O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου "υιοθετούν" νεοφυτεμένα δενδρύλλια στο Βουρκάρι!

Την Τετάρτη 24 Απριλίου επισκέφθηκαν τον αναδασωμένο λόφο του Πέραματος στο Βουρκάρι περίπου 80 μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου συνοδεία των δασκάλων τους και του διευθυντή του σχολείου τους κ. Χρήστου Γκαμπένη πραγματοποιώντας εθελοντικό πότισμα και «υιοθεσία» δενδρυλλίων. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή τους στην αναδάσωση στις αρχές Μαρτίου αλλά και η επίσκεψή τους στο Βουρκάρι στα πλαίσια της περιβαλλοντικής τους εκπαίδευσης στις αρχές Απριλίου όπου και είχαν πραγματοποιήσει παρατήρηση πουλιών και ξενάγηση στο Τείχος των Μεγάρων.

Αυτή τη φορά τα παιδιά στερέωσαν πάνω σε ξύλινα στηρίγματα τα νεοφυτεμένα δεντράκια και τοποθέτησαν πάνω σε αυτά πλαστικά ταμπελάκια με τα ονόματά τους θέτοντας υπό την φροντίδα και την προστασία τους από ένα δενδράκι για έναν ολόκληρο χρόνο.

Τους μικρούς μαθητές υποδέχτηκε η γεωπόνος του προγράμματος της Περιφέρειας κ. Γεωργία Πολίτη, η οποία τους εξήγησε τι είδους ήταν το κάθε δενδρύλλιο που έβλεπαν φυτεμένο στην περιοχή. Παράλληλα τα καθοδήγησε δείχνοντάς τους πως να σκαλίζουν και να ποτίζουν τα μικρά δέντρα, ενώ τα βοήθησε και να οριοθετήσουν με πέτρες την περίμετρο των λάκκων.

Μαζί με την γεωπόνο της Περιφέρειας βρίσκονταν εκεί, για δεύτερη συνεχή ημέρα, 50 περίπου εργαζόμενοι της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής ολοκληρώνοντας και το πότισμα των δενδρυλλίων που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα. 

Παρόντες και σε αυτή την δράση η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων «Κούρος» διαθέτοντας ένα όχημα για την παροχή νερού αλλά και ο Δήμος Μεγαρέων με την παροχή μίας υδροφόρας.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την 3η δράση ποτίσματος στην περιοχή από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, ενώ έχει λάβει χώρα ακόμα μία από μέρους της Εθελοντικής Ομάδας «Κούρος» σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Μεγάρων και τον Συντονιστικό Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου.

Οι μικροί μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη επίσκεψή τους στην περιοχή την εβδομάδα μετά του Θωμά, με την παράκληση να υπάρχει και πάλι τότε διαθέσιμο νερό και ποτιστήρια για να πραγματοποιήσουν την δράση τους. 

Συγχαίροντας από καρδιάς τα παιδιά και τους δασκάλους του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου για την πρωτοβουλία και την ευαισθησία τους ελπίζουμε πως το φωτεινό αυτό παράδειγμά τους θα ακολουθηθεί και από άλλα σχολεία της περιοχής μας. 

 
Η γεωπόνος της Περιφέρειας κ. Γεωργία Πολίτη (δεξιά) με την πρόεδρο του Συλλόγου "Αλμύρες" κ. Πλεξίδα Καλή (αριστερά)

Δύο πρόσφατες εικόνες από το Βουρκάρι

"Κουκουβάγια" - Βουρκάρι Μεγάρων (24/04/2013)

"Λευκοτσικνιάδες" - Βουρκάρι Μεγάρων (25/04/2013)

Οι δράσεις του Δήμου Μεγαρέων στο Let’s do it Greece


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Μέγαρα, 17/04/2013
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

