O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Στον Πόρο ο Δήμος και οι κάτοικοι θέλουν θαλάσσιο τουρισμό και ΟΧΙ ιχθυοτροφεία! Εμείς, εδώ στα Μέγαρα, τι λέμε;

 

Δελτίο Τύπου - Πόρος, 12.6.2023

«ΟΧΙ στην ΠΟΑΥ του Πόρου!»
Ηχηρό μήνυμα από τον Δήμο και τους κατοίκους του νησιού


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8.6.2023 η ανοικτή συγκέντρωση ενάντια στην ίδρυση βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων στον Πόρο. Η συγκέντρωση ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ από τον Δήμο, και τελικά πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του κτ. Συγγρού, καθώς οι περίπου 250 πολίτες που προσήλθαν δεν χώραγαν στην αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ μεταδόθηκε και διαδικτυακά προσελκύοντας πολλαπλάσιους θεατές.

Στην έναρξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Saving Poros” το οποίο αποτελεί την αιχμή της επικοινωνιακής καμπάνιας του Δήμου και το επιστέγασμα της συνεργασίας του με τον τοπικό μη-κερδοσκοπικό φορέα Καθετή και το Ίδρυμα Rauch.
Στα 9 λεπτά του ντοκιμαντέρ ο ερευνητής δημοσιογράφος Francesco De Augustinis
παρουσιάζει με περιεκτικό τρόπο:
1. Τι πρόκειται να συμβεί στον Πόρο σε λίγους μήνες αν ιδρυθεί η ΠΟΑΥ.
2. Ποια είναι η στάση των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
3. Ποια είναι η στάση της πολυεθνικής εταιρίας που πρόκειται να αναλάβει τη διαχείριση του 25% της έκτασης του Πόρου. Η στάση αυτή καταγράφεται: α) σε δήλωση του CEO της εταιρίας AVRAMAR, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «έχουμε καλές σχέσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, με την κεντρική κυβέρνηση και με τις τοπικές κοινότητες», και β) σε δήλωση του συντάκτη της Μελέτης της ΠΟΑΥ του Πόρου, ο οποίος αναφέρει ότι «δυστυχώς δεν είναι όλη η Ελλάδα τουριστικός παράδεισος, δυστυχώς για αυτούς τους ανθρώπους κανείς δεν θέλει να φτιάξει Hilton ή μεγάλα θέρετρα εκεί για να στηρίξει την τοπική οικονομία».

Περαιτέρω, η συνυδρίτρια της Καθετής, Φαίη Ορφανίδου, παρουσίασε τους άξονες της παγκόσμιας καμπάνιας που συντονίζει η Καθετή με τη στήριξη του Ιδρύματος Rauch στο κομμάτι της έρευνας και της επικοινωνίας, ενώ ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης ενημέρωσε για όλες τις νεότερες εξελίξεις για το θέμα και παρουσίασε την συνολική στρατηγική του Δήμου για την αντιμετώπιση της απειλής.


Δείτε τη σχετική δημοσίευσή μας αναφορικά με τη δημιουργία ΠΟΑΥ (Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στα Μέγαρα: Όχι στην ιχθυο-βιομηχανοποίηση της Μεγαρίδας και των λοιπών περιοχών!