για την προστασία του υγροβιότοπου Βουρκάρι Μεγάρων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεγαρίδας
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!
Κυριακή 8 Απριλίου 2012
Επιστολή Ν.Γιαννή στον Α. Σαμαρά
Το status quo δεν αποτελεί πλέον επιλογή.
Ενόψει της 25ης Μαρτίου απέστειλα 12σέλιδη επιστολή – υπόμνημα στον Πρόεδρο της Ν.Δ. Α.Σαμαρά, στην οποία αναλύω τις θέσεις μου για την παρούσα οικονομική και πολιτική κατάσταση και διατυπώνω ένα πλαίσιο κατευθύνσεων και συγκεκριμένων προτάσεων για την Ελλάδα και τη Ν.Δ., από τις οποίες εξαρτάται η περαιτέρω σχέση μου με τη Ν.Δ. Η πρόωρη προκήρυξη των Βουλευτικών εκλογών κι ενώ παραμένει δεδηλωμένη η εμπιστοσύνη ευρείας πλειοψηφίας της Βουλής στην κυβέρνηση Παπαδήμου και υπό τις παρούσες συνθήκες επείγουσας λήψης όλων των απαραιτήτων μέτρων, νομοθετικών και εκτελεστικών, κατά προσαρμογή στην ευρωπαϊκή δέσμευση και προοπτική της χώρας, δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα. Ελπίζω ειλικρινώς να διαψευσθώ. Ακολουθεί σύνοψη της επιστολής.
Αντώνη Σαμαρά:
τελευταίος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ή πρώτος Πρόεδρος της Νέας Δημιουργίας;
Συνέχιση της κατεπείγουσας ναυπηγοεπισκευής στην οικονομία, καθέλκυση νέου πολιτικού σχηματισμού κι εκλογικός απόπλους το φθινόπωρο
Η κλωστή έγινε πολύ λεπτή και το βάρος ασήκωτο. Η επιλογή της καταψήφισης του πρώτου μνημονίου το 2010 ήταν ορθή, έκτοτε όμως επέτρεψες να θεριέψει στους κόλπους του κόμματος που έβαλε τη σφραγίδα του στην ευρωπαϊκή επιλογή της χώρας, μια βαθειά αντιευρωπαϊκή και ευρύτερα, αντιορθολογική και αντιδυτική στάση που ανέκαθεν είχε ερείσματα στην ελληνική κοινωνία. Δεν μας έφταιγε παρά μόνον ο Γ.Παπανδρέου και η μικρή του ομάδα που είχε «υφαρπάσει» την εξουσία με το «λεφτά υπάρχουν» –λες και οι δικοί μας Βουλευτές δεν υπόσχονταν προεκλογικώς ποτέ, τίποτα και σε κανέναν, ειδικώς στην εκλογική τους περιφέρεια, εξελέγοντο βάσει του ισχυρού βιογραφικού, της ακεραιότητας, του πατριωτισμού, του οράματος και των λαμπρών ιδεών τους! Το γεγονός ότι η Ν.Δ. ψήφισε ορισμένους νόμους της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν την απαλλάσσει για την παραδοσιακή και άγονη αντιπολίτευση και την ελάχιστη στήριξη στην πράξη στις όποιες ορθές και επώδυνες αλλαγές δοκιμάσθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν αυτοί και αυτό που η Ν.Δ. εξέθρεψε τελικώς να την προδώσει οικτρά. Εκείνοι που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή δραματική κατάσταση, που υποθήκευσαν την ποιότητα ζωής της επόμενης γενιάς, προκειμένου να εκλέγονται, χωρίς προσωπική αξία και δημόσιο ήθος, ανάγοντας σε πολιτική τις εξυπηρετήσεις, προς άτομα, προς το κόμμα, προς επαγγελματικές συντεχνίες και προς τον τυφλό τοπικισμό, διεκδικούν με περισσό θράσος να συνεχίσουν, είτε διαμέσου νέων κομμάτων, είτε δια της Ν.Δ. Και παρ’ όλα αυτά μια μόλις εβδομάδα μετά την οριστική (;) διαγραφή τους καλείς να επιστρέψουν. Για να μην χαθούν μερικοί ψήφοι, προϊόν των ρουσφετιών τους, δηλαδή προϊόν του εγκλήματος κατά της Ελλάδας; Η Ν.Δ. έπρεπε να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση του μεσοπρόθεσμου και σε μια νέα κυβέρνηση στηρίζοντας τις αλλαγές, ήδη από την άνοιξη του 2011, παρά τη μη εποικοδομητική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό δεν έγινε ούτε αργότερα όταν στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου με μισή καρδιά και απλωμένο το χέρι των εκλογών. Ωσάν μια εκλογική επικράτηση ακόμη και με κοινοβουλευτική αυτοδυναμία θα οδηγούσε εκείνους που σήμερα διαγράφηκαν ή αποχώρησαν να είναι οι φορείς των τεραστίων αλλαγών που χρειάζεται η χώρα! Πως γίνεται να ισχυριζόμαστε ότι δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος αν πρόκειται για την πατρίδα και ταυτόχρονα να ρητορεύουμε και να παροχολογούμε υπέρ του λαού που χειμάζεται;
