Η εκπαιδευτική δράση οργανώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Δυτικής Αττικής και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ελευσίνας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τo Συντονιστικό Φορέα Συλλόγων για την προστασία του Βουρκαρίου!
Συμμετείχαν μαθητικές ομάδες από τα Μέγαρα και το Αιγάλεω!
Γνωρίσαμε τα στοιχεία ενός υδροβιότοπου και παίξαμε παιχνίδια για τη συνοχή του οικοσυστήματος.
Σε έναν ωραίο συνδυασμό παρατήρησης με τηλεσκόπια και κυάλια και αναγνώρισης της ορνιθοπανίδας ανακαλύψαμε Βαρβάρες, Φλαμίνγκο, Τσικνιάδες, Κορμοράνους, διάφορα είδη γλάρων και άλλα υδρόβια πτηνά.
Ερευνήσαμε τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και εντοπίσαμε Μαρούλια, Πίνες, Αχιβάδες, Μύδια, Κυδώνια, Κώνους, Καλόγνωμες, Σουπιές, Καβούρια, Βαλάνους κ.ά. Με την ευκαιρία κάναμε και μια μικρή κουβέντα για τους γόνους και τη βιώσιμη αλιεία! 
Επίσης, περπατώντας το τείχος της Αγίας Τριάδας κάναμε Ιστορία μαζί με Παλαιοντολογία, αφού παρατηρήσαμε και απολιθωμένα κοχύλια.
Στο λιμανάκι των ψαράδων για πρώτη φορά εντοπίσαμε θαλάσσια αγγειόσπερμα ανθοφόρα φυτά σαν τις Ποσειδωνίες, που μπορεί να είναι Κυμοδόκιες ή Ζοστέρα. Αυτά τα φυτά όπως και οι Ποσειδωνίες αλλά και τα θαλάσσια θηλαστικά και ερπετά είναι δείγματα επιστροφής στη θαλάσσια ζωή. Βρήκαμε και Πίνες, τα μεγαλύτερα δίθυρα κοχύλια που φτάνουν το 1 μέτρο.
Με παρατήρηση και διαδρομή στο πεδίο καταγράψαμε και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις! Καταγράψαμε τα παράνομα μπαζώματα μέσα στον υδροβιότοπο, την ανοικοδόμηση οικιών και εργοστασίων που ευτυχώς έχει σταματήσει, την ύπαρξη μικρού αεροδρομίου σε ικανή απόσταση, την διέλευση αυτοκινήτων με μεγάλη ταχύτητα.
Ταυτόχρονα μιλήσαμε και για το μέλλον του υδροβιότοπου. Την ανάδειξή του σε Περιφερειακό Πάρκο με Προεδρικό Διάταγμα που θα υπογραφεί σύντομα. Ενημερωθήκαμε για τις άοκνες προσπάθειες για την προστασία του από τους Συλλόγους των κατοίκων της περιοχής. Επεξεργαστήκαμε και προτάσεις ανάπλασης, την εγκατάσταση ξύλινων διαδρόμων και παρατηρητηρίων με τηλεσκόπια, όπως και τη δημιουργία ενός μικρού μουσείου για την βιοποικιλότητα της περιοχής ή την διάπλευσή του με βαρκούλα.
Είδαμε την παραδοσιακή καλύβα ενός ψαρά και τις μικρές ξύλινες προβλήτες, που τόσο ταιριάζουν στο ήρεμο φυσικό περιβάλλον του Βουρκαρίου. Ενημερωθήκαμε και για τον παραδοσιακό τρόπο που γινόταν παλιότερα η αλιεία σε αυτό το φυσικό ιχθυοτροφείο με τα ρηχά ζεστά νερά. 
Και εκεί πού κόντευε να τελειώσει η όμορφη εκπαιδευτική δράση ένα σμήνος Κορμοράνοι σηκώθηκαν και μας αποχαιρέτησαν!!!
Ευχαριστούμε τους φορείς που πάντα μας συνδράμουν! Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Διονύση Οικονόμου, μέλος της Π.Ο. του ΚΠΕ Ελευσίνας για την αστείρευτη όρεξή του να μεταδίδει βιωματικά στα παιδιά τις γνώσεις του για τους θαλάσσιους οργανισμούς, τον Στέργιο Τσαρτακλέα και τον Τάσο Δέσκο, μέλη του Συντονιστικού Φορέα Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου, την Λουκία Ζάχαρη, εθελόντρια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που μετέφερε στα παιδιά την αγάπη της για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας και τον Αντώνη Βόγκλη, που ανέλαβε την ιστορική ξενάγηση στο Τείχος.
Μεταφέρουμε τέλος τα συγχαρητήριά μας στους δασκάλους και τις δασκάλες από το 9ο ΔΣ Μεγάρων και το 11ο ΔΣ Αιγάλεω για την άψογη συνεργασία και την παραδειγματική συμπεριφορά των μαθητών τους.
Έχουμε πάει και άλλες φορές στο Βουρκάρι, αλλά αυτό το πρωινό ήταν πραγματικά υπέροχο, ξεχωριστό!!!
Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές και να πάμε δεν το χορταίνουμε!


Μπορείτε να βρείτε το άρθρο μαζί περισσότερες σχετικές φωτογραφίες εδώ:
 
Πηγή: www.perekp.wordpress.com 
(Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής)