχείς ελέγχους. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι ρεαλιστική και κυρίως διασφαλίζει την διαδικασία. Δεν επιχειρεί να κατασκευάσει αμφιλεγόμενους νέους "θεσμούς", έχει στόχο τη διαφάνεια και την ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης, επιθυμεί να πέσει άπλετο φως παντού και υποστηρίζει ότι στην ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή που βιώνει ο τόπος η προστασία των θεσμών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ορθή και εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και της Κοινωνικής ζωής της πόλης.

Άλλωστε ο Δήμαρχος Μεγαρέων έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να δώσει όλα τα προσωπικά του στοιχεία στη δημοσιότητα, καθώς ήταν ο μόνος πολιτικός που το έπραξε όταν είχε ζητηθεί προεκλογικά από τοπική εφημερίδα να δημοσιοποιηθούν τα πόθεν έσχες των υποψηφίων. Ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης, όπως δεν φοβήθηκε να αποκαλύψει τα προσωπικά του δεδομένα, πριν αναλάβει τη θέση του Δημάρχου, έτσι και τώρα είναι θετικός σε κάθε πρόταση που στοχεύει στη διαφάνεια και επιδιώκει τον ενδελεχή έλεγχο για το πρόσωπό του και για τα μέλη της Διοίκησης και αναμένει ανάλογη συμπεριφορά και από την αντιπολίτευση και από όσους έχουν ασκήσει Διοίκηση.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Ιωάννης Μαρινάκης επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία ελέγχου, χωρίς καθυστερήσεις και θα διασφαλίσει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα γίνει στο πλαίσιο της νομιμότητας με στόχο να δοθούν απαντήσεις όπου χρειάζεται. Ο Δήμαρχος Μεγαρέων δεν επιδιώκει να κατασκευάσει ενόχους και δηλώνει ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή με ανεδαφικές και επικίνδυνες προτάσεις. Στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η Διοίκηση του Δήμου έχει αποδείξει ότι επιζητά και διεκδικεί τη διαφάνεια όμως δεν θα επιτρέψει στον λαϊκισμό να μετατρέψει την κοινωνία σε Ρωμαϊκή αρένα.

Επετειακή εκδήλωση - αφιέρωμα στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης αύριο το απόγευμα στα Πευκάκια

"το Καπνισμένο Τσουκάλι" σήμερα στη Στέγη Πολιτισμού στο Χαϊδάρι

Χωρίς λόγια!!!