O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

εκδήλωση για την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος - παρέμβαση του 'Φορέα'






Την περασμένη Δευτέρα 4 Μαϊου αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Φορέα των συλλόγων για την προστασία του Βουρκαρίου αποτελούμενη από τους Τ. Δέσκο, Δ.Κατερινίτσα και Σ.Τσαρτακλέα παρεβρέθηκε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Μεγάρων και το Ευκλείδιο Λαϊκό Πανεπιστήμιο με θέμα: «Οικονομική Ανάπτυξη ή Προστασία του Περιβάλλοντος;» και εισηγητή τον Επίκουρο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Κο Βασίλη Κέφη.

Ο Κος Καθηγητής κατά τη διάλεξή του υποστήριξε με θέρμη -χρησιμοποιώντας όρους απόλυτα κατανοητούς και εκλαϊκευμένους- τη θέση του ότι, οι έννοιες της Οικονομικής Ανάπτυξης και της Προστασίας του Περιβάλλοντος όχι μόνο δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενες, αλλά αντιθέτως είναι αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες. Προς απόδειξη των ισχυρισμών του παρέθεσε ως πρότυπο σύγχρονου τρόπου ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον το «Σκανδιναβικό μοντέλο ανάπτυξης».

Μίλησε με παραδείγματα για τα τρία είδη ρύπανσης: την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη ρύπανση των υδάτινων πόρων (θάλλασες, λίμνες, ποτάμια) και τη ρύπανση του εδάφους.

Υποστήριξε ότι στη χώρα μας η προστασία της φυσικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πρέπει είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέλημα καθώς είναι η κύρια πηγή για την βασική μας βιομηχανία τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες και γι’ αυτό θα πρέπει να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, (στο σημείο αυτό μάλιστα ανέφερε ότι η Ρόδος αποτελεί αποδεδειγμένα την περιοχή με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια κατά την διάρκεια του χρόνου, παγκοσμίως!)
Είπε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άσπρο-μαύρο, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν δίκιο ούτε αυτοί που μιλούν για ανάπτυξη με οποιοδήποτε κόστος αλλά ούτε και αυτοί που μιλούν μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος χωρίς να τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη, (πρέπει είπε, να εφαρμοστεί κι εδώ το αρχαίο ρητό «παν μέτρον άριστον»).
Ανέφερε επίσης, ότι στη Χώρα μας επιβάλλεται μια γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας η οποία μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από την Παιδεία.

Είπε ακόμα πως κάποιες μεγάλες εταιρείες έχουν καταλάβει ήδη την ολοένα αυξανόμενη σημασία που δίνουν οι πολίτες-καταναλωτές σε ζητήματα προστασίας του Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής και γι’ αυτό έχουν προσανατολιστεί -ηθελημένα ή μη- σε ανάλογες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, εφευρίσκοντας παράλληλα ένα νέο όρο, αυτόν της «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης», και συμμετέχοντας σε προγράμματα δενδροφύτευσης, ανακύκλωσης, υποστήριξης του εθελοντισμού, σε χορηγίες συλλόγων, και άλλες δραστηριότητες.

Στο τέλος της διάλεξης και έπειτα από προτροπή του ομιλητή διεξήχθη εκτενής συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου.

Από μέρους του Φορέα απευθύναμε στον Κο Καθηγητή τρία ερωτήματα:
- Πρώτον, αν υπάρχει ένα παράδειγμα στην Ελλάδα όπου πράγματι η οικονομική ανάπτυξη να έχει συνδυαστεί με όρους σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος.
- Δεύτερον, αν θα πρέπει οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις των βιομηχάνων ότι θα σεβαστούν το περιβάλλον, αλλά και στις ελληνικές κυβερνήσεις ότι θα ελέγχουν και θα εφαρμόζουν τους νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος σε περίπτωση παρεκκλίσεων από μέρους των πρώτων, και
- Τρίτον, ρωτήσαμε τον Κο Καθηγητή να μας πει τη γνώμη του για το ζήτημα του Βουρκαρίου. Αν θεωρεί δηλαδή ότι είναι εφικτή η προστασία του υγροβιότοπου των Μεγάρων με την παράλληλη εγκατάσταση βιομηχανιών περιμετρικά του.