Η εικόνα και η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας διεθνώς έχουν πληγωθεί υπερβολικά. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι για το «ελληνικό πρόβλημα» ευθύνονται τα πολιτικά κόμματα και όχι ο ελληνικός λαός. Οι ευθύνες της ΝΔ ουδέποτε εξειδικεύθηκαν ούτε προσωποποιήθηκαν, κάτι που δείχνει ατολμία και υποδηλώνει ότι στο μέλλον ανάλογες συμπεριφορές μπορεί ανέξοδα να επαναληφθούν. Στις εκλογές ο ελληνικός λαός θα προβεί σε έναν συνολικό απολογισμό του έργου των 2 κομμάτων που κατά τη μεταπολίτευση μονοπώλησαν τη διακυβέρνηση της χώρας. Η ευθύνη τους είναι τεράστια. Μόνον η κατ’ αποτέλεσμα ευθύνη των 3 Πρωθυπουργών και των 2 κομμάτων που βρέθηκαν στην κυβέρνηση κατά τη δεκαετία που η χώρα βρίσκεται στο Ευρώ είναι ευθύνη "άσωτου βίου".
Δεν πρόκειται για λάθη που δεν θα επαναλάβουμε γιατί μάθαμε από αυτά. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρότερη, δομική κατάσταση, του πολιτικού φορέα της κεντροδεξιάς να μην ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και τα βαθιά συμφέροντα να μην μπορεί να θιγούν. Έχει δε οδηγήσει σε ένα βαθύριζο και φαύλο πελατειακό κράτος διασυνδεδεμένο διαμέσου των πολιτικών στελεχών με πολύ εκτεταμένα διαπροσωπικά δίκτυα διαπλεκομένων και τακτικά απολύτως διεφθαρμένων αλληλοεξυπηρετήσεων, που στο κάτω – κάτω αδικεί όσους δίκην αξιοπρέπειας και σεβασμού των θεσμών και των νόμων δεν καταφεύγουν σε αυτό. Γι’ αυτό, το ανερχόμενο ανθρώπινο δυναμικό που προορίζεται προς αντικατάσταση των σημερινών κοινοβουλευτικών στελεχών συνιστά εν πολλοίς, μια νέα γενιά παλαιοκομματικών που είναι απλώς θέμα χρόνου να αναδείξει την πραγματική της ποιότητα και παρασύρει τη ΝΔ στο τελευταίο στάδιο του "γαλάζιου ΠΑΣΟΚ" και μαζί απειλεί να παρασύρει την Ελλάδα πάλι προς τον γκρεμό, όταν σύντομα τα νέα δανεικά θα έχουν πάλι τελειώσει.
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα έχει οδηγήσει στην ανάδυση τριών, αντιευρωπαϊκών και –απροκάλυπτα ή κατά βάθος- ακροδεξιών κομμάτων, την ίδια στιγμή που η ΝΔ επιδεικνύει ως επιτυχία τις «χρυσές μετατάξεις» από τους χώρους αυτούς. Η ΔΗΣΥ, δικαίως θεωρούμενη ως εξίσου συνυπεύθυνη και μέρος του απερχόμενου πολιτικού συστήματος, παρά τη φιλελεύθερη ρητορεία αδυνατεί να συγκρατήσει εκείνους που απομακρύνονται από τη ΝΔ. Ένας αριθμός ψηφοφόρων της ΝΔ παρασύρεται από τις σειρήνες της δημοκρατικής ή και της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η αποτυχία και καθίζηση των δύο μεγάλων κομμάτων δεν μπορεί να "χαρισθεί" στα άκρα, στον ολοκληρωτισμό που ευθύνεται για εθνικές καταστροφές. Στην πραγματικότητα, λιγότερο κι από 1 στους 4 Έλληνες, από εκείνους που θα πάνε να ψηφίσουν (από το 60%), σκέπτεται να ψηφίσει τη Ν.Δ. Πόσοι όμως από αυτούς θέλουν να την ψηφίσουν γιατί την εμπιστεύονται βαθειά; και όχι από υποχρέωση, ή από άγονο συναισθηματισμό και αδράνεια; Μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα αποτελεσματικά σε αυτήν την κρίσιμη περίσταση και σε βάθος χρόνου, με αυτόν τον βαθμό εκλογικής συμμετοχής, με τέτοια ποσοστά επιρροής του πρώτου κόμματος, επί τη βάσει του μη χείρον, χείρον βέλτιστον!
Αντιθέτως η περίσταση απαιτεί, ευρεία κοινοβουλευτική αυτοδυναμία κι ακόμη ευρύτερη εμπιστοσύνη ενός συγκεκριμένου προγράμματος ανασυγκρότησης υπό έναν νέο συνασπισμό πολιτικών δυνάμεων. Τέτοια προοπτική δεν υπάρχει σήμερα. Η ακυβερνησία δεν αποτρέπεται με την αυτοδυναμία και η ενότητα δεν εξασφαλίζεται με την αστυνομία. Κατά το επόμενο 6μηνο οι ανειλημμένες υποχρεώσεις αλλαγών θα ήταν προτιμότερο να γίνουν από την παρούσα κυβέρνηση και με πλήρη συμμετοχή της Ν.Δ. σε αυτή. Κι ακόμη να δοθεί ο χρόνος και οι συνθήκες για να αποφασισθεί η ευρωπαϊκή οικονομική συνδρομή στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Γιατί η Ν.Δ. αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη της επίσπευσης των εκλογών που μπορεί να οδηγήσουν σε μια τραυματική μετεκλογική κατάσταση και διακινδύνευση της χώρας; Η Ελλάδα χρειάζεται λοιπόν κυβέρνηση δημιουργικών Ελλήνων, πλήρως τετραετούς ορίζοντα, με εφάπαξ ρητή δέσμευση να μην είναι ξανά υποψήφιοι, τουλάχιστον την επόμενη φορά, όσοι εκλεγούν στην προσεχή Βουλή κι όσοι είναι Υπουργοί. Και χρειάζεται επίσης ένα νέο κόμμα. Σαν κι αυτό που έπρεπε να έχει γίνει την επαύριο της εκλογής σου εδώ και δύο χρόνια. Μια νέα υπέρβαση. Μια νέα δημιουργία. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του λαού πολιτικά βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, το δίλημμα των εκλογών είναι άγνωστο. Επομένως οι εκλογές θα ήταν προτιμότερο να μετατεθούν επί ένα 6μηνο και η ΝΔ να συμμετάσχει πλήρως σε μια νέα μεταβατική κυβέρνηση, προετοιμάζοντας την εξαρχής γένεση ενός νέου κόμματος. Αν αυτό δεν γίνει με αφετηρία τη ΝΔ θα το φέρει η ελαύνουσα πραγματικότητα.
Στη Νέα Δημιουργία λοιπόν δεν θα έχουν θέση εκείνοι που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και τη διεθνή ταπείνωση. Στην εμπροσθοφυλακή της ΝΔ ανήκουν οι νέες δυνάμεις που θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς στην Ελλάδα, προερχόμενες από την ίδια τη χώρα ή την ελληνική διασπορά, τα μη προβεβλημένα και όχι παλαιοκομματικής σύστασης στελέχη των κομμάτων του ευρύτερου χώρου και μόνον το 20% του σημερινού δυναμικού της Ν.Δ., εκλεγμένων και μη, με αυστηρά κριτήρια. Το Ζάππειο ΙΙ μπορεί ν’ αποτελέσει τον άξονα μιας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δυνάμεων αυτών. Η σημερινή ΝΔ, με το παρόν δυναμικό, ακόμη και με αυτοδυναμία δεν μπορεί να τα καταφέρει. Με μια τέτοια γενναία απόφαση η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα, θα «κόψουμε δρόμο» και αυτό θα σου αναγνωρισθεί αργά ή γρήγορα. Να αναδείξουμε τον εξευρωπαϊσμό ως τη νέα μεγάλη ιδέα του ελληνισμού με ορίζοντα το 2021, Έλληνας πολίτης Ευρωπαίος πολίτης.
