O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Tο φλαμίγκο που αγαπάει το Βουρκάρι, μας επισκέπτεται ξανά!...

Είναι το γνωστό μας φοινικόπτερο!
Είναι αρσενικό, γεννημένο στο Etg. du Fangassier της Γαλλίας το 2001 και κάνει τις βόλτες του μεταξύ της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας (στο Βουρκάρι!).  
Οι κινήσεις του μας είναι γνωστές από το Ευρωπαϊκό κέντρο παρακολούθησης δακτυλιδιωμένων πουλιών, την έκθεση του οποίου δημοσιεύουμε παρακάτω. 
Αυτές τις μέρες παρατηρήθηκε και φωτογραφήθηκε και πάλι στον υγροβιότοπο των Μεγάρων... 
Καλώς το!


την ανωτέρω φωτογραφία ανέβασε ο Dim Krj (ψευδώνυμο στο facebook) στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα το κίτρινο δακτυλίδι με στοιχεία FATP (δες στο https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1145833332180749&set=gm.1459004930793560&type=3&theater)




και μία ακόμα πρόσφατη φωτογραφία που μας έστειλε ο Αντώνης Σπανός, η οποία επιβεβαιώνει ότι πρόκειται πράγματι για το γνωστό μας ενήλικο δακτυλιωμένο Φλαμίγκο





"Η επίσημη καταγραφή των παρατηρήσεων του συγκεκριμένου Φλαμίγκο" που μας έστειλε ο εθελοντής της Ορνιθολογικής και πολύ καλός φίλος του Βουρκαρίου κος Στρατής Μπουρδάκης, στην οποία αποτυπώνονται οι 3 παλαιότερες καταγραφές του στο Βουρκάρι τα έτη 2008 & 2010, από τους Λεωνίδα Μπρικιάτη, Λευτέρη Σταύρακα και Στρατή Μπουρδάκη




Ο Γιάννης Χατζηαθανασίου ανέβασε στο facebook πρόσφατη φωτογραφία δύο φοινικόπτερων από το Βουρκάρι https://www.facebook.com/photo.php?fbid=432433710478415&set=gm.577176895826167&type=3&theater
Το ενήλικο με το μεγάλο δακτυλίδι στο πίσω πόδι είναι το ίδιο στο οποίο αναφερόμαστε...



Εικόνες από το περασμένο Σάββατο στο Βουρκάρι!


Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στο Βουρκάρι το περασμένο Σάββατο 3-12-2016, από τον φίλο μας Αντώνη Σπανό.
Οι κύκνοι που κατέγραψε στον υγρότοπο των Μεγάρων ήταν μια παρέα από 6 άτομα, ένα ενήλικο και 5 ακόμη ανώριμα. Εκτός όμως από τους κύκνους, το Σάββατο παρατήρησε επίσης και κατέγραψε 4 είδη αγριόπαπιων: Βαρβάρα (Tadorna tadorna), Σφυριχτάρι (Anas penelope), Πρασινοκέφαλη (Anas platyrhynchos), Ψαλίδα (Anas acuta), καθώς και 1 ακόμα είδος αμφίβολο όμως γιατί δεν μπόρεσε τελικά να το φωτογραφήσει. 
Επίσης κατέγραψε ένα Βροχοπούλι (Pluvialis apricaria) και 2 Φλαμίγκο (Phoenicopterus ruber), το ένα δακτυλιωμένο.

Βαρβάρες (Tadorna tadorna)
Πρασινοκεφαλόπαπιες (Anas platyrhynchos)
Βουβόκυκνοι (Cygnus olor)
Βροχοπούλι (Pluvialis apricaria)
Φλαμίγκο (Phoenicopterus ruber)

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

"Επένδυση χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής", με κάθε κόστος;


Πηγή: ierissiotes.blogspot.com

Επένδυση με κάθε κόστος. Το κόστος το βλέπουμε, το όφελος;
Από το άρθρο του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ στο ThePressProject

Από την πρώτη της εμφάνιση στο προσκήνιο -που συνοδεύτηκε με την έντονη αποφορά μιας σκανδαλώδους μεταβίβασης δημόσιας περιουσίας από ιδιώτη σε ιδιώτη με ενδιάμεσο δικολάβο το ελληνικό Δημόσιο- μέχρι τη σημερινή, άνευ καταλήξεως ακόμα περιπετειώδη της διαδρομή, έχει προκαλέσει βαθύ διχασμό στην τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής, δημιούργησε αντιμαχόμενα στρατόπεδα μεταξύ των δημοσιογραφούντων επί του θέματος και έγινε αιτία να αναπτυχθεί ένα ισχυρότατο και συμβολικό κίνημα αντίστασης προς την επένδυση αυτή και την εταιρεία, γενικότερα δε και προς άλλες παρόμοιες αποικιακού τύπου "μεγάλες επενδύσεις" στη χώρα μας.
Όμως, σε ό,τι αφορά το αντικείμενό της, η επενδυτική αυτή πρόταση είναι στην πραγματικότητα ελάχιστα κατανοητή από το ευρύτερο κοινό (όπως και από πολλούς που δημοσιογραφούν επ' αυτής εξάλλου) κυρίως εξαιτίας της πληθώρας και της πολυπλοκότητας των τεχνικών της παραμέτρων που δεν είναι δυνατό να γίνουν κατανοητές και να εκτιμηθούν σωστά από όσους δεν έχουν τις απαραίτητες σχετικές εξειδικευμένες γνώσεις.