                                                  Αρ. ΔΤ:  039
E-mail: gt@megara.gr






Θέμα: Οι δράσεις του Δήμου Μεγαρέων στο Lets do it Greece

Στα πλαίσια του προγράμματος “Let’s do it Greece” και με την υποστήριξη και την συμμετοχή συλλόγων, σχολείων ,φορέων  της περιοχής και πολλών δημοτών, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 14 Απριλίου καθαρισμοί σε διάφορα σημεία του Δήμου Μεγαρέων. Επιλέχθηκαν κοινόχρηστοι χώροι όπου η παρέμβαση άλλαξε ριζικά την εικόνα καθώς και περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας όπως ο υγροβιότοπος του Βουρκαρίου.
Η ημερήσια αυτή δράση αποτελεί μέρος της πανελλαδικής εκστρατείας «Let’s do it Greece» που με την σειρά της ανήκει στην καθιερωμένη διεθνή εκστρατεία «Let’s do it».
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων, της ανάγκης για πρόοδο και ποιότητα ζωής και του αισθήματος της ευθύνης του καθενός ως μέλος της κοινωνίας.
Τα σημεία και οι περιοχές όπου έγιναν οι δράσεις καθαρισμού  καθώς και οι φορείς που συμμετείχαν αναλυτικά είναι:
·        Παραλία Βαρέας Μεγάρων (1ο Γυμνάσιο Μεγάρων, 7ο Δημοτικό σχολείο  Μεγάρων, προσωπικό καταστημάτων παραλίας, δύτες εθελοντικής ομάδας Σ.Ε.Δ).
·        Παραλία  Κινέττας (Ομοσπονδία Συλλόγων Κινέττας και κάτοικοι της περιοχής)
·        Παραλία  Νέας Περάμου (πρόσκοποι και παλαιοί πρόσκοποι Νέας Περάμου, δύτες εθελοντικής ομάδας Σ.Ε.Δ., αντιπροσωπεία  σχολείων Νέας Περάμου)
·        Παραλία  Αλεποχωρίου ( αντιπροσωπεία 3ου Γυμνάσιου Μεγάρων)
·        Βλυχάδα Νέας Περάμου (Σύλλογος Αγίου Παντελεήμονα)
·        Αλσύλλιο - Πευκάκια Μεγαρέων (Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, πρόσκοποι Μεγάρων, ΔΗΚΕΔΗΜΕ)
·        Σιδηροδρομικός σταθμός Μεγάρων (αντιπροσωπεία 2ου Δημοτικού Σχολείου  Μεγάρων)
·        Περιβάλλοντας χώρος και προαύλια στο 3ο,5ο και 6ο Δημοτικό σχολείο  Μεγάρων (αντιπροσωπεία μαθητών και γονέων των παραπάνω σχολείων).
·        Υγροβιότοπος Βουρκαρίου (εθελοντική ομάδα ΚΟΥΡΟΣ)

Ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης και η διοίκηση του Δήμου ευχαριστεί όλους όσους υποστήριξαν και συμμετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος «Let’s do it Greece» και ανανεώνει το ραντεβού για την άνοιξη του 2014 αισιοδοξώντας για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή σε περισσότερα σημεία.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