Για να είμαι τέλος και προσωπικά σαφής. Υποστήριξα με συνέπεια από την ενηλικίωση μου μέχρι σήμερα τη ΝΔ, χωρίς προσωπικά ανταλλάγματα και προϋποθέσεις και χωρίς συμμετοχή σε κομματικά όργανα, ως το πλησιέστερο στις φιλελεύθερες και ευρωπαϊκές πεποιθήσεις μου κόμμα. Ήμουν πάντοτε ενεργός στο πλαίσιο της κοινωνίας πολιτών πιστεύοντας στην αξία του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς συμμετοχής στα κοινά. Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση ήμουν υποψήφιος Βουλευτής και με έχουν τιμήσει 11.500 συμπολίτες μου στην Περιφέρεια Αττικής με την ελπίδα να συμβάλλω στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για τις οποίες κατέθεσα συγκροτημένες προτάσεις και ανέπτυξα δράση. «Κατηγορήθηκα» ως Ευρωπαίος, ιδεολόγος, ρομαντικός! Στην περίπτωση μιας προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης με τη σημερινή ΝΔ απαράλλαχτη, αρνούμαι κατηγορηματικά να σταθώ ως υπ. Βουλευτής δίπλα σε εκείνους που θεωρώ υπευθύνους για τη δεινή θέση της πατρίδας μου. Η δημοκρατία εμπεδώθηκε ανεπιστρεπτί. Το ζητούμενο για την Ελλάδα τώρα είναι κάθε είδους ποιοτική δημιουργία υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και ασφάλειας, που θα δώσει ορμή στην οικονομία, βάθος στη δημοκρατία και θα δημιουργήσει μια ρωμαλέα κοινωνία πολιτών, προβάλλοντας μια νέα και εξωστρεφή Ελλάδα. Να προσελκύσουμε τους δημιουργικούς και έντιμους Έλληνες που αναγκάσθηκαν σταδιακά από το 1981 και μετά να αποσυρθούν στην αξιοπρέπεια τους. Νέα Δημοκρατία ή Νέα Δημιουργία, η μεγάλη πρόκληση για σένα και για όλους μας! Τώρα
Νίκος Γιαννής
Ενόψει της 25ης Μαρτίου απέστειλα 12σέλιδη επιστολή – υπόμνημα στον Πρόεδρο της Ν.Δ. Α.Σαμαρά, στην οποία αναλύω τις θέσεις μου για την παρούσα οικονομική και πολιτική κατάσταση και διατυπώνω ένα πλαίσιο κατευθύνσεων και συγκεκριμένων προτάσεων για την Ελλάδα και τη Ν.Δ., από τις οποίες εξαρτάται η περαιτέρω σχέση μου με τη Ν.Δ. Η πρόωρη προκήρυξη των Βουλευτικών εκλογών κι ενώ παραμένει δεδηλωμένη η εμπιστοσύνη ευρείας πλειοψηφίας της Βουλής στην κυβέρνηση Παπαδήμου και υπό τις παρούσες συνθήκες επείγουσας λήψης όλων των απαραιτήτων μέτρων, νομοθετικών και εκτελεστικών, κατά προσαρμογή στην ευρωπαϊκή δέσμευση και προοπτική της χώρας, δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα. Ελπίζω ειλικρινώς να διαψευσθώ. Ακολουθεί σύνοψη της επιστολής.
