O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Άμεση ανάγκη για επιχείρηση απορρύπανσης των ακτών της Μεγαρίδας από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική (Ερώτηση στη Βουλή)

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, με θέμα:  Άμεση ανάγκη για επιχείρηση απορρύπανσης των ακτών της Μεγαρίδας από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Το link της ερώτησης ​ http://oikonomoub.gr/?p=3389 

...αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση .... αλλά και συγκεκριμένα έργα ...

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

άμεση η ανάγκη για επιχειρήσεις απορρύπανσης των ακτών της Μεγαρίδας



Μεγάλες και δραματικές είναι οι καταστροφές από τις πρόσφατες καταιγίδες στην Δυτική Αττική. Άμεσα επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα για τους πληγέντες συνανθρώπους μας που μετρούν καταστροφές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Μια ακόμα όμως αρνητική συνέπεια αυτής της φοβερής καταιγίδας ήταν και η μόλυνση της θάλασσας και της ακτής της Μεγαρίδας. Σε μεγάλη έκταση η παραλιακή γραμμή είναι γεμάτη με φερτά υλικά , όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Οι ακτές του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου είναι ανάμεσα στις πληγείσες.

Ο Δήμος Μεγαρέων πρέπει άμεσα να απαιτήσει από τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο και Περιφέρεια) να αναλάβουν κατεπειγόντως πρωτοβουλίες για επιχειρήσεις απορρύπανσης των ακτών μας. Ανάλογες επιχειρήσεις είχαμε δεί πρόσφατα στο ναυάγιο της Σαλαμίνας που προκάλεσε μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στην Ανατολική Αττική.  Εκεί η αντίδραση ήταν άμεση. Εδώ όμως δεν βλέπουμε να υπάρχει ανάλογη ευαισθησία. Φυσικά η μόλυνση και η καταστροφή της θάλασσας και της ακτής δεν γίνεται μονάχα με το πετρέλαιο.











Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Να προστατεύσουμε τα Γεράνεια και τις προοπτικές του τόπου μας...



ΠΡΟΣ ΤΗΝ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΑΤΕΧΑΚΗ 56
115 25
Υπόψη συντονιστή κ. Σ. Κοκκινάκη

Μέγαρα, 6/11/2017


Κύριε Κοκκινάκη,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο έγκρισης (Α.Ε.Π.Ο) από την υπηρεσία σας, του αιτήματος της εταιρείας ΔΙΣΤΟΜΟ – ΔΕΛΦΟΙ Α.Π.Ε., για την διενέργεια γεωτρήσεων βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας.
Ως συντονιστικός φορέας συλλόγων, αλλά και ως πολίτες αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη της περιοχής με κύριους άξονες την αγροτική παραγωγή, τον ήπιο οικοτουρισμό και τον πολιτιστικό τουρισμό. Στην κατεύθυνση αυτή, με γνώμονα την διάσωση και ανάδειξη των απειλούμενων περιοχών φυσικού κάλους, πρόσφατα τελεσφόρησε και ο οκταετής αγώνας του συντονιστικού φορέα μας και της Μεγαρικής κοινωνίας, με αποτέλεσα την ανακήρυξη της ευρύτερης περιοχής του υγρότοπου του Βουρκαρίου ως περιφερειακού πάρκου (Π.Δ. 72/31-3-2017).
Τα Γεράνεια είναι ο μοναδικός εναπομείνας πνεύμονας πρασίνου στην Δυτική Αττική και αρνούμαστε να παραδοθεί στις καταστρεπτικές εξορύξεις ορυχείων βωξίτη, αλλοιώνοντας ότι με κόπο και θυσίες καταφέραμε να προστατεύσουμε: το φυσικό περιβάλλον και τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής των Γερανείων.
Μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή μας θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στις παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και στις εναλλακτικού τύπου τουριστικές μορφές που ήδη πραγματοποιούνται στην περιοχή (πεζοπορίες, αναρρίχηση, θρησκευτικός και πολιτιστικός τουρισμός).

Η Μεγαρική κοινωνία, όπως έχει εκφραστεί απο την ομόγωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και τις διακηρύξεις συλλόγων και φορέων, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την υλοποίηση σχεδίων μεταλλευτικής εκμετάλλευσης στην περιοχή μας και θα αντισταθεί με όλα τα μέσα ενάντια σε ανάλογες προοπτικές.

Ο Συντονιστικός Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

οι αρχαιολογικοί θησαυροί των Μεγάρων στον Αθηναικό τύπο

Αυτή την Κυριακή η ''εφημερίδα των συντακτών'' είχε αφιέρωμα τριών σελίδων στην κρήνη του Θεαγένους. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην πορεία των ανασκαφών για το μνημείο αυτό με την εξαιρετική αρχαιολογική σημασία.
Έρχεται η δημοσίευση αυτή σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή για τα Μέγαρα. Είναι η εποχή που δίνεται πάνδημος αγώνας για την αποτροπή σχεδίων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στα Γεράνεια. Μια προοπτική που βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής με άξονες την αγροτική οικονομία, την αλιεία και τον τουρισμό (θαλάσσιο, πολιτιστικό, οικολογικό και θρησκευτικό τουρισμό).



Στο φως η αρχαία κρήνη στα Μέγαρα

Πρόκειται για πρότυπο υδρευτικό έργο, με υπόγεια κρήνη που τροφοδοτούσε ολόκληρο το νότιο τμήμα της πόλης.
Η εντυπωσιακή κατασκευή περιλαμβάνει στο κέντρο στρογγυλή δεξαμενή βάθους 9 μέτρων και στο πίσω μέρος της τέσσερις μεγάλες στοές-αγωγούς με κατηφορική κλίση, οι οποίες ένωναν το σημείο λήψης του νερού με τη δεξαμενή.
Και μπορεί να μην υπάρχουν αποδείξεις για τον κατασκευαστή, ωστόσο η σπουδαιότητα της σύνθεσης οδηγεί τη σκέψη σε ποιον άλλονΦυσικά στον Μεγαρέα αρχιτέκτονα Ευπαλίνο, που σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία προίκισε τη γενέτειρά του και με ακόμα δύο σπουδαία έργα υδροδότησης: την Κρήνη του Θεαγένους και το υπόγειο υδραγωγείο που αρχαιολογικά άρχισε να ερευνάται το 2011.
Το εύρημα δεν είναι το μοναδικό που έφερε στο φως η σωστική ανασκαφή στην οδό Κοραή και Ανωνύμου. Πραγματοποιείται σε δύο ιδιωτικά οικόπεδα πολιτών, τα οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής-Πειραιά και Νήσων ζητάει να απαλλοτριωθούν.
Επισκεφθήκαμε την ανασκαφή, εκεί όπου σε 466 τ.μ. η μεγαρική γη κρατούσε κρυμμένα πυκνά και ιδιαίτερα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ...
http://www.efsyn.gr/arthro/sto-fos-i-arhaia-krini-sta-megara