22/4/2013: Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης

Μετά την αποτυχία της διεθνούς συνδιάσκεψης του ΟΗΕ (COP15) για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009, ο Πρόεδρος της Βολιβίας  Έβο Μοράλες απεύθυνε κάλεσμα (5/1/2010) προς τα κοινωνικά κινήματα και τους υπερασπιστές της Μητέρας Γης όλου του κόσμου, καθώς επίσης  προς τους  επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, νομικούς και κυβερνήσεις που θέλουν να εργαστούν με τους λαούς, να συμμετάσχουν στη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Λαών για τη Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της Μητέρας-Γης,  που θα διεξαχθεί από τις 20 μέχρι τις 22 Απριλίου 2010 στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας (το όνομα της από τον απελευθερωτή Bolivar 6/8/1825).
Η Συνδιάσκεψη των Λαών στην Κοτσαμπάμπα (την αποκάλεσαν αντιΚοπεγχάγη) είχε μεταξύ των άλλων τους εξής στόχους:
1. Να αναλύσει τις δομικές και συστημικές αιτίες που προκαλούν τη κλιματική αλλαγή και να προτείνει μέτρα για να γίνει δυνατή η ευημερία της ανθρωπότητας σε απόλυτη αρμονία με τη Μητέρα Γη.
2. Να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων της Μητέρας Γης.
3. Να συμφωνήσει για νέες Παγκόσμιες δεσμεύσεις που θα καθοδηγούν τις δράσεις των κυβερνήσεων σε σχέση με: α) το κλιματικό χρέος, β) τους μετανάστες/πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής,  γ) τη μείωση των εκπομπών ρύπων, δ) τη μεταβίβαση της τεχνολογίας, ε) τη χρηματοδότηση, τα δάση και την κλιματική αλλαγή κλπ.
Η Συνδιάσκεψη των Λαών για την Μητέρα Γη στην Κοτσαμπάμπα το 2010 ήταν η συνέχεια της πρότασης που είχε κάνει ο Evo Morales  προς την 63η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (2009), για τη καθιέρωση της  22ας Απριλίου ως  «Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας Γης». Η πρόταση του Evo Morales έγινε αποδεκτή και από τότε οι Διεθνείς  Οργανισμοί, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών,  οφείλουν όχι απλά να γιορτάζουν αυτή την ημέρα, αλλά να κάνουν τον απολογισμό τους και να καθορίζουν δράσεις και μέτρα.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της «Μητέρας Γης», 22 Απριλίου 2013, βρίσκει την ανθρωπότητα  να αντιμετωπίζει το ίδιο ερώτημα που έθεσε ο Μοράλες: «είτε συνεχίζουμε στο μονοπάτι του καπιταλισμού και του θανάτου, είτε επιλέγουμε το μονοπάτι των ανθρώπων του κόσμου και των ιθαγενών κρατών για αρμονία με τη φύση και την κουλτούρα της ζωής».
Σήμερα η «Μητέρα Γη» πληγώνεται από τους πολέμους, την πείνα και τη φτώχεια που ήταν χαρακτηριστικό των τρίτων  χωρών αλλά που σαν επιδημία εξαπλώνεται και στις αναπτυγμένες χώρες, τις αποψιλώσεις δασών και την «κατάκτηση» των βουνών και των πεδιάδων από τις βιομηχανικές ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά), τη ρύπανση των πόλεων και των θαλασσών, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τις εξορύξεις για μεταλλεύματα που δεν βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων (πχ. χρυσός), την ερημοποίηση περιοχών, την άναρχη μετανάστευση (πείνα, φτώχεια, πόλεμοι, κλιματική αλλαγή), τους εξοπλισμούς, την κακή χρήση της ατομικής ενέργειας κλπ.
Μία ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος θα παρείχε σημαντική συνεισφορά προς τη «Μητέρα Γη». Ωστόσο οι γενικευμένες πολιτικές λιτότητας-«αναμόρφωσης» στις λιγότερο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης αποδυναμώνουν το όραμα και την προοπτική μιας ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης, για την οποία οι Φίλοι της Φύσης/ Friends of Nature αγωνίζονται και περιγράφουν στο «Μανιφέστο για μια Νέα Ευρώπη» από το 2007.
Στην Ελλάδα τα «Δικαιώματα της Μητέρας Γης» αμφισβητούνται καθημερινά, ιδιαίτερα με την μνημονιακή πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις από το 2009 και εντεύθεν. Καταγράφουμε ενδεικτικά:
1. Τη βεβήλωση των ορεινών όγκων και του τοπίου από καταστροφικές «επενδύσεις»,  ακόμα και σε περιοχές NATURA, όπως οι ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου και η επιφανειακή μεταλλεία (με κραυγαλέο παράδειγμα την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης),
2. Τον αντιπεριβαλλοντικό, αντιοικονομικό και αντικοινωνικό συγκεντρωτικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων,
3. Την απειλή τσιμεντοποίησης μεγάλων ελεύθερων χώρων στις πόλεις (πχ. Ελληνικό) και την εκποίηση  της δημόσιας περιουσίας,
4. Την παράδοση του θαλάσσιου μετώπου του Σαρωνικού στους κάθε είδους «επενδυτές» που συνεπάγεται περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες από το ΣΕΦ ως το Σούνιο,
5. Τη ραγδαία αποδόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας,
6. Την ακύρωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Αττικής του 2011 και το σχεδιασμό νέου που επιτρέπει διαδικασίες Fast Track στο αστικό περιβάλλον,
7. Την υποβάθμιση της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,
8. Την καταβαράθρωση των Κοινωνικών κατακτήσεων  κλπ,
9. Την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων (άλογο σε αλλαντικά),
10. Την εμπορευματοποίηση του νερού με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ.
To Ελληνικό Δίκτυο FRIENDS OF NATURE (ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ) καλεί όλους τους ενεργούς πολίτες, και ιδιαίτερα τη νεολαία, να συντονίσουν τις προσπάθειές  τους, να υπερασπίσουν τα «Δικαιώματα της Μητέρας Γης», να αναδείξουν τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, να υπερασπίσουν τις πανανθρώπινες αξίες του σεβασμού του ανθρώπου προς τη φύση, της αλληλεγγύης και  της συνεργασίας.
Πηγή: www.nfgr.org