Αντώνη Σαμαρά:
τελευταίος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ή πρώτος Πρόεδρος της Νέας Δημιουργίας;
Συνέχιση της κατεπείγουσας ναυπηγοεπισκευής στην οικονομία, καθέλκυση νέου πολιτικού σχηματισμού κι εκλογικός απόπλους το φθινόπωρο
Η κλωστή έγινε πολύ λεπτή και το βάρος ασήκωτο. Η επιλογή της καταψήφισης του πρώτου μνημονίου το 2010 ήταν ορθή, έκτοτε όμως επέτρεψες να θεριέψει στους κόλπους του κόμματος που έβαλε τη σφραγίδα του στην ευρωπαϊκή επιλογή της χώρας, μια βαθειά αντιευρωπαϊκή και ευρύτερα, αντιορθολογική και αντιδυτική στάση που ανέκαθεν είχε ερείσματα στην ελληνική κοινωνία. Δεν μας έφταιγε παρά μόνον ο Γ.Παπανδρέου και η μικρή του ομάδα που είχε «υφαρπάσει» την εξουσία με το «λεφτά υπάρχουν» –λες και οι δικοί μας Βουλευτές δεν υπόσχονταν προεκλογικώς ποτέ, τίποτα και σε κανέναν, ειδικώς στην εκλογική τους περιφέρεια, εξελέγοντο βάσει του ισχυρού βιογραφικού, της ακεραιότητας, του πατριωτισμού, του οράματος και των λαμπρών ιδεών τους! Το γεγονός ότι η Ν.Δ. ψήφισε ορισμένους νόμους της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν την απαλλάσσει για την παραδοσιακή και άγονη αντιπολίτευση και την ελάχιστη στήριξη στην πράξη στις όποιες ορθές και επώδυνες αλλαγές δοκιμάσθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν αυτοί και αυτό που η Ν.Δ. εξέθρεψε τελικώς να την προδώσει οικτρά. Εκείνοι που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή δραματική κατάσταση, που υποθήκευσαν την ποιότητα ζωής της επόμενης γενιάς, προκειμένου να εκλέγονται, χωρίς προσωπική αξία και δημόσιο ήθος, ανάγοντας σε πολιτική τις εξυπηρετήσεις, προς άτομα, προς το κόμμα, προς επαγγελματικές συντεχνίες και προς τον τυφλό τοπικισμό, διεκδικούν με περισσό θράσος να συνεχίσουν, είτε διαμέσου νέων κομμάτων, είτε δια της Ν.Δ. Και παρ’ όλα αυτά μια μόλις εβδομάδα μετά την οριστική (;) διαγραφή τους καλείς να επιστρέψουν. Για να μην χαθούν μερικοί ψήφοι, προϊόν των ρουσφετιών τους, δηλαδή προϊόν του εγκλήματος κατά της Ελλάδας; Η Ν.Δ. έπρεπε να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση του μεσοπρόθεσμου και σε μια νέα κυβέρνηση στηρίζοντας τις αλλαγές, ήδη από την άνοιξη του 2011, παρά τη μη εποικοδομητική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό δεν έγινε ούτε αργότερα όταν στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου με μισή καρδιά και απλωμένο το χέρι των εκλογών. Ωσάν μια εκλογική επικράτηση ακόμη και με κοινοβουλευτική αυτοδυναμία θα οδηγούσε εκείνους που σήμερα διαγράφηκαν ή αποχώρησαν να είναι οι φορείς των τεραστίων αλλαγών που χρειάζεται η χώρα! Πως γίνεται να ισχυριζόμαστε ότι δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος αν πρόκειται για την πατρίδα και ταυτόχρονα να ρητορεύουμε και να παροχολογούμε υπέρ του λαού που χειμάζεται;
Η εικόνα και η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας διεθνώς έχουν πληγωθεί υπερβολικά. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι για το «ελληνικό πρόβλημα» ευθύνονται τα πολιτικά κόμματα και όχι ο ελληνικός λαός. Οι ευθύνες της ΝΔ ουδέποτε εξειδικεύθηκαν ούτε προσωποποιήθηκαν, κάτι που δείχνει ατολμία και υποδηλώνει ότι στο μέλλον ανάλογες συμπεριφορές μπορεί ανέξοδα να επαναληφθούν. Στις εκλογές ο ελληνικός λαός θα προβεί σε έναν συνολικό απολογισμό του έργου των 2 κομμάτων που κατά τη μεταπολίτευση μονοπώλησαν τη διακυβέρνηση της χώρας. Η ευθύνη τους είναι τεράστια. Μόνον η κατ’ αποτέλεσμα ευθύνη των 3 Πρωθυπουργών και των 2 κομμάτων που βρέθηκαν στην κυβέρνηση κατά τη δεκαετία που η χώρα βρίσκεται στο Ευρώ είναι ευθύνη "άσωτου βίου".
Δεν πρόκειται για λάθη που δεν θα επαναλάβουμε γιατί μάθαμε από αυτά. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρότερη, δομική κατάσταση, του πολιτικού φορέα της κεντροδεξιάς να μην ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και τα βαθιά συμφέροντα να μην μπορεί να θιγούν. Έχει δε οδηγήσει σε ένα βαθύριζο και φαύλο πελατειακό κράτος διασυνδεδεμένο διαμέσου των πολιτικών στελεχών με πολύ εκτεταμένα διαπροσωπικά δίκτυα διαπλεκομένων και τακτικά απολύτως διεφθαρμένων αλληλοεξυπηρετήσεων, που στο κάτω – κάτω αδικεί όσους δίκην αξιοπρέπειας και σεβασμού των θεσμών και των νόμων δεν καταφεύγουν σε αυτό. Γι’ αυτό, το ανερχόμενο ανθρώπινο δυναμικό που προορίζεται προς αντικατάσταση των σημερινών κοινοβουλευτικών στελεχών συνιστά εν πολλοίς, μια νέα γενιά παλαιοκομματικών που είναι απλώς θέμα χρόνου να αναδείξει την πραγματική της ποιότητα και παρασύρει τη ΝΔ στο τελευταίο στάδιο του "γαλάζιου ΠΑΣΟΚ" και μαζί απειλεί να παρασύρει την Ελλάδα πάλι προς τον γκρεμό, όταν σύντομα τα νέα δανεικά θα έχουν πάλι τελειώσει.
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα έχει οδηγήσει στην ανάδυση τριών, αντιευρωπαϊκών και –απροκάλυπτα ή κατά βάθος- ακροδεξιών κομμάτων, την ίδια στιγμή που η ΝΔ επιδεικνύει ως επιτυχία τις «χρυσές μετατάξεις» από τους χώρους αυτούς. Η ΔΗΣΥ, δικαίως θεωρούμενη ως εξίσου συνυπεύθυνη και μέρος του απερχόμενου πολιτικού συστήματος, παρά τη φιλελεύθερη ρητορεία αδυνατεί να συγκρατήσει εκείνους που απομακρύνονται από τη ΝΔ. Ένας αριθμός ψηφοφόρων της ΝΔ παρασύρεται από τις σειρήνες της δημοκρατικής ή και της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η αποτυχία και καθίζηση των δύο μεγάλων κομμάτων δεν μπορεί να "χαρισθεί" στα άκρα, στον ολοκληρωτισμό που ευθύνεται για εθνικές καταστροφές. Στην πραγματικότητα, λιγότερο κι από 1 στους 4 Έλληνες, από εκείνους που θα πάνε να ψηφίσουν (από το 60%), σκέπτεται να ψηφίσει τη Ν.Δ. Πόσοι όμως από αυτούς θέλουν να την ψηφίσουν γιατί την εμπιστεύονται βαθειά; και όχι από υποχρέωση, ή από άγονο συναισθηματισμό και αδράνεια; Μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα αποτελεσματικά σε αυτήν την κρίσιμη περίσταση και σε βάθος χρόνου, με αυτόν τον βαθμό εκλογικής συμμετοχής, με τέτοια ποσοστά επιρροής του πρώτου κόμματος, επί τη βάσει του μη χείρον, χείρον βέλτιστον!
Αντιθέτως η περίσταση απαιτεί, ευρεία κοινοβουλευτική αυτοδυναμία κι ακόμη ευρύτερη εμπιστοσύνη ενός συγκεκριμένου προγράμματος ανασυγκρότησης υπό έναν νέο συνασπισμό πολιτικών δυνάμεων. Τέτοια προοπτική δεν υπάρχει σήμερα. Η ακυβερνησία δεν αποτρέπεται με την αυτοδυναμία και η ενότητα δεν εξασφαλίζεται με την αστυνομία. Κατά το επόμενο 6μηνο οι ανειλημμένες υποχρεώσεις αλλαγών θα ήταν προτιμότερο να γίνουν από την παρούσα κυβέρνηση και με πλήρη συμμετοχή της Ν.Δ. σε αυτή. Κι ακόμη να δοθεί ο χρόνος και οι συνθήκες για να αποφασισθεί η ευρωπαϊκή οικονομική συνδρομή στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Γιατί η Ν.Δ. αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη της επίσπευσης των εκλογών που μπορεί να οδηγήσουν σε μια τραυματική μετεκλογική κατάσταση και διακινδύνευση της χώρας; Η Ελλάδα χρειάζεται λοιπόν κυβέρνηση δημιουργικών Ελλήνων, πλήρως τετραετούς ορίζοντα, με εφάπαξ ρητή δέσμευση να μην είναι ξανά υποψήφιοι, τουλάχιστον την επόμενη φορά, όσοι εκλεγούν στην προσεχή Βουλή κι όσοι είναι Υπουργοί. Και χρειάζεται επίσης ένα νέο κόμμα. Σαν κι αυτό που έπρεπε να έχει γίνει την επαύριο της εκλογής σου εδώ και δύο χρόνια. Μια νέα υπέρβαση. Μια νέα δημιουργία. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του λαού πολιτικά βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, το δίλημμα των εκλογών είναι άγνωστο. Επομένως οι εκλογές θα ήταν προτιμότερο να μετατεθούν επί ένα 6μηνο και η ΝΔ να συμμετάσχει πλήρως σε μια νέα μεταβατική κυβέρνηση, προετοιμάζοντας την εξαρχής γένεση ενός νέου κόμματος. Αν αυτό δεν γίνει με αφετηρία τη ΝΔ θα το φέρει η ελαύνουσα πραγματικότητα.