Η απάντηση που λάβαμε στο πρώτο ερώτημα μας ήταν ότι, αν και έχουν γίνει αναμφίβολα προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον (π.χ. κάποια Ολυμπιακά έργα), εντούτοις ο ίδιος αδυνατεί να αναφέρει έστω και ένα παράδειγμα στη Χώρα μας όπου να έχει συνδυαστεί επιτυχώς η οικονομική ανάπτυξη με την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Στο δεύτερο ερώτημα απάντησε ότι, δυστυχώς στη Ελλάδα εκ του αποτελέσματος είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη ούτε στις «αγαθές» προθέσεις των βιομηχάνων, αλλά ούτε και στην αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τους νόμους περί προστασίας του περιβάλλοντος και να τους επαναφέρουν στην τάξη όταν αυτοί παρεκκλίνουν. Πρόσθεσε ακόμα ότι ίσως η λύση του προβλήματος να είναι η αφύπνιση των πολιτών και ακόμα και η ρήξη με την Κεντρική αλλά και την τοπική Διοίκηση, κάτι που -όπως ανέφερε- πιθανώς να το επιζητούν και οι ίδιες ως κίνητρο για να ενεργήσουν σωστά.

Στο τελευταίο ερώτημά ο Καθηγητής Κος Βασίλης Κέφης μας απάντησε ότι πράγματι έχει ακούσει πολλά για το Βουρκάρι και έχει ενημερωθεί αρκετά χάρη στην ευρεία δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, αν ήταν μέρα και μπορούσε να επισκεφτεί ο ίδιος την περιοχή του Βουρκαρίου θα ήταν σε θέση να απαντήσει άμεσα και ευθέως στο ερώτημά μας, αλλά καθώς δεν είχε ο ίδιος αντίληψη της περιοχής παρέθεσε την σκυτάλη στον Πρόεδρο του ΔΣ κο Γ.Οικονομόπουλο, (που εκπροσωπούσε στην εκδήλωση αυτή μαζί με τους Δημοτικούς Συμβούλους κκ Κ.Παπαγιάννη και Κ.Μαργέτη το Δήμο Μεγάρων), ως τον πλέον αρμόδιο για να μας απαντήσει.

Ο Κος Γ.Οικονομόπουλος είπε ότι το θέμα της προστασίας του Βουρκαρίου είναι ένα τοπικό ζήτημα!! για το οποίο δεν ήταν του παρόντος να αναλωθεί η συζήτηση!!, ανέφερε ότι ο Δήμος θέλει να σωθεί η περιοχή αυτή… και πρόσθεσε ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν οικολογική συνείδηση και μάλιστα όχι επιλεκτική και γι’ αυτό να μην χτίζουν αυθαίρετα σε περιοχές οικολογικά ευαίσθητες!!!!!!

Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε ενημερωτικό φυλλάδιο για τον αγώνα των ενεργών πολιτών και του Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου, τόσο στον κεντρικό εισηγητή όσο και στους παραβρισκόμενους οι οποίοι και τα δέχθηκαν με έκδηλο ενδιαφέρον.

..παρουσίαση βιβλίου του κ.Γ.Τόλιου στο 'Θέογνις'..

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ,
Προς τους φορείς που συμμετέχουν στο "Συντονιστικό των Συλλόγων για την
προστασία της περιοχής υγρότοπου "Βουρκάρι" Μεγάρων.
Την Παρασκευή 8 Μαίου, στις 7 μμ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο Θέογνις"
Μεγάρων, παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Γιάννη Τόλιου με θέμα: "Περιβάλλον
και Αγροτική Πολιτική σε συνθήκες Παγκοσμιοποίησης. Εναλλακτική Στρατηγική
Αυτοδυναμίας Τροφίμων". (Βλέπε συνημμένα σχετική πρόσκληση).
Θα ήταν τιμή να παραβρεθείτε στην εκδήλωση.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Γιάννης Τόλιος

διαβάστε την πρόσκληση ΕΔΩ