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Πότισμα αναδασωμένων περιοχών από την Αντιπεριφέρεια


ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ελευσίνα, 17/04/2013
Ταχ. Δ/νση:             Ταχ. Κώδικας:      Τηλέφωνο:            Τηλεομοιοτυπία:
Πληροφορίες:
Ηλεκτρ. Δ/νση: 
Ηρώων Πολυτεχνείου 78
192 00  -  ΕΛΕΥΣΙΝΑ
213 2047 060
210 5560807
Μηλιδάκης Ιωάννης
imilidakis@patt.gov.gr





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πότισμα αναδασωμένων περιοχών από την Αντιπεριφέρεια

Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής με απασχολούμενους από το πρόγραμμα του ΚΕΑΝ, πότισαν τις περιοχές του υδροβιότοπου Βουρκαρίου στα Μέγαρα και του Λόφου του Προφήτη Ηλία στη Μαγούλα, οι οποίες έχουν αναδασωθεί πρόσφατα από πρόγραμμα της Αντιπεριφέρειας. 

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 12 Απριλίου πότισαν και έκαναν συμπληρωματικές εργασίες στην αναδασωμένη έκταση της Μαγούλας αφενός και αφετέρου φύτεψαν ακόμα 60 φυτά στα παρτέρια του γηπέδου που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου. 

Ενώ, την Τρίτη 16 Απριλίου ποτίστηκε και η αναδασωμένη περιοχή του Βουρκαρίου, η οποία είχε ποτιστεί και μία εβδομάδα μετά την αναδάσωση της 6ης Μαρτίου 2013. Παράλληλα, με σκοπό να εξασφαλιστεί όχι μόνο το πότισμα των σχεδόν 100 στρεμμάτων του υδροβιότοπου, αλλά και η πυροπροστασία του, θα μεταφερθεί και θα τοποθετηθεί με πρωτοβουλία του κ. Γεράσιμου Μιχαλάκη, Προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεγάρων, μεταλλική δεξαμενή νερού χωρητικότητας 10 τόνων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου εισηγήθηκε με τη σειρά της στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής τη διάθεση πίστωσης 20.000€ για το πότισμα των δενδρυλλίων κατά τον 1ο χρόνο, και ειδικότερα κατά τους δυσμενείς καλοκαιρινούς μήνες. Η εν λόγω επιτροπή αποφάσισε την προέγκριση του ποσού και τώρα απομένει ο πρόχειρος διαγωνισμός.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ρεπορτάζ από την επίσκεψη μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου στο Βουρκάρι

Την μελέτη τους για το οικοσύστημα του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου και τα είδη των πτηνών που φιλοξενούνται σε αυτόν ολοκλήρωσαν οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου με επίσκεψή τους στο Βουρκάρι την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013. Συνοδοί και συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο τους, ο διευθυντής του σχολείου, οι δασκάλες τους και οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας.