Στη Νέα Δημιουργία λοιπόν δεν θα έχουν θέση εκείνοι που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και τη διεθνή ταπείνωση. Στην εμπροσθοφυλακή της ΝΔ ανήκουν οι νέες δυνάμεις που θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς στην Ελλάδα, προερχόμενες από την ίδια τη χώρα ή την ελληνική διασπορά, τα μη προβεβλημένα και όχι παλαιοκομματικής σύστασης στελέχη των κομμάτων του ευρύτερου χώρου και μόνον το 20% του σημερινού δυναμικού της Ν.Δ., εκλεγμένων και μη, με αυστηρά κριτήρια. Το Ζάππειο ΙΙ μπορεί ν’ αποτελέσει τον άξονα μιας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δυνάμεων αυτών. Η σημερινή ΝΔ, με το παρόν δυναμικό, ακόμη και με αυτοδυναμία δεν μπορεί να τα καταφέρει. Με μια τέτοια γενναία απόφαση η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα, θα «κόψουμε δρόμο» και αυτό θα σου αναγνωρισθεί αργά ή γρήγορα. Να αναδείξουμε τον εξευρωπαϊσμό ως τη νέα μεγάλη ιδέα του ελληνισμού με ορίζοντα το 2021, Έλληνας πολίτης Ευρωπαίος πολίτης.
Για να είμαι τέλος και προσωπικά σαφής. Υποστήριξα με συνέπεια από την ενηλικίωση μου μέχρι σήμερα τη ΝΔ, χωρίς προσωπικά ανταλλάγματα και προϋποθέσεις και χωρίς συμμετοχή σε κομματικά όργανα, ως το πλησιέστερο στις φιλελεύθερες και ευρωπαϊκές πεποιθήσεις μου κόμμα. Ήμουν πάντοτε ενεργός στο πλαίσιο της κοινωνίας πολιτών πιστεύοντας στην αξία του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς συμμετοχής στα κοινά. Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση ήμουν υποψήφιος Βουλευτής και με έχουν τιμήσει 11.500 συμπολίτες μου στην Περιφέρεια Αττικής με την ελπίδα να συμβάλλω στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για τις οποίες κατέθεσα συγκροτημένες προτάσεις και ανέπτυξα δράση. «Κατηγορήθηκα» ως Ευρωπαίος, ιδεολόγος, ρομαντικός! Στην περίπτωση μιας προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης με τη σημερινή ΝΔ απαράλλαχτη, αρνούμαι κατηγορηματικά να σταθώ ως υπ. Βουλευτής δίπλα σε εκείνους που θεωρώ υπευθύνους για τη δεινή θέση της πατρίδας μου. Η δημοκρατία εμπεδώθηκε ανεπιστρεπτί. Το ζητούμενο για την Ελλάδα τώρα είναι κάθε είδους ποιοτική δημιουργία υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και ασφάλειας, που θα δώσει ορμή στην οικονομία, βάθος στη δημοκρατία και θα δημιουργήσει μια ρωμαλέα κοινωνία πολιτών, προβάλλοντας μια νέα και εξωστρεφή Ελλάδα. Να προσελκύσουμε τους δημιουργικούς και έντιμους Έλληνες που αναγκάσθηκαν σταδιακά από το 1981 και μετά να αποσυρθούν στην αξιοπρέπεια τους. Νέα Δημοκρατία ή Νέα Δημιουργία, η μεγάλη πρόκληση για σένα και για όλους μας! Τώρα
Νίκος Γιαννής
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)