Οι μικροί μαθητές είχαν ενημερωθεί προηγουμένως μέσα στις τάξεις τους για τη σημασία του υγροβιότοπου και τους κινδύνους που τον απειλούν, από τους δασκάλους τους αλλά και από δύο μέλη του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου που πραγματοποίησαν σχετική παρουσίαση με διαφάνειες στους διαδραστικούς πίνακες του σχολείου.
Τα μέλη του Φορέα ειδικότερα, εξήγησαν στα παιδιά ότι το Βουρκάρι αποτελεί σημαντικό φυσικό στολίδι για τον τόπο μας, ότι φιλοξενεί περισσότερα από 120 διαφορετικά είδη πουλιών (όπως ερωδιούς, φλαμίγκο, κύκνους, αγριόπαπιες, γλαρόνια κ.α., αρκετά εκ των οποίων είναι σπάνια και απειλούμενα όχι μόνο σε εθνικό και ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο), ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο μεταναστευτικό σταθμό τροφοληψίας και ξεκούρασης για τα πουλιά στη Δυτική Αττική και ότι χρήζει της προσοχής και της δια νόμου προστασίας από την πολιτεία για την αποκατάσταση και ανάδειξή του.

Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής τους εκπαίδευσης οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον υγρότοπο των Μεγάρων, να παρατηρήσουν τα πουλιά και να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις για την αξία των υγροτόπων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα. Παράλληλα, περπάτησαν κατά μήκος του ιστορικού Τείχους των Μεγάρων και θαύμασαν από κοντά το μοναδικό ολοκληρωμένο σωζόμενο τείχος της περιόδου της επανάστασης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο της πατρίδας μας που στολίζει την είσοδο της χερσονήσου της Αγίας Τριάδας, ενώ ο διευθυντής τους κ. Χρήστος Γκαμπένης τους μίλησε αναλυτικά για τη σημασία που αυτό διαδραμάτισε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών ήταν έκδηλο καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης στον υγρότοπο. Τα παιδιά παρατηρούσαν συνεχώς το Βουρκάρι, τα πουλιά, το Τείχος, και άκουγαν προσεκτικά τους δασκάλους τους να τους μιλούν για την αξία και τη σημασία του. Παράλληλα υπέβαλαν συνεχώς ερωτήσεις στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν αυτά που μάθαιναν αλλά και που παρατηρούσαν στην πράξη. Οι μικροί μαθητές κυριολεκτικά ενθουσιάστηκαν από την παρατήρηση των δεκάδων ερωδιών (λευκοτσικνιάδων και σταχτοτσικνιάδων) αλλά και των μικρότερων παρυδάτιων πουλιών που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στον υγροβιότοπο. Την παράσταση βέβαια έκλεψε το πανέμορφο νεαρό θηλυκό φλαμίγκο που απελευθερώθηκε πριν από μερικούς μήνες στο Βουρκάρι από την υπεύθυνο του Κέντρου Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» και παραμένει από τότε στον υγροβιότοπο των Μεγάρων.

Είναι πράγματι συγκινητικό που τα παιδιά ανακαλύπτουν μέσα από τέτοια προγράμματα το υγροτοπικό οικοσύστημα του Βουρκαρίου και γενικότερα το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας.  Τα εύσημα φυσικά ανήκουν στους δασκάλους τους και ιδιαίτερα στον διευθυντή του σχολείου κ. Χρήστο Γκαμπένη ο οποίος είχε και στο παρελθόν πραγματοποιήσει ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Βουρκάρι με τους μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων.

Το επί πολλά χρόνια παραμελημένο  Βουρκάρι αποτελεί πλέον τόπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Τον υγρότοπο των Μεγάρων έχουν μέχρι στιγμής επισκεφθεί Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, όχι μόνο των Μεγάρων και της Νέας Περάμου αλλά και τον γύρω περιοχών. Ο Συντονιστικός Φορέας για την προστασία του Βουρκαρίου θα βρίσκεται, με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση, πάντα δίπλα σε τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών της περιοχής μας, γιατί τα παιδιά αποτελούν την ελπίδα αλλά και το μέλλον του τόπου μας και από αυτά και τις επόμενες γενιές έχουμε δανειστεί το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού για να τους το κληροδοτήσουμε καθαρό και αλώβητο.

 

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Πρόσκληση σε καθαρισμό του Βουρκαρίου





ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ – ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ    
ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΟΡΟΣ - ΕΝΑΝΤΙ ΚΤΕΛ
Τηλ.  22960 – 24444     
 fax: 22960 – 21045 21120  
 e-mail: dimmeg1@hol.gr


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ
ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ

Η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων «ΚΟΥΡΟΣ», στα πλαίσια της καμπάνιας 
«Let's do it Greece! - 2013», θα πραγματοποιήσει καθαρισμό του 
υγροβιότοπου του Βουρκαρίου Μεγάρων την Κυριακή 14 Απριλίου.
Σημείο εκκίνησης του καθαρισμού η αναδασωμένη περιοχή του   
λόφου του Περάματος στο Βουρκάρι. Ώρα έναρξης: 9.30πμ.

Για το Δ.Σ,

Ο  Πρόεδρος
  Κατερινίτσας Δημήτριος

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πραγματοποιήθηκε το εθελοντικό πότισμα στο λόφο του Περάματος στο Βουρκάρι

Το Σάββατο 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε δράση εθελοντικού ποτίσματος στον αναδασωμένο λοφίσκο του Περάματος στο Βουρκάρι.
Ποτίστηκαν αρκετά δενδρύλια ως μια συβολική πράξη υπενθύμισης της αναγκαιότητας για την άμεση και ολοκληρωμένη εφαρμογή -από μέρους της Περιφέρειας Αττικής- της σχετικής εκπονειθήσας μελέτης αναδάσωσης που προβλέπει την τοποθέτηση δεξαμενής αλλά και δικτύου ποτίσματος το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 2 χρόνια και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το πότισμα των νεοφυτεμένων μικρών δενδρυλίων κρίνεται απολύτως αναγκαίο για την επιβίωσή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν ήταν λίγα εκείνα που είχαν αρχίσει ήδη να ξεραίνονται καθώς από την ημέρα της δενδροφύτευσης και έπειτα δεν ξαναποτίστηκαν, ενώ ουσιαστικά δεν έχει βρέξει στην περιοχή. 
Είναι προφανές ότι η άμεση εγκατάσταση μίας δεξαμενής αλλά και δικτύου ποτίσματος είναι απολύτως επιβεβλημένη για την επιτυχία της δενδροφύτευσης, παράλληλα φυσικά με τις υπόλοιπες εργασίες επίβλεψης και προστασίας της περιοχής (όπως λίπανση, τοποθέτηση στηριγμάτων, αντικατάσταση των δενδρυλίων που δεν "έπιασαν" κλπ) που επίσης προβλέπονται στην ειδική μελέτη αναδάσωσης.
Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση του εθελοντικού ποτίσματος και ιδιαιτέρως την Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων "Κούρος", τα Σώματα Ελλήνων Οδηγών και Προσκόπων Μεγάρων, τον Δήμο Μεγαρέων για την παροχή υδροφόρας και την Περιφέρεια Αττικής για την χορήγηση 30 ποτιστηριών.

 

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ...